MegaWatt Lotus Evija
Tweet It! Facebook
14 Kasım 2020 01:28

MegaWatt Lotus Evija

“Her biri 368 kW’lik 4 elektrik motorlu, 18 dakikada tamamı dolan 70 kWh bataryalı, 1471 kW sistem gücüyle 9 saniyenin altında 300 km/h hıza ulaşan, 1.680 kg ağırlığında 1.88 milyon Euro’luk bir “ultra” İngiliz... Lotus Evija, dünyanın en güçlü seri üretim otomobili sıralamasında şimdilik zirvede!..”

Lotus markası hakkında bir şeyler yazarken, hep ellerim titrer. 22 yıl önce sadece 400 adet üretilmiş son nesil Elan’lardan birinin katili olmuştum. En hızlı olduğum dönemi bitiren bu otomobilin markasına ve mühendisliğine, benim hayatımı kurtarmak uğruna kendini tümüyle pert etmiş olması nedeniyle halen saygı duyuyorum.

Lotus’u 1948 yılında o dönemin en önemli tasarımcısı olarak kabul edilen Colin Chapman kurmuş, Formula 1 yarışlarında da Team Lotus’u 7 kez Dünya Şampiyonluğuna taşımıştı.

Kendi otomobillerinden başka Tesla Roadster ve Hennessey Venom, Opel Speedster gibi çok önemli spor otomobilleri de hazırlayan Lotus, aynı zamanda bir otomotiv mühendislik danışmanlığı şirketi olarak, Çin, Malezya ve ABD’deki Ar-Ge ve tasarım merkezlerinden gizli gizli tüm markaların yeni prototiplerini ve hatta üretim modellerinin düzeltmelerini yapıyor.

Lotus’u 60’ların The Avengers dizisindeki Emma Peel’in altında görünce ve eski James Bond filmlerinde yüzen ve dalan otomobil olarak tüm dünya öğrenmişti.

Şimdi ise bambaşka bir Lotus, 2.000 beygir gücüyle herkes tarafından konuşuluyor. 

Bu kadarı da çok fazla değil mi, diyenlere Lotus, yeni nesil hiper otomobiller için bu performans normal diyor.

Type 130, yani markanın yarışçılar dahil tüm tarihi boyunca ürettiği 130’uncu otomobil olan Evija, Lotus’un “geleneği modernlikle birleştirmek” istediği yeni çağına doğru ilk adım. 9 saniyeninin altında 0-300 km/h iddiasındaki performansı ve sürüş dinamikleri boş sözlerden oluşmayan, en küçük cıvatasına kadar otomotiv mühendisliğinin en yüksek seviyesini temsil eden devrimsel bir otomobil.

Her tekerindeki birer 500 HP’lik elektrikli motoru ve bir tonluk bataryaları dışında sadece 600 kilogramlık ağırlığı ile 1.471 kiloWatt yani 1.47 megaWatt sistem performansının aslında dört süper sport otomobilin çılgınlığını tek bir araçta yaşatabileceğini tahmin etmek hiç zor değil.  0.84 kg/HP ağırlık güç iddiasına sahip olan Evija’nın azami 1.680 kiloluk boş ağırlığa sahip olacağını da hesaplayabiliyoruz.

Böylece Porsche, Lamborghini, McLaren ve Ferrari’nin en ekstrem canavarlarını da sollayabilecek bir otomobil yaratan Lotus, her türlü zemin üzerinde 3 saniyenin çok altında 0-100 km/h akselerasyonuyla dünyanın en hızlı otomobili olarak şimdiden tüm listelerin başına geçiyor. 

Ağustos 2017'de ilk çizimleri yapılan, iki yıl sonra ilk prototiplerinin testlerine başlanan ve şimdi de deneme üretimine geçilen Lotus Evija’nın 6.204 hücreli büyük pili, 188 modüle bölünmüş paketler olarak sürücü kabini ile arka aks arasına yerleştirilmiş. Tasarım direktörü Russell Carr’ın "o kadar alçak ki, alt gövdeye hücre sığdıramıyoruz" dediği yerden yüksekliği 105 milimetre ile ortadan motorlu diyebileceğimiz bu gerçek elektrikli hız makinası, 800 Volt ile çalışıyor. 

