Fiat Zekası
Tweet It! Facebook
25 Mayıs 2013 18:45

Fiat Zekası

“Belgrad yakınlarında eskiden onbinlerce işçinin çalıştığı Zastava fabrikası, artık FIAT'ın 2400 çalışanı olan en modern robotize tesisi… Üstelik, Tofaş gibi ABD ihracatına bile başladılar!..”

Fiat, Çin'de, ABD'de, Güney Amerika'da, Rusya ve Türkiye'de dev yatırımlar yapmaya devam ediyor. Bazen sıfırdan yepyeni fabrikalar kuruyor, bazen de eski otomobil fabrikalarını baştan aşağı yenileyerek, ultra modern üretim tesisleri haline çeviriyor!.. FIAT EMEA'nın yeni patronu Alfredo Altavilla'nın zekice iş geliştirme operasyonları artık fidan değil, meyva veren dev ağaçlara dönüştü…

Bunlardan biri de Yugoslavya'nın eski markası Zastava'nın üretildiği Kragujevac tesisleri… 1953 yılından itibaren önce Jeep, sonra Agnelli ve Tito'nun el sıkışmasıyla Fiat modellerinin üretimine başlanan tesis, şimdi Fiat'ın 1 Milyar Euro'luk yatırımıyla adeta boyut değiştirmiş… FAS, yani Fiat Auto Sırbistan olarak ismi de değiştirilen bu modern otomobil fabrikası, çok yakında 200 bin adetlik maksimum kapasitesine de ulaşırken ilk üretime aldığı 500L modeline Trekking gibi yeni versiyonlar da ekliyor!..

Sırbistan'a yapılan NATO müdahalesi sırasında yerle bir edilmiş olan fabrika, 2009 yılına kadar yine de biraz toparlanıp eski nesil otomobil üretimine yeniden başlamış bir fabrikayken, 2009 yılında tümüyle Fiat'ın kontrolüne geçen Kragujevac, 3 yılda zeminden tavana yeniden inşa edilmiş ve 2012'de 16 Nisan günü de Sergio Marchionne ve Sırp Başbakanı'nın katıldığı tören ile yeniden açılmıştı. Çok az çöp çıkaran, kirli su ve boya atığı olmayan, bacalarından duman tütmeyen, bembeyaz zeminli, sessiz bir otomobil fabrikası bile olmayı başaran Kragujevac, FIAT Chrysler Grubu'nun tüm dünyadan getirdiği en yeni teknolojiler ile donanmış ve modern standartı çok yüksek bir tesis haline gelmiş…

Kragujevac'ta üretimine başlanmış olan 500L de, aslında AutoBest 2013 adayı olarak tam bir gelişmekte olan pazarlar için hazırlanmış modern zamanların aile otomobili!.. Buna eklenen Trekking ve Ekstra Large 500 modeli ise Kragujevac'tan ABD'ye ihraç edilmeye başlanıyor!.. 

Kragujevac, bir örnek!.. Bunun çok daha gelişmiş şekli ve gerçek bir otomobil fabrikası olarak tüm dünyada örnek gösterilen Tofaş, asıl örnek… Neyin mi örneği?.. Elbette, FIAT Grubu'nun zekalarına hayran olduğum yöneticilerinin, nasıl küresel başarıyı garantilediklerinin, örnekleri!..

Dikkat ederseniz; Kragujevac için 1 Milyar Euro'luk yatırım, aslında İtalya bankalarından çıkmış gerçek nakit para ile gerçekleşmiş bir yatırım değil… Sırp hükümetinin İtalyan FIAT Grubu'na olan borçlarının karşılığı… Sırp hükümetinin, Kragujevac şehrinin etrafına Fiat fabrikası için gerekli tedarikçilere açtığı yan sanayi üretim tesis alanları, oraya döşenen yepyeni bir demiryolu, Fiat'ın fabrika yenilemesindeki inşaat malzemeleri vesaire, hepsi Sırp Maliyesi tarafından sağlanmış… FIAT Grubu'nun içerdeki bazı robotlar ve üretim bantlarının hazırlığı dışında devasa bir maliyeti yokken, diğer tüm ağır işleri Sırplara yaptırmış olmaları, asıl akıllıca olan!..

Tofaş'ta da ortak Koç Grubu, tüm ağır maliyetleri, kirz dönemi sıkıntıları, 44 yıldır üstlenmiyor mu?..

ABD'deki Chrysler operasyonunda da, FIAT Grubu'nun dev Chrysler markalarını ele geçirmesi için Milyar Dolarlar mı gitti, İtalya'dan?!.. Elbette ki, hayır!..

Ya da Çin'de değiştirilen fabrikalar için… Hayır!..

Geliştirilmiş teknolojilerin, üretim mühendisliği tekniklerinin, motor ve tasarım patentlerinin ve şirket yönetimiyle otomobil satışı tecrübesinin, bedeli ölçülemez!.. İşte, Marchionne ve Altavilla, bu birikimi en değerli şekilde pazarlıyor!.. Batan ve zarar edenleri kurtararak, FIAT Grubu'nun sunduklarının değerinin karşılığında dev bir finans potansiyeline kavuşuyor!..

Üstelik, bunu tüm dünyada gerçekleştiriyor!..

Ekonomik motor ustalığı, tasarım kabiliyeti ve endüstriyel zeka!..

İşte, FIAT Grubu!.. Sevdiğimiz ve beğendiğimiz!..

