Bentley Mulliner Bacalar
Tweet It! Facebook
16 Şubat 2021 23:29

Bentley Mulliner Bacalar

“Sadece 659 HP 6.0 lt W12 motoru değil, en küçük cıvatası bile ısmarlama, elde üretilmiş bir ustalık eseri!.. Olağanüstü düzeyde ayrıcalıkla bir snob İngiliz…”

16. Yüzyıldan bu yana Mulliner saraç ustalığı nesilden nesle aktarılıyormuş... 1760'lı yıllarda, Mulliner aile şirketi, at arabalarına gövde yapım işine atılmış ve İngiliz Kraliyet Postası için taşıma ve bakım arabaları imal etmek için görevlendirildiğinde üne kavuşmuş… 20. Yüzyıla girerken de motorlu otomobilin icadıyla birlikte otomobil gövdesi yapımına odaklanmışlar…

Geçmişte bağımsız bir şirket olan Mulliner, Londra'da düzenlenen 1923 Olympia Fuarı için ısmarlama, 3 litre motorlu, iki koltuklu bir Bentley otomobili hazırlamış ve iki şirket arasında bir asır sürecek ilk bağ kurulmuş… Mulliner, 1920'li yıllarda bile 240’tan fazla Bentley şasisine gövde üretti ve Coachbuilder firmalarının en iyisi olarak ün kazandı.

1952’deki o dönemin en hızlı, dört koltuklu spor otomobili ikonik R-Type Continental da, bir Mulliner tasarımıdır. 

1959'dan itibaren Bentley çatısı altına giren Mulliner, markanın merkezi Crewe'daki eski mühendislik ve deneyimleme departmanına taşındı… Günümüzde, şirketin 40 yılı aşkın Mulliner deneyimine sahip uzmanlarından, onlarca yıl boyunca geliştirilen üretim becerilerini öğrenen çıraklarına sadece 40 çalışanı bulunuyor.

Bentley Motors ise, üç model hattını oluşturan Continental, Flying Spur ve Bentayga'nın tasarımı, Ar-Ge, mühendislik ve üretimi dahil tüm operasyonlarını 4.000 kişi ile gerçekleştiriyor. Mühendislik uzmanlığı ve en son teknolojilerin yanı sıra nesiller boyu aktarılan gelenekleriyle ince işçiliği tipik bir İngiliz olan Bentley, dünyanın en lüks üç otomobil markasından biri olarak, müşterilerine daha da yüksek değerli imalat sunmak için, Mulliner atölyesine yeni bir görev verdi.

Bentley Bacalar da, işte bu çok özel Mulliner atölyesinin ilk tümüyle özgün eseri!.. Üstü açık, uzun yol sürüş keyfi Grand Touring konseptinin modern zamanlar için yorumu olan Bacalar, 659 HP’lik 6.0 lt W12 TSI motoru hariç, sipariş verenlerin zevklerine göre özel olarak farklı tasarımlarla sadece 12 adet üretilecek.

Ismarlama el yapımı lüks ve en son teknoloji ile bir araya getirilen bu üstsüz model, çift kavramalı 8-ileri şanzımanın bağlı olduğu 12 silindirli Bentley motorunun son “fine tuning” halinde 900 Nm torka da sahip…

Adaptif şasisindeki Bentley'nin 48Volt'luk “akıllı” Dynamic Ride System'inin havalı suspansiyonu, sürüş konforunu ve yalpaları kontrol ederek yolcuları rahatsız edecek tüm hareketlerden koruyor. Aktif dört çekerli sistemi de, ön ve arka tekerlekler arasındaki tork dağılımını ayarlıyor. Fakat, optimum verimlilik ve dinamik performans için Bacalar, normal sürüş esnasında mümkün olduğunca arkadan itişle ilerliyor…

Bentley’in en sportif seçeceği olarak kabul edeceğimiz Bacalar’ın Car Zero diye adlandırdığı üretim öncesi son test prototipinin mühendislik onayıyla ilgili dayanıklılık sürüşleri de artık tamamlanmak üzere...

Her bir müşteri için kişiselleştirilmiş ayrı aksesuar, döşeme, kaplama ve süslerle 2021’in Nisan ayından itibaren kesinlikle robotların “el”i değmeden insan işçiliğiyle üretilmeye başlanacak ve üretilecek 12 adeti şimdiden satılmış olan Bentley’in modern çağlar için ilk Barchetta stilindeki seçeneği, 20 hafta süren 45 farklı doğrulama denemesinden geçirilirken maksimumda 322 km/h üzerindeki hızlara çıkmayı da başarmış.

