Yeni Range Rover Sport
Tweet It! Facebook
17 Ağustos 2013 00:36

Yeni Range Rover Sport

“Adı üstünde... Range Rover Sport, sadece usta bir arazici değil, yeni nesliyle artık tam bir spor otomobil!.. En büyük kozları ise, modern tasarımı ve kullanım kolaylığı!..”

Hangi yeni Range Rover sahibi, Yarım Milyon TL'lik aracını OffRoad'ta eskitir?.. Belki bu sebeple son 12 yıldır pek süslü olan ve imajı OffRoader olmaktan "lüks"e dönen Range Rover'ları çamur içinde göremiyoruz!.. 2005'ten bu yana 415.000 adet üretilmiş olan onun bir küçüğü "Sport" ise, aslında büyük Range Rover'lara "çok büyük" diyen özellikle kadın sürücülerin birinci tercihiydii!.. Fakat, Land Rover, Range Rover zirvesinin altındaki "tepe"nin üzerinde duran Range Rover Sport'un sadece kadınların değil, sportif erkeklerin de tercihi olmasını istiyordu.

Yeni "Sport", büyük Range'e göre daha alçak… Hem gövdesiyle, hem de fiyatıyla!..

Normal bir Range Rover'da çok yukarda oturuyor, büyük bir genişlikle en değerli ahşap ve metallerle kuşatılıyordunuz… Yeni "Sport"ta ise, öncelikle biraz daha dar oturuyorsunuz… Spor otomobillerde olduğu gibi, konsolun içine gömülüyorsunuz… Etrafınızı da karbon fiber ve aluminyum sarıyor.

"Tüm zamanların en sportif, en dinamik ve en hızlı Land Rover'ına hoşgeldiniz!.." diyor, mühendisleri… 250 km/h'lik maksimum hız ile bu kulvarın en sportifleri olan Infiniti FX, Porsche Cayenne ve BMW X5'in rekabetinin bile üstünde bir sportiflikten bahsediyorlar. Fakat, OffRoad kabiliyetinde de, yine rakipsiz olmaya devam edeceğini vurguluyorlar!..

Kanıt için de yeni Range Rover Sport'un test sürüşlerini Güney Galler'deki Cirencester havaalanı pistinde bizim 16.09 saniyede tamamladığımız 0-161-0 km/h hızlanma ve durma "OnRoad" denemesiyle sonlandırarak, boy gösteriyorlardı… Halbuki bu performans testinden önce, gerçek ormanlık tepeler, derin su geçişlerinin olduğu dereler, kayalık yamaçlar ve İngiliz askeri eğitim alanlarında da arazi kabiliyetine hayran kalmamızı sağlamışlardı!..

<iframe width="640" height="360" src="//www.youtube.com/embed/VcESwrj5JOs?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Land Rover'dan beklenendiği gibi, arazide engel tanımadan!.. 

Range Rover Sport test programı gerçekten çok ağırdı… Balçık keçi patikalarında gittiğimiz Elan Vadisi ve Birmingham su rezervuarları, en zorlu OffRoad deneyimi için Land Rover Experience merkezi Eastnor Castle, hız limiti olmadan mıcır yollarında gazladığımız İngiliz komandolarının yetiştirildiği Sennybridge eğitim üssü ve son olarak da iki Boeing 747 kargo uçağı içinde "OffRoad" yaptığımız Kraliyet Hava Kuvvetleri"ne hizmet veren özel bir havaalanındaki gerçek performans macerası!..

En dik ve gevşek zeminde takılmadan ilerlemesi ve aluminyum gövdenin rijiditesi, asfaltta panik frende bile "dağılmama"sı ve çizgisini koruması, Land Rover'ın üstün OffRoad ve Jaguar'ın üstün sportiflik standartlarında!..

