Seksi Japon Üstsüzü Lexus LC500
Tweet It! Facebook
15 Nisan 2021 11:48

Seksi Japon Üstsüzü Lexus LC500

“Lexus LC500 Convertible, sevdiğimiz ve vazgeçmek istemediğimiz klasik tekniğe sahip 5 litrelik V8 motoruyla 5 saniyede 0'dan 100 km/h’ye çıkan hızlı ve büyük bir "üstsüz"... Ve, Japonların en lüks konfor anlayışının nasıl bir seviyede olduğunun da örneği...”

Japonların kültürleri, yaşam stilleri, zevkleri, yemekleri, müzikleri, mimarileri hep çok farklı idi… Şimdi tüm markalarıyla küresel olmuş olsalar da, 21. yüzyılda bile özellikle tasarımda diğer gelişmiş ülkelerden ayrı kalabilmeyi istiyorlar. Toyota’nın lüks markası Lexus da, otomotivin premium grubunda ayrıcalıklı olarak görülmek isterken, Japonlara göre “dünyanın en güzeli” olarak kendini kabul ettirmeye çalışıyor.

Tasarım görecelidir; fakat Lexus, Kuzey Amerika’dan Batı Avrupa’ya kalitesi ve tekniğiyle çok uzun yıllardır büyük bir güven oluşturdu. Şimdi de büyük LC Coupe sportif şeklinin üstsüz şekli, markanın ilk kumaş tavanlı modeliyle lüks keyif sınırlarını zorluyor.

Baş tasarımcısı Tadao Mori ve baş mühendisi Yasushi Muto’nun adeta bir rüya projesi olan LC Convertible, “Super-Sleek” bir gövde ve tavansız otomobillerin ekstra yapısal güçlendirme çalışmalarıyla Lexus’un güvenilen niteliklerinin zirvesinde hazırlanmış.

Yükleme hacmini küçültmeden kumaş tavanı da saklayacak bagaj kısmının zarif bir basıklıkta olması için çok uğraşılmış olan bu en lüks Japon spor otomobili, Alman ve Amerikan “üstsüz” rakiplerinden çok daha alçak çizgide bir arka yapıya sahip. Tavanı açıkken ya da kapalıyken ağırlık merkezi çok aşağıdaymış gibi ve adeta asfalta yapışık gibi görünen LC Convertible, öndeki devasa panjuruyla da ciddi bir tezatlar kompozisyonu…

“Fonksiyonel güzellik” sloganıyla; başka markalarda görmediğimiz kompleks bir mekanizmayla gösterişli şekilde yavaş-hızlı-yavaş hareket eden soft-top’ın tüm kat hatları farklı ölçülerde yapılarak, arka koltukların arkasındaki daracık alana gömülebilmesi sağlanmış. Hatta, arkadaki dar alanda rijiditenin maksimum seviyeye çıkması için de, “air” efektindeki amortisörlerle aluminyumdan yepyeni bir kompakt suspansiyon geliştirilmiş. 

Seksi “topless” silüet, atmosferik V8’le üstün dinamik performans ve otomotiv endüstrisinin en iyi tekniğiyle özgürlüğe ve çevrenizdeki doğaya “dokunma” hissi yaratılmak istenmiş.

Tavanı açma butonunun bile bir kapak altında gizlendiği, sportif yarı anilin deri koltukların özel perforajı, tüm kaplama ve döşemelerde, tüm kontrol tuşları ve ekranlarda, kumaş tavan kapatıldığında bile gürültü izolasyonunun sağlanmasında ve gövdenin neredeyse hatasız işçiliğinde yüksek kalitesini gösteren LC 500 Convertible, belki tüm bu üstünlükleriyle sadece kadın otomobil gazetecilerinden oluşan jüri tarafından WWCOTY Kadınlar Dünyası Yılın Otomobili Ödülleri’nde 2021’in “En İyi Lüks Otomobili” olarak seçildi. Güvenliği ve konforunun yanında fazlasıyla “havalı” olmasıyla lüks yaşam tarzı marka ruhunu taşıması ve sürüş keyfiyle, sadece kadınların değil, erkeklerin de gözdesi olacak!..