Bentley’in diğer modellerine göre 750'den fazla yeni parçaya sahip olan Bacalar’da 40'tan fazla karbon fiber ve yaklaşık 100 3D-print özel üretim elemanı bulunuyor.

Kalite testleri, rüzgar tünelindeki aerodinamik değerlendirmeleri, yüksek hız kararlılığı, yol tutuş ve dinamik kullanımı, gürültü ve titreşimin kontrolü ve hassas termal ölçümlerini de tamamlayan Bacalar Car Zero, şimdi 80°C'ye varan bir iklim döngüsü testine ve yoğun bir elektrik sistemi stres aşaması dönemine girdi.

Bentley'in katı kalite, işlevsellik ve dayanıklılık standartlarını geçmesi gereken Bacalar Car Zero prototipi, Mulliner’in geçmiş karoser yapım ustalığını baştan aşağı modern bir yinelemesi olarak, zarif tasarım, özel mühendislik ve nadir işçiliğini en iyi seviyede kanıtlamaya çalışıyor. 

En küçük ayrıntısında bile lüks ve performans için hazırlanan otomobilin doğal güzelliğine paralel, Meksika Yukatan’daki doğa harikası Bacalar Lagünü’nün ismi verilmiş. 

Mulliner’in 500 yıllık köklü geçmişindeki lüksü bile kişiselleştirme, kimsede olmayanı yapma uzmanlığının doruk noktasında adeta bir zanaatkar şaheseri olarak Bacalar’ı tamamlarken, ultra modern teknoloji kürasyonuyla malzemeleri kusursuz şekilde birleştirmiş. 

"Yılın Konsept Otomobili" ödülüne sahip olmuş EXP 100 GT'nin tasarım DNA'sından ve üstündeki materyalden ilham alınarak, pirinç kabuğu küllerini içeren boyalarla zenginleştirilmiş metalik kaplama, doğal İngiliz yünü ve Doğu Anglia Fenlands’ten 5000 yıllık antik Riverwood ahşapları da kullanılmış.

Bu benzersiz malzemeler ve özel olarak seçilmiş seçeneklerle her biri “ısmarlama” olan 12 aracın ayrı ayrı geliştirilmesi için uzman tasarımcılardan oluşan bir ekiple çalışan Bentley Mulliner Coachbuilt, portföyündeki Classic Blower Continuation Series ve Collections Continental GT Mulliner’in Coupe ve Cabriolet modelleriyle de atölyelerinde uğraşıyor.

Fakat, Continental GT’nin kapı kolu dışında Bentley model serisindeki diğer hiçbir otomobille hiçbir gövde panelini ve dış bileşeni paylaşmayan Bacalar’ın kapıları da anahtarsız giriş sistemiyle açılıyor. 

Arka yapısı, kanatları ve üst yapısı karbon fiberden, kapıları hafif alüminyumdan ve diğer elemanları üç boyutlu baskı kullanımıyla özel içereklerle tamamlanan bu Mulliner çalışması, tüm Bentley tutkunlarına markanın ilk heyecanlı yıllarını hatırlatıyor. Araç sahiplerine hayallerindeki otomobili şekillendirme fırsatı sunduğu için de, bizlere 21. Yüzyılda da karoser yapımı firmalarının yaşayacağına dair ümit veriyor.

Otantik materyalin modern teknolojiyle buluştuğu Bacalar’ın tasarım imzasının Stefan Sielaff’a ait olduğunu da söylerken, bu özelin özeli Bacalar’ın Türkiye’deki fiyatının vergileriyle 6.4 milyon Euro olacağını da hesapladığımızı vurgulayalım!..

Albüm

diğer haberlerden

Haber Başlığı

Ioniq 6 Streamliner

Elektrikli model fırtınası, Hyundai’den gelen ters bir rüzgarla şiddetleniyor. “Electrified Streamliner” olarak tanımlanan Ioniq 6 ile sportif premium sedan piyasası karışacak… 2023 EcoBest Challenge ile vaat ettiği tüm WLTP verilerini gerçek menzil testleri sonucunda da teyit eden ve AUTOBEST'in 31 Avrupalı otomotiv yazarı ve uzmanından oluşan jürisi tarafından 2023'ün en iyi EV'si seçilen Ioniq 6, Ekim ayında Türkiye'de...

