Karşınızda Jaguar XE
Tweet It! Facebook
08 Eylül 2014 18:08

Karşınızda Jaguar XE

“BMW 3, Mercedes C ve Audi A4'ler, artık seçeneksiz değiller. Jaguar'ın yepyeni Orta Sınıf modeli XE, bırakın onlara yetişmeyi, onları sollamaya geliyor!..”

Royal Air Force'un havadan getirdiği yeni Jaguar "orta hallisi" XE, ilk kez 8 Eylül gecesi Earls Court'ta gösterildi. http://www.jaguar.com/jaguar-range/xe.html

8 Eylül, sadece Borusan Otomotiv bayilerinin Jaguar’la tanışmasının değil, tüm dünyanın Jauguar’ın yeni “volüm” modeli olacak olan Orta Sınıf ölçülerindeki XE ile tanıştığı gün de oldu!..

Londra’da Earl’s Court’ta dünya lansmanı yapılan XE, gerçek bir sürüş keyfi için arkadan itiş geometrisi, aluminyum hafifliği, özgün ve sert tasarımı, lüks kabin içiyle sportif sedan konseptini yeniden tanımlamak üzere geliştirilmiş.

2015 yılında satışa sunulacak XE serisinin en üstünde şimdilik yüksek performanslı S modeli yer alıyor. XE S modeli, sürücüleri supercharger 3.0 litre V6 motorun 340 HP ve 450 Nm maksimum torkuyla donanırken, yüksek devir performansını sekiz ileri otomatik şanzımanın vites kulakçıklarıyla dizginletirecek. 

0-100km/h hızlanmasını yalnızca 4.9 saniye içerisinde gerçekleştirecek olan XE S’in elektronik olarak sınırlanmış maksimum hızı ise 249 km/h olacak!..

Öncelikle bu performans odaklı Jaguar XE S geldikten sonra, yepyeni Ingenium motorlarının ilki 2.0 lt turbo dizel XE modelinin 163 HP 380 Nm ve 190 HP 430 Nm seçenekleriyle karşımıza çıkacak... Bu 2.0D'nin Almanya’da BMW 320d ile aynı 35.000 Euro’luk etikete sahip olması, rekabeti başlatacak... XE'nin "normal" benzinlileri ise 200 ve 240 HP'lik direkt enjeksiyonlu Turbo 2.0 lt'ler... 

Bu yüksek verimlilik değerlerine sahip 2.0 litre Ingemium i4 dizel, Jaguar’ın tümüyle kendi geliştirdiği ve kendisinin üreteceği ilk motor da olarak, 99 gr/km CO2’lik salım değeriyle herkesi şimdiden şaşırtıyor. Ayrıca Ingenim serisi yepyeni bir 2.0 litrelik benzinlinin de geleceğini belirtelim.

Aluminyum ağırlıklı monokok yapısıyla Orta Sınıf otomobiller arasında öncülük de yapacak olan XE’nin heyecan verici potansiyeli, dinamik kullanımı ve çevik sürüşünün sırrı da bu hafif gövdesi!.. Dinamik tasarımı da bu performansla paralellik gösteriyor. Klasik arkadan itişli sürüşüyle de bugüne kadarki en hafif ve dayanıklı Jaguar sedanı olacak olan XE, Cd 0.26’lık değeriyle yine bugüne kadarki aerodinamik olarak en gelişmiş Jaguar olarak da vurgulanıyor. 

Infotainment sistemi, yeni ve sezgisel InControl bilgi eğlence sistemiyle sektörde de bir ilke imza atan Jaguar, sürücüyü desteklemeye yönelik akıllı Aktif Güvenlik teknolojileri konusunda ise Alman premium markalardan geride değil. 

