Jaguar Saldırısı
Tweet It! Facebook
16 Aralık 2013 04:32

Jaguar Saldırısı

“Jaguar'ın parlak geleceğinin sırrı için; Speed Of Response, diyor, Ian Hoban, Jaguar Ürün Direktörü, markasının yepyeni segmentlere hızla girip, yepyeni müşteri taleplerine cevap verebileceğini anlatıyor!..”

Miranda Kerr’in de ziyaretçileri arasında olduğu 400 metrelik Hollywood stüdyolarından birinde adeta 0-100-0 km/h testi yaparak lansmanı yapılan F-TYPE Coupe, geçtiğimiz Los Angeles Auto Show ile Jaguar markasının yeni atağını en güzel şekilde, en saldırgan formda temsil ediyordu…

Evet, Jaguar artık yavaş yavaş bulunmadığı segmentlerdeki boşlukları doldurmaya başladı… Bir kompakt sedan, bir SUV bile İngiliz “kedi”sinin yeni formları olacak… Fakat, aslında hep yanlış biliyorduk… Jaguar’ın ilk SUV fikri için hazırlanmış C-X17 konsepti yepyeni bir platform olacak, yakında gelecek olan kompakt Orta Sınıf Jaguar modeli ayrı bir platform olacak diye… Fakat, işin gerçeği daha farklaymış. Jaguar’ın ilk SUV’u ile yeni küçük sedanı aynı platformda, Advanced Aluminium mimaride hazırlanıyormuş. Küçükten büyüğe çok değişik boyutlarda ölçeklendirilebilen bu yeni mimari, Jaguar’un bugüne kadar hiç kullanmadığı, fakat aluminyum ustalıkları sayesinde mühendisliğini kendilerine has geliştirdikleri yepyeni bir üretim metodu… Jaguar’ın hedeflediği yeni müşterilerin değişik taleplerini karşılamak üzere Ar-Ge’si tamamlanan bu yeni mimari, C-X17 ile en büyük halini, kompakt yeni sedan ile de en küçük halini gösterecek. Konu hakkında Los Angeles Auto Show sırasında buluştuğumuz, Jaguar Cars, Vehicle Line Manager, Ian Hoban, genç yaşına rağmen Jaguar Land Rover tepe yönetimi tarafından genç nesillerin otomobil ihtiyaç ve taleplerini en iyi kavrayıp uygulayabilecek kişi olarak seçilmiş, uluslararası otomotiv sektörünün en genç mühendis yöneticilerinden biri… Ian Callum gibi bir tasarım “usta”sıyla birlikte çalışan Ian Hoban, taze analiğini Jaguar markasının tüm birikimiyle birlikte başarıyla kaynaştırabilmiş, aynı zamanda sektörün içinde de en parlak genç yıldızlardan biri!..

Jaguar’ın C/D segmentindeki kompakt sedan modelin üretim şeklinin, eski X-Type ile ilgisiz olacağını da söyleyen Ian Hoban, en yüksek adetlerde satışı amaçladıkları bu otomobilin Ocak 2015’te yollara çıkacağını sadece bizlerle paylaşarak, sohbetimize başlıyordu… Advanced Aluminium Architecture’un iki ekstrem ucundaki kompakt sedan ile SUV arasına başka model tiplerinin de girebileceğini belirten Hoban, bu yeni mimarinin ilk gününden itibaren tasarım ve mühendislik ekiplerinin birlikte olabilecek tüm çeşitlilik için çalıştıklarını vurguluyordu. Uzun burunlu özgün Jaguar tasarımının tüm bu çeşitlerde aynı DNA ile ortaya çıkacağının altını çizen Ian Hoban, farklı büyüklüklerde Jaguar’ın sportif hassasiyetini en iyi temsil edecek modellerin yolda olduğunu müjdeliyordu.

Bu mimarinin esnek konsepti sayesinde geleceğin XF ve XJ’lerinin bile bu yeni aileye katılıp katılamayacağını sorduğumuzda, aldığımız cevap “Evet, mümkün!” olunca, aslında çok şaşırdık. Çünkü, buradan çıkan sonuç; bir dönem Ford çatısı altında platformlarını Aston Martin ile birlikte sınırlamak zorunda kalan Jaguar, artık özgürce yeni ufuklara yelken açıyor!.. Yani çok daha verimli bir üretim kapasitesine doğru büyümeye devam ediyor. Ian Hoban’un en memnun olduğu konu ise, bu yeni esnek mimarinin, kendilerine hız kazandırıyor olması. Normalde yıllarca sürecek yeni model araştırma ve geliştemesinin artık daha kısa sürede yapılabiliyor olması… 

