Beklenen Şarkı
Tweet It! Facebook
31 Ağustos 2014 20:45

Beklenen Şarkı

“Adeta, eski bir sanatçıyı yeniden zirveye çıkaracak herkes tarafından çok sevilecek yeni eseri gibi; Volvo’nun yeni XC90’ı artık karşımızda…”

Tam 12 yıl önce, ilk Volvo XC90’ın üretimi gerçekleşmiş ve bizler de ilk test sürüşlerine katılmış idik. O zamanlar için bile, XC90, modern Volvo’ların zirvesi, sağlamlık ve dayanıklılığın en iyi örneği olmuştu… Aradan uzun yıllar geçti… İsveçli marka, şimdi yepyeni bir finans yönetimi ve yepyeni hedefler ile, bambaşka bir büyüme stratejisine geçti!.. Artık, sadece tasarımı ve üretimi değil, “herşey’i kendisi yapmak ve başarmak istiyor. 

Özellikle son 3 yıldır gerçekleştirilen çok yoğun Ar-Ge çalışmalarının ardından, “yeni” Volvo’ların “start”ı verildi!.. Bunca zamandır, gizli gizli neler yapıldığı, nasıl bir endüstriyel değişim yaşandığı ve Volvo’nun geleceğine doğru nasıl çalışıldığı, geçtiğimiz hafta dünya prömiyeri gerçekleştirilen yeni XC90 ile ortaya çıkarıldı!.. 11 Milyar USD yatırım programının parçası olarak, Volvo tarihinde yepyeni bir dönem başlıyor!..

Volvo Cars Başkanı ve CEO’su Hakan Samuelsson, “Bu tarihimizdeki en önemli günlerden biri. Biz sadece bir otomobili lanse etmiyoruz, markamızı yeniden lanse ediyoruz. Bugün şirketimiz için yeni bir çağı simgeliyor. XC90, önümüzdeki yıllarda gelecek olan heyecan verici yeni otomobillerin yolunu açıyor” diyerek Stockholm’deki sunumu başlattı…

Volvo’nun gelecekteki tüm ürünlerinin oluşturulacağı yeni SPA, yani Ölçeklenebilir Ürün Mimarisi’nin en “iri” şekli olan yeni XC90, üç koltuk sıralı eski XC90’den bile daha büyük olarak karşımıza çıkarıldı. Fakat, yenisinin ilk XC90’dan daha hafif olduğunun da altı çizildi!.. 

Yeni XC90, her biri performans ve yakıt verimliliğinin olağanüstü bir kombinasyonuna sahip, yepyeni iki litrelik dört silindirli Drive-E motor seçeneklerine sahip olacak!.. 

Ayrıca; “Twin Engine” denilen, önde 2 litre 4 silindirli Supercharged ve Turbo T6 motorla birlikte arka aksın üzerinde 60 kW yani 80 HP’lik bir elektrik motor taşıyan T8 de, yeni XC90’ın Plug-In Hybrid şekli olacak. 9.2 kWh Lithium-Ion ile sadece elektrikli olarak da ilerleyebilecek olan 400 HP’lik T8’ler, sadece benzinli ya da bir hibrid olarak, gerektiğinde dört çekerli mantıkta, önce “0” emisyon ve ardından 60 gr/km CO2 emisyonla rekor menzile ulaşabilecekler…

Fakat, yeni XC90’ın bizce en çok tercih edilmek istenecek motorizasyonu, Türkiye’ye de öncelikle getirilecek olan 225 HP’lik Twin Turbo dizel olacak!..

