Yeni BMW X5
Tweet It! Facebook
29 Mayıs 2013 22:04

Yeni BMW X5

“BMW X5, nihayet SAV olmaktan çıktı ve gerçek bir SUV olmaya başlıyor! Fakat, sDrive, yani arkadan itişli, bir yeni giriş seviyesine de sahip oluyor!..”

X5'lerin bu üçüncü nesli, bize göre artık bir SUV, BMW'ye göre ise halen bir SAV, yani Sports Activity Vehicle...
Yeni X5 ile tasarım, bugüne kadar Güney Carolina Spartanburg fabrikasında üretilmiş olan eskisini andırsa da, aslında bambaşka bir X5 ortaya çıkarılmış...
Çok iri farlar ve çok daha güçlü ve kalın duruş, BMW X5'i, yeni Range Rover'a yaklaştırmış...
Yani daha sportif değil, yaya koruması için yükseltilmiş ön kısmında 3 boyutlu gibi duran yeni ön panjuru, tam LED farları ve daha iri arka stoplarıyla daha şık bir duruşa geçmiş!..
Aslında en yeni 3-Serisi ile son X3'ün yeniliklerini bir araya getirip X5'in üstüne koyduğunuzda, karşınıza bu üçüncü nesil X5 çıkıyor!..
Bagajı elektrikli olarak artık hem açılan hem de kapanan yeni X5'in boyu da 29 mm uzamış!.. 5 mm daha geniş ve 14 mm daha alçak olan yeni kasanın ismi de F15 olmuş!.. Yeni ölçüler, uzunluk 4.886 mm, genişlik 1.938 mm, yükseklik 1.762 mm; fakat dingil mesafesi 2.933 mm ile aynı bırakılmış!..
Ambiyans için LED aydınlatma opsiyonu da sunulan yeni X5, 40:20:40 katlanan ikinci koltuk sırasıyla 650'den 1870 litreye kadar da bagaj hacmine ulaştırılmış. Ön kapı içlerinde 1.5 litrelik, arkalarda 1 litrelik su şişeleri de konulabilen çok sayıdaki yeni eşya saklama yeri de notlarımız arasında...
Limuzin mantığında arkada iki tek lüks konfor koltuğu seçeneğinin yanında 7 kişilik oturma düzeni seçeneği de olan yeni X5, ısıtmalı ve soğutmalı ön koltukları, 4 bölgeli iklim sistemi, Harman Kardon veya Bang&Olufsen müzik sistemleri, arka koltuklar için tablet stili ekranları gibi ekstralar, Luxury Line ve xLine paketlerinde yumuşak materyal, pahalı deri ve piyano vernikli döşeme ve kaplamalarıyla, fiyat etiketini de yükseltiyor. 
iDrive'ın 10.2 inçlik çok büyük ekranlı infotainment sisteminde artık ofis uygulamaları da bulunuyor. SMS ve e-mail'lerin okuyabilen sistem, internete bağlanıp Aupeo veya Napster ile 20 Milyan değişik müzik parçasını dinleme imkanı sağlıyor.
M Sport paketinde de, arkadaki Aero Blades ve Air Curtains'in daha çok vurgulandığı aerodinamik gövde kiti, sportif koltuklar ve sportif trimin yanında 19 inçlik dev jantlar ile M adaptif suspansiyona sahip olan yeni X5, normal şeklinde eski kasaya göre de 90 kg daha hafif!..


X5'in yeni kozları arasında sDrive var!.. Yanlış okumadınız, dört çekerli değil, sDrive!!! Amerika'da sDrive35i, Avrupa'da ise sDrive25d ile giriş versiyonlarını oluşturan yeni X5'lerin ilk arkadan itişlileri olacak olan bu iki versiyon, yüksek yapıya ne kadar yakışır, bilemiyoruz!.. Fakat BMW mühendisleri yaptıysa, fazla da endişelenmemize gerek yok!..