“Dünyanın değişik pazarlarındaki değişen müşteri isteklerine çok daha hızlı cevap verebilmek, otomotivde başarının sırrı!” diyen Hoban, örneğin Çin’e özel “uzun şasili” bir modeli artık hemen devreye alabilidiklerini ya da Avrupa’ya özel “yeşil” performans sunacak bir aracı da en çabuk şekilde üretime koyabileceklerini anlatıyor. Pazarlara en uygun modellere göre en hızlı reaksiyonu gösterebilecek olmalarının kendileri için çok büyük avantaj olduğunu ve spesifik hedeflere yönelebilmelerinin ticari güçlerini arttığırdığını vurguluyor. 

Kendisine “Peki; bu kadar yeni model için üretim kapasiteniz yeterli olacak mı? Yeni fabrikalara ihtiyacığınız olmayacak mı?” diye sorduğumuzda, bizlere ilk kez önemli bir açıklamada bulundu ve bu yeni mimarinin tüm çeşitliğinin yeni yatırımlarla büyütülen Jaguar Land Rover Solihull tesislerinde gerçekleştirileceğini söyledi!..

İngiltere’deki kapasitelerinin konfirme ettikleri yeni modeller için yeterli olacağını ve üretimdeki fleksibilitenin de bu yeni mimari sayesinde genişletildiğini anlattı. Ancak, eğer Çin gibi bazı pazarlara “lokal” ürünlerin sunulması gerekiyorsa, oralara ayrı bir fabrika kurulmasının da zor olmadığını fısıldıyordu…

Yani Jaguar Land Rover’ın Hindistan’daki CKD tesisleri gibi, başka büyük pazarlara sahip ülkelere de yeni tesis kurmasının mümkün olabileceği bilgisini bizlerle paylaşıyordu. Fakat, aslı “ev”leri olan İngiltere’de üretim kapasitelerini büyütmeye devam etmeyi planladıklarının altını çizgiyordu. Tekrar konumuz olan C-X17 konsepti ile başlayan Jaguar’ın yeni SUV yolculuğuna döndüğümüzde, Ian Hoban, dünyanın en hızlı gelişen segmentinin bu kompakt SUV/CrossOver segmenti olduğunu belirtiyor.

Değişen pazar taleplerine uygun yeni modelleri en çabuk şekilde hazırlayıp yollara çıkarabilmenin keyfini, bugüne kadar hiç Jaguar kullanmamış yeni müşterilerle yaşamaya başladıklarını söylerken, “F-TYPE ile ilgilenen müşterilerin yüzde 75’inin bugüne kadar Jaguar satın almamış kişiler!” diyordu. Son 6 yıldır her biri safkan Jaguar olan tüm yeni modellerinde, hatta station wagon Sportbrake’te bile, Jaguar dinamizmi ve kalitesi en üst seviyede gösteriliyordu. Her biri ayrı karakterlerde olsa da, genetiği aynı olan tüm yeni Jaguar modellerinin ardından bundan sonraki yeniliklerin de, benzer şekilde Jaguar DNA’sının en üst seviyede sergilenmeye devam edeceğini belirten Ian Hoban, tüm premium Alman rakiplerinin karşısında kesinlikle zayıf kalmayacaklarını ve hatta tipik İngiliz özellikleriyle üstünlük kuracaklarını da, cümlelerinin arasına gizliyordu. En rekabetçi segmentlerde bile kendilerine fazlasıyla güvendiklerini açık açık söylüyordu. “C/D segmenti yeni kompakt sedanla, Jaguar’a “ulaşmak” artık çok kolay! Jaguar DNA’sı daha ekonomik etiketlerle de yakanabilecek!” ” şeklinde bir iddia ile de sözlerini tamamlıyordu.

*Ian Hoban söyleşim, Car 2013 Aralık sayısında da yer almıştır.

Albüm

diğer haberlerden

Haber Başlığı

Ioniq 6 Streamliner

Elektrikli model fırtınası, Hyundai’den gelen ters bir rüzgarla şiddetleniyor. “Electrified Streamliner” olarak tanımlanan Ioniq 6 ile sportif premium sedan piyasası karışacak… 2023 EcoBest Challenge ile vaat ettiği tüm WLTP verilerini gerçek menzil testleri sonucunda da teyit eden ve AUTOBEST'in 31 Avrupalı otomotiv yazarı ve uzmanından oluşan jürisi tarafından 2023'ün en iyi EV'si seçilen Ioniq 6, Ekim ayında Türkiye'de...