İşte bu yüzden, Fiat, AutoBest organizasyonunun CompanyBest ödülüne sahip!..



Fiat Kragujevac yazısı, Car dergisi Aralık 2012 sayısında da yayınlanmıştır.

Albüm

diğer haberlerden

Haber Başlığı

Ioniq 6 Streamliner

Elektrikli model fırtınası, Hyundai’den gelen ters bir rüzgarla şiddetleniyor. “Electrified Streamliner” olarak tanımlanan Ioniq 6 ile sportif premium sedan piyasası karışacak… 2023 EcoBest Challenge ile vaat ettiği tüm WLTP verilerini gerçek menzil testleri sonucunda da teyit eden ve AUTOBEST'in 31 Avrupalı otomotiv yazarı ve uzmanından oluşan jürisi tarafından 2023'ün en iyi EV'si seçilen Ioniq 6, Ekim ayında Türkiye'de...

Lotus Emira GT4

Toyota’dan alınmış 3.456cc’lik V6 2GR-FE motorla, Harrop TVS 1900 supercharger, Motec “beyin” ve kuru karter uygulayıp 400 beygir gücünü Xtrac 6-ileri sequential şanzımanı direksiyon pedallarıyla ve sınırlı kaymalı diferansiyel LSD ile asfalta kayıpsız vermeye çalışan bir safkan yarışçı İngiliz…

Ferrari SP48 Unica

Yeni nesil ultra zenginlerin ve koleksiyonerlerin en büyük tutkusu, sadece kendilerinde olacak, benzersiz özel otomobiller ürettirmek... Ve bir tycoon, kendi zevkine göre Ferrari SP48 Unica'yı tasarlattı ve ürettirdi!..

Ferrari 812 Efsanesi

Tüm piyasa önce hibritlenip, sonra da elektriklenmeye yüz tutmuşken, 5 yıl önce gösterilen ve Maranello mühendisliğinin zirvesine çıkmış, “normal” Ferrari Gran Turismo aygırlarının en güçlü ve en hızlı atmosferik 812’leri saygıyla analım.

Italdesign Nissan GT-R50

Gelen taleplerle Nissan bir türlü sonlandıramıyor, hatta Nismo'ların Nismo'su T-Spec GT-R NISMO'yu bile halen en "update modified" haliyle yavaş yavaş üretmeye devam ediyor... Üç yıl önceki Altın Yaşında Italdesign dokunuşlarıyla bir koleksiyon modeli olarak yeniden tasarlanmış GT-R efsanesi, Nismo modifiyeli 3.8 litrelik Twin Turbo V6 motoruyla tam 720 beygir gücünde sadece 50 adetle sınırlı olarak üretilmeye başlanmıştı... Şimdi ise 2022'de de son koleksiyoner müşterilerine teslimatları bitiriliyor ve yolların en pahalı Limited Edition modellerinden biri olarak gösteriliyor...

Ares Design S1 Project

Türk asıllı Dany Bahar'ın son projesi Ares Design'ın son kreasyonu, HyperCar ile SuperSport ara kategorisinde sadece 24 adet üretilecek, arkadan itişiyle 2,7 saniyede 100’e hızlanacak!.. Fakat, Speedster versiyonu da ayrı bir bomba!..

1625HP'lik Jesko Hazır!

E85 yakıtla 1.625 beygir gücü ve normal benzinle bile 1.300HP'lik One:1 güç ağırlık oranlı KoenigseggJesko'lar, artık müşterilerine teslim edilmeye başlandı... E85 ile 2,2'ye çıkan normali 1,7 bar boot basınçlı Twin Turbo aluminyum 5.0lt V8 1500Nm'le çıkan maksimum torkunu 9-ileri ışık hızı şanzımanı LST, KED elektronik diferansiyeli ve UPOD ultimate power on demand KGCM vites kutusu kontrol modülüyle kullanıma sunuyor... Yakında yeni dünya hız rekorunu da duyacağız!..

Renault Mégane E-TECH Electric

İspanya'nın Costa del Sol sahil yollarında ilk kez kullandığımız Megane’ın tam elektriklisi, tüm ayrıntılarında Fransız kimliğini vurgulayan bir elektrikli kompakt seçenek. Fakat, bildiğimiz tüm Renault’ların çok daha üstünde premium özelliklerle şaşırttığını da itiraf edelim.

 
CarsNews.TV
Sizlere otomobil ve otomotiv dünyasındaki tüm yenilikleri Dünya ile aynı anda, hatta bazen herkesten önce, getirme iddiası ile açılmış yepyeni bir medyadır. Otomobillerin geleceği, otomotivin sırları ve sürüş keyfini en iyi ve en doğru şekilde görebileceğiniz ve tutkunu olacağınız bir bilgi merkezi!.. Aylık ve haftalık yazılı basın ile onbinlere, TV ile yüzbinlere ulaştıktan sonra; artık milyonlara ulaşabilmek gerekiyor!.. Bu arada Sizlerle bire bir buluşabilmek de fazlasıyla önemli!.. O sebeple CarsNews.TV, tüm sosyal medyanın haber kaynağı ve belki bir danışma hattı olacak!.. Elbette, sadece otomobiller ve hareketlilik kavramı etrafında!..

PROUDLY MEMBER OF

Autobest

KARDEŞ PORTALIMIZ

Kobitek

CARSNEWS.TV, Okan ALTAN ve Teknoart Bilişim İşbirliğiyle yayınlanmaktadır.