Lotus Emira GT4

Toyota’dan alınmış 3.456cc’lik V6 2GR-FE motorla, Harrop TVS 1900 supercharger, Motec “beyin” ve kuru karter uygulayıp 400 beygir gücünü Xtrac 6-ileri sequential şanzımanı direksiyon pedallarıyla ve sınırlı kaymalı diferansiyel LSD ile asfalta kayıpsız vermeye çalışan bir safkan yarışçı İngiliz…

Ferrari SP48 Unica

Yeni nesil ultra zenginlerin ve koleksiyonerlerin en büyük tutkusu, sadece kendilerinde olacak, benzersiz özel otomobiller ürettirmek... Ve bir tycoon, kendi zevkine göre Ferrari SP48 Unica'yı tasarlattı ve ürettirdi!..

Ferrari 812 Efsanesi

Tüm piyasa önce hibritlenip, sonra da elektriklenmeye yüz tutmuşken, 5 yıl önce gösterilen ve Maranello mühendisliğinin zirvesine çıkmış, “normal” Ferrari Gran Turismo aygırlarının en güçlü ve en hızlı atmosferik 812’leri saygıyla analım.

Italdesign Nissan GT-R50

Gelen taleplerle Nissan bir türlü sonlandıramıyor, hatta Nismo'ların Nismo'su T-Spec GT-R NISMO'yu bile halen en "update modified" haliyle yavaş yavaş üretmeye devam ediyor... Üç yıl önceki Altın Yaşında Italdesign dokunuşlarıyla bir koleksiyon modeli olarak yeniden tasarlanmış GT-R efsanesi, Nismo modifiyeli 3.8 litrelik Twin Turbo V6 motoruyla tam 720 beygir gücünde sadece 50 adetle sınırlı olarak üretilmeye başlanmıştı... Şimdi ise 2022'de de son koleksiyoner müşterilerine teslimatları bitiriliyor ve yolların en pahalı Limited Edition modellerinden biri olarak gösteriliyor...

Ares Design S1 Project

Türk asıllı Dany Bahar'ın son projesi Ares Design'ın son kreasyonu, HyperCar ile SuperSport ara kategorisinde sadece 24 adet üretilecek, arkadan itişiyle 2,7 saniyede 100’e hızlanacak!.. Fakat, Speedster versiyonu da ayrı bir bomba!..

1625HP'lik Jesko Hazır!

E85 yakıtla 1.625 beygir gücü ve normal benzinle bile 1.300HP'lik One:1 güç ağırlık oranlı KoenigseggJesko'lar, artık müşterilerine teslim edilmeye başlandı... E85 ile 2,2'ye çıkan normali 1,7 bar boot basınçlı Twin Turbo aluminyum 5.0lt V8 1500Nm'le çıkan maksimum torkunu 9-ileri ışık hızı şanzımanı LST, KED elektronik diferansiyeli ve UPOD ultimate power on demand KGCM vites kutusu kontrol modülüyle kullanıma sunuyor... Yakında yeni dünya hız rekorunu da duyacağız!..

Renault Mégane E-TECH Electric

İspanya'nın Costa del Sol sahil yollarında ilk kez kullandığımız Megane’ın tam elektriklisi, tüm ayrıntılarında Fransız kimliğini vurgulayan bir elektrikli kompakt seçenek. Fakat, bildiğimiz tüm Renault’ların çok daha üstünde premium özelliklerle şaşırttığını da itiraf edelim.

 
CarsNews.TV
Sizlere otomobil ve otomotiv dünyasındaki tüm yenilikleri Dünya ile aynı anda, hatta bazen herkesten önce, getirme iddiası ile açılmış yepyeni bir medyadır. Otomobillerin geleceği, otomotivin sırları ve sürüş keyfini en iyi ve en doğru şekilde görebileceğiniz ve tutkunu olacağınız bir bilgi merkezi!.. Aylık ve haftalık yazılı basın ile onbinlere, TV ile yüzbinlere ulaştıktan sonra; artık milyonlara ulaşabilmek gerekiyor!.. Bu arada Sizlerle bire bir buluşabilmek de fazlasıyla önemli!.. O sebeple CarsNews.TV, tüm sosyal medyanın haber kaynağı ve belki bir danışma hattı olacak!.. Elbette, sadece otomobiller ve hareketlilik kavramı etrafında!..

PROUDLY MEMBER OF

Autobest

KARDEŞ PORTALIMIZ

Kobitek

CARSNEWS.TV, Okan ALTAN ve Teknoart Bilişim İşbirliğiyle yayınlanmaktadır.