Satın Alırken
Tweet It! Facebook
14 Ekim 2013 03:03

Satın Alırken

“Yeni bir otomobil satın almak keyif işidir. Müşterinin mutluluğuna zarar vermemek gerekir!.. ”

Türkiye'de yeni model yılı artık 1 Ocak ile başlıyor. Yani. Avrupa'da 1 Ağustos'tan itibaren geçilen 2014 model yılı değişikliğine sahip yeni araçlar, şu anda 2013 olarak satılıyor.

İyi, güzel… Fakat, bayi teşkilatında satılan araçlarda ciddi bir karmaşa söz konusu!..

Bayilerde bir tarafta 31 Temmuz'a kadar üretilmiş 2013 modellerle, 1 Ağustos'tan sonra üretilmiş aslında 2014 model yılı değişikliğine sahip ototmobiller yan yana duruyor.

A markanın K modelinin Y donanım paketini satın almaya kalktığınızda ise, karışıklık başlıyor…

Ana marka, Y paketinde 2013 model yılından 2014 model yılına geçişte çok önemli donanım değişikliği yapmış olabilir!..

Örneğin, 2013'lerde yer alan arka park sensöleri, deri kumaş kombine koltuklar, kromaj süslemeler, büyük jantlar gibi ilk bakışta bile fark edilen standart donanım, 2014 için üretilmiş aynı donanım seviyesinde olmayabiliyor!..

31 Temmuz öncesi modellerdeki "zenginlik", 2014'lerde ana markanın karlılığı arttırma mantığında azaltılmış olabiliyor!..

Ve; müşteriler de, internette ve hatta broşürlerde yazan standart donanımı satın aldıkları araçlarda bulamayabiliyorlar!.. Çünkü, donanım listeleri güncellenmemiş şekilde kalmış olabiliyor!..

Malum, yepyeni bir ürün, ilk kez yollara çıktığında rekabetçi olabilmek için donanımla yüklendikçe yüklenir ve hem potansiyel müşterilerin hem de rakiplerin gözleri boyanır… Sonra facelft dönemine doğru donanımları azaltılır ve ekonomikleştirilir!..

En yüksek donanım seviyesinde deri koltuklar bile, model yılı değişiklikleriyle kumaş koltuklara doğru yavaş yavaş eksiltilebilir!.. Ancak bahsettiğimiz Y paket fiyatı ise genellikle hiç değişmez!..

K modelini 2013 başında alan biri ile aynı Y paketini 2013 sonunda alanın araçlarındaki fiyat aynı iken, standart donanımın eksik olması, pek keyifli bir sohbet öaşlangıcı olmaz!..

Markalar, paketleri eksilttikçe, bunu müşterilere yansıtabilmeli ve fiyatları da düşürebilmeliler!..

Elbette her işletme, en yüksek karlılık için kurulur. Fakat, müşteri, "bunlar böyle geliyor" diye kandırılamaz!.. Aynı showroom'da yan yana duran aynı seviyedeki Temmuz ve Ağustos üretimi iki aynı modelin, o kadar farklı olması ve hatta farlarırnın bile değişik olması, kafaları karıştırıyor!..

Bir de müşteri temsilcisi Sizlere net bilgiler aktaramıyorsa, gördüğünüz eksik donanım "nerede" sorularınıza cevap veremiyorsa, işte o zaman kabus başlıyor… 

Hele ki. yükselen döviz kurları nedeniyle her ay başında zam yapılırken, ayın son günü bayiye gittiğinizde ertesi gün daha yüksek fiyatla araç satacağını bilen satıcının bilerek ilgisiz davranması, işlemlerinizi isteksizce yavaş yavaş yürütmesi, Sizleri yeni otomobil almaktan bile vazgeçirebiliyor!..

Elbette, her markanın her bayisi böyle alakasız değil, fakat tek bir kötü örnek bile markanın tüm imajını aşağıya çekebilir, yıllarca oluşmuş güveni yıkabilir!..

Siz en iyisi, bir model piyasaya yeni çıkmışken alın!..

Ve; bayilere ay sonlarında uğramayın!..

Bu arada yollara çıkalı bir kaç yıl olmuş bazı "yeni" modeller için yapılan kampanyalara pek kulak asmayın!..

Bu değerlendirme, 7 Ekim 2013 AutoShow dergisinde de yayınlanmıştır.

Albüm

diğer haberlerden

Haber Başlığı

Ioniq 6 Streamliner

Elektrikli model fırtınası, Hyundai’den gelen ters bir rüzgarla şiddetleniyor. “Electrified Streamliner” olarak tanımlanan Ioniq 6 ile sportif premium sedan piyasası karışacak… 2023 EcoBest Challenge ile vaat ettiği tüm WLTP verilerini gerçek menzil testleri sonucunda da teyit eden ve AUTOBEST'in 31 Avrupalı otomotiv yazarı ve uzmanından oluşan jürisi tarafından 2023'ün en iyi EV'si seçilen Ioniq 6, Ekim ayında Türkiye'de...