Aerodinamik gövdenin altında aşırı ısınma oluşmaması için sahip olduğu 4 radyatörden biri sadece bataryanın doğru sıcaklıkta kalması için görevli. Ön elektrik motorları için iki ve arkadaki iki elektrik motoru için tek soğutucu konfigürasyonu kullanılmış. 

Integral Powertrain Ltd tarafından dizayn edilmiş girişte planet dişli ünitesi ve bir invertör ile birlikte bir silindir içinde paketlenmiş her bir elektrik motoru, Elektrikli Tahrik Ünitesi EDU’sunu ise, yarış şanzımanları üreticisi Xtrac uzmanlığına bırakmış. 

İtalyan CPC yapımı tek bir parçadan oluşan karbon fiber şasisi, tüm suspansiyon sistemindeki bağlantı noktaları, ileri ve geri bölmeleri, tavan ve taşıyıcıları, hepsi 150 kg. Gövde altı da sadece 129 kg olan Evija’nın önlerde 8 kg ve arkalarda 9 kg’lık jantları da, toplamda sadece 34 kg. Karbon kaplamalı ve Alcantara deri döşemeli sürücü koltuğunun 14 kg, yolcu koltuğunun da 10 kg olduğunu da hatırlatalım. 

İşte tüm bu hafiflik, uzunluğu 4.459 mm, genişliği 2 metre ve 1.122 mm yüksekliğindeki boyutların 2.6 metrelik dingil mesafesinin üstüne konulmasıyla gerçekleştirilmiş. 

Williams Advanced Engineering tarafından geliştirilmiş 350 kW’lik süper hızlı bir istasyonda 18 dakikada tam şarj edilebilecek 70 kWh’lık bataryasıyla 54 kWh’lık Formül E yarışçılarından daha daha fazlasını sunan 345 km menzilli bu “normal yol” otomobili, maksimumda ulaşacağı 320 km/h’lik maksimum hızdan sonra deselerasyon ve durma görevini 6’şar kiloluk 390x34 milimetrelik karbon seramik fren disklerine yıkıyor. 

Yani bu tam bir özgün Lotus!.. Hafif ve çok hızlı. Modern zamanların teknolojisini kullanan bir dört çekerli hiper İngiliz! 

Jaguar’ın son dönemdeki başarılarına imza attıktan sonra Çinli Geely yatırımıyla şaha kalkan Lotus’a CEO olarak transfer edilen Phil Popham, 2008 yılından bu yana ilk yeni Lotus modeli olacak Evija’nın şu anda üç adet yapılan ön üretiminin ardından bu ultra hız makinasından sadece 130 adet satılacağını söylüyor. 

Menzil, Şehir, Tur, Spor ve Parkur sürüş modları arasında en ekstremi seçtiğinizde bir yarış pistinde en az 7 dakika tam güçle “gaz”layabileceksiniz!

Otomobilin yumuşak çizgileri de aslında bu hiper performansa tam uyumlu olarak hazırlanmış. Tekerlek davlumbazları ve kanatları, güçlü omuzları, savaş uçağı benzeri kubbesi, hepsi modern hiper otomobillerin tipik hatlarını tamamlıyor. Düz, öne çekilmiş kokpit ve kısa çıkıntılar, öncelikle aerodinamizm için, rüzgarın araç gövdesi üzerinden, gövde altı boyunca ve boyunca akmasını sağlıyor. Arka çamurluklarının önüne açılmış büyük hava kanallarından akımın üçgen açıklıklara girmesi ve üç boyutlu bir spoyler etkisi yaratması da, çok ilginç. Lotus mühendislerinin bataryaları soğutmak için iki ağızla sınırlı merkezi bir kanal ve ayrıca yandaki kanalları kullanmasının yanında zeminde downforce için çok parçalı bir ayırıcı düşünmüş olmaları da, en yüksek hızlarda optimum stabilitenin garantileneceğini düşündürüyor.

