Çift Kanatlı Üstsüz
Tweet It! Facebook
09 Ağustos 2013 20:08

Çift Kanatlı Üstsüz

“Tavanı açıkken fırtınalar estiren, kapalıyken rüzgar fısıltısını bile duyamadığınız, sadece V8 motorun sportif gürlemesiyle, belki de dünyanın en iyi Cabriolet'si!..”

Benzin fiyatları 5 TL'yi geçti!.. Bentley ise 100 km'de 16 litreyi rahat rahat tüketen "bonkör"lerden!.. Fakat, o konfor ve güç için yakıt tütekimi ne kadar önemli?.. Üstelik 90 litrelik yakıt tankıyla yine de menziliniz hiç kısa değil!.. 

Üretim kalitesi, kullandığı ahşap ve deride dünyanın en iyisi olarak gösterilen Bentley markasının büyük Mulsanne'lar kadar yüksek nitelik gösteren Continental serisi, tüm pahalılığına rağmen, İtalyan SuperSport'larına sahip olanlardan daha zenginlerin gözdesi!.. Düşünüldüğü kadar fazla dikkat çekmeden, olabilecek en büyük lüks içinde trafiğe çıkmak, mütevazılığın alt sınırı olabilir!.. 

Ancak, bu söylediğimiz Continental'lerin Cabrio versiyonu GTC için geçerli değil!.. Bir otomobilin ne kadar gösterişli olabileceğini, ancak GTC'nin içindeyken ve çevreden gelen bakışlardan anlayabiliyorsunuz!..

VW Grubu'nun neden Bentley ile gurur duyduğunu özellikle bu GTC'ye yaklaşınca anlıyorsunuz!.. Üstü açık otomobil kavramının sanki zirvesinin karşısında durduğunuzu hissediyorsunuz. Tüm ayrıntılarında İngiliz "ukala"lığını fark ettiğiniz GTC, yollardaki hiçbir "üstsüz"e benzemiyor ve "ben farklıyım" diyor! Güzel ya da çirkin olması, kişiden kişiye değişebilir, fakat GTC'nin tasarımı çevredeki bakışların ve yorumların umrunda değil!.. "Ben, Bentley'im" diye burnunu kaldırdığını düşünüyorsunuz!..

Ağır kapılarını açıp, yumuşacık koltuklarına kendinizi bıraktığınızda, çatlağı bile olmayan pürüzsüz boğa derisi döşeme, gerçek metal süslemeler ve İskandinav kök ahşabı çevrenizi sarıyor!..  Parfüm gibi o güzel deri kokusu başınızı döndürmeden marşa bastığınızda ise, karşınızdaki klasik göstergelerin ibreleri muhteşem bir motor homurtusuyla bir anda canlanıyor… Eliniz vites topuzuna giderken, sanki el yapımı bir çelik kılıç kabzasını tutmak üzere olduğunuz bile aklınıza geliyor… Direksiyonun ortasındaki çift kanatlı logo da, Sizi "uçuş"a hazırlanmanız gerektiğine işaret ediyor… Navigasyon ve audio sistemi ise, daldığınız rüyadan Sizleri yeniden modern zamanlara geri çağırıyor!.. 

Bentley fabrikasının olduğu Crewe çevresindeki virajlı ve dar köy yollarında, GTC'nin 2.5 tonluk ağırlığı, 4.8 mm uzunluğu, 2.2 m genişliği ve 1.4 m yüksekliği olan iri gövdesiyle bildiğimiz tüm otomobillerin sürüşünü unutturuyor…. Hiç de yavaş olmayan ve sanki sonu gelmeyecekmiş gibi yükselen gücüyle GTC, geniş çamurluklarıyla yollara zar zor sığarken, ilk fırsatta otobana çıkınca tüm rahatlığını ortaya çıkarıyor. Asfalt üzerinde ekstra kilolarını unutturarak adeta kayarak ilerleyen GTC, üstünü açarak kullandığınızda, sanki dev bir sürat teknesinin üzerindeymişçesine rüzgarın ve motor sesinin tüm şiddetini ve zevkini yaşatıyor. 

Tavanı kapattığınızda ise kumaş tavanı hafifçe titreyerek, hem fark etmeden çıktığınız çok yüksek hızı, hem de bir Cabriolet içinde olduğunuzu hatırlatıyor. Fakat, tekstil tavana rağmen aracın içindeki sessizlik ve sadece motor sesiyle keyif gütmeniz, gerçekten çok şaşırtıcı!.. Bu arada, GTC V8'lerin, Coupe W12'lerden bile daha güzel bir egzost akustiğine sahip olduğunu unutmadan belirtelim!..