Yakın gelecekte yepyeni bir T5, 250 HP’lik Turbo 2.0 litre benzinliler de, satış listelerine girecek… Diğer yanda, standart olarak dört çekerli olan XC90’ın önden çekerlileri eğer üretilirse, yeni nesil T6 ve T5’lerle donanacakları da konuşuluyor…

Elbette, Volvo denildiğinde, ilk akla gelen güvenlik de, XC90’a hiç de mütevazı kalacak şekilde konulmamış. Yayaları ve bisikletlileri gece gündüz yani karanlıkta ve aydınlıkta “fark eden” sistemi, geri manevralarda çevreyi “yoklayan” Cross-Traffic” sistemi, çarpışma uyarı ve otomatik panik fren sitemi, arkadan çarpışmayı “öngören” sistemi, karşıdan gelen bir araca doğru direksiyonunuzu çevirdiğinizde sizi adeta durduran ayrı bir güvenlik sitsemi… Ayrıca, eğer aracınız kaymaya başlarsa ya da bir bariye doğru sürükleniyorsanız, XC90’ı tekrar yola “döndüren” başka bir sistem daha!.. Paralel ya da dikey otomatik park etme, sıkışık trafikte “dur kalk”ta “kendi başına” gidebilmesi de cabası… Adaptif farları, kör nokta uyarı sistemi, elle dokunmadan elektrikli açılabilen bagaj kapağı, elektrikli katlanan üçüncü sıra koltukları, dört bölgeli klima sistemi, ikinci sıraya entegre edilmiş çocuk koltuğu, park etme asistanına da sahip aracın etragını 360 derece gösteren kamera sistemi ve havalı suspansiyon ile, güvenlik ve destek sistemlerinin listesi uzayıp gidiyor… Volvo Cars Ürün Strateji ve Araç Hattı Yönetimi Kıdemli Başkan Yardımcısı Lex Kerssemakers, “XC90 ile kendi kendini süren otomobillere doğru ilk adımı atıyoruz. Aracı dur-kalk trafikte otomatik olarak izleyen yeni bir fonksiyon büyük ölçüde basitleştirilmiş, yarı özerk bir sürüş deneyimi sağlayacak” diyor.

Yeni XC90, sahibinin otomobili gerçek anlamda kişiselleştirmesine imkan sağlayan bir dizi aksesuara sahip. Dış görünüm için iki ayrı ana tema bulunuyor.

Urban Luxury-Şehir Konforu paketi bir renk koordinasyonlu gövdeyi, ön dekor çerçeveler, yan ve arka koruma plakaları, yan koruyucu plakalar gibi cilalı paslanmaz çelikten detaylarla birleştiriyor.21 inçlik seçkin cilalı jantlar elegant görünümü tamamlıyor.

Rugged Luxury Kit-Dayanıklı Konfor Kit ise tech mat siyah dış makyaj, paslanmaz çelik yan plakalar, aydınlatmalı marşpiyeller ve entegre egzoz boruları gibi ayrıntılarla XC90’ın dayanıklılığını ön plana çıkartıyor. Bu versiyon, eşsiz 22 inçlik jantlarla tamamlanıyor.

Bu arada ikinci sıra koltukların ileri geri hareket edebilmeleri sayesinde, üçüncü sırada oturacaklar için çok geniş bir diz mesafesi de yaratılabiliyor… Aradaki koltukların 40:20:40 katlanması da, aracın ortasında “oturma odası” bile yaratılabiliyor… Ayrıca arkadaki tüm koltukları yatırdığınızda adeta bir Pick-Up genişliğinde bir yükleme alanına kavuşabiliyorsunuz.

“Thor’un Baltası” gündüz ışıkları, yepyeni ön ve arka tasarımıyla, Volvo tarihindeki yeni dönemin başlangıcına işaret eden yeni XC90, kabin içinde de en modern “lüks” kavramını oluşturmak istemiş. En pahalı ve zor bulunan deri döşemelerden, gerçek ahşap kaplamalara ve gerçek metal şeritlere, 19 hoparlörlü 1400 Watt’lık Bowers&Wilkins audio sistemine… Artık tüm detaylar, ekonomik Ikea gibi değil!.. Tam aksine en kaliteli Gense larkası gibi görünüyor!..

