BMW i3 Çok Ciddi
Tweet It! Facebook
24 Temmuz 2013 00:50

BMW i3 Çok Ciddi

“Elektrikli otomobiller arasında ilk kez tümüyle ConnectedDrive teknolojisini kullanacak olan BMW i3, artık konsept kabuğundan sıyrılıyor ve nihayet gerçek üretime geçiyor.”

29 Temmuz 2013 15:25'ten itibaren Londra, New York ve Pekin'de eşzamanlı gerçekleşen dünya prömiyerini naklen yayınladığımız BMW i3 için ayrıntılara girmeden, önce kısa lansman notlarımızı paylaşalım:

29 Temmuz 2013'teki Londra, New York ve Pekin'deki paralel dünya prömiyeri, bireysel taşımacılık tarihinde bir kilometre taşı!.
Tümüyle elektrikli BMW i3 Almanya fiyatı 34.950Euro!.. 
Range Extender opsiyonlusu ise 39.450Euro!..
Bir 320dA /8 ileri otomatik) modeline göre 3 yıllık kullanım maliyeti yüzde 40 daha az!..
0-60 km/h hızlanma 3.7 saniye!..
BMW'nin tümüyle elektrikli bu küçük aracı Kasım ayında yollarda!
BMW i3 tümüyle "ConnectedDrive" kullanacak dünyanın ilk elektrikli aracı! 
İddia çok büyük!
BMW i3 üretimiyle, başta Tesla olmak üzere Nissan Leaf ve Renault Z.E. gibi EV'çiler endişelenmeye başlayabilir!..
Şimdi ayrıntılar...
 
BMW"nin Leipzig fabrikasında gerçek üretimine başlanan BMW i3'ün konsept halini andırdığı doğru, fakat farklılıklar da hiç az değil!.. 
Yepyeni bir ön tampon, çok farklı ön farlar ve sis lambaları, ilk göze çarpan mantıklı değişim olmuş...
Yarı saydam kapılar da, normal kullanıma çok daha uygun hale getirilmiş ve arka koltuklara geçiş için de geriye doğru açılan "yarım" kapı mantığı kullanılmış. 
Kabin içinde ise, köşeli hatlar ve normal otomobillerde görmeye pek alışkın olmadığımız kaplama ve döşeme materyali kullanılmış.  
İki kollu direksiyon simidi, metalik süslemeler ve tek başına duran iDrive ile gösterge ekranları da, sektör yenilikleri olarak fark ediliyor.
Metalik vurgular ve ahşap da, ultra modern i3'ü bildiğimiz otomobil kavramına benzeten detaylar...

Giriş versiyonunda 22 kWh Lithium-Ion bataryayla 125 kW yani 170 HP'lik bir elektrik motor taşıyacak olan i3,  250 Nm'lik maksimum torkuyla  0-100 km/h hızlanmasını 7.2 saniyede gerçekleştirecek!.. 150 km/h sınırlandırılmış maksimum hızı ve tek şarjla 130 ila 160 km'lik menzili ise hiç fena değil!..

BMW i3, yolda kalmamak için "range-extender" versiyonunu da müşterilerine sunuyor. Tümüyle elektrili şekli gibi aynı alt yapı, fakat ek olarak sadece jeneratör olarak görevlendirilmiş 2 silindirli 650 cc'lik bir motorla donanmış olan bu "menzil uzatan" şeklinin, yeniden şarj edilmeden veya yakıt almadan menzilinin 300 km olması ise, bir başka beğenilesi özellik!..

BMW i, premium mobilitesinde yeni bir hareketi temsil ediyor. i3 ile bu yeni alt marka tanıtılıyor.. BMW Grubu da, böylece en yenilikçi ve sürdürülebilir premium otomobil firması olarak lider konumunu güçlendiriyor. i3 ve sonradan gelecek olan i8 gibi ürünler ve ConnectedDrive gibi hizmetler, devrim yaratan bir yaklaşım çerçevesinde şekillendirilmiş; yani sürdürülebilir premium mobilite için amaca dönük tasarım ve amaca yönelik üretim hedeflenmiş.

BMW i3 ile otomotiv sektörümüzde yeni bir gün başlıyor!.. "BMW i – Born Electric" ile bireysel mobilite için yeni bir çağ açılıyor!.. 

