Pagani Huayra Roadster BC
Tweet It! Facebook
30 Ekim 2020 05:08

Pagani Huayra Roadster BC

“Bir hiper otomobilin, daha aşırısı olabilir mi?.. Evet, Pagani’nin ekstrem spor otomobillerinin maksimumu 800 beygir gücündeki Huayra'nın üstsüz şekli 813 HP’lik Roadster BC!..”

Otomotivin Michelangelo’su 1955 Arjantin doğumlu İtalyan kimlikli Horacio Pagani, gerçek otomobil keyfinin saçları uçuşturan sert esintilerle kullanıldığı zaman çıkarılabileceğini düşünen, dünyanın en hızlı otomobillerini üreten çılgın mühendislerden biri…
20 yaşındayken ilk F3 pist otomobilini tasarlayan Horacio, önce Renault yarış otomobillerinin kasa modifiyelerinde yeteneğini göstermiş, sonra da Lamborghini’nin teknik direktörü Giulio Alfieri ile birlikte çalışmaya başlayarak, Countach 25. Yıl, LM002, P140 prototipi ve Diablo’yu hazırlamıştı. Fakat asıl önemli işi, kompozit malzemelerle hafifletilmiş Countach Evoluzione idi.

Sonra, Lamborgihini’den ayrılarak Mercedes ve Ferrari gibi markaların Formula 1 araçları için karbon fiber parçalar üretti. 1992’de Modena’da kurduğu Pagani Automobili şirketinin ilk otomobili olan Zonda’yı ise tam 7 yılda ancak hazırlayabildi. Lamborghini’de çalışırken üzerinde çalıştığı C8 projesine Arjantinli dostu Juan Manuel Fangio için Fangio F1 ismini koyarak, kendine ait ilk otomobilinin prototipini kendisi tasarlamış, mühendisliğini kendisi yapmıştı. Dallara rüzgar tüneli testlerini geçen ve AMG Mercedes’ten V12 motorlarını alan ilk Zonda’ların fiyatı 2.3 milyon dolara çıkıyordu. Fakat, artık tüm dünyada fanatikleri vardı ve 1999 yılının Zonda C12’si ve bunun çok 20 ayrı versiyonun ardından, İnka kültüründe rüzgar tanrısının ismi olan Huayra’yı 2011 yılında ortaya çıkardı. Bu arada on yıl önce Nürburgring pistinde 6:47’lik bir zamanla “seri üretim” klasmanında rekor kıran Zonda R modeliyle de hem Ferrari’ye hem de Lamborghini’ye kafa tutuyordu. 

Büyüleyici bir uğultuya sahip arkas ortadaki yuvarlak çerçeve içindeki dörtlü egzost çıkışı, martı kanat kapıları ve Sauber Grup C yarışçılarına benzeyen silüeti ile artık ilk bakışta ayırt edilerek dünya yollarının en hızlıları arasına giren Zonda’lar, C12’lerin Cinque, Tricolore, Revolucion ve HP Barchetta gibi versiyonlarıyla otomotivin en pahalı modelleri oldular. Absolute, Fantasma, Riviera ve Hermes gibi müşterilerinin isteklerine göre özel olarak üretilen modellerinin ardından karbon fiber ve titanyum karışımıyla ultra hafif karbotanyum gövdeli Huayra serisiyle, Zonda’ların 3.5 saniyelik 0-100 km/h hızlanmaları 3.2 saniyelere indi. 

Pagani’nin ilk müşterisi olan Benny Caiola’nın ismi verilen 2016 model 2.4 milyon Euro’luk Huayra BC’ler ise, 800 HP 1.050 Nm performanslarıyla adeta sivil giyimli gerçek yarışçılardı. 

Tam bir yıl önce ise, dünyanın en güzel hiper otomobillerinden biri olan Huayra’nın tavansız hali Roadster’ın BC versiyonu gösterildi. Normalde Roadster yapılar daha ağır olurken, Coupe halinden daha hafif olan bu yepyeni Pagani, geliştirilen yenilikçi malzemeler Carbo-Triax HP62 ve Carbo-Titanium HP62 G2 kullanımı sayesinde monokok şasinin sertliğini artırıp, daha iyi bir dinamik tepki sunuyor ve kritik koşullarda daha fazla güvenliği sadece 1250 kg kuru ağırlığına rağmen sağlıyor.

Güvenli yapısının silueti, estetik gereksinimleri karşılayan bir stille tanımlanan sofistike bir güzelliğe sahipken, aynı zamanda daha iyi denge için tüm sürüş koşullarında 4605 x 2036 x 1169 mm’lik basık ve geniş ölçülerinin bastırma kuvveti için ön kaput üstündeki hidrolik flaplar gibi aktif aerodinamik parçalara da sahip. Ekstra stabilite ve aerodinamik kurulum, sürücünün ihtiyaçlarına göre uyarlanan aktif suspansiyonla da eşleştirilmiş.

