30 Yıllık GTi
Tweet It! Facebook
19 Eylül 2014 21:24

30 Yıllık GTi

“Peugeot, "hot hatch"ler konusunda 30 yıllık tüm birikimini ortaya çıkarıyor ve 208 GTi 30th isimli çok özel bir serinin üretimine başlıyor!..”

Efsane GTI geri dönerse, çok özel işler de, ardı ardına gelir...

Bakalım, 30 yılda 205'ten 208'e, GTI, nasıl GTi olmuş?!..

Bir de 30 yıl öncesindeki orijinal 205 GTI heyecanını yeniden hatırlayalım...

Ve artık, günümüze gelelim ve bu 30 yıllık kutlamanın sonucuna bakalım...

Geçtiğimiz yaz aylarında Hız Festivalleri’nde boy gösteren Peugeot GTi efsanesinin son temsilcisi, 208 GTi 30th, artık bir fikir veya bir prototip olmaktan sıyrılıyor ve Fransa’da 28.900 Euro fiyatla satışa çıkıyor!..

Mat siyah ve kırmızı boyalı bu GTi efsanesinin son şekli, belli adetlerde üretildikten sonra, koleksiyon modeli olarak saklanabilmesi için özel olarak numaralandırılacak…

Normal 200 HP’lik 208 GTi’lardan bile daha farklı, daha sportif olan bu özel seri, özellikle tam 208 beygir gücünde olacak şekilde hazırlanmış!.. Maksimum tork da 275’ten 300 Nm’ye çıkarılmış. Şanzıman ise BVM6 olarak yani en dayanıklı manuel olarak tercih edilmiş…

Gövdenin 10 mm alçaltılması, önde 22 ve arkada 16 mm genişletme, daha sıkı bir suspansiyon ile daha yüksek sportif kapasite, Torsen sınırlı kaymalı diferansiyel, elektrik destekli direksiyon, yeniden “tune” edilmiş güçlendirilmiş fren sistemi ve büyük kırmızı 4 piston Brembo kaliperleri, 18 inçlik siyah aluminyum jantlar ve Michelin Pilot Super Sport özel lastikleriyle 208 GTi 30th, sanıyoruz en iyi yol tutan, en iyi duran, en çevik “küçük”lerden biri olacak!..

Kabin içinin normal 208 GTi’lara çok benzediğini de belirtelim… Fakat norma GTi’ın sportif koltukları, bu 30. yıl özel serisinde yarı profesyonel yarış koltuklara dönüştürülmüş ve aracın dinamizmiyle tam uyum sağlanmış…