İlk etapta, 2013 yılı itibarı ile yeni alt marka altında BMW i3 ve ardından BMW i8 olmak üzere iki model hazırlandı...
BMW Grubu ayrıca, önümüzdeki yıllarda mobilite hizmetlerinin çeşitliliğini belirgin bir şekilde arttırmak için New York'da BMW i Ventures adı altında 100 milyon dolarlık yatırımla bir Girişim Sermayesi şirketi de kurdu. 

BMW i markası, 2007'den bu yana sürdürülebilir mobilite çözümlerini araştıran bir BMW Grubu beyin takımı çalışması olan i projesi dahilinde geliştirilen otomobilleri ve hizmetleri bünyesinde barındırıyor. Değişen müşteri ihtiyaçlarıyla birlikte elektrikli sürüş sistemleri ve hibrid otomobiller gibi alternatif aktarma sistemlerine yönelik artan talebe yönelmiş bu proje, büyük şehirlerde, çeşitli mobilite konseptlerininin avantajlarını tek bir pakette akıllı bir şekilde birleştiren bir çözüm olarak sunuluyor.

Eski adı Megacity Otomobili olan BMW i3, BMW Grubu'nun şehir için üretilmiş, tamamen elektrikli ilk seri üretim otomobili oluyor. LifeDrive mimarisi olarak bilinen devrim niteliğindeki bir yapı üstünde hazırlanmış olan i3'te aktarma organları alüminyum bir yürüyen aksam içerisine yerleştirilmiş ve yolcu hücresi güçlü ama çok hafif karbon fiberle güçlendirilmiş plastikten (CFRP-Carbon Fibre-Reinforced Plastic) oluşuyor. Akülerin getirdiği ekstra ağırlığın etkisi, bu şekilde minimize ediliyor. Artırılmış elektrik kullanımıyla donatılmış "iyi" sürüş dinamikleri garanti ediliyor!..

Diğer yanda BMW i3 ile kullanılmaya başlanan yeni nesil ConnectedDrive teknolojisi, standart donanım olarak sunuluyor!..
Elektrikli mobilite ve gelecekteki mobilite taleplerine yönelik olarak özel olarak geliştirilmiş BMW ConnectedDrive hizmetleri ve sisteme entegre bir SIM kart ile birlikte sunuluyor. Yerleşik SIM kart, kullanım ömrü boyunca otomobilin BMW ConnectedDrive hizmetleriyle en uygun şekilde bağlantı kurmasını olanak sağlıyor. BMW i3, BMW i ConnectedDrive hizmetlerini içeren bir navigasyon sistemiyle donatılmış ve elektrikli mobilitenin özel gereksinimlerine göre, geleceğin dünyasının ihtiyacı olan esnek, bireysel ve kullanımı kolay mobilite taleplerine yanıt verecek şekilde tasarlanmış.

Bunun örnekleri arasında Sürüş Mesafesi Asistanı, mevcut şarj istasyonlarının genel görünümü, en verimli rota hesaplama, Akıllı Acil Durum Çağrısı, toplu ulaşım seçeneklerine erişim kolaylığı, aşırı enerji deşarjına karşı Batarya Koruması özelliği de içeren BMW TeleServices ile BMW i Remote uygulaması ve BMW ConnectedDrive İnternet portalından erişilebilen diğer hizmetler yer alıyor.

BMW i3 otomobil ve sürücü arasında bilgi akışını sağlayan ve bilgi/eğlence ile iletişim fonksiyonlarının yönetildiği arayüzlerin yer aldığı yüksek kaliteli iki ekrana sahip.
Direksiyon kolonunun üst kısmına yerleştirilmiş, hız ve mesafe gibi sürüşle ilgili verilerin görüntülendiği 6.5 inç boyutunda geniş bir ekrandan başka; ön panelin merkezinde yer alan 8.8 inç boyutunda ikinci bir ekran ise BMW i ConnectedDrive aracılığıyla dış dünyaya bağlanan navigasyon sisteminden alınan bilgiler gibi verileri görüntüleniyor. Bu merkezi ekran, sürücü ve öndeki yolcunun otomobilin durumundan ve motor sistemlerinin çalışma modundan tam anlamıyla haberdar olmalarına olanak sağlıyor. 

Elektrikli otomobillerin sürüş menzili büyük oranda sürüş stiline bağlıdır.
BMW i3 modelinde kullanılan BMW eDrive teknolojisi, otomobilin tam  olarak şarj edilmiş batarya ile 160 kilometrelik bir mesafeyi kat ettiriyor.

BMW ConnectedDrive hizmetleri yola çıkmadan önce sürücüye otomobilin mevcut menzili hakkında gerçekçi tahminler sunuyor.

