Hennessey Venom F5
Tweet It! Facebook
10 Ocak 2021 01:48

Hennessey Venom F5

“İsmini Fujita kasırga şiddeti ölçümünde rüzgar hızının 512 km/h’ye ulaştığı en üst derecesi F5 kategorisinden alan yeni Venom, Hennesey’in 30. yıldönümünde yeni hız rekorunu kırmaya çalışacak. Dünya gazetesinin Hafta dergisinde yayınlanan bu çılgın "kovboy" beygirini, burada da paylaşmak istiyorum...”

Hızlı nefes alan ve kalbi de hızlı atan, hız ve rekor düşkünü John Hennessey, tam 30 yıldır yolların en güçlü araçlarını sınırların ötesinde modifiye ediyor ve 1.000 beygir gücünün üstüne çıkıyor.

ABD’nin ikon otomotivcilerinden sayılan Hennessey’in Teksas’taki merkezinden bugüne kadar gerçek yarış araçlarından “VelociRaptor 6X6” gibi kamyonetlerden “The Exorcist” gibi ekstrem spor otomobillere 10 binden fazla özel yapım otomobil çıktı. HPE denilen performans damgalı araçların arasında Lamborghini ve Porsche’ler bile varken, John’un asıl rüyası 1.244 HP’lik Venom GT gibi tümüyle kendi mühendisliğinde bir hiper otomobil yaratmaktı. 50 kişilik mühendislik ekibiyle aynı anda 50 otomobil üzerinde çalışan Hennessey Performance, “otomobilleri daha hızlı yapmak” misyonunda şimdi Venom F5 ile zirveye çıkıyor.

Sürüş dinamikleri duayeni ünlü yarışçı John Heinricy tarafından geliştirilirken yol otomobillerinin “dekatloncusu” olarak tarif edilmiş olan ve sadece 24 adet üretilecek Venom F5, otomobil kullanma heyecanını görülmemiş bir zirvede yaşamak isteyenler için tasarlanmış.

Vergileri ve nakliyesi hariç 2.1 milyon USD’lik fiyatının karşılığında “Fury” denilen yüzde yüz Hennessey üretimi TwinTurbo 6.555 cc’lik 90 derece açılı V8 motorunun litre başına 277 beygir gücü için azami değerleri, 1.842 HP ve 1.617 Nm!.. Pennzoil desteğiyle yıllardır güçledirilen bu motorun hararetini dengelemek için egzostlarda olduğu gibi seramik polimer Cerakote kaplamalar kullanılmış.


Özel yapım karbon fiber monokok kasa, karbon fiber gövde panelleriyle sadece 1.360 kg boş ağırlığı, sürücü odaklı kokpitindeki Formula 1 otomobilleri ve savaş jetlerinin yarım direksiyon simidi, uzay roketlerindeki gibi iri mekanik kontrol düğmeleri ve 1.0g’den fazla ivmelenme kuvvetinde sizi tutacak el yapımı iki koltuğu gibi çok değerli özelliklerinden çok önce Venom F5’in 1,34’lük HP/kg güç-ağırlık oranıyla 4,7 saniyede 0-200 km/h akselerasyon ve asıl 500 km/h üzerinde maksimum hız hedefi olması konuşuluyor.

Hafif olduğu kadar dengeli şasisini ilk kez 3 yıl önceki Las Vegas SEMA fuarında gördüğümüzde, dünyanın en hızlı otomobili olacağı iddiasına çok şaşırmıştık. Bu kadar küçük bir tuning garajı, Bugatti gibi dev Avrupalıları geçebilecek miydi?..


Fakat, 2014 yılında Venom GT ile Kennedy Uzay Merkezi pistinde 435,31 km/h azami sürate ulaşması gibi kırdığı rekorlar, bu vaat için de ümitli olmamıza yetiyordu. Tam 6 yıldır geliştirilen ve asfalt üstü seri üretim otomobiller hız rekoruna Amerikan bayrağı dikmek isteyen bu hiper otomobil, artık resmen üretime girdi.

Hennessey'in iki yıl önce Cenevre fuarında sergilediği F5 prototipinden bile çok farklı olarak ortaya çıkan seri üretim şekli, özellikle aerodinamik açıdan çok daha fazla geliştirilirken, tasarımda biraz sadeleştiğini söylememiz gerekiyor. Öndeki karbon geniş splitter, pürüzsüz alt gövde ve çok iri arka difüzörden başka arka kanadın çok hassas ayarı, sürtünme katsayısında 0.39’a ulaşılmasını sağlamış. Fakat, sanki 500km/h üstü hızlar için Venom F5’in önde ve arkada daha büyük spoylerlere ihtiyacı varmış gibi durduğunu da itiraf edelim. 