Aktif aerodinamik elemanlarla B sütunundan başlayan difüzörün, yüksek hızlarda geri çekilen arka spoyleri, DRS denilen sürtünme azaltıcı sistemiyle kanadı geriye doğru katlayarak hava direncini azaltması da oldukça şaşırtıcı.

Dikiz aynası yerine geriye bakan kameraların ön çamurlukların arkasına yerleştirilmesi, ayrı bir çatı kamerası da, rakip markalarda olmayan özellikler. 

Kabin içinde 6 havalandırmalı gösterge panelinin ince yapısı ve yolcu tarafında kesilmesi, üst ve alt kısmı düzleştirilmiş simidiyle hassas elektro-hidrolik direksiyonu, dar orta konsolun gösterge paneline 60 derecelik bir açıyla uzanması, klima, infotainment sistemi ve park frenleri için elmas şeklinde şalterleri de, benzer klasmandaki araçlardan çok farklı…

Fakat, bu hiper Lotus’un sürüş ayarlarında "Menzil" seçildiğinde arkadan itişli olarak 1.000 HP ve 800 Nm ile en “ekonomik” olması ile başlayan yazılım üstünlükleri ise, başka kimsede yok!  50 km/h’nin altındaki hızlarda tümseklerden geçerken aracın burnunu kaldırabileceğiniz “Şehir Modu”nda da tutumlu sürüş sunulurken, “Tur Modu"na geçilirken Evija, dört tekerlekten çekişe dönüşüyor ve maksimum 1.700 Nm’lik torku sunmaya başlıyor; ancak güç halen 1.400 HP ile sınırlı kalıyor. 100-200 km/h elastisiteyi de 3 saniyenin altında gerçekleştirebilmek için "Spor” modunda gücü 1.700 HP’ye çıkaran bu elektrikli Lotus, 200-300 km/h sprint’ini 4 saniyenin altında yapabilmek için tam 2.000 beygir gücüne yalnızca “Pist’ modunda tork vektörleme gibi sistemler maksimuma kadar keskinleştirildiğinde ulaşıyor.

Evija sadece düz bir çizgide değil, virajlarda da hızlı olmak için 20 ve 21 inçlik magnezyum jantlarının üzerinde Pirelli Trofeo R tipi lastiklerle donanmış. 

Bir hiper otomobilden beklenen hafif yapı, verimlilik, aerodinamizm, yarış mirası, viraj alma hızı ve prestij… hepsini sunan Evija, Lotus’un gelecekle ilgili "Anormal bir şeyle başlayıp sonra daha normal devam etmek istedik" planlarının açılışını yapıyor.

Yıllarca uçurumun eşiğinde yaşamış, hırpalanmış ve tozlanmış bir İngiliz efsanesi, çok uzun süren problemli dönemin ardından artık sekseninci doğum gününe doğru Vision80 stratejisiyle kârlı bir spor otomobil üreticisine dönüşüyor, yeniden gençleşiyor ve parlamaya başlıyor.

Albüm

diğer haberlerden

Haber Başlığı

Ioniq 6 Streamliner

Elektrikli model fırtınası, Hyundai’den gelen ters bir rüzgarla şiddetleniyor. “Electrified Streamliner” olarak tanımlanan Ioniq 6 ile sportif premium sedan piyasası karışacak… 2023 EcoBest Challenge ile vaat ettiği tüm WLTP verilerini gerçek menzil testleri sonucunda da teyit eden ve AUTOBEST'in 31 Avrupalı otomotiv yazarı ve uzmanından oluşan jürisi tarafından 2023'ün en iyi EV'si seçilen Ioniq 6, Ekim ayında Türkiye'de...

Lotus Emira GT4

Toyota’dan alınmış 3.456cc’lik V6 2GR-FE motorla, Harrop TVS 1900 supercharger, Motec “beyin” ve kuru karter uygulayıp 400 beygir gücünü Xtrac 6-ileri sequential şanzımanı direksiyon pedallarıyla ve sınırlı kaymalı diferansiyel LSD ile asfalta kayıpsız vermeye çalışan bir safkan yarışçı İngiliz…

Ferrari SP48 Unica

Yeni nesil ultra zenginlerin ve koleksiyonerlerin en büyük tutkusu, sadece kendilerinde olacak, benzersiz özel otomobiller ürettirmek... Ve bir tycoon, kendi zevkine göre Ferrari SP48 Unica'yı tasarlattı ve ürettirdi!..