Bir çok kişi, Alman Cabriolet’lerden daha iyi olabilir mi, diye şüpheyle baksalar da, bu otomobilin içine binmeden ve onunla kısa da olsa bir gezintiye çıkmadan kimse karar vermemeli!.. Sürücü koltuğu ve direksiyonun araca biniş ve inişte size karşılayıp uğurlamasından bir Zen bahçesinde olduğunuzu akla getiren kapı içi dekoruna, Lexus’un lüks detayları özgünlüğünü vurguluyor.

Etkileyici ve benzersiz olmaya çalışan Lexus, mantık idealleri yüzünden sıkıcı olabilen Japonların aslında uzun yıllar beklettiği abartılı LF-LC konsepti kadar gösterişli olarak üretilmeye başlandı. Cesur fikirlere genellikle izin verilmeyen otomotiv dünyası için Cabrio LC, tam bir şans!.. 

Turbosu ve SuperCharger’ı olmayan doğal emişli motorun eski nesil kükreyen ve gürleyen büyülü sesi, 4.000 devirden itibaren bu şık Japon’u enerji dolu bir SuperSport’a çeviriyor. 

Geçmişin efsanevi karbon şasili ve 10 silindirli LF-A’den sonra belki de Japonların her anlamda çekici tek otomobili, Toyota’nın Amerika pazarı için geliştirdiği 2UR-GSE motor ailesinden, çap ve stroğu 94,0 x 89,5 mm olan, 4.969 cc’lik 90 derecelik V8 motorunun 7.000 devirde 464 beygir gücü ve 4.800 devirde 530 Nm’lik maksimum torkuyla Alman AMG ve M’lerine kafa tuttuyor. Üstelik saatte 50 kilometre hızla giderken bile 15 saniyede açılan dört katmanlı kumaş tavanıyla tüm bu performansının fırtınasını yaşatarak…

Diğer tarafta 2,1 ton ağırlığındaki bu Gran Turismo Cabrio, Coupé tipine göre daha fazla güçlendirilmiş bir üst gövdeye, gövde altında magnezyum ve aluminyumdan çapraz bağlantılara, V şeklinde bir dikmeye ve ek kaynak noktalarına sahip. Ayrı kaza anında arkadan yukarı fırlayan takla barlarını da unutmamak lazım…

Hassas direksiyon tepkileri için yapay değil, hatasız çok keskin diye yorumluyor, onu kullanma şansına kavuşmuş olan uzmanlar… Yumuşak ve doğrudan yönlendirmeyle yeterli geri bildirimle çalışan suspansiyonun, dinamizm için sürücüsüyle uyumunda stres yaratmayan, temiz ve akıcı bir sürüş sağlaması methediliyor. 

Konsolun üstündeki klasik bir döndürme koluyla seçilen sürüş modları ve 10 ileri DirectShift otomatik şanzımanıyla güvenle oynayabileceğiniz bir Toyota mühendisliği ustalık eseri!.. Manuel moda geçildiğinde vites değiştirmenin tümüyle sürücüye bırakılması, yani vites küçültmenin ve motor devri sınırına ulaşıldığında bir sonraki vitese geçişin olmaması, sadece devir kesicinin devreye girmesi de, bu otomobilin tam bir “sürüş” oyuncağı olduğunu akla getiriyor…

Yumuşak fakat vücudu sarıp tutan, havalandırmalı veya ısıtmalı koltuklarının ense hizasında, Lexus Climate Concierge denilen tam otomatik açık hava klima sistemiyle direksiyon ısıtmasının yanında yumuşak bir ipek fular etkisi yaratan sıcak esinti için fön çıkışlarıyla soğuk havalarda bile tavanı açık gezebileceğiniz LC 500 Convertible, sahil kıyılarındaki gösterişten çok, sanki sadece virajlı pitoresk dağ yolları için düşünülmüş. 

Forje bağlantı çubuklarına ve titanyum silindirlere sahip 5.0 litrelik motorunun, emme supaplarının daha uzun açık kalmasıyla taze gazı genleştirip soğutan ve yanma odasında oksijen içeriğini yükselterek termal verimliliği artıran Atkinson ekonomi döngüsüne ek olarak, aynı zamanda istenildiği anda 7.100 devirlere kadar nefes nefese çıkması da, Japon motor mühendisliğinin zirvesine işaret ediyor.

