Romanyalı Ford
Tweet It! Facebook
28 Mayıs 2013 01:58

Romanyalı Ford

“AutoBest 2013 ünvanına sahip B-Max'ın üretildiği Ford Romanya Craiova tesislerinin asıl gücü, Fox ve Sigma motorları... Bu arada 100.000'inci B-Max de artık bantlardan indi!..”

Romanya Avrupa Birliği'ne girmeden önce eski nesil fabrikalarla doluydu ve elbette yedek parça tedarik zinciri de eski nesil sistemlerden oluşuyordu. Dacia'nın Renault ile nasıl bir değişim yaşadığı ortada… Fakat, Romanya'nın artık bir AB ülkesi olmasıyla, yolların inşa edilmesi ve altyapının baştan aşağı yenilenmesi gerçekleşirken, otomotiv için de Doğu Avrupa bölgesinin yeni endüstri merkezi olma yolunda gelişimi de başladı. Avrupa Birliği içinde olmasına rağmen halen ACEA Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği verilerine göre, işçilik ücretleri başlığında, dünyanın en ekonomik otomotiv üretim noktası olmaya devam eden Romanya, özellikle Ford için yeni bir ilgi alanı olmuştu.

1976 yılında Romanya hükümetiyle Citroen'in ortaklığında kurulan Cariova otomobil fabrikası, 1994 yılında Daewoo'nun ortaklığına geçmişti. Yılda 125 bin otomobil ve 200 bin motor üretilen bu tesis, 2006 yılında Daewoo markasının Avrupa'da otomobil işinden çekilmesiyle "boşa" çıkmıştı. 2008 yılında bu dev Craiova fabrikasına gelen Ford, incelemelerini tamamladıktan sonra Romanya hükümetinin yüzde 72.4 hissesi için sadece 57 Milyon Euro ödedi… Önce, Ford Otosan Gölcük'ten giden mühendis ve ustaların eğitmeye başladığı Romen çalışanlar, 2009'da ilk iş olarak Transit Connect'leri üretmişlerdi. 2010 yılında da Automobile Craiova SA'nın yüzde 100 sahibi olan Ford, fabrikanın yenileme çalışmalarını hızla tamamlayıp, dünyanın en modern otomobil üretim tesislerinden birini ortaya çıkardı ve Craiova"ya adeta çağ atlattı!.. 2012 Nisan ayında Fox adındaki 1.0 lt Ecoboost Turbo motorlarının üretimine başlanan Craiova'da Haziran ayından bu yana da B direği olmayan B-Max'ler üretime girdi. Son iki yılını 3 bin eski ve 600 yeni çalışanının motivasyonu ve modern üretim eğitimiyle geçiren Ford yöneticileri, FQOSS (Ford Quality Operating System and Safety) sistemini de Craiova'ya yerleştirmeyi başandılar. Yepyeni bir tam otomatik Press Shop, esnek üretim yapabilen tam robotize Body Shop, 3 WET denilen en gelişmiş Paint Shop, Trim&Final denilen modern son montaj kısmı, motorlar için blok-kapak-krank makine bölümü ile Ford'un Romanya'daki bu üretim merkezine yatırımının 1 Milyar Euro'ya ulaştığı da açıklanıyor!.. Ayrıca en modern üretim teknikleri ve tam 360 robotun tam kapasite çalışmasıyla otomobil üretim kapasitesinin yılda 300 bine ve motor üretim kapasitesinin de yılda 350 bine çıkabileceği söyleniyor. Şu an için saatte 30 araç üretme hızında ilerleyen fabrikanın "dünyada tek" olan bir özelliği de fabrika duvarları içinde tedarikçilere üretim yeri vermiş olması!.. Craiova şehrinin etrafındaki tedarikçilerin yanında üretime anında yetişen Kirchhoff, BBB, Kautex, Siemens Yazaki, Faurecia-Emcon, Lear, JCI, Magna, Cooper Standard gibi dev markalar Ford bayraklı dev tesisin içine yerleşmişler. Gövde parçaları, tampon içleri, birleşim parçaları, yakıt tankı, kablolar, egzost soğuk ucu, koltuklar, tampon ve boyalı dış parçalar, yakıt ve fren bağlantıları Ford içindeki Ford olmayan tedarikler… Fabrikanın hemen dışında 150 kilometrelik bir alanda ise üretim için gerekli diğer tüm yan sanayi de yerleşmiş durumda. Yani, Detroit'ten tam bağımsız olarak üretimi kesintiye uğramadan ilerleyebilecek bir sistem oluşturulmuş. 

Bükreş'in 260 km batısındaki Craiova'da önce iki vardiya olarak başlayan B-Max üretimi, Batı Avrupa'daki düşük talep nedeniyle şimdilik tek vardiyaya düşmüş. Fakat motor üretimi ise tek vardiyadan iki vardiyaya çıkarılmış… Bu sebeple de otomobil üretimindeki çalışanların motor üretiminde de çalışabilmesi eğitimi sağlanarak, yine pek benzeri olmayan bir esnekliğe ulaştırılmış olan Ford Craiova, yeni "çağ"ının 4 yılı tamamlanırken, 500 işçinin bulunduğu motor kısmında Sigma serisi 1.5 EcoBoost benzinli motorun da üretimine 2012 Ocak ayında başladı!.. Otomobil üretiminde de şimdilik 60 bin adetle 2012 yılını kapatan Ford Craiova, 2013'te pazar şartları genişlemezse üretimini 105 bin adetle sınırlayacak!.. Fakat, B-Segmenti yeni bir modelin üretime gireceği de konuşulan Craiova'nın tam kapasitesinin 3 misli olabileceğini de unutmamak lazım!..

