“Amerikalılar, 5.9 litrelik twin turbo V8’iyle 1.774 beygir gücündeki SSC Tuatara ile Dünya Hız Rekorunu Avrupalılardan geri aldı!.. Bir çok rakip marka bu rekora itiraz etse de, Tuatara resmen 500 km/h hız barajını geçmiş oldu!..”
Soyadı yarışçı Ford’ların efsane ismi Carroll Shelby ile aynı olan Jerod Shelby, 1998 yılında Shelby SuperCars garajını kurduktan 6 yıl sonra 6.35 litrelik 1305 beygir gücündeki SSC Ultimate Aero’yu üretmeyi başarmış ve 2007’de 412 km/h ile Guinness resmi kayıtlarına giren Dünya Hız Rekoruna ulaşmıştı.
2010 yılında ise bu hız makinesinin halefinin tasarım ve teknik geliştirmesine başlandığında; Jerod, dünyanın yeni en hızlı otomobilini hayal ederken, isim olarak Tuatara’yı, Yeni Zelanda’da yaşayan ışığa duyarlı üçüncü gözü olan kertenkelelere benzeyen, çok uzun ömürlü bir fosil dinazor sürüngenin ismini seçmişti.
Pininfarina’dayken Ferrari P4/5, 612 Kappa ve 599 GTB, Maserati Birthcage 75th ve Gran Turismo, Rolls-Royce Hyperion, daha sonra Bertone’deyken Mantide gibi otomotiv sanat eserlerini ortaya çıkarmış, SAAB’ın son döneminde PhoeniX’i yaratmış olan New York’lu tasarımcı Jason Castriota da, günümüzde Ford’un yeni tam elektrikli araçlarını hazırlıyor olsa da, Tuatara’nın 10 yıl önce kesinleştirilen dizaynına imza atan kişi olmuştu.
İşte 2014 yılına kadar şimdiki ismi SSC North America olarak değiştirilen şirketin Richland Washington’daki kapalı stüdyolarında prototipleri hazırlanan Tuatara’nın artık hazır olduğuna karar verildi ve ilk eskizinden tam 10 yıl sonra nihayet üretimine başlandı.
Dünyanın en hızlı otomobili ünvanına yeniden kavuşmak için 10 Ekim sabahı Nevada Pahrump yakınlarında halka açık normal bir yol olan State Route 160 üzerinde 7 millik düzlüğünde SSC Tuatara, Oliver James Webb direksiyonunda bir rekor sürüş gerçekleştirdi.
"En Hızlı Üretim Aracı" kriterlerine uygun olması için Tuatara, dünya rekorunu kırmak için bir saat içinde hızını artırarak zıt yönlere giderek, 484,53 km/h ve 532,93 km/h’lere çıktığı iki ardışık maksimum hız denemesinin ardından ortalama 508,73 km/h hızı tutturdu.
Yetkililer, 15 uydu kullanarak hız denemesini takip eden Dewetron GPS ölçümlerini inceleyerek, SSC Tuatara’nın "En Hızlı Üretim Aracı" rekorunun yanında ayrıca 503,92 km/h hızla “Halka Açık Yoldaki En Hızlı Mil Geçişi”, 517,16 km/h ile “Halka Açık Yoldaki En Hızlı Kilometre Geçişi” ve 532,93 km/h ile “Normal Yolda Elde Edilen En Yüksek Hız”ın gerçekleştirdiğini kaydettiler ve kuralların karşılanarak dünya rekorların kırıldığını doğruladılar.
Bu arada dünya hız rekoru kurallarını da hatırlatalım;
- Bir müşterinin satın alabileceği araçla aynı şekilde üretilmiş olmalı.
- Aynı rota zıt yönlerde geçilmeli ve iki hızın ortalaması açıklanmalı.
- Rekor, bir yarış pistinde değil, gerçek sürüş koşullarında halka açık bir yolda gerçekleştirilmeli.
- Hız, sertifikalı bir GPS ölçüm sistemi ile takip edilmeli ve doğrulama için sahada dünya rekoru kırmış iki tanık bulunmalı.
- Normal cadde lastikleri ve yarış tipi olmayan normal yakıt kullanılmalı.
Evet, Amerikalılar, Avrupalılara kaptırdıkları “büyülü 300 mph bariyerini aşan” hız rekorunu yeniden kazanmışlardı. Fakat, bunun için Tuatara’nın tekniğinin abartılmasına da izin verilmişti.
Direksiyon altı pedalları hariç 100 milisaniyeden hızlı vites değiştirilebilen Automac/CIMA yapımı 7 ileri robotize sıralı şanzımanla silindir başı çift yakıt enjektörlü 8.80:1 sıkıştırma oranlı twin turbo 366 kübik inç yani 5.9 litrelik V8 motorun 91 Oktan ile 1 megaWatt yani 1369 HP ve E-85 yakıtla 1.3 megaWatt yani 1750 beygir gücünde bir hiper performans yaratılmıştı.