Mekanik grafikli dijital göstergelerinde 270 km/h kadar yüksek hızları gördüğünüz anda aniden fren yapmanız gerektiğinde bile önde altı pistonlu monoblok ve arkada dört pistonlu kaliperlerle ters G yaratan deselerasyonu başlatan ve hızlanması kadar yavaşlatması da zevkli olan bu Lexus, gaza yeniden yüklendiğinizde opsiyonel Torsen sınırlı kaymalı diferansiyeliyle çevirme kuvvetini asfalta bire bir aktarabiliyor. Hatta, Coupe versiyonundaki değişken oranlı dört tekerlekten çekiş sistemine sahip olmadan, ondan daha keyifli bir arkadan itişli sportif sürüş vaadiyle…

Arkaya kimse oturmayacaksa kullanılabilen bir petek dokulu rüzgar perdesi ve arka koltuk başlıkları arasındaki türbülansı kesen şeffaf polikarbonat rüzgar deflektörüne kadar detaylarındaki çok yüksek kaliteli işçilikle de otomobil severlerin iştahını kabartan bu “lezzetli” Japon, uzun yıllardır gördüğümüz en karakterli keyif otomobillerinden biri. 

Bu arada ön koltuk başlıklarındaki hoparlörlere entegre edilmiş, rahatsız edici frekanslardaki gereksiz gürültüleri kesen aktif ses kontrol sistemi ANC’nin sadece motorun güçlü çalışma sesini bir ses jeneratörüyle kabin kısmına taşıması gibi “petrolhead” ayrıntılara da sahip olan LC 500 Convertible’ın tavanı kapalıyken farklı açıkken farklı akustik yaratan Mark Levinson Hi-End surround müzik sistemi, Head-Up ön cama sürüş verilerini yansıtma sistemi, yüksek performans için arkada enine amortisörler ve karbon kapı eşikleri gibi Touring performans paketi de sunuluyor. Fakat, LC’nin çevik ve kullanışlı standartının iyi kullanım özellikleri ve özenle ayarlanmış şasisini daha fazla modifiye etmeye gerek var mı, emin değiliz…

Uzunluğu 4.760, genişliği 1.920, yüksekliği 1.350 ve dingil mesafesi 2.870 mm olan bu iri Cabriolet’nin tavanı açıkken 149 litreye daralan bagajına yetmez diyecekseniz, arka koltukları yolcu için değil valizleriniz için kullanabilirsiniz… Fakat, 21 inçlik jantlarındaki önde 245/40 R ve arkada 275/35 R Michelin Pilot Super Sport lastiklerin üzerinde 80-120 km/h ara hızlanmayı 2,9 saniyede ve 100-0 km/h ani duruşu 34,7 metrede yaşarken açıkta eşyalarınızın durmasını ve Avrupa’da 118.000 Euro ödeyeceğiniz bu güzel otomobilin içinde rahatsız olmak istemeyeceksiniz!..

Albüm

diğer haberlerden

Haber Başlığı

Ioniq 6 Streamliner

Elektrikli model fırtınası, Hyundai’den gelen ters bir rüzgarla şiddetleniyor. “Electrified Streamliner” olarak tanımlanan Ioniq 6 ile sportif premium sedan piyasası karışacak… 2023 EcoBest Challenge ile vaat ettiği tüm WLTP verilerini gerçek menzil testleri sonucunda da teyit eden ve AUTOBEST'in 31 Avrupalı otomotiv yazarı ve uzmanından oluşan jürisi tarafından 2023'ün en iyi EV'si seçilen Ioniq 6, Ekim ayında Türkiye'de...

Lotus Emira GT4

Toyota’dan alınmış 3.456cc’lik V6 2GR-FE motorla, Harrop TVS 1900 supercharger, Motec “beyin” ve kuru karter uygulayıp 400 beygir gücünü Xtrac 6-ileri sequential şanzımanı direksiyon pedallarıyla ve sınırlı kaymalı diferansiyel LSD ile asfalta kayıpsız vermeye çalışan bir safkan yarışçı İngiliz…

Ferrari SP48 Unica

Yeni nesil ultra zenginlerin ve koleksiyonerlerin en büyük tutkusu, sadece kendilerinde olacak, benzersiz özel otomobiller ürettirmek... Ve bir tycoon, kendi zevkine göre Ferrari SP48 Unica'yı tasarlattı ve ürettirdi!..