Ağa bağlı navigasyon sisteminin temel unsurlarından biri de, planlanan rota üzerindeki ilgili tüm değişkenleri göz önünde bulundurarak hassas, güvenilir okuma sunan dinamik menzil hesabı yapabilmesi...
Batarya şarj durumu, sürüş stili, elektrikli konfor fonksiyonlarının faaliyeti ve seçili sürüş modu, rotanın topografisi ve geçerli trafik düzeyi ile birlikte tahmini menzil hesaplaması sırasında göz önünde bulunduran sistem, yokuş tırmanma sırasında ve dur/kalk trafikte veya trafik sıkışıklıklarında kullanılacak ekstra enerji miktarını belirleyerek menzil hesabını buna uygun olarak azaltır.
Hesaplamaya en son ve detaylı, gerçek zamanlı trafik verileri de katar.  Bilginin yüksek performansla analiz edilmesi ve değerlendirilmesi sürekli olarak BMW ConnectedDrive sunucuları tarafından yürütülür.
BMW i3'ler, yerleşik SIM kartları sayesinde ConnectedDrive sunucularıyla sürekli bağlantı halinde kalarak bu ağ bağlantısını her zaman son derece hassas, gerçek zamanlı bilgi için kullanırlar.

BMW i ConnectedDrive mevcut enerji rezerviyle ulaşılabilecek tüm noktaları bir araya getirerek, navigasyon ekranında başlangıç noktası otomobilinizin mevcut konumu olan bir ağ grafiği oluşturur.
Sürücü otomobilin enerji tüketimini aktif olarak etkileyebileceğinden ve sürüş modunu değiştirerek menzil üzerinde etkili olabileceğinden, menzil hesaplamasının grafik sunumu her zaman iki şekilde yapılarak, hem COMFORT hem de ECO PRO modlarında sürücünün geçerli menzili görmesi sağlanır.

ECO PRO+ modu seçildiyse sürücü bu moda ait menzili de görebilir, böylelikle sürüş modu değiştirildiğinde fazladan ne kadar mesafe kazanılabileceğini bilmek de mümkün...
Sürüş Mesafesi Asistanı kalan sürüş mesafesinin ne zaman kritik seviyeye ulaşacağını algılayabilir ve sürücüye daha verimli bir sürüş modu, daha ekonomik bir rota seçmesi ya da gerekirse yakında bulunan bir şarj istasyonuna uğraması yönünde tavsiyede bulunabilir.
BMW i3, bir ortak yaşam oluşturmak üzere planlanmış bu ağa bağlı kalarak, BMW EfficientDynamics enerji yönetimi için BMW ConnectedDrive hizmetlerinden maksimumda faydalanır.

Sürücü, varış noktasına ulaşıldığında, çevresindeki şarj istasyonlarını görebileceği ve hatta boş yer olup olmadığını öğrenebileceği bir ekrandan yararlanabilir.
Günümüzün genel kullanıma sunulan hızlı şarj tesislerinde bataryanın %80 oranında şarj edilebilmesi yalnızca 30 dakika sürer, bu durum bir yemek molası ya da bir alışveriş sırasında otomobile bir 120 kilometreye daha yetecek kadar enerji depolanabileceği anlamına gelir.
Otopark hizmeti sunanlar ve genel kullanıma sunulan şarj istasyonu tedarikçileri ile akıllı telefonlar ve navigasyon sistemleri sayesinde, BMW ConnectedDrive hizmetleri müşterilerine genel kullanıma açık şarj istasyonu altyapısına son derece güvenilir erişim sağlar ve BMW i ChargeNow kartı aracılığıyla basit ve şeffaf bir ödeme yöntemi sunar.

Albüm

diğer haberlerden

Haber Başlığı

Ioniq 6 Streamliner

Elektrikli model fırtınası, Hyundai’den gelen ters bir rüzgarla şiddetleniyor. “Electrified Streamliner” olarak tanımlanan Ioniq 6 ile sportif premium sedan piyasası karışacak… 2023 EcoBest Challenge ile vaat ettiği tüm WLTP verilerini gerçek menzil testleri sonucunda da teyit eden ve AUTOBEST'in 31 Avrupalı otomotiv yazarı ve uzmanından oluşan jürisi tarafından 2023'ün en iyi EV'si seçilen Ioniq 6, Ekim ayında Türkiye'de...