Fakat, tüm bunların arasında en çok, su geçişleri sırasında ilk kez gördüğümüz bir yeni teknolojiye çok şaşırdık… Dış aynalardaki enfraruj sensörleriyle içine girdiğiniz suyun derinliğini ölçen ve ana ekranda su geçiş seviyenizi gösteren yepyeni bir sistem ile donanmış "Sport", sadece asfalt üstü hızlı bir SUV olmadığını kanıtlıyordu. Üstelik 85 cm derinliğe sahip akıntılı suların içinden geçerken, bile!.. Bu Wade-Sensing-System'in 7 km/h hıza kadar çalıştığını ve daha hızlı su geçişlerinin de zaten tehlikeli olduğunu da hatırlatalım.

Diğer yanda tümüyle aluminyum gövdesi sayesinde 420 kg daha hafif olan "Sport", yine de 2.115 kg ağırlığa sahip. Fakat, güçlü motorları ve tam bir spor otomobil gibi tepki veren suspansiyonuyla, "Sport"un dinamizmine hayran kaldık! En yeni Terrain-Response sisteminin tam otomatik veya sizin kendinizin seçebileceği ayarları arasında da Dynamic modunun, "Sport" kelimesinin asfalt üzerindeki tam karşılığı olduğunu yaşadık. 

Arka aks diferansiyelinden başka, Land Rover'ın ilk kez kullandığı "tork vektörleme" sisteminin içteki tekere daha az ve dıştaki tekere daha azla çevirme kuvveti vermesiyle arkadaki torkun dağıtılarak aracın virajlarda "süper" bir yol tutuşa sahip olması da sağlanmış!.. Elbette Roll Stability Control sisteminin de mükemmel çalışmasıyla…

Yeni "Sport"u kullanırken de, belki bu teknikten dolayı, hem arazide hem de asfalt üzerinde aracın çok "hafif" olduğunu hissediyorsunuz ve kolayca kontrol ediyorsunuz. Hatta, fırsatını bulsanız, içinizden şöyle güzel bir drift yapasınız geçiyor!.. Dört çekerli olmanıza rağmen!..

Bildiğimiz diğer tüm Land Rover'lardan çok iyi viraj kabiliyeti, dar dönüşlerdeki milimetrik hakimiyet ve yüksek hızdaki beklenmedik stabilite!.. Pikes Peak'in 20 kilometrelik tırmanışındaki 156 viraj ve 1.500 metrelik irtifayı 13 dakikada geçerek, seri üretim araçlar arasında rekor kırmasının, sürpriz olmadığını anlıyoruz!..

İlk nesil "Sport", Discovery'nin platformunda üretilmişti. Yenisi ise yeni Range Rover'ın zemininde hazırlanmış. Üstelik tüm yeni teknolojileri de eksiksiz "Sir Range"ten üstüne kopyalamış… Mühendislerin, benzerlik sadece yüzde 25 demelerine rağmen, biz "eş" tekniğin çok daha yüksek oranda olduğunu, hatta aynı olduğunu düşünüyoruz. "Sport"un ağabeyine göre 6 cm daha alçak olması ve 14 cm daha kısa olmasını ise, fark bile edemedik… Çünkü, eski şekline göre 6 cm daha uzun boyu ve 18 cm daha uzun 2.92 metrelik dingil mesafesiyle, özellikle arka koltuk diz mesafesinde fark edilen geniş kabin içiyle, büyük Range'e daha yakın duruyordu. Hatta, tek bir tuşa basarak, 1.700 litrelik çok büyük bagaj kısmında küçük yolcular için 6. ve 7. koltukçukları bile ortaya çıkarabilmeniz de, bonusu!.. 

