Kia Başkanı
Tweet It! Facebook
21 Ocak 2013 02:47

Kia Başkanı

“4 OCAK 2013 AutoShow AutomotiveInsider: Tasarımcı Başkanlar! Peter Schreyer gibi markaların "kaderini çizen" baş tasarımcılar, artık başkanlık koltuklarında da oturuyorlar. Volkswagen'in "patron"u Ferdinand Piech, Schreyer için, "Onun gitmesine izin vermemeliydik!" demişti…”

Kendisiyle defalarca sohbet edip, Opel'in "bugünü"nü öğrendiğim Bryan Nesbitt, 2009 yılında Opel'in eski Baş Tasarımcısıyken gittiği GM Design'dan, Cadillac markasının Genel Müdürlüğüne atanmıştı. Aslında, hiç şaşırmamıştım… Mühendislerden tepe yöneticisi oluyorsa, sanatçı tasarımcılardan niye olmasın, diye çok sevinmiştim… Markaların geleceğini belirleyen, "kaderini çizen" Baş Tasarımcılar, o markaların Yönetim Kurullarında her zaman Başkan Yardımcısı ünvanlarıyla oturuyorlardı… Yani otomotivde Başkanlardan sonra Baş Tasarımcıların geldiğini söylememiz, kesinlikle doğrudur… Özellikle de yıllık maaş seviyeleriyle… FIAT, Chrysler Grubu'nun kontrolünü eline alınca, "ora"lardaki en zeki adamı, Chrysler'in Baş Tasarımcısı Ralph Gilles'i, Dodge ve yeni oluşturulan SRT markalarının Başkanlıklarına kadar yükseltmişti.

Kreatif düşüncelerin bazen "takıldı"ğı Başkanlık masasında, baş tasarımcıların keyiflerinin kaçtığını hep yazardık… Başkan Yardımcısı koltuklarından ciddi bir güce sahip olsalar da, gelecekte "iş yapacak" araç tasarımlarının bazen kabul edilmemesi, istifalarına bile neden oluyordu… Belki o sebeple, BMW Z8 ve Aston Martin'lerin ünlü tasarımcısı Henrik Fisker gibi, "kendi"ne ait şirketler kurup istedikleri gibi otomobil üretenler, Giugiaro'nun Italdesign'ı gibi kendi tasarım stüdyolarından sadece "beğendikleri" işleri markalara sunanlar, Pininfarina ve Bertone gibi bir otomotiv patronuyla çalışmaktansa tasarım kabiliyetlerini markalara "kiralayanlar" gibi, "sanatçı özgürlüğü"yle en iyi otomobil tasarımları ortaya çıkabiliyordu… 

Markaların iç yapılarında çoğunlukla mühendislerden oluşan "tepe" yönetim, sanatçıların çılgınlıklarını dizginlerken, üretim şekillerine karar verilirken güzellikleri de törpülüyorlardı…

Fakat, günümüz ve gelecekte, her markanın artık benzer teknolojileri ve kaliteleri ortaya koyabilmesiyle, yani en iyi yol tutuş, en iyi motor, en iyi materyal, iyi işçilik ve dayanıklılık gibi başlıklarda markalar arasında fark kalmamasıyla, rekabet artık sadece "tasarım" alanında gerçekleşiyor. Geleceği en iyi "gören", en güzel çizgileri oluşturabilen, rakipleri "sollayabiliyor"!..

Son yıllarda, "ekonomik" bir Hyundai Grup markası olmaktan, dünyanın en güzel otomobillerini yaptığını, aldığı dizayn ödülleriyle teyid eden Kia da, artık tasarım ile geleceğini garanti altına alıyor. Markanın ünlü Baş Tasarımcısı Peter Schreyer da, artık bu sebeple Kia'nın Başkanı!..

Schreyer, aynı zamanda küresel pazarları daha iyi anlamak ve tüm dünyaya daha doğru ürün sunmak isteyen Güney Koreli markanın ilk yabancı uyruklu Başkanı da oluyor!.. 

Audi TT Coupe efsanesini "çizen" Peter Schreyer, VW çatısı altında yeni Beetle'ı da şekillendirmişti… 6 yıl önce geldiği Kia stüdyolarından son iki yıldır nihayet tümüyle kendi "mantık"ındaki tasarımların gerçekleşmesini sağlayabilmişti… Baş tasarımcılık sorumluluğunu bırakmadan Başkanlık yetkileriyle artık çok daha çekici modelleri getireceğine ve Kia'nın yüzde 34 hisse sahibi "ana marka" Hyundai'den daha rahat uzaklaşabileceğine artık eminiz!..