“Jaguar’ın alüminyum otomobillerin lider premium üreticisi olarak konumu sınıfında çığır açan hafif ve sağlam bir gövde yapısı geliştirmemize olanak sağladı. Bu sayede XE’nin gelişmiş yürüyen aksam teknolojileri daha önce yalnızca daha üst segmentlerde bulunan benzersiz bir çeviklik dengesi ve kalite seviyesi sunuyor.” diyen Otomobil Serisi Direktörü Kevin Stride, Jaguar XE’nin ağırlıklı olarak alüminyum kullanımıyla Jaguar Land Rover’ın yeni modüler araç mimarisinden geliştirilen ilk model olduğunun ve orta ölçekli segmentte sürüş dinamikleri konusunda standartları belirlediğinin altını çiziyor… 

Uzun aks aralığı ve alçak oturma konumu mükemmel orantılara ve özel olarak düzenlenmiş olan XE, Coupe benzeri bir profili en iyi şekilde S modelinin geniş ön hava girişleri, krom yan havalandırmaları, arka spoyleri ve opsiyonel 20 inçlik döküm alaşım jantlarıyla fark ettiriyor. Otomobilin iç tasarımının konforu ve ferahlığı, geleneksel Jaguar işçiliği ile bir araya gelen şık malzeme ve kaplamalar ile süslenmiş. 

Çok hızlı direksiyon tepkileri, aynı zamanda hidrolik sistemlere göre daha düşük enerji tüketimine sahip elektrik destekli direksiyonla donatılmış ilk Jaguar modeli de olan XE, Jaguar modelleri arasında en düşük toplam sahip olma maliyeti sunan ve çevre açısından en sürdürülebilir model.

Jaguar Land Rover’ın Solihull tesislerinde amaca yönelik tasarlanmış yepyeni son derece esnek, son teknoloji ürünü bir fabrikada üretilecek olan XE, 1.5 Milyar Pound değerinde bir yatırımın parçası olaarak 1700 kişilik iş istihdamı da yaratacak.

Jaguar XE, yeni modüler mimariye paralel olarak geliştirilirken, temel boyutları, “hayal ettiğimiz her şeyi yaratabiliriz” felsefesiyle tasarım ve mühendislik birimlerinin başından itibaren birlikte çalışmasıyla belirlenmiş ve mimarinin daha önce var olmayan tasarım fırsatlarına ulaşmasını sağlamış. Böylece kısa ön çıkıntı, daha uzun arka çıkıntı, dinamik ve kabinin arkaya yatık duruşuyla çok farklı orantılara ulaşılabilmiş. 

Güçlü bir şekle sahip kaputu, XE’ye kaslı bir görünüm kazandırırken yükseltilmiş bel çizgisi hareket hissini arttırıyor. Arka tasarım ise, ilhamını F-TYPE Coupé’den almış… J-Blade farlar önde, stop lambalarında yuvarlak bir görünümle örtüşen yatay çizgi ikonik E-Type’tan gelen güçlü stil ise arkada vurgulanmış… Aerodinamik hatlarına da, 1200 dinamik akışkan simulasyonu ve dört milyon saatten uzun işleme süresinin sonunda ulaşılmış. Jaguar Tasarım Direktörü Ian Callum, “Misyonumuz XE’nin ciddi bir sürüş otomobili olarak konumunu net bir şekilde yansıtacak heyecan verici ve dinamik bir tasarım yaratmaktı. Arkaya yatık kabin orantıları ve sıkı paketiyle bu başarıldı ve XE’nin hareketsiz durumdayken bile hareket ediyor görüntüsüne sahip olmasını sağladı. F-TYPE modeliyle güçlü benzerliğe sahip model diğer rakiplerinin arasından kolayca sıyrılıyor.” diyerek dizayn çalışmalarını özetliyor. Otomobilin içerisine girildiğinde XE’nin dış tasarımının yarattığı beklentilerin fazlasıyla karşılandığı görülebiliyor. Ferah kabini ön koltukta oturan yolcuları derin merkez konsol ile sarmalayarak uçak kokpiti benzeri bir his sunuyor. F-TYPE stili kadranlar ve motoru çalıştırırken gösterge iğnesi hareketi XE’nin spor sedan özelliklerini vurguluyor.

Ön ve arka koltukta oturanlar için verilmiş geniş baş ve ayak alanı, XE’nin ince ve özel olarak düzenlenmiş stili içinde iç tasarımın genişliğini bir araya getirmiş. Teknik kumaşlar, ince taneli deri ve kontrast ikiz iğneli dikişler gibi detaylar kabine özgün bir kalite kazandırmış… Parlak siyah, alüminyum ve ahşap kaplama seçenekleri lüks ve el işçiliği hissini arttırıyor ve 10 adede kadar renk seçeneği sunan ambiyans aydınlatması da, “özel” hissi güçlendiriyor.

