Brabham BT62R
Tweet It! Facebook
14 Ekim 2020 22:31

Brabham BT62R

“Bir “eski kafa” mekanik canavar da, Avustralya’dan… Brabham efsanesine yakışacak, güç, aerodinamik ve şasi dinamiklerinin karışımında, pist veya yol düzenlemeleriyle sınırlandırılmamış, dünyanın en pist odaklı süper otomobili…”

Dünya Gazetesi'nin eki Hafta dergisinde de yayınlanan, çılgın bir otomobilden buruda da bahsetmek istiyorum...

Bir düşünün… İlk kez bir otomobil yapıyorsunuz. Ve girdiğiniz ilk yarışı açık ara kazanıp, bir anda efsanelerin katına çıkıyorsunuz…

55 yaşındaki David Brabham, 2018’de başladığı ve tam 20 ay sonra tamamladığı ilk modeli BT62’yi, ünlü Britcar "Into the Night" yarışına sokarak Brands Hatch'teki ilk yarışında ilk galibiyeti gördü!.. Aynı yerde babası Sir Jack Brabham da, 1966’nın İngiltere Grand Prix'sinde kendi hazırladığı ortadan motorlu Brabham BT19 ile ilk zaferine ulaşmış ve o yılın Formula 1 Dünya Şampiyonu olmuştu…

Brabham Automotive, Avustralya'nın güneyinde Adelaide’taki Edinburgh Parks’ta sadece iki yıl önce kurulmuş bir yarış otomobili üreticisi.

Çok sayıda pist yarışı, Le Mans 24H, Amerikan Le Mans Serileri şampiyonluklarının yanında Formula 1'de de yarışmış olan David, Avustralyalı bir deneyimi çok yüksek bir profesyonel yarış pilotu ve spor otomobil uzmanı olarak, takımlar kuruyor ve Ar-Ge yapıyordu. Babası gibi, sürücünün kendi adını taşıyan bir otomobili kullanma başarısını sürdürmek isteyen David Brabham, bu hayalinin peşinde BT62’yi ortaya çıkarmıştı.

Babası Sir Jack Brabham da, şampiyonluklarından daha fazla 60’larda başkaları için ürettiği yarış araçlarıyla konuşuluyordu. 1970’e kadar 500’ü geçen adetlerle dünyanın en büyük açık tekerlekli yarış otomobilleri üreticisi olan Brabham, Formula zaferlerinden başka Indianapolis 500 yarışlarında aranan marka olmuştu. 1980'lerde Bernie Ecclestone’nun sahiplendiği Brabham, kupalardan kupalara koşuyordu.

Şimdi ise, vahşi yarışçı BT62’nin evcilleştirilen normal yol versiyonu R geldi.

Hardcore değil, limitlere uyulmuş bir Brabham, belki de tarihte ilk kez üretildi. Tescili İngiltere’de yapılan markanın bu ilk yarışçı olmayan modeli, yalnızca 972 kilo ağırlığındaki Competition halinden daha konforlu yapılmak için sadece bir iki kilo almış.

En ciddi yarışlarda yeteneklerini zaten kanıtlamış gerçek bir pistçinin masum şekli olarak BT62R, öncelikle, yerden yüksekliğini 70, 90, 110 ve 130 milimetre olarak seçtiriyor. Yepyeni bir trafiğe çıkma izni olan egzost sistemi, normal yollara elverişli farklı bir şanzıman düzeni, ön splitter ve arka difüzörü daha mütevazı, ayrıca Goodyear Eagle F1 Super Sport lastikleri de elbette cadde sınıfı olarak yarış versiyonlarından ayrılıyor. 

Kabin içinde, klima, ısıtmalı ön cam, deri veya Alcantara kaplanmış biraz daha konforlu karbon fiber koltuklar, daha rahat bir ambiyans için ekstra ses yalıtımı, ek eşya bölmeleri ve yeni bir dijital kontrol panelinden başka geri görüş kamerası ve bir otomobilin içinde bulunan belki de dünyanın en pahalı ses sistemine de sahip.