Ultra dinamizmine eşlik eden yarışçı kişiliği, iri difüzör, dev sabit kanat, yeni titanyum egzost çıkışları, Horacio’nun kendisinin modifiye ettiği en güçlü motoru, herkesi heyecanlandırıyor. Yeni çift türbin sistemi, patentli hidroform emme manifoldu, çift gaz kelebeği ve dörtlü su-hava ara soğutucusu gibi yenilikçi unsurlara sahip dünyanın en gelişmiş motorlarından biri olan bu V12, en sıkı emisyon düzenlemelerine de şaşırtıcı şekilde uyum gösteriyor.

Huayra Roadster BC'nin ince kabartmalı deri koltukları ve bilinen tüm otomobillerden farklı rustik kabin içi, adeta bir sanat eseri. Bir el yapımı otomatik saat gibi küçük detayları görmek ve dokunmak, motoru çalıştırmadan önce adeta bir bir illüzyon olarak tarif ediliyor. Dokuz kanallı ses sistemi gibi birinci sınıf donanım, dört noktalı yarış tipi emniyet kemerileri ve elbette Pagani V12 sesine bu sefer Roadster BC’nin başınızın üstünde fırtınalar yaratacak tavansız sürüş keyfi eşlik edecek.

Olağanüstü lüks işçilik, yontulmuş heykel gibi tasarımı ve en modern teknoloji harmanlandığında duygular da harekete geçiriyor. Sadece bu çok nadir safkanı kullanma fırsatına sahip olacak birkaç kişi için değil, aynı zamanda bu otomobili görüp izlemekten heyecan duyacak birçok meraklı için de yarış pisti deneyimlerinden elde edilen en son teknolojilerle oluşturulmuş bir yol makinesinin varlığı, çok önemli. Huayra’nın bu en hızlı versiyonunun aerodinamizmden tüm ayrıntılarının tasarımına kadar Roadster BC’ye özgü kimya ve gelişmiş kompozit malzemelerin kombinasyonu da benzersiz. Roadster BC'nin her bir bileşeni, Pagani Automobili’nin nihai tasarım, teknoloji ve mühendislik uzmanlığının bir konsantrasyonu.

Huayra Roadster BC, Coupe şeklinden daha güçlü ayarlanmış 5980 cc’lik çift turbo V12 AMG M158 EVO motoru, otomatikleştirilmiş yeni bir 7 ileri Xtrac şanzıman üzerinden 813 HP ve 1100 Nm torku fırlama hareketleri için sunarken, sınırlı kaymalı elektro-mekanik diferansiyeliyle maksimum 2.2 G ve yanal yüklerle virajlarda 1.9 G kuvveti oluşturabilen, 370 km/h’lik kapasiteye sahip bir üstsüz arkadan itişli otomobil. 

Horacio Pagani'nin daha büyük yan hava kanallarına sahip bu son hiper otomobili için istediği performans seviyeleriyle baş edebilmek için öndeki 265/30 R20 ve arkadaki 355/25 R21 ölçülerindeki Trofeo R lastiklerini de Pirelli, Formula 1 P Zero lastikleri niteliklerinde özel olarak geliştirip üretiyor. Daha geniş kanallar, daha büyük bir kordon ve daha büyük jantlarla önde yeni bir boyut oluşturarak, ekstra aerodinamik bastırma kuvveti yüklerini desteklemek için daha fazla mukavemet avantajına sahip olan artırılmış bir temas alanı sunuyor. Daha sert bir lastik yapısından daha az kayma sayesinde sürüş dinamikleri de iyileştirilmiş. Roadster BC sonuç olarak, daha doğrusal bir sürüş deneyimi ve önden savrulmaya daha az eğilim ile daha keskin dönüşler yapabiliyor. Artırılmış lastik boyutunun bir başka avantajı da, daha iyi frenleme. Bu en son Pagani, önde 398 ve 6, arkada 380 mm ve 4 kaliperli Brembo karbon-seramik disk frenleriyle artık frenleme altında da 2.2G’ye dayanıyor. Frenleri soğutacak hava giriş ağızlarına sahip çamurlukların içindeki yeni P Zero Trofeo R arka lastikleri de, sırt deseni tasarımı değiştirilerek uzunlamasına olukların yanı sıra blokların boyutu da arttırılarak hızlanmalarda yüzde 7 iyileştirme ile daha iyi çekiş için revize edilmiş.

Sadece 40 adet üretilecek, 3.1 milyon Euro’ya satılan “hardcore” Huayra Roadster BC, belki de son içten yanmalı motora sahip Pagani olacak… Bu dev V12’ler, damalı bayrağı yakında görecekler; ve maalesef Pagani bile elektriklenmek zorunda kalacak!..