Dokunmatik ekranlı dikey bir tablet gibi görünen orta konsolu süsleyen Sensus ile yeni XC90’ın normalde ortalıkta olması gereken kontrol düğmelerinin nasıl bu kadar azaltılabildiğini anlıyorsunuz!.. Aracın neredeyse tüm fonksiyonlarına neredeyse gözünüzü yoldan ayırmadan hatta bir eldivenle bile kolayca kumanda edebildiğiniz bu ekranda, Apple CarPlay ve Google Android Auto uygulamaları da çok yakında çalışmaya başlayacak!.. Sensus’un ekranının bir iPad kadar kolay kullanım sunmasını, diğer yüks markaların da öğrenmesi gerek!.. Yeni XC90’ın birçok elektronik parçasında olduğu gibi, Sensus sisteminin bağlı kalıp, sürücü ve yolculara çok farklı bir araç içi iletişim ve eğlence sistemi oluşturacak olan “özel bulut”u (cloud) da gerçekleştirecek olan Ericsson, en az yakıt tüketimiyle, trafiğe takılmadan, en güvenli yolculuğun gerçekleşebilmesi için Volvo ile işbirliği yapıyor… XC90’ın dijital göstergelerine ve ön cama yansıyan Head-Up göstergesine de, tüm veriler de, Sensus tarafından aktarılıyor olacak!.. XC90’ın içinde kalan bir iki kumanda düğmesi ise, adeta mücevher gibi parlıyor!.. Motor çalıştırma ve kapama tuşu, ses düğmesi, İsveçli cam sanatı markası Orrefors’un hazırladığı opsiyonel “kristal” vites kumandası, gerçekten müthiş bir tasarım zevki ürünü!..

XC90’ın koltuklarının altındaki özel amortisörlerin, olası kazalarda omurilik yaralanmalarına karşı önlem olduğu da söylendi!..

Volvo’nun göze daha çok çarpan yeni logosunu, yani ızgaranın üzerinde çapraz olarak duran eğik çizgiyle uygun bir şekilde hizalanmış olan ikonik oku, taşıyan ilk otomobili de olan XC90, yakın gelecekte çıkacak “içbükey” panjurlu yeni nesil binek otomobillerinin aksine ön panjurunda “güç”ü ifade eden dışbükey bir çıkıntı da fark ediliyor… XC90’ın yeni geniş kaputu, yan farlara bağlanan bel çizgisi ve belirgin omuzları diğer önemli tasarım ayrıntıları… Volvo Cars Tasarımdan Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Thomas Ingenlath “Otomobilin hem iç, hem de dışarıdan genel izlenimi geniş alan, ışığın kutsanması ve iyi yaşama odaklanma gibi İsveç yaşam tarzını yansıtan önemli elementlerle güçlü bir bağa sahip” diyor.  

Yeni XC90’ın seri üretimi önümüzdeki Ocak ayında başlayacak ve Türkiye’ye gelişi 2105’in ikinci çeyreğinde gerçekleşecek… Tamamen LED farlar kısa ve uzun aktif farlar, 12.3 inçlik dijital gösterge paneli, 4 bölgeli elektronik klima, ısıtmalı, elektrikli ve hafızalı sürücü ve yolcu koltuğu, deri döşemeler, 3 koltuk sırası ile birlikte 7 adet koltuk, elektrikli bagaj kapağı, otomatik fren kapasiteli geliştirilmiş (City Safety) Şehirde Güvenlik Sistemi, şerit değiştirme uyarısı, park pilot asistanı ile birlikte ön ve arka park sensörleri ve 19" Momentum aluminyum jantlar gibi oldukça yüklü Momentum donanım seviyesi için şimdiden etiket fiyatı belli olan yeni XC90, D5 AWD 2.0 lt dizel motor, 8 ileri otomatik şanzıman ile birlikte 305.150TL’ye Türkiye yollarına çıkacak!.. Bu Momentum paketiyle çok benzer olarak 19 inç jantlı, navigasyon ve panoramik cam tavanlı T6 AWD için başlangıç fiyatının ABD’de 48.900USD olacağını öğrendiğimizde, yüksek ÖTV’miz için bir kez daha üzüldüğümüzü itiraf edelim!.. Diğer yanda XC90’ın Almanya başlangıç fiyatı 190 HP’lik D4 Kinetic şekliyle 49.400 Euro olacakmış!..