Sadece 70 adet üretilecek tüm Brabham BT62’lerden en ekonomik seçenek, gövdesi boyasız ve koltukları döşemesiz 870 bin Euro’luk yarış versiyonu olacak. Yolcu koltuğu ve basit bir yedek parça paketi bile opsiyon olarak sunuluyor. Fakat, ”Ultimate Track Car" halinden vergileri hariç Avrupa fiyatı 1.15 milyon Euro’luk sivil şekline değişmeyen 5.4 litrelik atmosferik V8 motoru standartta!.. 

Yarış hali ile plaka takılabilecek hali arasında 150 bin Euro’dan fazla fiyat farkı olan bu Brabham’da 18 karat altından yapılmış logo ve plaketlerden her müşteri için ayrı tasarlanan karbon fiber kokpite bir pist paketi eşlik ediyor. Yarış asfaltı üzerine çıkarken monte edebileceğiniz arka kanat, splitter ve difüzöründen oluşan ayrı bir set de, bu pist paketine dahil imiş.

Güçlü karbon fiber arka yapısını ve T şeklindeki arka ışıklarını, rakip otomobillerin sıkça göreceğini tahmin ettiğimiz BT62’lerin entegre roll-cage’inden başka karbon fiber ve krom-molibden çelikten yapılmış güvenlik kafesi, belki de fiyatının asıl karşılığı…

710 beygir gücünün sadece 972 kilogramlık bir kuru ağırlığı hızlandırırken, kabin içindekilerin stres yaşamaması gerekiyor!.. 1.37 kg/HP’lik performans ağırlığı aslında bu sayfalara bakarken bile nabzımızı yükseltiyor!..

Arkadan itişe 667 Nm tork aktaran ortadaki 5.387cc’lik motorun “sequential” 6 ileri şanzımanıyla traksiyon kontrolü dışında elektronik sürüş yardımcıları olmadan sürücüsünde ustalık arayan tam bir “yetişkin oyuncağı”… Sürüşü en saf haliyle deneyimlemek, kendini ve sınırlarını zorlamak isteyenlerin otomobili!.. BT62R müşterileri, eğer bu SuperSport otomobilin tüm potansiyelinden yararlanmayı düşünüyorlarsa, kesinlikle kişiye özel uygulanacak bir sürüş geliştirme programı almalılar!..

1.2 ton downforce yaratabilen karbon fiber gövdesinin aerodinamik olarak nasıl optimize edilmiş olduğunu, bir Formula 1 otomobilinin kabuklu şekli olan McLaren Senna’nın ekstrem yapısına rağmen sadece 800 kilogramı yönetmesiyle karşılaştırabiliriz. Yavaşlama için Brabham, 6 pistonlu kaliperli, yarış tipi ABS'li Brembo karbon seramik frenlere sahip. “Track Pack”lerde merkezi kilitlemeli 18 inç jantlara önde 27/65 R18 ve arkada 31/71 R18 slick lastikler takılı… Pit stopları esnasında pnömatik hızlı araç kaldırma sistemi, motor sporları tarzı göstergeler ve çıkarılabilir çok fonksiyonlu direksiyon simidi de, yarış tutkusunun altını çiziyor.

Celebration serisi olarak ilk 35 adet BT62R, baba Brabham’ın ilk 35 zaferini anmak için tasarlanmış ve özel grafikle boyanmış olarak çıkıyor. Diğer 35 limited edition ise, Signature Series olarak tümüyle müşterilerin araçlarını kişiselleştirebilmeleri için her biri ayrı renkte olacak. 

4.460 mm uzunluk, 1.950 mm genişlik, 1.200 mm yükseklik ve 2.695 mm dingil mesafesine sahip olan BT62R, yakıtı bolca tüketeceği için 125 litrelik tank kapasitesiyle yollara çıktı. 

Gord Murray T.50’sinin ardından bu Avustaryalı İngiliz ile artık atmosferik motorlu süper otomobillerin düellolarının başladığını söyleyebiliriz. 

Down Under Akustiği için de Brabham, hemşehrisi Kyron Audio ile çılgın BT62’ya çılgın fiyatlı bir ses sistemi hazırlamış. 