İlk gösterilen haline göre karbon fiber monokok şasisi de kapsamlı şekilde revize edilen, yalnızca 86 kilogram ağırlığına rağmen derece başına 52 bin Nm’lik burulma direncine sahip alt yapıda Hennessey, aşırı dayanıklılık için karbon fiberleri şasinin ortasına zikzak şeklinde düzenlemiş. 2.8 metrelik dingil mesafesinin üstündeki 4.666 milimetre uzunluğunda, 1.971 mm genişliğinde ve 1.131 mm yüksekliğindeki gövdesi de karbon fiber olan Venom F5, "Speed ​​Devil" denilen koyu lacivert boyası, çok geniş eşikli makas kapıları da fazlasıyla gösterişli duruyor.

Ara soğutması iyileştirilmiş, Inconel ve hareketli parçaları titanyumla 3D yazıcıdan çıkmış yüksek teknoloji ürünü hafif alaşımdan yapılmış, cross-plane kranklı 280 kiloluk motoru, 0.675 oranla çok uzun bırakılmış 7’nci viteste aracı teorik olarak 534 km/h’ye taşıyabilir görünüyor.

1.244 kilogramlık önceki Venom GT’nin 13,63 saniyede 0-300 km/h hızlanmasıyla karşılaştırırsak, 0,74 kg/HP’lik Venom F5'in 2,6 saniyede sıfırdan 100 km/h’ye, 8,4 saniyede sıfırdan 300 km/h’ye ve 15,5 saniyede sıfırdan 400 km/h’ye ulaşması, aradaki ciddi fark hakkında fikir veriyor.

Ancak sadece yeni şasi ve geliştirilmiş motor değil, tam bağımsız suspansiyon, çift salıncaklı geometri ve çoklu ayarlanabilir özel yapım coil-over Penske  amortisörler ile önde 9.5x19 ve arkada 12x20 inçlik forje jantlardaki önde 265/35 ZR19 ve arkada 345/30 ZR20 ölçülerindeki Michelin Pilot Sport Cup 2 lastikler de çok önemli… Fren sisteminde ise Brembo'nun 390x34 mm karbon seramik diskleri ve AP Racing'in altı ve dört pistonlu el yapımı kaliperleri seçilmiş. 

Arka stopların tam arasında yüksek devirlerde alevler atan dört çıkışlı paslanmaz çelik egzostunun kalın homurtuları, yarı otomatik CIMA şanzımanın direksiyon simidinin arkasındaki silah tetiği gibi duran pedalları, Launch-Control de içeren performans yazılımlı sınırlandırılmış ESP’li traksiyon kontrol sistemi, Spor, Pist, Drag, Islak ve F5 isimleri verilmiş beş farklı sürüş modu arasında sadece trafiğe kapalı yarış alanlarında kullanabileceğiniz Track modu hariç maksimum gücün arkadan itişe limitlendirilerek aktarıldığını da belirtelim.

Aracın birçok ayarını seçebileceğiniz düğmeler taşıyan üstü açık karbon fiberden yapılmış köşeli direksiyon simidi, 7 inçlik yarış tipi sürücü veri ekranı, aluminyumdan yontulmuş gaz ve fren pedalı, sıradışı kabinde en çok göze çarpan farklılıklar. Ortadaki "N", "D" ve "R" düğmelerinin gerisinde ince orta konsolda ayrıca cam düğmeleri, flaşör, el freni butonu, aracın önünü yükseltme HLS tuşu, dokunmatik ekranlı klima kontrolü ve kapı kilit tuşu dizilmiş. 

Akıllı telefon bağlantılarıyla navigasyon sisteminin ‘Alpine”nın 9 inçlik dokunmatik interaktif ekranı ise, ortada yukarıya konulmuş. Kapılarda, ön panelde ve koltuklarda deri, tavan döşemesinde ve eşya bölmelerinde ise Alcantara döşemesi de, 500 km/h’nin üstündeki hızlarda bir şoför gibi değil bir gerçek pilot gibi hissedeceğiniz Venom F5’in dıştaki vahşiliğine tezat içerde huzurlu bir ortam sunuyor.

Maksimum hız için alçaltıldığında önü yere 7,5 arkası 8,5 milimetre alçalan F5’in en yüksek sürüş yüksekliği ise, önde 14 ve arkada 16 cm!..

2021 Mayıs ayına kadar Hennessey Venom F5, yine Kennedy Uzay Merkezi'ne gidecek ve 500 km/h üzeri yeni hız rekorunu bağımsız gözlemcilerin şahitliğinde Racelogic GPS telemetri sistemi kullanarak, çift yönde deneyecek… Belki de hız çıtasını inanılmazlara çıkaran SSC Tuatara, Koenigsegg Jesco Absolute ve Bugatti Chiron Super Sport’un da tüm havasını söndürecek…

Albüm

diğer haberlerden

Haber Başlığı

Ioniq 6 Streamliner

Elektrikli model fırtınası, Hyundai’den gelen ters bir rüzgarla şiddetleniyor. “Electrified Streamliner” olarak tanımlanan Ioniq 6 ile sportif premium sedan piyasası karışacak… 2023 EcoBest Challenge ile vaat ettiği tüm WLTP verilerini gerçek menzil testleri sonucunda da teyit eden ve AUTOBEST'in 31 Avrupalı otomotiv yazarı ve uzmanından oluşan jürisi tarafından 2023'ün en iyi EV'si seçilen Ioniq 6, Ekim ayında Türkiye'de...