Fakat, asıl; XC90’ların tüm opsiyonlarını üzerinde taşıyacak olan T6 AWD First Edition modelleri, Volvo markasının kuruluş yılını hatırlatacak şekilde sadece 1927 adet olarak, önceden üretilecek ve sadece VolvoCars.com adresi üzerinden 3 Eylül 2014 gününden itibaren satılmaya başlandı!.. Oradaki Almanya fiyatı 90.200 Euro ve ABD fiyatı 65.900USD olacak olan bu “ilk” XC90’lar, “four-corner” havalı suspansiyon, Onyx siyahı özel boya, sekiz kollu 21 inçlik özel jantlar, Amber rengi Nappa deri koltuklar, kömür renkli deri ile çevrelenmiş kontrol paneli, lineer hatlı ceviz kaplama, aracın üretim numarasını taşıyan plaketler ve bagaj kapağındaki özel bir beç ile süslenmişlerdi!..

Gerek, Volvo Otomobilleri’nin yeni yönetimi, gerekse de yeni finansal güç ile yepyeni Ar-Ge olanaklarının verimli kullanılması, İsveç’in gururu olan bu markayı, premium segmentte bambaşka bir seviyeye yükseltmeye başlıyor!.. Hatta, Audi’nin sollanıp, Mercedes’in peşine takılmasını bile sağlıyor!.. Dünya lansmanı sonrasında yeni XC90 için düzenlenen Liderler Paneli’nde İsveçlilerin nasıl “Dünyanın En Kreatif Toplumu” oldukları, İsveçli Markaların neden nitelikte en üst seviyelere ulaşabildikleri de anlatılırken, Volvo’nun önümüzdeki parlak dönemini için açıklama da yapılıyordu… Volvo Cars’ın dünya standartlarında güvenlik özelliklerine, yeni güç aktarım teknolojilerine, güç ve yakıt temizliğinin iddialı kombinasyonuna ve en üst kalitede materyallerle çarpıcı görsellik sunan tasarımlarına işaret ediliyordu!..

Kısaca; yeni XC90, sürücüsü ve yolcularının hayatını kolaylaştıracak şekilde tasarlanmış ve donanmış, sağlam, güvenli ve modern bir SUV!.. Nihayet, yeniden bir gerçek Volvo!..

*1 Eylül 2014 tarihli Auto Show dergisinde de yayınlanmıştır.

Ve ilk 1927 First Edition iki gün içinde satıldı!..
Her biri özel olarak numaralanmış ve sadece online site üzerinden satın alınabilen 1927 adet Yeni Volvo XC90 First Edition serisi 3 Eylül Çarşamba günü saat 16.00'da satışa sunulmasının ardından 47 saat içerisinde tükendi. Satışın başlamasının ardından 1 saat içerisinde otomobillerin çoğu rezerve edildi. Satışın zirve anında dakikada 7 otomobil satıldı. Volvo Car Pazarlama, Satış ve Müşteri Hizmetleri Kıdemli Başkan Yardımcısı Alain Visser "Mutlu olduk ama çok şaşırmadık" dedi. "Volvo XC90'a olan büyük ilgi geçen hafta gerçekleştirdiğimiz dünya prömiyerinin ardından astronomik boyutlara ulaştı." diye ekledi.
Bu arada; Volvo Cars’ın geçtiğimiz hafta Stockholm’de lansmanını gerçekleştirdiği Yeni Volvo XC90’ın sınırlı sayıdaki First Edition serisinin her biri ayrı ayrı numaralanan 1927 adet otomobilden ikisinin satışı ise Türkiye’de gerçekleştirildi. 
Volvo'nun kuruluş yılını temsil eden 1927 adet First Edition otomobilin sadece volvovars.com üzerinden satın alınabilmesi tarihte bir ilk. Dünyadaki en iyi SUV iddiasında olan XC90 First Edition'un sahipleri eşik plakaları her biri ayrı ayrı numaralanmış ve bagaj kapısında özel bir işaret taşıyan tam donanımlı otomobillerine sahip olacaklar.
Alain Visser "İlk satın alanlar favori numaralarını milisaniyeler içerisinde ayırttılar. Bu hızlı satış, XC90'ın gerçekten ikonik bir otomobil olduğunu kanıtlıyor. XC90 First Edition ileride bir koleksiyoner otomobili olacak" dedi.