Ford Craiova, bu kadar kısa bir sürede bizim Ford Otosan'ın çok ciddi bir rakibi olmuş durumda!..

İşte, eski bir fabrikanın çok ciddi bir fırsat olarak değerlendirilmesi ve ultra modern bir tesise çevrilip, yepyeni bir otomotiv üssü yaratılması!..

 

Bu yazı, 7 Aralık 2012 tarihli AutoShow dergisinde de yayınmlnmıştır.

Albüm

diğer haberlerden

Haber Başlığı

Ioniq 6 Streamliner

Elektrikli model fırtınası, Hyundai’den gelen ters bir rüzgarla şiddetleniyor. “Electrified Streamliner” olarak tanımlanan Ioniq 6 ile sportif premium sedan piyasası karışacak… 2023 EcoBest Challenge ile vaat ettiği tüm WLTP verilerini gerçek menzil testleri sonucunda da teyit eden ve AUTOBEST'in 31 Avrupalı otomotiv yazarı ve uzmanından oluşan jürisi tarafından 2023'ün en iyi EV'si seçilen Ioniq 6, Ekim ayında Türkiye'de...

Lotus Emira GT4

Toyota’dan alınmış 3.456cc’lik V6 2GR-FE motorla, Harrop TVS 1900 supercharger, Motec “beyin” ve kuru karter uygulayıp 400 beygir gücünü Xtrac 6-ileri sequential şanzımanı direksiyon pedallarıyla ve sınırlı kaymalı diferansiyel LSD ile asfalta kayıpsız vermeye çalışan bir safkan yarışçı İngiliz…

Ferrari SP48 Unica

Yeni nesil ultra zenginlerin ve koleksiyonerlerin en büyük tutkusu, sadece kendilerinde olacak, benzersiz özel otomobiller ürettirmek... Ve bir tycoon, kendi zevkine göre Ferrari SP48 Unica'yı tasarlattı ve ürettirdi!..

Ferrari 812 Efsanesi

Tüm piyasa önce hibritlenip, sonra da elektriklenmeye yüz tutmuşken, 5 yıl önce gösterilen ve Maranello mühendisliğinin zirvesine çıkmış, “normal” Ferrari Gran Turismo aygırlarının en güçlü ve en hızlı atmosferik 812’leri saygıyla analım.

Italdesign Nissan GT-R50

Gelen taleplerle Nissan bir türlü sonlandıramıyor, hatta Nismo'ların Nismo'su T-Spec GT-R NISMO'yu bile halen en "update modified" haliyle yavaş yavaş üretmeye devam ediyor... Üç yıl önceki Altın Yaşında Italdesign dokunuşlarıyla bir koleksiyon modeli olarak yeniden tasarlanmış GT-R efsanesi, Nismo modifiyeli 3.8 litrelik Twin Turbo V6 motoruyla tam 720 beygir gücünde sadece 50 adetle sınırlı olarak üretilmeye başlanmıştı... Şimdi ise 2022'de de son koleksiyoner müşterilerine teslimatları bitiriliyor ve yolların en pahalı Limited Edition modellerinden biri olarak gösteriliyor...

Ares Design S1 Project

Türk asıllı Dany Bahar'ın son projesi Ares Design'ın son kreasyonu, HyperCar ile SuperSport ara kategorisinde sadece 24 adet üretilecek, arkadan itişiyle 2,7 saniyede 100’e hızlanacak!.. Fakat, Speedster versiyonu da ayrı bir bomba!..

1625HP'lik Jesko Hazır!

E85 yakıtla 1.625 beygir gücü ve normal benzinle bile 1.300HP'lik One:1 güç ağırlık oranlı KoenigseggJesko'lar, artık müşterilerine teslim edilmeye başlandı... E85 ile 2,2'ye çıkan normali 1,7 bar boot basınçlı Twin Turbo aluminyum 5.0lt V8 1500Nm'le çıkan maksimum torkunu 9-ileri ışık hızı şanzımanı LST, KED elektronik diferansiyeli ve UPOD ultimate power on demand KGCM vites kutusu kontrol modülüyle kullanıma sunuyor... Yakında yeni dünya hız rekorunu da duyacağız!..

Renault Mégane E-TECH Electric

İspanya'nın Costa del Sol sahil yollarında ilk kez kullandığımız Megane’ın tam elektriklisi, tüm ayrıntılarında Fransız kimliğini vurgulayan bir elektrikli kompakt seçenek. Fakat, bildiğimiz tüm Renault’ların çok daha üstünde premium özelliklerle şaşırttığını da itiraf edelim.

 
CarsNews.TV
Sizlere otomobil ve otomotiv dünyasındaki tüm yenilikleri Dünya ile aynı anda, hatta bazen herkesten önce, getirme iddiası ile açılmış yepyeni bir medyadır. Otomobillerin geleceği, otomotivin sırları ve sürüş keyfini en iyi ve en doğru şekilde görebileceğiniz ve tutkunu olacağınız bir bilgi merkezi!.. Aylık ve haftalık yazılı basın ile onbinlere, TV ile yüzbinlere ulaştıktan sonra; artık milyonlara ulaşabilmek gerekiyor!.. Bu arada Sizlerle bire bir buluşabilmek de fazlasıyla önemli!.. O sebeple CarsNews.TV, tüm sosyal medyanın haber kaynağı ve belki bir danışma hattı olacak!.. Elbette, sadece otomobiller ve hareketlilik kavramı etrafında!..

PROUDLY MEMBER OF

Autobest

KARDEŞ PORTALIMIZ

Kobitek

CARSNEWS.TV, Okan ALTAN ve Teknoart Bilişim İşbirliğiyle yayınlanmaktadır.