Ferrari 812 Efsanesi

Tüm piyasa önce hibritlenip, sonra da elektriklenmeye yüz tutmuşken, 5 yıl önce gösterilen ve Maranello mühendisliğinin zirvesine çıkmış, “normal” Ferrari Gran Turismo aygırlarının en güçlü ve en hızlı atmosferik 812’leri saygıyla analım.

Italdesign Nissan GT-R50

Gelen taleplerle Nissan bir türlü sonlandıramıyor, hatta Nismo'ların Nismo'su T-Spec GT-R NISMO'yu bile halen en "update modified" haliyle yavaş yavaş üretmeye devam ediyor... Üç yıl önceki Altın Yaşında Italdesign dokunuşlarıyla bir koleksiyon modeli olarak yeniden tasarlanmış GT-R efsanesi, Nismo modifiyeli 3.8 litrelik Twin Turbo V6 motoruyla tam 720 beygir gücünde sadece 50 adetle sınırlı olarak üretilmeye başlanmıştı... Şimdi ise 2022'de de son koleksiyoner müşterilerine teslimatları bitiriliyor ve yolların en pahalı Limited Edition modellerinden biri olarak gösteriliyor...

Ares Design S1 Project

Türk asıllı Dany Bahar'ın son projesi Ares Design'ın son kreasyonu, HyperCar ile SuperSport ara kategorisinde sadece 24 adet üretilecek, arkadan itişiyle 2,7 saniyede 100’e hızlanacak!.. Fakat, Speedster versiyonu da ayrı bir bomba!..

1625HP'lik Jesko Hazır!

E85 yakıtla 1.625 beygir gücü ve normal benzinle bile 1.300HP'lik One:1 güç ağırlık oranlı KoenigseggJesko'lar, artık müşterilerine teslim edilmeye başlandı... E85 ile 2,2'ye çıkan normali 1,7 bar boot basınçlı Twin Turbo aluminyum 5.0lt V8 1500Nm'le çıkan maksimum torkunu 9-ileri ışık hızı şanzımanı LST, KED elektronik diferansiyeli ve UPOD ultimate power on demand KGCM vites kutusu kontrol modülüyle kullanıma sunuyor... Yakında yeni dünya hız rekorunu da duyacağız!..

Renault Mégane E-TECH Electric

İspanya'nın Costa del Sol sahil yollarında ilk kez kullandığımız Megane’ın tam elektriklisi, tüm ayrıntılarında Fransız kimliğini vurgulayan bir elektrikli kompakt seçenek. Fakat, bildiğimiz tüm Renault’ların çok daha üstünde premium özelliklerle şaşırttığını da itiraf edelim.

 
CarsNews.TV
Sizlere otomobil ve otomotiv dünyasındaki tüm yenilikleri Dünya ile aynı anda, hatta bazen herkesten önce, getirme iddiası ile açılmış yepyeni bir medyadır. Otomobillerin geleceği, otomotivin sırları ve sürüş keyfini en iyi ve en doğru şekilde görebileceğiniz ve tutkunu olacağınız bir bilgi merkezi!.. Aylık ve haftalık yazılı basın ile onbinlere, TV ile yüzbinlere ulaştıktan sonra; artık milyonlara ulaşabilmek gerekiyor!.. Bu arada Sizlerle bire bir buluşabilmek de fazlasıyla önemli!.. O sebeple CarsNews.TV, tüm sosyal medyanın haber kaynağı ve belki bir danışma hattı olacak!.. Elbette, sadece otomobiller ve hareketlilik kavramı etrafında!..

PROUDLY MEMBER OF

Autobest

CARSNEWS.TV, Okan ALTAN ve Teknoart Bilişim İşbirliğiyle yayınlanmaktadır.