Gövdesindeki 6000 serisi alaşım aluminyumun yüksek dayanıklılığı, gövde yanlarının tek parça olarak oluşturulabilmesini de sağlamış. 1.5 mm kalibre levhalar, dayanıklılık bozulmadan 1.1 mm'ye indirgenmiş… Aluminyum kaputun yüksek seviyede yaya darbe koruması sunması da bekleniyor. Aynı zamanda ağırlıklı olarak geri dönüştürülmüş malzemeden yapılan bir aluminyum alaşım olan RC 5754'ü kullanan ilk otomobil olan XE, Jaguar’ın 2020 yılında %75 oranında geri dönüştürülmüş malzeme kullanma hedefine ulaşmasına yardımcı olaşıyor. Jaguar Baş Teknik Uzmanı Dr. Mark White tüm gövde hakkında “Kapsamlı analizler ve en son mühendislik tekniklerinin kullanımı sayesinde XE, mümkün olan en güçlü ve hafif tasarıma sahip. Başarması oldukça zorlu bir süreçti ancak XE’nin yapısı kesinlikle günümüzde elde edilebilecek en yeni teknolojiye sahip.” şeklinde konuşuyor.

Jaguar otomobil dinamikleri ekibi tarafından gelişmiş yürüyen aksam yapısına kavuşturulmuş ve gerçek bir sürüş otomobili olarak hazırlanarak sürüş ve kullanım konusunda standartları belirlemek isteyen XE, çoğu rakibinin MacPherson ön dikme suspansiyon kullandığı noktada üstün çift salıncaklı yapıya sahip. Aluminyum ön mafsallar hafif olduğu kadar dayanıklı ve patentli üretim süreci aracılığıyla dökme levyeden oluşturulmuş. Geleneksel çok bağlantılı arka suspansiyon yerine Jaguar’ın dinamikler konusunda iddiası sayesinde Entegre Bağlantı çözümü tercih edilmiş. Bu çözüm genellikle yalnızca daha büyük ve pahalı otomobillerde kullanılan ve XE’nin hassas kullanım ve çevik sürüşü için gereken ideal yanal ve uzunlamasına sertliği sunan bir sistem… Aluminyumun ağırlıklı kullanımıyla da ağırlık azaltılmış.

XE, dünya genelinde All Surface Progress Control (ASPC) sistemi ile donatılmış ilk otomobil. Jaguar Land Rover'ın arazi çekiş sistemleri üzerine uzun yıllara dayanan deneyimi ile geliştirilen bu yeni sistem düşük hızlı bir cruise control sistemi gibi çalışıyor. 3.6 km/h ile 30 km/h hızlar arasında devreye giriyor, fren sistemini ve motoru hassas bir şekilde kontrol ederek en kaygan koşullarda bile sürücünün pedalları kullanmasına gerek kalmadan optimum sürüş sunuyor.

Yüksek kontrastlı renkli görüntüleri ön cama yansıtan lazer head-up display (HUD) teknolojisi sürücüye hız ve navigasyon bilgilerini maksimum netlikte ve dikkati dağıtmadan da sunan XE, segmentinde ilk kez stereo kamera teknolojisine de sahip. Bağımsız acil durum fren sisteminin “gözleri” şeklinde hareket ederek öndeki nesnelerin hız ve mesafesine ilişkin son derece hassas ölçümler sunan ve çarpışmayı önlemek ya da etkisini hafifletmek amacıyla frenleme sağlayan stereo kamera aynı zamanda trafik ışıkları tanıma ve şeritten ayrılma uyarı işlevlerini de gerçekleştiriyor. XE’de aynı zamanda adaptif cruise control, yakın araç algılama, kör nokta izleme, yarı otomatik paralel ve dik park etme ve ters trafik algılama gibi sistemlere de sahip. 

XE’nin yeni InControl bilgi eğlence sistemi ise; otomobil, sürücü ve dış dünya arasında bağlantı sağlamak üzere en yeni teknoloji sunuyor. Merkezinde yer alan sekiz inçlik dokunmatik ekran net ve sezgisel grafik arayüzü ve hızlı tepki süreleri sağlıyor.

Sade metin kullanan ses kontrolü, menü içerisinde gezinmeye gerek kalmadan sistemin tüm katmanlarına erişim veriyor ve böylece sürücünün gözünü yoldan ayırmasına gerek kalmaz. InControl sisteminin SD kart tabanlı navigasyonu harita verilerinin kolaylıkla güncellenmesini sağlar. Sistem aynı zamanda Bluetooth, ses akışı ve USB bağlantısını destekler.