W12 motorlularla neredeyse aynı performansı sunan yeni nesil V8 motoruyla GTC, tipinden hiç beklenmeyen bir dinamizm ile çevik hareketlerle ara hızlanmalarını gerçekleştiriyor. 200 km/h hızla giderken bile sanki ilk kalkıştaki gibi Sizi arkadan ittiriyor. 

Artık, yolların "otorite"sisiniz!.. 280 km/h hıza kadar turboların vızıltılarının eşliğinde kesintisiz hızlanmanızı tamamladığınızda, 4 litrelik TwinTurbo V8'in 660 Nm'lik maksimum torkunun 1.700 1/min devirden itibaren nasıl en tepede düz bir çizgi oluşturduğu gözünüzün önüne geliyor. Bu arada devri fazla yükseltmeden 507 beygir gücünün Sizi 301 km/h'ye kadar taşıyabileceğine de güveniyorsunuz… İlk kalkıştaki 0'dan 100 km/h hıza 5 saniyede ulaşmanız da ayrı bir gurur konunuz!.. ZF yapımı 8 ileri otomatik şanzımanın geçişleri, o kadar yumuşak ve doğru zamanlamada gerçekleşiyor ki, direksiyon altı pedallarla mücadele etmek aklınıza bile gelmiyor.

Sürekli dört çekerli olmasının getirdiği avantajla, kayganlaşabilen zeminde bile tüm performansını eksiksiz yaşatan GTC V8, 2.746 mm'lik uzun dingil mesafesi üzerinde dört kişiye asilzadelerin zengin yaşamlarını gösteriyor. 

Bu arada, IHI Twin Scroll Turbo sayesinde ve gaz pedalına yüklenmediğiniz müddetçe V8'in yarısındaki "uyuyan" 4 silindir sayesinde yakıt tüketiminin 8 lt/100 km'ye kadar inebileceği iddia ediliyor!.. Üstelik V4 olarak gittiğinizi fark etmeden!..

Fazla hassas bir direksiyona sahip GTC V8'i eğer çok sert kullanıyorsanız biraz kafadan kayma eğilimi ortaya çıkıyor… Fakat, ağırlık merkeziyle oynayarak, yani ani gaz pedalı hareketleriyle kolaylıkla çizgi kontrolünü sağlayabiliyorsunuz.

GTC V8, aktif elektronik amortisör ayar sistemiyle sürüşünüzün tüm karakterini değiştirebilmenize de imkan sunuyor… GTC V8'i konfor modunda bir rivyera seyir aracı olarak ya da ekstra sportif modta dağdaki çiftliğe hızla giden bir hız makinası olarak yaşayabilirsiniz!..

Doğuştan bir ultra zengin iseniz veya iş hayatınızdaki süper başarılarla bu Bentley'i satın alabildiyseniz, en doğru otomobilin içindesiniz, demektir!.. Çünkü, Bentley GTC, tüm el işçiliği lüksü ve üst düzey sürüş keyfiyle, aslında çevreden bakanlar için değil, sadece Sizin için üretilmiş bir otomobil!..

W12'ler ile V8 arasındaki en önemli farkı, yatık bir "8"e benzeyen V8 egzost uçlarından anlayabildiğiniz GTC'de ikinci ipucu da, yeni şekilli hava ağızları... 

2.5 tonluk ağırlığına rağmen muhteşem bir dört teker çekişle şaşırtıcı bir performans sunan yeni nesil V8 motor, sakin sürüşte çalıştığını bile unutturan bir sessizliğe sahip… 

Tavanı kapalıyken dünyanın en sessiz Cabrio'su olan GTC V8, yumuşak vites geçişleri, abartılı yüksek kalitesi ve en uzun sürüşlerde bile kesinlikle yormayan koltuklarıyla, Bentley markasının anlamını öğretiyor!..

Bentley GTC V8 izlenimim, 5 Ağustos 2013 tarihli AutoShow'da yayınlanmıştır.

Albüm

diğer haberlerden

Haber Başlığı

Ioniq 6 Streamliner

Elektrikli model fırtınası, Hyundai’den gelen ters bir rüzgarla şiddetleniyor. “Electrified Streamliner” olarak tanımlanan Ioniq 6 ile sportif premium sedan piyasası karışacak… 2023 EcoBest Challenge ile vaat ettiği tüm WLTP verilerini gerçek menzil testleri sonucunda da teyit eden ve AUTOBEST'in 31 Avrupalı otomotiv yazarı ve uzmanından oluşan jürisi tarafından 2023'ün en iyi EV'si seçilen Ioniq 6, Ekim ayında Türkiye'de...