Elbette dört çekerli xDrive için yeni X5, arkadan itişli sDrive35i gibi aynı güçte 305 HP 408 Nm'lik sıralı 6 silindirli 3.0 lt Turbo motor ile gövdesini rahat rahat "kaldırabiliyor"... 
8 ileri otomatik şanzıman ile 6.2 saniyede 0-100 km/h hızlanmasını gerçekleştiren yeni X5'in bu yavaş(!) şeklini beğenmeyenler,  derhal X5 xDrive50i'deki TwinTurbo 4.4 lt V8'e geçebilirler.... Önceki haline göre Amerikan versiyonlarında ekstra 45 HP ile 445 HP maksimum güce ve 651 Nm maksimum torka sahip ve Avrupa'da 450 HP olan yeni nesil bu büyük motorlu ve 8 ileri Steptronic otomatik şanzımanlı X5'in 0-100 km/h hızlanması 4.9 saniyede tamamlanabiliyor!.. Emisyon değeğeri de 242 gr/km'ye inerken tüketimi de 10.4 lt olarak açıklanıyor.
Yeni BMW xDrive30d ise, eksi 10 beygir ile yollara çıkacak...  Bu dizel artık 258 HP and 560 Nm verilerine sahip!.. Fakat, hızlanma performansı 0-100 km/h 6.9 saniye ile eskisiyle denk... Oysa, BMW yeni X5 F15'te xDrive50i, E70'e göre 15 kg daha hafif! Fakat xDrive30d, eskisine göre 5 kg daha ağır?!.. Tüketim ve CO2 emisyonu da 6.2 lt/100km ve 162 gr/km!.. 
Diğer tarafta X5'i 5.3 saniyede 100 km/h hıza çıkaran 381 HP 740 Nm'lik 3 Turbolu 3.0 lt 6 silindirli M50d ismindeki M Performance çılgın dizel, bu yenilenmede de devam edecek! Bu motorun tüketimi ise sadece 6.7 lt/100km ve CO2 emisyonu da 177 gr/km!..

313 HP 630 Nm'lik xDrive40d dizel ve 305 HP 400 Nm'lik xDrive35i Turbo benzinli seçeneklerinin 2014 başında geleceğini söylerken, yeni X5'te ayrıca 25d isminde 100 km'de 5.6 litre tüketen 218 HP 450 Nm'lik 2.0 litre dizel motorlu arkadan itişli sDrive ve dört çeker xDrive seçeneklerinin de olacağını belirtelim!.. Ve hepsinde 8 ileri Steptronic otomatik şanzıman...

Dynamic adaptive suspansiyon paketinde Dynamic Drive "active roll stabilization", Comfort aktif suspansiyon paketinin arkada havalı suspansiyon ve Dynamic Damper Control'ü olduğunu da söyleyelim.  Fakat, hem Comfort hem de Dynamic yani her ikisinden de istiyorsanız, Professional adaptif suspansiyon paketi, en doğru seçim olacaktır!..  M Sport paketinde dinamik amortisör kontrollü "Adaptive M suspension", arka için air suspension ve çok daha sportif bir sertlik ayarı yapılmış olduğunu da biliyoruz...
Bu arada önemli bir not daha: Yeni X5 sürüş yardımcı sistemleri sayesinde saatte 40 kilometre hıza kadar tümüyle "kendi başına" (otonom) en güvenli şekilde de ilerleyebiliyor... Yani sıkışık trafikte, kendi başına frene veya gaza basıyor ve yol şeritleri arasında kalıyor!..

Albüm

diğer haberlerden

Haber Başlığı

Ioniq 6 Streamliner

Elektrikli model fırtınası, Hyundai’den gelen ters bir rüzgarla şiddetleniyor. “Electrified Streamliner” olarak tanımlanan Ioniq 6 ile sportif premium sedan piyasası karışacak… 2023 EcoBest Challenge ile vaat ettiği tüm WLTP verilerini gerçek menzil testleri sonucunda da teyit eden ve AUTOBEST'in 31 Avrupalı otomotiv yazarı ve uzmanından oluşan jürisi tarafından 2023'ün en iyi EV'si seçilen Ioniq 6, Ekim ayında Türkiye'de...