Yeni "Sport"un en büyük şansı Range Rover'dan gelen modern motorları… Düşen ağırlığı ve küçük bir tuning ile eskisine göre yüzde 24 daha az yakıt tüketen "Sport", elbette 510 HP'lik 5.0 lt benzinli V8 ile en sporcu yönünü gösterirken, gelecek aylarda en sportif dizelini, 339 HP'lik 4.4 lt V8 dizel ile ortaya çıkaracak. En ekonomik "Sport" ise, 100 km'de 6 litre yakacak bir dizel hibrid ile gelecek yıl yollara çıkacakmış…

Şu anda sunulan V6 dizel seçenekleri ise, eskisinden 47 HP daha güçlü olarak 258 HP'lik TDV6 ve 292 HP'lik SDV6 olarak ikiye ayrılıyor. 600 Nm'lik maksimum tork ve 8 ileri otomatik şanzıman ile bu dizellerin "zayıf" halinde bile 7.6 saniyelik 0-100 km/h akselerasyonlarıyla "Sport" kavramını bozmadıklarının da altını çizelim!.. 7.3 lt/100 km minimum tüketim ve 194 gr/km CO2 emisyon da, asıl ilginç ekonomi ve çevrecilik!.. Hard disk'li navigasyon ve deri koltukların standartta olduğu SDV6, 7.2 saniyelik 0-100 km/h akselerasyonuyla bizce yeni "Sport"un ideal şekli!.. Devrini hızla yükseltebilen ve kesintisiz hızlanma yaşatan, arkasında kırmızı logolu, SDV6, dinamik tepkili suspansiyonuyla da yol tutuşta çok farklı bir çeviklik sunuyor, 4.85 metre uzunluğundaki, 1.98 m genişliğindeki ve 1.78 m yüksekliğindeki iriliğini hissettirmiyor.

Neredeyse hiç hissetirmeden viteslerini değiştiren şanzımanın tek kötü yanı, yüksek devirlere çıktığınızda, o güzel motor hırıltılarını da duyamamanız… O sebeple, tam bir spor otomobil keyfi için direksiyon altındaki pedallardan vitesleri kendiniz değiştirmeyi tercih ediyor ve biraz da yakıt tüketmeyi göze alıyorsunuz!.. Ortadaki vites topuzuyla da, bu vites oyunları yine çok keyifli… Fakat, geriye takarken ve boşa alırken, "+" ve "-"ler arasında bazen "kaybolabiliyor"sunuz!.. Bu yeni elektronik vitese alışmak gerek!..

Rüzgar ve yol gürültülerini en yüksek hızlarda bile duymadığınız "Sport"un, müthiş bir hassasiyet sunan elektrikli direksiyonu, OffRoad aksamının hangi dumumda çalıştığını da grafiklerle aktaran neredeyse tüm araç kumanda ve ayarlarının büyük TFT orta ekran üzerinden yapılabilmesi, gösterge ekranının bile tümüyle dijital olması, elektrikli açılan bagaj kapağı, 8 inçlik ekranlarla arka koltuk eğlence sistemi, 3.5 tonluk çeki kapasitesi, surround kamera sistemi, geri trafik kontrol sistemi, dört tekerlekte havalı suspansiyon, ikinci nesil Terrain Response sistemi, kör nokta monitörleme ve yaklaşan araç uyarı sistemi, Head-Up-Display, Queue Assist'li Adaptive Cruise Control, Meridian Signature Audio Technology, start/stop sistemi ve dört bölgeli iklim sistemi, aklımızda kalan diğer özellikleriydi…

Eski haline göre iki misli daha sportif olarak hazırlanmış yeni "Sport" aslında sadece Land Rover meraklılarının tercihi olmayacak!.. Evoque'un 70, Range'in 210 bin Euro'luk fiyatlarının tam ortasında 140 bin Euro ile Türkiye'de satılacak olan Range Rover Sport, tam "orta"daki rakamıyla, sportif lüks binek otomobil arayanların da karşısına çıkacak!.. Üstelik en karlı ve yağışlı havalarda "eve dönme"yi garanti eden bir tekniğe sahip olarak!..