BT62’lerin olağanüstü araç dinamiklerine alışacak müşterilerin, otomobilleri gibi özel tasarım üç hoparlör ile, frekansları mükemmel gönderen, üç boyutlu şaşırtıcı netlik sağlayan çok gelişmiş bir işlemci / amplifikatör ile mutlu olabilecekleri düşünülmüş. Geleneksel kutu muhafazası olmadan, kendi başlarına sanat eseri Kyron’lar, Brabham’lar gibi tasarım, mühendislik ve performansa bağlı, sıra dışı bir yaşam tarzı seçeneği sunuyor.

Altı ayda elde üretilen Kyron’ın çıplak Brabham fiber hoparlörlerinin fiyatı, ev seti olarak 250.000$!..

1 tonu geçmemek, ana kuraldı!

Performansı optimize eden, algılanan tasarım ve mühendislik normlarına meydan okuyor. 

Kütleyi azaltmak başka bir şeydir… Hızlanma, frenleme, aerodinamik ve şasi tepkisinde iyileştirmeler sağladığı için aracın mühendisliği üzerinde bileşik bir etkiye sahiptir.

 

Statik kütleyi yönetmek basit bir iştir… Dinamik kütleyi 300 km/h’ hızda yönetmek, 3.5G çekmek biraz daha zorlu bir uğraştır. 

Her gram ağırlığın peşinde koşan bir yarış mühendisliği…

13 gramdan daha ağır olan her şey, aşağıdaki puan kartına göre basınç testine tabi tutulmuş:

• Daha hafif olabilir mi?

• Farklı bir malzemeden imal edilebilir mi?

• Malzeme birincil işlevinde kullanılıyor mu?

• Kurum içinde aynı sonuçla ancak aynı veya daha iyi işlevselliği elde etmek için daha akıllı bir süreçle üretilebilir mi?

• Tek bir parça birden fazla işlev için kullanılabilir mi?

BT62’ler, mühendislik ve üretim süreci boyunca kütleyi azaltmak ve performansı yükseltmek için sürekli olarak yeniden tasarlandı ve mühendislerce geliştirildi. 

710 HP/ton güç/ağırlık oranıyla BT62, kalkış ve hızlanma sırasında tahrik tekerleklerine daha fazla ağırlık veren önden arkaya 42-58 statik ağırlık dengesine sahip.

Güçlü karbon fiber frenleri, en çok ihtiyaç duyduğunuz anda mükemmel denge sağlayan frenleme ve virajlarda aracı 50-50 dinamik ağırlık dengesine kaydırır.

1600 kg bastırma kuvvetiyle Ultimate Track ve Competition pist versiyonları, trafiğe çıkabilecek BT62R’dan daha “ekonomik”.

Bir yarış arabasının hızlanma, yavaşlama ve yanal değişimdeki inanılmaz dinamiklerini koruyan ve bunları bir yol arabasının tavırları ve konforuyla birleştiriyor.
BT62’ler, bir süper otomobilin neler yapabileceğine dair algınızı değiştirecek!

Albüm

diğer haberlerden

Haber Başlığı

Ioniq 6 Streamliner

Elektrikli model fırtınası, Hyundai’den gelen ters bir rüzgarla şiddetleniyor. “Electrified Streamliner” olarak tanımlanan Ioniq 6 ile sportif premium sedan piyasası karışacak… 2023 EcoBest Challenge ile vaat ettiği tüm WLTP verilerini gerçek menzil testleri sonucunda da teyit eden ve AUTOBEST'in 31 Avrupalı otomotiv yazarı ve uzmanından oluşan jürisi tarafından 2023'ün en iyi EV'si seçilen Ioniq 6, Ekim ayında Türkiye'de...

Lotus Emira GT4

Toyota’dan alınmış 3.456cc’lik V6 2GR-FE motorla, Harrop TVS 1900 supercharger, Motec “beyin” ve kuru karter uygulayıp 400 beygir gücünü Xtrac 6-ileri sequential şanzımanı direksiyon pedallarıyla ve sınırlı kaymalı diferansiyel LSD ile asfalta kayıpsız vermeye çalışan bir safkan yarışçı İngiliz…

Ferrari SP48 Unica

Yeni nesil ultra zenginlerin ve koleksiyonerlerin en büyük tutkusu, sadece kendilerinde olacak, benzersiz özel otomobiller ürettirmek... Ve bir tycoon, kendi zevkine göre Ferrari SP48 Unica'yı tasarlattı ve ürettirdi!..