Lotus Emira GT4

Toyota’dan alınmış 3.456cc’lik V6 2GR-FE motorla, Harrop TVS 1900 supercharger, Motec “beyin” ve kuru karter uygulayıp 400 beygir gücünü Xtrac 6-ileri sequential şanzımanı direksiyon pedallarıyla ve sınırlı kaymalı diferansiyel LSD ile asfalta kayıpsız vermeye çalışan bir safkan yarışçı İngiliz…

Ferrari SP48 Unica

Yeni nesil ultra zenginlerin ve koleksiyonerlerin en büyük tutkusu, sadece kendilerinde olacak, benzersiz özel otomobiller ürettirmek... Ve bir tycoon, kendi zevkine göre Ferrari SP48 Unica'yı tasarlattı ve ürettirdi!..

Ferrari 812 Efsanesi

Tüm piyasa önce hibritlenip, sonra da elektriklenmeye yüz tutmuşken, 5 yıl önce gösterilen ve Maranello mühendisliğinin zirvesine çıkmış, “normal” Ferrari Gran Turismo aygırlarının en güçlü ve en hızlı atmosferik 812’leri saygıyla analım.

Italdesign Nissan GT-R50

Gelen taleplerle Nissan bir türlü sonlandıramıyor, hatta Nismo'ların Nismo'su T-Spec GT-R NISMO'yu bile halen en "update modified" haliyle yavaş yavaş üretmeye devam ediyor... Üç yıl önceki Altın Yaşında Italdesign dokunuşlarıyla bir koleksiyon modeli olarak yeniden tasarlanmış GT-R efsanesi, Nismo modifiyeli 3.8 litrelik Twin Turbo V6 motoruyla tam 720 beygir gücünde sadece 50 adetle sınırlı olarak üretilmeye başlanmıştı... Şimdi ise 2022'de de son koleksiyoner müşterilerine teslimatları bitiriliyor ve yolların en pahalı Limited Edition modellerinden biri olarak gösteriliyor...

Ares Design S1 Project

Türk asıllı Dany Bahar'ın son projesi Ares Design'ın son kreasyonu, HyperCar ile SuperSport ara kategorisinde sadece 24 adet üretilecek, arkadan itişiyle 2,7 saniyede 100’e hızlanacak!.. Fakat, Speedster versiyonu da ayrı bir bomba!..

1625HP'lik Jesko Hazır!

E85 yakıtla 1.625 beygir gücü ve normal benzinle bile 1.300HP'lik One:1 güç ağırlık oranlı KoenigseggJesko'lar, artık müşterilerine teslim edilmeye başlandı... E85 ile 2,2'ye çıkan normali 1,7 bar boot basınçlı Twin Turbo aluminyum 5.0lt V8 1500Nm'le çıkan maksimum torkunu 9-ileri ışık hızı şanzımanı LST, KED elektronik diferansiyeli ve UPOD ultimate power on demand KGCM vites kutusu kontrol modülüyle kullanıma sunuyor... Yakında yeni dünya hız rekorunu da duyacağız!..

Renault Mégane E-TECH Electric

İspanya'nın Costa del Sol sahil yollarında ilk kez kullandığımız Megane’ın tam elektriklisi, tüm ayrıntılarında Fransız kimliğini vurgulayan bir elektrikli kompakt seçenek. Fakat, bildiğimiz tüm Renault’ların çok daha üstünde premium özelliklerle şaşırttığını da itiraf edelim.

 
CarsNews.TV
Sizlere otomobil ve otomotiv dünyasındaki tüm yenilikleri Dünya ile aynı anda, hatta bazen herkesten önce, getirme iddiası ile açılmış yepyeni bir medyadır. Otomobillerin geleceği, otomotivin sırları ve sürüş keyfini en iyi ve en doğru şekilde görebileceğiniz ve tutkunu olacağınız bir bilgi merkezi!.. Aylık ve haftalık yazılı basın ile onbinlere, TV ile yüzbinlere ulaştıktan sonra; artık milyonlara ulaşabilmek gerekiyor!.. Bu arada Sizlerle bire bir buluşabilmek de fazlasıyla önemli!.. O sebeple CarsNews.TV, tüm sosyal medyanın haber kaynağı ve belki bir danışma hattı olacak!.. Elbette, sadece otomobiller ve hareketlilik kavramı etrafında!..

PROUDLY MEMBER OF

Autobest

KARDEŞ PORTALIMIZ

Kobitek

CARSNEWS.TV, Okan ALTAN ve Teknoart Bilişim İşbirliğiyle yayınlanmaktadır.