Akıllı telefonlar insanların çevrelerindeki dünyayla etkileşimini değiştirdiğinden yeni XE, sürücülerin her zaman bağlantıda kalmasını sağlar. Otomobil internete birden fazla cihazın bağlanmasını sağlayarak Wi-Fi noktası gibi çalışır ve otomobil anteni mümkün olan en iyi sinyali sağlar.

Jaguar InControl Remote özelliği iOS ve Android akıllı telefon kullanıcılarının bulundukları her yerden otomobile bağlanmasını ve bir dizi otomobil işlevini kontrol etmesini sağlıyor. Bunların arasında yedi gün süreli XE klima kontrol sistemi ön ayarı, kapıların kilitlenmesi ya da kilitlerinin açılması ve motoru çalıştırmak bile yer alıyor. Jaguar InControl Apps, kullanıcıların otomobilin dokunmatik ekranından akıllı telefon uygulamalarına kesintisiz şekilde erişmesine olanak sunuyor. “Dakikası dakikasına park bilgilerinden konferans görüşmelerine, otel rezervasyonlarından trafik uyarılarına kadar tüm InControl uygulamalarına ekrana dokunularak ulaşılabilirken, interaktif seçeneklerinizden ödün vermeden bağlantı deneyimi yaşıyorsunuz. Sadeleştiren yeni XE deneyimlemek isteyeceğiniz teknolojik gelişimi yansıtır.” diyen Jaguar Global Otomobil Bağlantıları Direktörü Dr Mike Bell, yalnızca arkaya yaslanıp müziğin keyfini çıkarmak isteyen sürücüler için segmentinde ilk kez Meridian ses teknolojisini sunulduğunu da hatırlatıyor. 

Bu arada üretime geçen ilk Ingenium motorlardan 163 HP 380 Nm’lik 2.0 litrelik dört silindirli dizel motor, temiz yanma, değişken egzost supap zamanlaması ve gelişmiş egzost gazı son işlemi Euro 6 ile uyumlu olmasını sağlıyor. “Ingenium, global müşterilerimizin arzu ettiği verimliliği ve performansı bir arada sunacak kompakt, hafif, düşük sürtünmeli ve düşük emisyonlu yeni bir motor ailesi. Ingenium, yeni XE modelinin yakıt verimliliği en yüksek ve en çevre dostu Jaguar olmasını sağlayacak.” şeklinde açıklama yapan Jaguar Land Rover Group Baş Mühendisi Ron Lee, 2.0 litre Turbo doğrudan enjeksiyonlu benzinli motorların da güçlü ve kaliteli olmalarının yanı sıra düşük devirlerden itibaren yüksek tork üretimiyle mükemmel çalıştırma performansı ve orta ölçekli tepki sunacağını anlatıyordu… 

Jaguar XE, şu andaki fabrika verileri ve görüntüsüyle uzun yıllar sonra Orta Sınıf premuim Almanların yanında anılmaya başlayacak olan ilk İngiliz!.. Türkiye’de ise, BMW 3-Serisi’nin “bir tık” üstünde fiyatla yollara çıkması bekleniyor.

*15 Eylül tarihli Auto Show dergisinde "İngiliz Tehdidi" başlığıyla da XE, anlatılmıştır.

Albüm

diğer haberlerden

Haber Başlığı

Ioniq 6 Streamliner

Elektrikli model fırtınası, Hyundai’den gelen ters bir rüzgarla şiddetleniyor. “Electrified Streamliner” olarak tanımlanan Ioniq 6 ile sportif premium sedan piyasası karışacak… 2023 EcoBest Challenge ile vaat ettiği tüm WLTP verilerini gerçek menzil testleri sonucunda da teyit eden ve AUTOBEST'in 31 Avrupalı otomotiv yazarı ve uzmanından oluşan jürisi tarafından 2023'ün en iyi EV'si seçilen Ioniq 6, Ekim ayında Türkiye'de...