Aynı, Başkan ve Baş Tasarımcı yetkileriyle Ralph Gilles'in SRT ve Dodge modellerinin seksi çizgilerini, abartabilmiş olması gibi!..

Hyundai ve Kia, kendine rakip olarak Alman Volkswagen ve BMW markalarını görüyor!.. Almanlarla tam olarak mücadele edemeseler bile, onlara yaklaşamaya çalışmaları bile gerçekten takdir edilmesi gereken bir cesaret!.. Özellikle tasarım başlığında Almanları yakalabilmiş olmaları ise, tartışılmaz büyük bir başarı!.. Ve, belki bu tasarım güzelliğiyle 2009 küresel krizinden bile etkilenmeyen Hyundai ve Kia'nın satış ve pazar paylarındaki müthiş yükselişi hızla devam edebiliyor!..

Geçtiğimiz Kasım ayında Volkswagen'in "patron"u Ferdinand Piech, Schreyer için, "Onun gitmesine izin vermemeliydik!" demişti…

Schreyer gelmeden önce "nötr" bir tasarım takip eden Kia, Peter'in ilk çizgileriyle, bir Mercedes gibi uzaktan bile tanınmaya başlamıştı… Mezun olduğu Royal College of Art"ın "ürünlere canlıların yüzlerini verme" tarzını sürdüren Peter Schreyer, Kia'lara "kaplan burnu"nu 2007 yılında kazandırmıştı. Avrupa tasarım atölyesinde özellikle hatchback'leri hazırlatan, Seoul'da ise sedanlara konsantre olan Schreyer, 2013 yılında 2.75 milyon araç satarak kendi rekorunu kıracak olan Kia markasının, 4.29 milyon üretim kapasitesindeki Hyundai'ye bile "kafa tutma"sı için uğraşacak. 1998 yılında büyük Asya krizinin ardından Hyundai'nin kontrolüne geçen Kia, şu anda gelişmiş ülkelerin pazarlarında Hyundai'den daha dik bir grafikle satışlarını arttırıyor ve Hyundai ile birlikte dünyanın 5'inci büyük grubunu oluşturuyor. 

Schreyer'in kattıklarıyla transformasyonunu tamamlayan Kia'dan esinlenen Hyundai'nin de BMW Designworks'ün ünlü tasarımcısı Christopher Chapman'ı Amerika'daki tasarım stüdyolarının başına getirmesi, Güney Koreli grubun "niyet"leri hakkında fikir veriyor.

Kia'yı Audi'nin 30 yıl öncesindeki durumuna benzeten 60 yaşındaki Peter Schreyer, "bir pozitif macera içinde" olduklarını anlatıyor. Hyundai ile ortak yapılan Ar-Ge'ye de Kia tarafından çok daha ileri teknolojiler kazanırılması gerektiğini söylüyor. "BMW motorlarıyla ünlü! Bu BMW'nin özü! Hiçbir zaman bu yolu bırakmayacaklar. Teknolojilere yaptıkları yatırım hiç bitmeyecek!" derken, Kia'nın benzer bir izde ilerlediğinin altını çiziyor!.. Ve son olarak da, "Kia'ya ait olduğumu hissediyorum!" diyerek, markaya olan tutkulu bağlılığını vurguluyor!..
Son bir gelişme de, Hyundai yönetiminin Peter Schreyer'e "ayrıca" Hyundai tasarım grubunun da "patron"luğunu vermesi oldu!..

Albüm

diğer haberlerden

Haber Başlığı

Ioniq 6 Streamliner

Elektrikli model fırtınası, Hyundai’den gelen ters bir rüzgarla şiddetleniyor. “Electrified Streamliner” olarak tanımlanan Ioniq 6 ile sportif premium sedan piyasası karışacak… 2023 EcoBest Challenge ile vaat ettiği tüm WLTP verilerini gerçek menzil testleri sonucunda da teyit eden ve AUTOBEST'in 31 Avrupalı otomotiv yazarı ve uzmanından oluşan jürisi tarafından 2023'ün en iyi EV'si seçilen Ioniq 6, Ekim ayında Türkiye'de...