Bu da orijinal bülteni:
Peugeot Sport imzalı GTi’lerin en iddialısı : 208 GTi 30. Yıl 
205 GTi’den 30 yıl sonra Peugeot, sportif modeli 208 GTi’nin daha radikal bir versiyonuyla efsaneyi yeniden yorumladı. 208 GTi 30. Yıl, 208 hp güç üreten ve torku 300 Nm’ye çıkarılmış yeni motoru 1.6 THP Euro6 ile daha yoğun sürüş heyecanı sağlıyor. 6 ileri manuel vites kutusu, Torsen kilitli diferansiyel ve özel süspansiyon ile eşleşen motor araca benzersiz bir çekiş ve performans kazandırıyor.
Aracın sportif ve güçlü karakteri, net bir kesimle birbirinden ayrılan çift renkli karoseri tasarımında da görülüyor. 2014 Paris Otomobil Fuarı’nda sergilenecek olan modelin satışı Avrupa’da 2014 yılının Kasım ayında başlayacak.
Daha radikal bir karakter ile uyumlu özel tasarım 
208 GTi 30. Yıl’ın özgün ve radikal karakteri ilk bakışta kendini belli ediyor. 10 mm alçaltılan gövde, önde 22mm ve arkada 16mm genişletilen iz genişliği, geniş çamurluklar araca yola daha iyi oturan ve sportifliğini net şekilde gözler önüne seren özel bir duruş kazandırıyor.
208 GTi’nin parlak ve şık kromlar bu özel versiyonda yerlerini mat siyah’a bırakıyor. Önde, bu mat siyah renk radyatör ızgarasını çevreleyen çıtada, sis farları çerçevelerinde ve dikiz aynalarının yuvalarında kendini gösteriyor.
Profilden bakıldığında alçak duruş, marşpiyeler ve yepyeni 18" jantların üzerinde çıkıntılı geniş çamurluk bantlarının mat siyahı ile vurgulanıyor. Siyah jantlar önde Peugeot Sport imzalı özel kırmızı geniş fren kaliperlerini barındırıyorlar. Arkada, yeni motorunun ses kalitesini özgünleştirmek amacıyla özel olarak geliştirilen egzoz hattı çift çıkışlı bir susturucuyla sonlanıyor.
Farklı iki malzemeyi kırmızı ve siyah renklerle bir araya getiren tasarım otomobile yenilikçi ve benzeri olmayan bir görünüş kazandırıyor. Bu iki renk Onyx konseptiyle başlatılan ve 308 R Concept ve Exalt konseptlerinde yeniden yorumlandığı gibi, eğik net bir kesimle birbirinden ayrılıyor. 
Otomobilin iç ambiyansı da aracın köklü sportif karakterini sergiliyor. 208 GTi’nin kırmızıdan siyaha degrade dekorları burada parlak siyaha dönüşüyor. Kırmızı şeritli siyah kapı çıtaları emniyet kemerlerine göndermede bulunuyorlar. Özel formlu spor koltuklar da  Peugeot Sport imzalı. Bu koltuklar özellikle kırmızı dikişli siyah deri katkılı Alcantara ve kırmızı noktalı siyah kumaştan oluşan özel bir malzeme karışımı ile döşendi.
Keskin sürüş özellikleri sayesinde yoğun keyif ve heyecan 
Kompakt boyutlu direksiyon simidi aracı yönlendirmeyi kolaylaştırıyor ve sürüş keyfini arttırıyor. Özel dinamik profili ve yoğun sürüş duyumları ile uyumlu sürüş konumu Peugeot Sport tarafından geliştirilen spesifik koltuk ile ideal olarak tamamlanıyor. Küçük direksiyon simidi, göz hizasındaki göstergeler ve özel yürüyen aksamın sağladığı bilgi akışı ile birleşen bu koltuk pilotun otomobili ile tek vücut olmasını sağlıyor.
Euro6 standardıyla uyumlu yeni motor 1.6 THP, Stop & Start sistemiyle donatıldı. Motorun maksimum torku 300 Nm’ye ve gücü 208 hp’ye çıkarıldı.
Çekiş, tekerleklere – her ikisi de RCZ R’den alınan – ve aracın bütün potansiyelinin değerlendirilmesini sağlayacak olan özel dişli oranlı 6 ileri manuel vites kutusu ve Torsen kilitli diferansiyel aracılığı ile aktarılıyor.
ESP ve artipatinaj sistemi ayarlarının yeniden düzenlenmesi sürüşe çok daha az müdahalede bulunmalarını, çekişi arttırmalarını ve Torsen’in çalışmasını desteklemelerini sağlıyor.
Torsen’in ve önde çapı azaltılmış viraj demirinin katkısı özellikle virajlarda hızlanmalar sırasında daha net direksiyon hakimiyeti ve frenaj fazlarında artan stabilite ile kendini hissettiriyor.
Alçak ağırlık merkezi ve yeniden tanımlanan süspansiyon geometrisi (tekerlek izleri, kamber, kaster, 1" daha geniş jantlar) ve Michelin Pilot Super Sport 205/40 ZR 18 lastikler tutunmayı maksimize ediyor ve rakipsiz  bir yol tutuşu garanti ediyor.
Direksiyona hem pistte hem de yolda olmak üzere kapsamlı bir kalibrasyon ayarı uygulandı. Bu şekilde Torsen’in yarattığı etkileri dikkate alarak otomobilin profili ile uyumlu doğrusal bir yönlendirme desteği elde etme amaçlandı.
Yeni amortisör sistemi, yay sertliği ile geri çekilen viraj demiri ile yeniden yapılandırılan direksiyon sistemi, sürücüye yol hakkında daha çok ve daha hassas bilgi aktarıyor. Bu grup araca hem hassasiyet ve hem de çeviklik kazandırıyor.
208 GTi 30. yıl aynı zamanda ulaştığı performans düzeyine uygun bir fren sistemiyle donatıldı. Önde 323 mm çapında ve 28 mm kalınlığındaki diskler dört pistonlu sabit Brembo kaliperler ile eşleştirildi.
208 GTi 30. yıl’nin sportif karakteri rakamlara da yansıyor; araç 0 - 100 km/s hızlanmasını 6,5 saniyede tamamlarken, 1000 m mesafeyi 26,5 saniyede kat ediliyor. Yeniden hızlanmalar da çok üst düzeyde; araç sondan bir önceki viteste 80 km/s’den 120 km/s hıza 6 saniyede ulaşıyor.
208 GTi 30. yıl’nin yüksek performansları ve keskin sürüş özellikleri 125g/km ile sınırlı CO2 emisyonlarıyla segmentte görülmemiş bir verimlilik düzeyi elde ediliyor. 
208 GTi 30. yıl, heyecan, sportiflik ve performans olgularının Peugeot’nun genlerinde ve tarihsel mirasında olduğunu bir kez daha kanıtlıyor. 