Albüm

diğer haberlerden

Haber Başlığı

Ioniq 6 Streamliner

Elektrikli model fırtınası, Hyundai’den gelen ters bir rüzgarla şiddetleniyor. “Electrified Streamliner” olarak tanımlanan Ioniq 6 ile sportif premium sedan piyasası karışacak… 2023 EcoBest Challenge ile vaat ettiği tüm WLTP verilerini gerçek menzil testleri sonucunda da teyit eden ve AUTOBEST'in 31 Avrupalı otomotiv yazarı ve uzmanından oluşan jürisi tarafından 2023'ün en iyi EV'si seçilen Ioniq 6, Ekim ayında Türkiye'de...

Lotus Emira GT4

Toyota’dan alınmış 3.456cc’lik V6 2GR-FE motorla, Harrop TVS 1900 supercharger, Motec “beyin” ve kuru karter uygulayıp 400 beygir gücünü Xtrac 6-ileri sequential şanzımanı direksiyon pedallarıyla ve sınırlı kaymalı diferansiyel LSD ile asfalta kayıpsız vermeye çalışan bir safkan yarışçı İngiliz…

Ferrari SP48 Unica

Yeni nesil ultra zenginlerin ve koleksiyonerlerin en büyük tutkusu, sadece kendilerinde olacak, benzersiz özel otomobiller ürettirmek... Ve bir tycoon, kendi zevkine göre Ferrari SP48 Unica'yı tasarlattı ve ürettirdi!..

Ferrari 812 Efsanesi

Tüm piyasa önce hibritlenip, sonra da elektriklenmeye yüz tutmuşken, 5 yıl önce gösterilen ve Maranello mühendisliğinin zirvesine çıkmış, “normal” Ferrari Gran Turismo aygırlarının en güçlü ve en hızlı atmosferik 812’leri saygıyla analım.

Italdesign Nissan GT-R50

Gelen taleplerle Nissan bir türlü sonlandıramıyor, hatta Nismo'ların Nismo'su T-Spec GT-R NISMO'yu bile halen en "update modified" haliyle yavaş yavaş üretmeye devam ediyor... Üç yıl önceki Altın Yaşında Italdesign dokunuşlarıyla bir koleksiyon modeli olarak yeniden tasarlanmış GT-R efsanesi, Nismo modifiyeli 3.8 litrelik Twin Turbo V6 motoruyla tam 720 beygir gücünde sadece 50 adetle sınırlı olarak üretilmeye başlanmıştı... Şimdi ise 2022'de de son koleksiyoner müşterilerine teslimatları bitiriliyor ve yolların en pahalı Limited Edition modellerinden biri olarak gösteriliyor...

Ares Design S1 Project

Türk asıllı Dany Bahar'ın son projesi Ares Design'ın son kreasyonu, HyperCar ile SuperSport ara kategorisinde sadece 24 adet üretilecek, arkadan itişiyle 2,7 saniyede 100’e hızlanacak!.. Fakat, Speedster versiyonu da ayrı bir bomba!..

1625HP'lik Jesko Hazır!

E85 yakıtla 1.625 beygir gücü ve normal benzinle bile 1.300HP'lik One:1 güç ağırlık oranlı KoenigseggJesko'lar, artık müşterilerine teslim edilmeye başlandı... E85 ile 2,2'ye çıkan normali 1,7 bar boot basınçlı Twin Turbo aluminyum 5.0lt V8 1500Nm'le çıkan maksimum torkunu 9-ileri ışık hızı şanzımanı LST, KED elektronik diferansiyeli ve UPOD ultimate power on demand KGCM vites kutusu kontrol modülüyle kullanıma sunuyor... Yakında yeni dünya hız rekorunu da duyacağız!..

Renault Mégane E-TECH Electric

İspanya'nın Costa del Sol sahil yollarında ilk kez kullandığımız Megane’ın tam elektriklisi, tüm ayrıntılarında Fransız kimliğini vurgulayan bir elektrikli kompakt seçenek. Fakat, bildiğimiz tüm Renault’ların çok daha üstünde premium özelliklerle şaşırttığını da itiraf edelim.

 
CarsNews.TV
Sizlere otomobil ve otomotiv dünyasındaki tüm yenilikleri Dünya ile aynı anda, hatta bazen herkesten önce, getirme iddiası ile açılmış yepyeni bir medyadır. Otomobillerin geleceği, otomotivin sırları ve sürüş keyfini en iyi ve en doğru şekilde görebileceğiniz ve tutkunu olacağınız bir bilgi merkezi!.. Aylık ve haftalık yazılı basın ile onbinlere, TV ile yüzbinlere ulaştıktan sonra; artık milyonlara ulaşabilmek gerekiyor!.. Bu arada Sizlerle bire bir buluşabilmek de fazlasıyla önemli!.. O sebeple CarsNews.TV, tüm sosyal medyanın haber kaynağı ve belki bir danışma hattı olacak!.. Elbette, sadece otomobiller ve hareketlilik kavramı etrafında!..

PROUDLY MEMBER OF

Autobest

KARDEŞ PORTALIMIZ

Kobitek

CARSNEWS.TV, Okan ALTAN ve Teknoart Bilişim İşbirliğiyle yayınlanmaktadır.