Lotus Emira GT4

Toyota’dan alınmış 3.456cc’lik V6 2GR-FE motorla, Harrop TVS 1900 supercharger, Motec “beyin” ve kuru karter uygulayıp 400 beygir gücünü Xtrac 6-ileri sequential şanzımanı direksiyon pedallarıyla ve sınırlı kaymalı diferansiyel LSD ile asfalta kayıpsız vermeye çalışan bir safkan yarışçı İngiliz…

Ferrari SP48 Unica

Yeni nesil ultra zenginlerin ve koleksiyonerlerin en büyük tutkusu, sadece kendilerinde olacak, benzersiz özel otomobiller ürettirmek... Ve bir tycoon, kendi zevkine göre Ferrari SP48 Unica'yı tasarlattı ve ürettirdi!..

Ferrari 812 Efsanesi

Tüm piyasa önce hibritlenip, sonra da elektriklenmeye yüz tutmuşken, 5 yıl önce gösterilen ve Maranello mühendisliğinin zirvesine çıkmış, “normal” Ferrari Gran Turismo aygırlarının en güçlü ve en hızlı atmosferik 812’leri saygıyla analım.

Italdesign Nissan GT-R50

Gelen taleplerle Nissan bir türlü sonlandıramıyor, hatta Nismo'ların Nismo'su T-Spec GT-R NISMO'yu bile halen en "update modified" haliyle yavaş yavaş üretmeye devam ediyor... Üç yıl önceki Altın Yaşında Italdesign dokunuşlarıyla bir koleksiyon modeli olarak yeniden tasarlanmış GT-R efsanesi, Nismo modifiyeli 3.8 litrelik Twin Turbo V6 motoruyla tam 720 beygir gücünde sadece 50 adetle sınırlı olarak üretilmeye başlanmıştı... Şimdi ise 2022'de de son koleksiyoner müşterilerine teslimatları bitiriliyor ve yolların en pahalı Limited Edition modellerinden biri olarak gösteriliyor...

Ares Design S1 Project

Türk asıllı Dany Bahar'ın son projesi Ares Design'ın son kreasyonu, HyperCar ile SuperSport ara kategorisinde sadece 24 adet üretilecek, arkadan itişiyle 2,7 saniyede 100’e hızlanacak!.. Fakat, Speedster versiyonu da ayrı bir bomba!..

1625HP'lik Jesko Hazır!

E85 yakıtla 1.625 beygir gücü ve normal benzinle bile 1.300HP'lik One:1 güç ağırlık oranlı KoenigseggJesko'lar, artık müşterilerine teslim edilmeye başlandı... E85 ile 2,2'ye çıkan normali 1,7 bar boot basınçlı Twin Turbo aluminyum 5.0lt V8 1500Nm'le çıkan maksimum torkunu 9-ileri ışık hızı şanzımanı LST, KED elektronik diferansiyeli ve UPOD ultimate power on demand KGCM vites kutusu kontrol modülüyle kullanıma sunuyor... Yakında yeni dünya hız rekorunu da duyacağız!..

Renault Mégane E-TECH Electric

İspanya'nın Costa del Sol sahil yollarında ilk kez kullandığımız Megane’ın tam elektriklisi, tüm ayrıntılarında Fransız kimliğini vurgulayan bir elektrikli kompakt seçenek. Fakat, bildiğimiz tüm Renault’ların çok daha üstünde premium özelliklerle şaşırttığını da itiraf edelim.

 
CarsNews.TV
Sizlere otomobil ve otomotiv dünyasındaki tüm yenilikleri Dünya ile aynı anda, hatta bazen herkesten önce, getirme iddiası ile açılmış yepyeni bir medyadır. Otomobillerin geleceği, otomotivin sırları ve sürüş keyfini en iyi ve en doğru şekilde görebileceğiniz ve tutkunu olacağınız bir bilgi merkezi!.. Aylık ve haftalık yazılı basın ile onbinlere, TV ile yüzbinlere ulaştıktan sonra; artık milyonlara ulaşabilmek gerekiyor!.. Bu arada Sizlerle bire bir buluşabilmek de fazlasıyla önemli!.. O sebeple CarsNews.TV, tüm sosyal medyanın haber kaynağı ve belki bir danışma hattı olacak!.. Elbette, sadece otomobiller ve hareketlilik kavramı etrafında!..

PROUDLY MEMBER OF

Autobest

KARDEŞ PORTALIMIZ

Kobitek

CARSNEWS.TV, Okan ALTAN ve Teknoart Bilişim İşbirliğiyle yayınlanmaktadır.