Albüm

diğer haberlerden

Haber Başlığı

Ioniq 6 Streamliner

Elektrikli model fırtınası, Hyundai’den gelen ters bir rüzgarla şiddetleniyor. “Electrified Streamliner” olarak tanımlanan Ioniq 6 ile sportif premium sedan piyasası karışacak… 2023 EcoBest Challenge ile vaat ettiği tüm WLTP verilerini gerçek menzil testleri sonucunda da teyit eden ve AUTOBEST'in 31 Avrupalı otomotiv yazarı ve uzmanından oluşan jürisi tarafından 2023'ün en iyi EV'si seçilen Ioniq 6, Ekim ayında Türkiye'de...

Lotus Emira GT4

Toyota’dan alınmış 3.456cc’lik V6 2GR-FE motorla, Harrop TVS 1900 supercharger, Motec “beyin” ve kuru karter uygulayıp 400 beygir gücünü Xtrac 6-ileri sequential şanzımanı direksiyon pedallarıyla ve sınırlı kaymalı diferansiyel LSD ile asfalta kayıpsız vermeye çalışan bir safkan yarışçı İngiliz…

Ferrari SP48 Unica

Yeni nesil ultra zenginlerin ve koleksiyonerlerin en büyük tutkusu, sadece kendilerinde olacak, benzersiz özel otomobiller ürettirmek... Ve bir tycoon, kendi zevkine göre Ferrari SP48 Unica'yı tasarlattı ve ürettirdi!..

Ferrari 812 Efsanesi

Tüm piyasa önce hibritlenip, sonra da elektriklenmeye yüz tutmuşken, 5 yıl önce gösterilen ve Maranello mühendisliğinin zirvesine çıkmış, “normal” Ferrari Gran Turismo aygırlarının en güçlü ve en hızlı atmosferik 812’leri saygıyla analım.

Italdesign Nissan GT-R50

Gelen taleplerle Nissan bir türlü sonlandıramıyor, hatta Nismo'ların Nismo'su T-Spec GT-R NISMO'yu bile halen en "update modified" haliyle yavaş yavaş üretmeye devam ediyor... Üç yıl önceki Altın Yaşında Italdesign dokunuşlarıyla bir koleksiyon modeli olarak yeniden tasarlanmış GT-R efsanesi, Nismo modifiyeli 3.8 litrelik Twin Turbo V6 motoruyla tam 720 beygir gücünde sadece 50 adetle sınırlı olarak üretilmeye başlanmıştı... Şimdi ise 2022'de de son koleksiyoner müşterilerine teslimatları bitiriliyor ve yolların en pahalı Limited Edition modellerinden biri olarak gösteriliyor...

Ares Design S1 Project

Türk asıllı Dany Bahar'ın son projesi Ares Design'ın son kreasyonu, HyperCar ile SuperSport ara kategorisinde sadece 24 adet üretilecek, arkadan itişiyle 2,7 saniyede 100’e hızlanacak!.. Fakat, Speedster versiyonu da ayrı bir bomba!..

1625HP'lik Jesko Hazır!

E85 yakıtla 1.625 beygir gücü ve normal benzinle bile 1.300HP'lik One:1 güç ağırlık oranlı KoenigseggJesko'lar, artık müşterilerine teslim edilmeye başlandı... E85 ile 2,2'ye çıkan normali 1,7 bar boot basınçlı Twin Turbo aluminyum 5.0lt V8 1500Nm'le çıkan maksimum torkunu 9-ileri ışık hızı şanzımanı LST, KED elektronik diferansiyeli ve UPOD ultimate power on demand KGCM vites kutusu kontrol modülüyle kullanıma sunuyor... Yakında yeni dünya hız rekorunu da duyacağız!..

Renault Mégane E-TECH Electric

İspanya'nın Costa del Sol sahil yollarında ilk kez kullandığımız Megane’ın tam elektriklisi, tüm ayrıntılarında Fransız kimliğini vurgulayan bir elektrikli kompakt seçenek. Fakat, bildiğimiz tüm Renault’ların çok daha üstünde premium özelliklerle şaşırttığını da itiraf edelim.

 
CarsNews.TV
Sizlere otomobil ve otomotiv dünyasındaki tüm yenilikleri Dünya ile aynı anda, hatta bazen herkesten önce, getirme iddiası ile açılmış yepyeni bir medyadır. Otomobillerin geleceği, otomotivin sırları ve sürüş keyfini en iyi ve en doğru şekilde görebileceğiniz ve tutkunu olacağınız bir bilgi merkezi!.. Aylık ve haftalık yazılı basın ile onbinlere, TV ile yüzbinlere ulaştıktan sonra; artık milyonlara ulaşabilmek gerekiyor!.. Bu arada Sizlerle bire bir buluşabilmek de fazlasıyla önemli!.. O sebeple CarsNews.TV, tüm sosyal medyanın haber kaynağı ve belki bir danışma hattı olacak!.. Elbette, sadece otomobiller ve hareketlilik kavramı etrafında!..

PROUDLY MEMBER OF

Autobest

KARDEŞ PORTALIMIZ

Kobitek

CARSNEWS.TV, Okan ALTAN ve Teknoart Bilişim İşbirliğiyle yayınlanmaktadır.