Onyx siyahı renginde  dış görünüm ve 8 kollu, 21 inç jantlar, amber rengi napa deri koltuklar, kömür rengi deri ön panel ve çizgili ceviz kaplamalardan oluşan bir iç tasarım ile kombine ediliyor. XC90 First Edition otomobiller, Volvo Cars’ın yeni dört silindirli Drive-E aktarma organlarına sahip yüksek performanslı dizel ya da benzinli motorlara sahip olacak. Çift turbolu dizel motor D5, 225 HP güç üretirken, dört tekerden çekişli, kompresörlü turbo motor T6 ise 320 HP güç sağlıyor. Her iki motora da yumuşak geçişli 8 ileri otomatik şanzıman eşlik ediyor.
Merkezde bulunan tablet benzeri dokunmatik ekran yeni XC90’ın en çarpıcı özelliklerinden birini oluşturuyor. Tamamen yeni bir araç içi kontrol sisteminin kalbini oluşturan bu ekran hiçbir buton içermiyor ve sürücülere araç kontrolü ve bir dizi internet tabanlı ürün ve hizmete erişmek için tamamen yeni bir yol sunuyor. Bowers & Wilkins ses sistemi, 19 hoparlör, 1400 watt’lık D sınıfı bir amfi ve otomobilin içerisinde dünya standartlarında bir canlı performans deneyimi hissettiren en son sistem ses işleme yazılımına sahip.
Otomotiv endüstrisinde yer alan en kapsamlı ve teknolojik olarak en üst seviyedeki standart güvenlik paketinde dünyada bir ilk olma özelliği taşıyan iki güvenlik teknolojisi bulunuyor: Yoldan çıkma koruma paketi ve çarpışma anında otomatik fren özelliği. Ayrıca otomobilin önündeki bisikletlileri ve yayaları kapsayan, Volvo Cars’ın tüm otomatik frenleme fonksiyonları da standart olarak yer alıyor.

Albüm

diğer haberlerden

Haber Başlığı

Ioniq 6 Streamliner

Elektrikli model fırtınası, Hyundai’den gelen ters bir rüzgarla şiddetleniyor. “Electrified Streamliner” olarak tanımlanan Ioniq 6 ile sportif premium sedan piyasası karışacak… 2023 EcoBest Challenge ile vaat ettiği tüm WLTP verilerini gerçek menzil testleri sonucunda da teyit eden ve AUTOBEST'in 31 Avrupalı otomotiv yazarı ve uzmanından oluşan jürisi tarafından 2023'ün en iyi EV'si seçilen Ioniq 6, Ekim ayında Türkiye'de...

Lotus Emira GT4

Toyota’dan alınmış 3.456cc’lik V6 2GR-FE motorla, Harrop TVS 1900 supercharger, Motec “beyin” ve kuru karter uygulayıp 400 beygir gücünü Xtrac 6-ileri sequential şanzımanı direksiyon pedallarıyla ve sınırlı kaymalı diferansiyel LSD ile asfalta kayıpsız vermeye çalışan bir safkan yarışçı İngiliz…

Ferrari SP48 Unica

Yeni nesil ultra zenginlerin ve koleksiyonerlerin en büyük tutkusu, sadece kendilerinde olacak, benzersiz özel otomobiller ürettirmek... Ve bir tycoon, kendi zevkine göre Ferrari SP48 Unica'yı tasarlattı ve ürettirdi!..