Ferrari 812 Efsanesi

Tüm piyasa önce hibritlenip, sonra da elektriklenmeye yüz tutmuşken, 5 yıl önce gösterilen ve Maranello mühendisliğinin zirvesine çıkmış, “normal” Ferrari Gran Turismo aygırlarının en güçlü ve en hızlı atmosferik 812’leri saygıyla analım.

Italdesign Nissan GT-R50

Gelen taleplerle Nissan bir türlü sonlandıramıyor, hatta Nismo'ların Nismo'su T-Spec GT-R NISMO'yu bile halen en "update modified" haliyle yavaş yavaş üretmeye devam ediyor... Üç yıl önceki Altın Yaşında Italdesign dokunuşlarıyla bir koleksiyon modeli olarak yeniden tasarlanmış GT-R efsanesi, Nismo modifiyeli 3.8 litrelik Twin Turbo V6 motoruyla tam 720 beygir gücünde sadece 50 adetle sınırlı olarak üretilmeye başlanmıştı... Şimdi ise 2022'de de son koleksiyoner müşterilerine teslimatları bitiriliyor ve yolların en pahalı Limited Edition modellerinden biri olarak gösteriliyor...

Ares Design S1 Project

Türk asıllı Dany Bahar'ın son projesi Ares Design'ın son kreasyonu, HyperCar ile SuperSport ara kategorisinde sadece 24 adet üretilecek, arkadan itişiyle 2,7 saniyede 100’e hızlanacak!.. Fakat, Speedster versiyonu da ayrı bir bomba!..

1625HP'lik Jesko Hazır!

E85 yakıtla 1.625 beygir gücü ve normal benzinle bile 1.300HP'lik One:1 güç ağırlık oranlı KoenigseggJesko'lar, artık müşterilerine teslim edilmeye başlandı... E85 ile 2,2'ye çıkan normali 1,7 bar boot basınçlı Twin Turbo aluminyum 5.0lt V8 1500Nm'le çıkan maksimum torkunu 9-ileri ışık hızı şanzımanı LST, KED elektronik diferansiyeli ve UPOD ultimate power on demand KGCM vites kutusu kontrol modülüyle kullanıma sunuyor... Yakında yeni dünya hız rekorunu da duyacağız!..

Renault Mégane E-TECH Electric

İspanya'nın Costa del Sol sahil yollarında ilk kez kullandığımız Megane’ın tam elektriklisi, tüm ayrıntılarında Fransız kimliğini vurgulayan bir elektrikli kompakt seçenek. Fakat, bildiğimiz tüm Renault’ların çok daha üstünde premium özelliklerle şaşırttığını da itiraf edelim.

 
CarsNews.TV
Sizlere otomobil ve otomotiv dünyasındaki tüm yenilikleri Dünya ile aynı anda, hatta bazen herkesten önce, getirme iddiası ile açılmış yepyeni bir medyadır. Otomobillerin geleceği, otomotivin sırları ve sürüş keyfini en iyi ve en doğru şekilde görebileceğiniz ve tutkunu olacağınız bir bilgi merkezi!.. Aylık ve haftalık yazılı basın ile onbinlere, TV ile yüzbinlere ulaştıktan sonra; artık milyonlara ulaşabilmek gerekiyor!.. Bu arada Sizlerle bire bir buluşabilmek de fazlasıyla önemli!.. O sebeple CarsNews.TV, tüm sosyal medyanın haber kaynağı ve belki bir danışma hattı olacak!.. Elbette, sadece otomobiller ve hareketlilik kavramı etrafında!..

PROUDLY MEMBER OF

Autobest

KARDEŞ PORTALIMIZ

Kobitek

CARSNEWS.TV, Okan ALTAN ve Teknoart Bilişim İşbirliğiyle yayınlanmaktadır.