Lotus Emira GT4

Toyota’dan alınmış 3.456cc’lik V6 2GR-FE motorla, Harrop TVS 1900 supercharger, Motec “beyin” ve kuru karter uygulayıp 400 beygir gücünü Xtrac 6-ileri sequential şanzımanı direksiyon pedallarıyla ve sınırlı kaymalı diferansiyel LSD ile asfalta kayıpsız vermeye çalışan bir safkan yarışçı İngiliz…

Ferrari SP48 Unica

Yeni nesil ultra zenginlerin ve koleksiyonerlerin en büyük tutkusu, sadece kendilerinde olacak, benzersiz özel otomobiller ürettirmek... Ve bir tycoon, kendi zevkine göre Ferrari SP48 Unica'yı tasarlattı ve ürettirdi!..

Ferrari 812 Efsanesi

Tüm piyasa önce hibritlenip, sonra da elektriklenmeye yüz tutmuşken, 5 yıl önce gösterilen ve Maranello mühendisliğinin zirvesine çıkmış, “normal” Ferrari Gran Turismo aygırlarının en güçlü ve en hızlı atmosferik 812’leri saygıyla analım.

Italdesign Nissan GT-R50

Gelen taleplerle Nissan bir türlü sonlandıramıyor, hatta Nismo'ların Nismo'su T-Spec GT-R NISMO'yu bile halen en "update modified" haliyle yavaş yavaş üretmeye devam ediyor... Üç yıl önceki Altın Yaşında Italdesign dokunuşlarıyla bir koleksiyon modeli olarak yeniden tasarlanmış GT-R efsanesi, Nismo modifiyeli 3.8 litrelik Twin Turbo V6 motoruyla tam 720 beygir gücünde sadece 50 adetle sınırlı olarak üretilmeye başlanmıştı... Şimdi ise 2022'de de son koleksiyoner müşterilerine teslimatları bitiriliyor ve yolların en pahalı Limited Edition modellerinden biri olarak gösteriliyor...

Ares Design S1 Project

Türk asıllı Dany Bahar'ın son projesi Ares Design'ın son kreasyonu, HyperCar ile SuperSport ara kategorisinde sadece 24 adet üretilecek, arkadan itişiyle 2,7 saniyede 100’e hızlanacak!.. Fakat, Speedster versiyonu da ayrı bir bomba!..

1625HP'lik Jesko Hazır!

E85 yakıtla 1.625 beygir gücü ve normal benzinle bile 1.300HP'lik One:1 güç ağırlık oranlı KoenigseggJesko'lar, artık müşterilerine teslim edilmeye başlandı... E85 ile 2,2'ye çıkan normali 1,7 bar boot basınçlı Twin Turbo aluminyum 5.0lt V8 1500Nm'le çıkan maksimum torkunu 9-ileri ışık hızı şanzımanı LST, KED elektronik diferansiyeli ve UPOD ultimate power on demand KGCM vites kutusu kontrol modülüyle kullanıma sunuyor... Yakında yeni dünya hız rekorunu da duyacağız!..

Renault Mégane E-TECH Electric

İspanya'nın Costa del Sol sahil yollarında ilk kez kullandığımız Megane’ın tam elektriklisi, tüm ayrıntılarında Fransız kimliğini vurgulayan bir elektrikli kompakt seçenek. Fakat, bildiğimiz tüm Renault’ların çok daha üstünde premium özelliklerle şaşırttığını da itiraf edelim.

 
CarsNews.TV
Sizlere otomobil ve otomotiv dünyasındaki tüm yenilikleri Dünya ile aynı anda, hatta bazen herkesten önce, getirme iddiası ile açılmış yepyeni bir medyadır. Otomobillerin geleceği, otomotivin sırları ve sürüş keyfini en iyi ve en doğru şekilde görebileceğiniz ve tutkunu olacağınız bir bilgi merkezi!.. Aylık ve haftalık yazılı basın ile onbinlere, TV ile yüzbinlere ulaştıktan sonra; artık milyonlara ulaşabilmek gerekiyor!.. Bu arada Sizlerle bire bir buluşabilmek de fazlasıyla önemli!.. O sebeple CarsNews.TV, tüm sosyal medyanın haber kaynağı ve belki bir danışma hattı olacak!.. Elbette, sadece otomobiller ve hareketlilik kavramı etrafında!..

PROUDLY MEMBER OF

Autobest

CARSNEWS.TV, Okan ALTAN ve Teknoart Bilişim İşbirliğiyle yayınlanmaktadır.