Ferrari 812 Efsanesi

Tüm piyasa önce hibritlenip, sonra da elektriklenmeye yüz tutmuşken, 5 yıl önce gösterilen ve Maranello mühendisliğinin zirvesine çıkmış, “normal” Ferrari Gran Turismo aygırlarının en güçlü ve en hızlı atmosferik 812’leri saygıyla analım.

Italdesign Nissan GT-R50

Gelen taleplerle Nissan bir türlü sonlandıramıyor, hatta Nismo'ların Nismo'su T-Spec GT-R NISMO'yu bile halen en "update modified" haliyle yavaş yavaş üretmeye devam ediyor... Üç yıl önceki Altın Yaşında Italdesign dokunuşlarıyla bir koleksiyon modeli olarak yeniden tasarlanmış GT-R efsanesi, Nismo modifiyeli 3.8 litrelik Twin Turbo V6 motoruyla tam 720 beygir gücünde sadece 50 adetle sınırlı olarak üretilmeye başlanmıştı... Şimdi ise 2022'de de son koleksiyoner müşterilerine teslimatları bitiriliyor ve yolların en pahalı Limited Edition modellerinden biri olarak gösteriliyor...

Ares Design S1 Project

Türk asıllı Dany Bahar'ın son projesi Ares Design'ın son kreasyonu, HyperCar ile SuperSport ara kategorisinde sadece 24 adet üretilecek, arkadan itişiyle 2,7 saniyede 100’e hızlanacak!.. Fakat, Speedster versiyonu da ayrı bir bomba!..

1625HP'lik Jesko Hazır!

E85 yakıtla 1.625 beygir gücü ve normal benzinle bile 1.300HP'lik One:1 güç ağırlık oranlı KoenigseggJesko'lar, artık müşterilerine teslim edilmeye başlandı... E85 ile 2,2'ye çıkan normali 1,7 bar boot basınçlı Twin Turbo aluminyum 5.0lt V8 1500Nm'le çıkan maksimum torkunu 9-ileri ışık hızı şanzımanı LST, KED elektronik diferansiyeli ve UPOD ultimate power on demand KGCM vites kutusu kontrol modülüyle kullanıma sunuyor... Yakında yeni dünya hız rekorunu da duyacağız!..

Renault Mégane E-TECH Electric

İspanya'nın Costa del Sol sahil yollarında ilk kez kullandığımız Megane’ın tam elektriklisi, tüm ayrıntılarında Fransız kimliğini vurgulayan bir elektrikli kompakt seçenek. Fakat, bildiğimiz tüm Renault’ların çok daha üstünde premium özelliklerle şaşırttığını da itiraf edelim.

 
CarsNews.TV
Sizlere otomobil ve otomotiv dünyasındaki tüm yenilikleri Dünya ile aynı anda, hatta bazen herkesten önce, getirme iddiası ile açılmış yepyeni bir medyadır. Otomobillerin geleceği, otomotivin sırları ve sürüş keyfini en iyi ve en doğru şekilde görebileceğiniz ve tutkunu olacağınız bir bilgi merkezi!.. Aylık ve haftalık yazılı basın ile onbinlere, TV ile yüzbinlere ulaştıktan sonra; artık milyonlara ulaşabilmek gerekiyor!.. Bu arada Sizlerle bire bir buluşabilmek de fazlasıyla önemli!.. O sebeple CarsNews.TV, tüm sosyal medyanın haber kaynağı ve belki bir danışma hattı olacak!.. Elbette, sadece otomobiller ve hareketlilik kavramı etrafında!..

PROUDLY MEMBER OF

Autobest

KARDEŞ PORTALIMIZ

Kobitek

CARSNEWS.TV, Okan ALTAN ve Teknoart Bilişim İşbirliğiyle yayınlanmaktadır.