Dakikada 8.800 devir çeviren 194 kg ağırlığındaki gövdesinin tam ortasındaki bu Nelson Racing tarafından özel olarak yapılmış motorundan başka, 0.279’luk sürtünde katsayısını bozmayan aktif arka kanadı, 2.672 mm’lik dingil mesafesi üstünde 4.633 mm uzunluk, 2065 mm genişlik ve 1.067 mm yüksekliğindeki gövdesinin petek aluminyum darbe desteklerine sahip karbon fiber yapısının 1.247 kg’lık boş ağırlığı, suspansiyonu Sport modunda önü 102 arkası 114.3 mm, Pist modunda önü 70 arkası 95 mm alçaklığında olan, şehir içi tümseklerinden geçmek için burnunu 40 mm yükseltilebilen, Forgeline özel CF201 tasarımı kasnağı karbon fiber ve merkezi aluminyum alaşım olarak DyMag üretimi 6061-T6 hibrit jantlarında Michelin Pilot Cup2 245/35YR20 ön ve 345/30YR20 arka lastikleri olan bu 1.625.000 USD’lık etiketinde bir hız makinesi!
Havacılık endüstrisinden ilham alan SSC, ilk konseptindeki 6.9 litrelik motorunun gövde hafifliğine uyuşmamasından dolayı bin santimetreküp küçültmesine rağmen 1,007 ve 1,305 kW güçlerine ulaştırdığı rekortmen Tuatara’yı sınırlı adette üretmeye başlamış olsa da, ortalama 509 km/h olarak iddia edilen maksimum hızı ve tek yönde 533 km/h’ye kadar çıkmış olmasıyla bir hiper otomobil için amaçlanan görevini gerçekten yerine getirmiş olarak, artık fiyatını da arttıracak.
Deri ve Alcantara döşemeli kabin içinde otomobilin tüm işlevleri, orta konsoldaki dokunmatik ekran aracılığıyla kontrol ediliyor. Direksiyon simidinin arkasında, “300 mph”ilk hız göstergesi ile aracın anlık durumu hakkında önemli bilgileri görüntüleyen yapılandırılabilir bir gösterge paneli de var.
Geleneksel yan aynalar yerine bir kamera sistemiyle sadece geriyi değil, aracın tüm etrafını gösteren SSC, koltuklarına 2.0 metre boyundakilerin kask taksalar bile sığabileceğini açıklıyor.
Motor alt montaj imalatını Linder Power Systems’e yaptıran Jerod Shelby, Bugatti ve Koenigsegg’ten daha hızlı olan Tuatara’yı "yüksek hızlı" ve "yüksek bastırma kuvvetli" konfigürasyonlarıyla tam 100 adet üretecek.
Tuatra’nın her bir beygir gücünün sadece 0.7 kilogram kaldırarak, adeta uçurduğu tamamen yeni geliştirilmiş şasinin de karbon fiber laminattan yapılmış olduğunu hatırlatalım. Büyük bir arka spoiler yerine, arka çamurlukların üstünde iki küçük yüzgeç kanatçıkla saatte 400 kilometrenin üstündeki hızlarda bile stabilitesini koruyan Tuatara, kanatlardaki ve arka tekerlek bombelerindeki büyük girişlerle motor bölmesine hava beslemesini sağlarken, tümüyle kapalı düz gövde altını ortadan çift çıkışlı egzost sisteminin iki yanında Venturi kanallı bir difüzörle tamamlamış.
Sonuç olarak, tüm aerodinami ve güç teknolojileriyle bu hızlara çıkmak, mümkün görünüyor. Fakat, 500 km/h hızlarda lastiklerle ilgili endişeler akla geliyor. Aslında her şey, bu hıza ulaşmanın ne kadar sürdüğüne bağlı… Lastiklerin hız sınırının üstünde uzun süre kullanılması, ciddi tehlikeler yaratabilir. Sorun, bir lastiğin azami süratinin üstünde ne kadar uzun süre dönerse, o kadar fazla ısınmasında!.. Bu da, lastik için öngörülemeyen sonuçlarla birlikte aşırı stres yaratır. Fakat, yine de otomobil rekorlarının ses duvarına doğru ilerlemesi, başımızı döndüren bir heyecan…
5 Rekortmen Otomobil
1 SSC Tuatara 508,7 km/h
2 Bugatti Chiron Super Sport 490,5 km/h
3 M2K Ford GT 483,4 km/h
4 Koenigsegg Agera RS 457,2 km/h
5 Hennessey Venom GT 435,0 km/h
CARSNEWS.TV, Okan ALTAN ve Teknoart Bilişim İşbirliğiyle yayınlanmaktadır.