Lotus Emira GT4

Toyota’dan alınmış 3.456cc’lik V6 2GR-FE motorla, Harrop TVS 1900 supercharger, Motec “beyin” ve kuru karter uygulayıp 400 beygir gücünü Xtrac 6-ileri sequential şanzımanı direksiyon pedallarıyla ve sınırlı kaymalı diferansiyel LSD ile asfalta kayıpsız vermeye çalışan bir safkan yarışçı İngiliz…

Ferrari SP48 Unica

Yeni nesil ultra zenginlerin ve koleksiyonerlerin en büyük tutkusu, sadece kendilerinde olacak, benzersiz özel otomobiller ürettirmek... Ve bir tycoon, kendi zevkine göre Ferrari SP48 Unica'yı tasarlattı ve ürettirdi!..

Ferrari 812 Efsanesi

Tüm piyasa önce hibritlenip, sonra da elektriklenmeye yüz tutmuşken, 5 yıl önce gösterilen ve Maranello mühendisliğinin zirvesine çıkmış, “normal” Ferrari Gran Turismo aygırlarının en güçlü ve en hızlı atmosferik 812’leri saygıyla analım.

Italdesign Nissan GT-R50

Gelen taleplerle Nissan bir türlü sonlandıramıyor, hatta Nismo'ların Nismo'su T-Spec GT-R NISMO'yu bile halen en "update modified" haliyle yavaş yavaş üretmeye devam ediyor... Üç yıl önceki Altın Yaşında Italdesign dokunuşlarıyla bir koleksiyon modeli olarak yeniden tasarlanmış GT-R efsanesi, Nismo modifiyeli 3.8 litrelik Twin Turbo V6 motoruyla tam 720 beygir gücünde sadece 50 adetle sınırlı olarak üretilmeye başlanmıştı... Şimdi ise 2022'de de son koleksiyoner müşterilerine teslimatları bitiriliyor ve yolların en pahalı Limited Edition modellerinden biri olarak gösteriliyor...

Ares Design S1 Project

Türk asıllı Dany Bahar'ın son projesi Ares Design'ın son kreasyonu, HyperCar ile SuperSport ara kategorisinde sadece 24 adet üretilecek, arkadan itişiyle 2,7 saniyede 100’e hızlanacak!.. Fakat, Speedster versiyonu da ayrı bir bomba!..

1625HP'lik Jesko Hazır!

E85 yakıtla 1.625 beygir gücü ve normal benzinle bile 1.300HP'lik One:1 güç ağırlık oranlı KoenigseggJesko'lar, artık müşterilerine teslim edilmeye başlandı... E85 ile 2,2'ye çıkan normali 1,7 bar boot basınçlı Twin Turbo aluminyum 5.0lt V8 1500Nm'le çıkan maksimum torkunu 9-ileri ışık hızı şanzımanı LST, KED elektronik diferansiyeli ve UPOD ultimate power on demand KGCM vites kutusu kontrol modülüyle kullanıma sunuyor... Yakında yeni dünya hız rekorunu da duyacağız!..

Renault Mégane E-TECH Electric

İspanya'nın Costa del Sol sahil yollarında ilk kez kullandığımız Megane’ın tam elektriklisi, tüm ayrıntılarında Fransız kimliğini vurgulayan bir elektrikli kompakt seçenek. Fakat, bildiğimiz tüm Renault’ların çok daha üstünde premium özelliklerle şaşırttığını da itiraf edelim.

 
CarsNews.TV
Sizlere otomobil ve otomotiv dünyasındaki tüm yenilikleri Dünya ile aynı anda, hatta bazen herkesten önce, getirme iddiası ile açılmış yepyeni bir medyadır. Otomobillerin geleceği, otomotivin sırları ve sürüş keyfini en iyi ve en doğru şekilde görebileceğiniz ve tutkunu olacağınız bir bilgi merkezi!.. Aylık ve haftalık yazılı basın ile onbinlere, TV ile yüzbinlere ulaştıktan sonra; artık milyonlara ulaşabilmek gerekiyor!.. Bu arada Sizlerle bire bir buluşabilmek de fazlasıyla önemli!.. O sebeple CarsNews.TV, tüm sosyal medyanın haber kaynağı ve belki bir danışma hattı olacak!.. Elbette, sadece otomobiller ve hareketlilik kavramı etrafında!..

PROUDLY MEMBER OF

Autobest

KARDEŞ PORTALIMIZ

Kobitek

CARSNEWS.TV, Okan ALTAN ve Teknoart Bilişim İşbirliğiyle yayınlanmaktadır.