Lotus Emira GT4

Toyota’dan alınmış 3.456cc’lik V6 2GR-FE motorla, Harrop TVS 1900 supercharger, Motec “beyin” ve kuru karter uygulayıp 400 beygir gücünü Xtrac 6-ileri sequential şanzımanı direksiyon pedallarıyla ve sınırlı kaymalı diferansiyel LSD ile asfalta kayıpsız vermeye çalışan bir safkan yarışçı İngiliz…

Ferrari SP48 Unica

Yeni nesil ultra zenginlerin ve koleksiyonerlerin en büyük tutkusu, sadece kendilerinde olacak, benzersiz özel otomobiller ürettirmek... Ve bir tycoon, kendi zevkine göre Ferrari SP48 Unica'yı tasarlattı ve ürettirdi!..

Ferrari 812 Efsanesi

Tüm piyasa önce hibritlenip, sonra da elektriklenmeye yüz tutmuşken, 5 yıl önce gösterilen ve Maranello mühendisliğinin zirvesine çıkmış, “normal” Ferrari Gran Turismo aygırlarının en güçlü ve en hızlı atmosferik 812’leri saygıyla analım.

Italdesign Nissan GT-R50

Gelen taleplerle Nissan bir türlü sonlandıramıyor, hatta Nismo'ların Nismo'su T-Spec GT-R NISMO'yu bile halen en "update modified" haliyle yavaş yavaş üretmeye devam ediyor... Üç yıl önceki Altın Yaşında Italdesign dokunuşlarıyla bir koleksiyon modeli olarak yeniden tasarlanmış GT-R efsanesi, Nismo modifiyeli 3.8 litrelik Twin Turbo V6 motoruyla tam 720 beygir gücünde sadece 50 adetle sınırlı olarak üretilmeye başlanmıştı... Şimdi ise 2022'de de son koleksiyoner müşterilerine teslimatları bitiriliyor ve yolların en pahalı Limited Edition modellerinden biri olarak gösteriliyor...

Ares Design S1 Project

Türk asıllı Dany Bahar'ın son projesi Ares Design'ın son kreasyonu, HyperCar ile SuperSport ara kategorisinde sadece 24 adet üretilecek, arkadan itişiyle 2,7 saniyede 100’e hızlanacak!.. Fakat, Speedster versiyonu da ayrı bir bomba!..

1625HP'lik Jesko Hazır!

E85 yakıtla 1.625 beygir gücü ve normal benzinle bile 1.300HP'lik One:1 güç ağırlık oranlı KoenigseggJesko'lar, artık müşterilerine teslim edilmeye başlandı... E85 ile 2,2'ye çıkan normali 1,7 bar boot basınçlı Twin Turbo aluminyum 5.0lt V8 1500Nm'le çıkan maksimum torkunu 9-ileri ışık hızı şanzımanı LST, KED elektronik diferansiyeli ve UPOD ultimate power on demand KGCM vites kutusu kontrol modülüyle kullanıma sunuyor... Yakında yeni dünya hız rekorunu da duyacağız!..

Renault Mégane E-TECH Electric

İspanya'nın Costa del Sol sahil yollarında ilk kez kullandığımız Megane’ın tam elektriklisi, tüm ayrıntılarında Fransız kimliğini vurgulayan bir elektrikli kompakt seçenek. Fakat, bildiğimiz tüm Renault’ların çok daha üstünde premium özelliklerle şaşırttığını da itiraf edelim.

 
CarsNews.TV
Sizlere otomobil ve otomotiv dünyasındaki tüm yenilikleri Dünya ile aynı anda, hatta bazen herkesten önce, getirme iddiası ile açılmış yepyeni bir medyadır. Otomobillerin geleceği, otomotivin sırları ve sürüş keyfini en iyi ve en doğru şekilde görebileceğiniz ve tutkunu olacağınız bir bilgi merkezi!.. Aylık ve haftalık yazılı basın ile onbinlere, TV ile yüzbinlere ulaştıktan sonra; artık milyonlara ulaşabilmek gerekiyor!.. Bu arada Sizlerle bire bir buluşabilmek de fazlasıyla önemli!.. O sebeple CarsNews.TV, tüm sosyal medyanın haber kaynağı ve belki bir danışma hattı olacak!.. Elbette, sadece otomobiller ve hareketlilik kavramı etrafında!..

PROUDLY MEMBER OF

Autobest

KARDEŞ PORTALIMIZ

Kobitek

CARSNEWS.TV, Okan ALTAN ve Teknoart Bilişim İşbirliğiyle yayınlanmaktadır.