Yüksek kalite ve yüksek donanımda büyük Range Rover'dan eksiği olmayan ve çok daha "pratik" bir kullanım sunan yeni "Sport", Türkiye'ye özel siparişle getirilebilecek Supercharger'lı V8 motoruyla, V6 dizel Range Rover'ların etiketinde olacak!.. Dış tasarımında büyük bir Evoque gibi duran; Türkiye'ye SE donanım paketinden Dynamic ve Autobiography seçeneklerine kadar öncelikle 3.0 SDV6 motoruyla ayak basacak olan yeni Range Rover Sport, süper aksesuarıyla Range Rover'lar kadar "havalı" olacak!..

Son olarak Range Rover Sport'a 100 km'de 10.7 litre tüketecek 340 HP'lik yepyeni bir benzinlinin, 3.0 lt Supercharged bir motorun da ekleneceğini söyleyelim!..

Yeni Range Rover Sport

TDV6
3.0 lt V6 Turbo Dizel
258 HP
600 Nm 2.000 1/min
maks. hız 210 km/h
0-100 km/h 7.6 saniye
min. tüketim 7.3 lt/100 km
CO2 emisyon 194 gr/km

SDV6
3.0 lt V6 Turbo Dizel
292 HP
600 Nm 2.000 1/min
maks. hız 222 km/h
0-100 km/h 7.2 saniye
min. tüketim 7.5 lt/100 km
CO2 emisyon 199 gr/km

V8 Supercharged
5.0 lt V8 direkt enjeksiyonlu SuperCharger benzinli
510 HP
625 Nm 2.500-5.500 1/min
maks. hız 250 km/h
0-100 km/h 5.3 saniye
min. tüketim 12.8 lt/100 km
CO2 emisyon 298 gr/km

Yeni Range Rover Sport Eylül 2013 ayında teslim edilmeye başlanacak.
Liste fiyatları ilave opsiyonlar hariç paket bazında aşağıda belirtilen “€” fiyatlardan başlıyor.
Yeni Range Rover Sport 3.0 SDV6 SE 142.600
Yeni Range Rover Sport 3.0 SDV6 HSE 149.500
Yeni Range Rover Sport 3.0 SDV6 HSE DYNAMIC 154.100
Yeni Range Rover Sport 3.0 SDV6 AUTOBIOGRAPHY 165.600
Yeni Range Rover Sport 3.0 SDV6 AUTOBIOGRAPHY DYNAMIC 170.200

Yeni Range Rover Sport yorumlarım, 12 Ağustos 2013 tarihli AutoShow dergisi ve
öncesinde FB TV'de 2 ve 11 Ağustos tarihlerinde yayınlarına başlanan FAST@BOLD 25. ve 26. bölümlerde de yer almıştır.


Güneşi yakalamak için oynayabilirsiniz!.. 
Cep telefonunuzu senkronize edin... 
Çok şaşırtıcı! 

http://racethesun.landroverusa.com 
Albüm

diğer haberlerden

Haber Başlığı

Ioniq 6 Streamliner

Elektrikli model fırtınası, Hyundai’den gelen ters bir rüzgarla şiddetleniyor. “Electrified Streamliner” olarak tanımlanan Ioniq 6 ile sportif premium sedan piyasası karışacak… 2023 EcoBest Challenge ile vaat ettiği tüm WLTP verilerini gerçek menzil testleri sonucunda da teyit eden ve AUTOBEST'in 31 Avrupalı otomotiv yazarı ve uzmanından oluşan jürisi tarafından 2023'ün en iyi EV'si seçilen Ioniq 6, Ekim ayında Türkiye'de...

Lotus Emira GT4

Toyota’dan alınmış 3.456cc’lik V6 2GR-FE motorla, Harrop TVS 1900 supercharger, Motec “beyin” ve kuru karter uygulayıp 400 beygir gücünü Xtrac 6-ileri sequential şanzımanı direksiyon pedallarıyla ve sınırlı kaymalı diferansiyel LSD ile asfalta kayıpsız vermeye çalışan bir safkan yarışçı İngiliz…

Ferrari SP48 Unica

Yeni nesil ultra zenginlerin ve koleksiyonerlerin en büyük tutkusu, sadece kendilerinde olacak, benzersiz özel otomobiller ürettirmek... Ve bir tycoon, kendi zevkine göre Ferrari SP48 Unica'yı tasarlattı ve ürettirdi!..