Lotus Emira GT4

Toyota’dan alınmış 3.456cc’lik V6 2GR-FE motorla, Harrop TVS 1900 supercharger, Motec “beyin” ve kuru karter uygulayıp 400 beygir gücünü Xtrac 6-ileri sequential şanzımanı direksiyon pedallarıyla ve sınırlı kaymalı diferansiyel LSD ile asfalta kayıpsız vermeye çalışan bir safkan yarışçı İngiliz…

Ferrari SP48 Unica

Yeni nesil ultra zenginlerin ve koleksiyonerlerin en büyük tutkusu, sadece kendilerinde olacak, benzersiz özel otomobiller ürettirmek... Ve bir tycoon, kendi zevkine göre Ferrari SP48 Unica'yı tasarlattı ve ürettirdi!..

Ferrari 812 Efsanesi

Tüm piyasa önce hibritlenip, sonra da elektriklenmeye yüz tutmuşken, 5 yıl önce gösterilen ve Maranello mühendisliğinin zirvesine çıkmış, “normal” Ferrari Gran Turismo aygırlarının en güçlü ve en hızlı atmosferik 812’leri saygıyla analım.

Italdesign Nissan GT-R50

Gelen taleplerle Nissan bir türlü sonlandıramıyor, hatta Nismo'ların Nismo'su T-Spec GT-R NISMO'yu bile halen en "update modified" haliyle yavaş yavaş üretmeye devam ediyor... Üç yıl önceki Altın Yaşında Italdesign dokunuşlarıyla bir koleksiyon modeli olarak yeniden tasarlanmış GT-R efsanesi, Nismo modifiyeli 3.8 litrelik Twin Turbo V6 motoruyla tam 720 beygir gücünde sadece 50 adetle sınırlı olarak üretilmeye başlanmıştı... Şimdi ise 2022'de de son koleksiyoner müşterilerine teslimatları bitiriliyor ve yolların en pahalı Limited Edition modellerinden biri olarak gösteriliyor...

Ares Design S1 Project

Türk asıllı Dany Bahar'ın son projesi Ares Design'ın son kreasyonu, HyperCar ile SuperSport ara kategorisinde sadece 24 adet üretilecek, arkadan itişiyle 2,7 saniyede 100’e hızlanacak!.. Fakat, Speedster versiyonu da ayrı bir bomba!..

1625HP'lik Jesko Hazır!

E85 yakıtla 1.625 beygir gücü ve normal benzinle bile 1.300HP'lik One:1 güç ağırlık oranlı KoenigseggJesko'lar, artık müşterilerine teslim edilmeye başlandı... E85 ile 2,2'ye çıkan normali 1,7 bar boot basınçlı Twin Turbo aluminyum 5.0lt V8 1500Nm'le çıkan maksimum torkunu 9-ileri ışık hızı şanzımanı LST, KED elektronik diferansiyeli ve UPOD ultimate power on demand KGCM vites kutusu kontrol modülüyle kullanıma sunuyor... Yakında yeni dünya hız rekorunu da duyacağız!..

Renault Mégane E-TECH Electric

İspanya'nın Costa del Sol sahil yollarında ilk kez kullandığımız Megane’ın tam elektriklisi, tüm ayrıntılarında Fransız kimliğini vurgulayan bir elektrikli kompakt seçenek. Fakat, bildiğimiz tüm Renault’ların çok daha üstünde premium özelliklerle şaşırttığını da itiraf edelim.

 
CarsNews.TV
Sizlere otomobil ve otomotiv dünyasındaki tüm yenilikleri Dünya ile aynı anda, hatta bazen herkesten önce, getirme iddiası ile açılmış yepyeni bir medyadır. Otomobillerin geleceği, otomotivin sırları ve sürüş keyfini en iyi ve en doğru şekilde görebileceğiniz ve tutkunu olacağınız bir bilgi merkezi!.. Aylık ve haftalık yazılı basın ile onbinlere, TV ile yüzbinlere ulaştıktan sonra; artık milyonlara ulaşabilmek gerekiyor!.. Bu arada Sizlerle bire bir buluşabilmek de fazlasıyla önemli!.. O sebeple CarsNews.TV, tüm sosyal medyanın haber kaynağı ve belki bir danışma hattı olacak!.. Elbette, sadece otomobiller ve hareketlilik kavramı etrafında!..

PROUDLY MEMBER OF

Autobest

KARDEŞ PORTALIMIZ

Kobitek

CARSNEWS.TV, Okan ALTAN ve Teknoart Bilişim İşbirliğiyle yayınlanmaktadır.