Lotus Emira GT4

Toyota’dan alınmış 3.456cc’lik V6 2GR-FE motorla, Harrop TVS 1900 supercharger, Motec “beyin” ve kuru karter uygulayıp 400 beygir gücünü Xtrac 6-ileri sequential şanzımanı direksiyon pedallarıyla ve sınırlı kaymalı diferansiyel LSD ile asfalta kayıpsız vermeye çalışan bir safkan yarışçı İngiliz…

Ferrari SP48 Unica

Yeni nesil ultra zenginlerin ve koleksiyonerlerin en büyük tutkusu, sadece kendilerinde olacak, benzersiz özel otomobiller ürettirmek... Ve bir tycoon, kendi zevkine göre Ferrari SP48 Unica'yı tasarlattı ve ürettirdi!..

Ferrari 812 Efsanesi

Tüm piyasa önce hibritlenip, sonra da elektriklenmeye yüz tutmuşken, 5 yıl önce gösterilen ve Maranello mühendisliğinin zirvesine çıkmış, “normal” Ferrari Gran Turismo aygırlarının en güçlü ve en hızlı atmosferik 812’leri saygıyla analım.

Italdesign Nissan GT-R50

Gelen taleplerle Nissan bir türlü sonlandıramıyor, hatta Nismo'ların Nismo'su T-Spec GT-R NISMO'yu bile halen en "update modified" haliyle yavaş yavaş üretmeye devam ediyor... Üç yıl önceki Altın Yaşında Italdesign dokunuşlarıyla bir koleksiyon modeli olarak yeniden tasarlanmış GT-R efsanesi, Nismo modifiyeli 3.8 litrelik Twin Turbo V6 motoruyla tam 720 beygir gücünde sadece 50 adetle sınırlı olarak üretilmeye başlanmıştı... Şimdi ise 2022'de de son koleksiyoner müşterilerine teslimatları bitiriliyor ve yolların en pahalı Limited Edition modellerinden biri olarak gösteriliyor...

Ares Design S1 Project

Türk asıllı Dany Bahar'ın son projesi Ares Design'ın son kreasyonu, HyperCar ile SuperSport ara kategorisinde sadece 24 adet üretilecek, arkadan itişiyle 2,7 saniyede 100’e hızlanacak!.. Fakat, Speedster versiyonu da ayrı bir bomba!..

1625HP'lik Jesko Hazır!

E85 yakıtla 1.625 beygir gücü ve normal benzinle bile 1.300HP'lik One:1 güç ağırlık oranlı KoenigseggJesko'lar, artık müşterilerine teslim edilmeye başlandı... E85 ile 2,2'ye çıkan normali 1,7 bar boot basınçlı Twin Turbo aluminyum 5.0lt V8 1500Nm'le çıkan maksimum torkunu 9-ileri ışık hızı şanzımanı LST, KED elektronik diferansiyeli ve UPOD ultimate power on demand KGCM vites kutusu kontrol modülüyle kullanıma sunuyor... Yakında yeni dünya hız rekorunu da duyacağız!..

Renault Mégane E-TECH Electric

İspanya'nın Costa del Sol sahil yollarında ilk kez kullandığımız Megane’ın tam elektriklisi, tüm ayrıntılarında Fransız kimliğini vurgulayan bir elektrikli kompakt seçenek. Fakat, bildiğimiz tüm Renault’ların çok daha üstünde premium özelliklerle şaşırttığını da itiraf edelim.

 
CarsNews.TV
Sizlere otomobil ve otomotiv dünyasındaki tüm yenilikleri Dünya ile aynı anda, hatta bazen herkesten önce, getirme iddiası ile açılmış yepyeni bir medyadır. Otomobillerin geleceği, otomotivin sırları ve sürüş keyfini en iyi ve en doğru şekilde görebileceğiniz ve tutkunu olacağınız bir bilgi merkezi!.. Aylık ve haftalık yazılı basın ile onbinlere, TV ile yüzbinlere ulaştıktan sonra; artık milyonlara ulaşabilmek gerekiyor!.. Bu arada Sizlerle bire bir buluşabilmek de fazlasıyla önemli!.. O sebeple CarsNews.TV, tüm sosyal medyanın haber kaynağı ve belki bir danışma hattı olacak!.. Elbette, sadece otomobiller ve hareketlilik kavramı etrafında!..

PROUDLY MEMBER OF

Autobest

CARSNEWS.TV, Okan ALTAN ve Teknoart Bilişim İşbirliğiyle yayınlanmaktadır.