Ferrari 812 Efsanesi

Tüm piyasa önce hibritlenip, sonra da elektriklenmeye yüz tutmuşken, 5 yıl önce gösterilen ve Maranello mühendisliğinin zirvesine çıkmış, “normal” Ferrari Gran Turismo aygırlarının en güçlü ve en hızlı atmosferik 812’leri saygıyla analım.

Italdesign Nissan GT-R50

Gelen taleplerle Nissan bir türlü sonlandıramıyor, hatta Nismo'ların Nismo'su T-Spec GT-R NISMO'yu bile halen en "update modified" haliyle yavaş yavaş üretmeye devam ediyor... Üç yıl önceki Altın Yaşında Italdesign dokunuşlarıyla bir koleksiyon modeli olarak yeniden tasarlanmış GT-R efsanesi, Nismo modifiyeli 3.8 litrelik Twin Turbo V6 motoruyla tam 720 beygir gücünde sadece 50 adetle sınırlı olarak üretilmeye başlanmıştı... Şimdi ise 2022'de de son koleksiyoner müşterilerine teslimatları bitiriliyor ve yolların en pahalı Limited Edition modellerinden biri olarak gösteriliyor...

Ares Design S1 Project

Türk asıllı Dany Bahar'ın son projesi Ares Design'ın son kreasyonu, HyperCar ile SuperSport ara kategorisinde sadece 24 adet üretilecek, arkadan itişiyle 2,7 saniyede 100’e hızlanacak!.. Fakat, Speedster versiyonu da ayrı bir bomba!..

1625HP'lik Jesko Hazır!

E85 yakıtla 1.625 beygir gücü ve normal benzinle bile 1.300HP'lik One:1 güç ağırlık oranlı KoenigseggJesko'lar, artık müşterilerine teslim edilmeye başlandı... E85 ile 2,2'ye çıkan normali 1,7 bar boot basınçlı Twin Turbo aluminyum 5.0lt V8 1500Nm'le çıkan maksimum torkunu 9-ileri ışık hızı şanzımanı LST, KED elektronik diferansiyeli ve UPOD ultimate power on demand KGCM vites kutusu kontrol modülüyle kullanıma sunuyor... Yakında yeni dünya hız rekorunu da duyacağız!..

Renault Mégane E-TECH Electric

İspanya'nın Costa del Sol sahil yollarında ilk kez kullandığımız Megane’ın tam elektriklisi, tüm ayrıntılarında Fransız kimliğini vurgulayan bir elektrikli kompakt seçenek. Fakat, bildiğimiz tüm Renault’ların çok daha üstünde premium özelliklerle şaşırttığını da itiraf edelim.

 
CarsNews.TV
Sizlere otomobil ve otomotiv dünyasındaki tüm yenilikleri Dünya ile aynı anda, hatta bazen herkesten önce, getirme iddiası ile açılmış yepyeni bir medyadır. Otomobillerin geleceği, otomotivin sırları ve sürüş keyfini en iyi ve en doğru şekilde görebileceğiniz ve tutkunu olacağınız bir bilgi merkezi!.. Aylık ve haftalık yazılı basın ile onbinlere, TV ile yüzbinlere ulaştıktan sonra; artık milyonlara ulaşabilmek gerekiyor!.. Bu arada Sizlerle bire bir buluşabilmek de fazlasıyla önemli!.. O sebeple CarsNews.TV, tüm sosyal medyanın haber kaynağı ve belki bir danışma hattı olacak!.. Elbette, sadece otomobiller ve hareketlilik kavramı etrafında!..

PROUDLY MEMBER OF

Autobest

KARDEŞ PORTALIMIZ

Kobitek

CARSNEWS.TV, Okan ALTAN ve Teknoart Bilişim İşbirliğiyle yayınlanmaktadır.