Ferrari 812 Efsanesi

Tüm piyasa önce hibritlenip, sonra da elektriklenmeye yüz tutmuşken, 5 yıl önce gösterilen ve Maranello mühendisliğinin zirvesine çıkmış, “normal” Ferrari Gran Turismo aygırlarının en güçlü ve en hızlı atmosferik 812’leri saygıyla analım.

Italdesign Nissan GT-R50

Gelen taleplerle Nissan bir türlü sonlandıramıyor, hatta Nismo'ların Nismo'su T-Spec GT-R NISMO'yu bile halen en "update modified" haliyle yavaş yavaş üretmeye devam ediyor... Üç yıl önceki Altın Yaşında Italdesign dokunuşlarıyla bir koleksiyon modeli olarak yeniden tasarlanmış GT-R efsanesi, Nismo modifiyeli 3.8 litrelik Twin Turbo V6 motoruyla tam 720 beygir gücünde sadece 50 adetle sınırlı olarak üretilmeye başlanmıştı... Şimdi ise 2022'de de son koleksiyoner müşterilerine teslimatları bitiriliyor ve yolların en pahalı Limited Edition modellerinden biri olarak gösteriliyor...

Ares Design S1 Project

Türk asıllı Dany Bahar'ın son projesi Ares Design'ın son kreasyonu, HyperCar ile SuperSport ara kategorisinde sadece 24 adet üretilecek, arkadan itişiyle 2,7 saniyede 100’e hızlanacak!.. Fakat, Speedster versiyonu da ayrı bir bomba!..

1625HP'lik Jesko Hazır!

E85 yakıtla 1.625 beygir gücü ve normal benzinle bile 1.300HP'lik One:1 güç ağırlık oranlı KoenigseggJesko'lar, artık müşterilerine teslim edilmeye başlandı... E85 ile 2,2'ye çıkan normali 1,7 bar boot basınçlı Twin Turbo aluminyum 5.0lt V8 1500Nm'le çıkan maksimum torkunu 9-ileri ışık hızı şanzımanı LST, KED elektronik diferansiyeli ve UPOD ultimate power on demand KGCM vites kutusu kontrol modülüyle kullanıma sunuyor... Yakında yeni dünya hız rekorunu da duyacağız!..

Renault Mégane E-TECH Electric

İspanya'nın Costa del Sol sahil yollarında ilk kez kullandığımız Megane’ın tam elektriklisi, tüm ayrıntılarında Fransız kimliğini vurgulayan bir elektrikli kompakt seçenek. Fakat, bildiğimiz tüm Renault’ların çok daha üstünde premium özelliklerle şaşırttığını da itiraf edelim.

 
CarsNews.TV
Sizlere otomobil ve otomotiv dünyasındaki tüm yenilikleri Dünya ile aynı anda, hatta bazen herkesten önce, getirme iddiası ile açılmış yepyeni bir medyadır. Otomobillerin geleceği, otomotivin sırları ve sürüş keyfini en iyi ve en doğru şekilde görebileceğiniz ve tutkunu olacağınız bir bilgi merkezi!.. Aylık ve haftalık yazılı basın ile onbinlere, TV ile yüzbinlere ulaştıktan sonra; artık milyonlara ulaşabilmek gerekiyor!.. Bu arada Sizlerle bire bir buluşabilmek de fazlasıyla önemli!.. O sebeple CarsNews.TV, tüm sosyal medyanın haber kaynağı ve belki bir danışma hattı olacak!.. Elbette, sadece otomobiller ve hareketlilik kavramı etrafında!..

PROUDLY MEMBER OF

Autobest

KARDEŞ PORTALIMIZ

Kobitek

CARSNEWS.TV, Okan ALTAN ve Teknoart Bilişim İşbirliğiyle yayınlanmaktadır.