Lotus Emira GT4

Toyota’dan alınmış 3.456cc’lik V6 2GR-FE motorla, Harrop TVS 1900 supercharger, Motec “beyin” ve kuru karter uygulayıp 400 beygir gücünü Xtrac 6-ileri sequential şanzımanı direksiyon pedallarıyla ve sınırlı kaymalı diferansiyel LSD ile asfalta kayıpsız vermeye çalışan bir safkan yarışçı İngiliz…

Ferrari SP48 Unica

Yeni nesil ultra zenginlerin ve koleksiyonerlerin en büyük tutkusu, sadece kendilerinde olacak, benzersiz özel otomobiller ürettirmek... Ve bir tycoon, kendi zevkine göre Ferrari SP48 Unica'yı tasarlattı ve ürettirdi!..

Ferrari 812 Efsanesi

Tüm piyasa önce hibritlenip, sonra da elektriklenmeye yüz tutmuşken, 5 yıl önce gösterilen ve Maranello mühendisliğinin zirvesine çıkmış, “normal” Ferrari Gran Turismo aygırlarının en güçlü ve en hızlı atmosferik 812’leri saygıyla analım.

Italdesign Nissan GT-R50

Gelen taleplerle Nissan bir türlü sonlandıramıyor, hatta Nismo'ların Nismo'su T-Spec GT-R NISMO'yu bile halen en "update modified" haliyle yavaş yavaş üretmeye devam ediyor... Üç yıl önceki Altın Yaşında Italdesign dokunuşlarıyla bir koleksiyon modeli olarak yeniden tasarlanmış GT-R efsanesi, Nismo modifiyeli 3.8 litrelik Twin Turbo V6 motoruyla tam 720 beygir gücünde sadece 50 adetle sınırlı olarak üretilmeye başlanmıştı... Şimdi ise 2022'de de son koleksiyoner müşterilerine teslimatları bitiriliyor ve yolların en pahalı Limited Edition modellerinden biri olarak gösteriliyor...

Ares Design S1 Project

Türk asıllı Dany Bahar'ın son projesi Ares Design'ın son kreasyonu, HyperCar ile SuperSport ara kategorisinde sadece 24 adet üretilecek, arkadan itişiyle 2,7 saniyede 100’e hızlanacak!.. Fakat, Speedster versiyonu da ayrı bir bomba!..

1625HP'lik Jesko Hazır!

E85 yakıtla 1.625 beygir gücü ve normal benzinle bile 1.300HP'lik One:1 güç ağırlık oranlı KoenigseggJesko'lar, artık müşterilerine teslim edilmeye başlandı... E85 ile 2,2'ye çıkan normali 1,7 bar boot basınçlı Twin Turbo aluminyum 5.0lt V8 1500Nm'le çıkan maksimum torkunu 9-ileri ışık hızı şanzımanı LST, KED elektronik diferansiyeli ve UPOD ultimate power on demand KGCM vites kutusu kontrol modülüyle kullanıma sunuyor... Yakında yeni dünya hız rekorunu da duyacağız!..

Renault Mégane E-TECH Electric

İspanya'nın Costa del Sol sahil yollarında ilk kez kullandığımız Megane’ın tam elektriklisi, tüm ayrıntılarında Fransız kimliğini vurgulayan bir elektrikli kompakt seçenek. Fakat, bildiğimiz tüm Renault’ların çok daha üstünde premium özelliklerle şaşırttığını da itiraf edelim.

 
CarsNews.TV
Sizlere otomobil ve otomotiv dünyasındaki tüm yenilikleri Dünya ile aynı anda, hatta bazen herkesten önce, getirme iddiası ile açılmış yepyeni bir medyadır. Otomobillerin geleceği, otomotivin sırları ve sürüş keyfini en iyi ve en doğru şekilde görebileceğiniz ve tutkunu olacağınız bir bilgi merkezi!.. Aylık ve haftalık yazılı basın ile onbinlere, TV ile yüzbinlere ulaştıktan sonra; artık milyonlara ulaşabilmek gerekiyor!.. Bu arada Sizlerle bire bir buluşabilmek de fazlasıyla önemli!.. O sebeple CarsNews.TV, tüm sosyal medyanın haber kaynağı ve belki bir danışma hattı olacak!.. Elbette, sadece otomobiller ve hareketlilik kavramı etrafında!..

PROUDLY MEMBER OF

Autobest

KARDEŞ PORTALIMIZ

Kobitek

CARSNEWS.TV, Okan ALTAN ve Teknoart Bilişim İşbirliğiyle yayınlanmaktadır.