“Üç yıldır beklenen Cadillac markasının ilk %100 BEV CrossOver modeli LYRIQ sonunda üretime giriyor. 500 km menzil, RWD veya AWD, DC hızlı şarj, SuperCruise yarı otonom sürüş, uzaktan kumandalı kendi kendine park ve 33” kavisli ekranla, Tesla Model X'ten ucuz olacak!..”
Cadillac, GM grubundaki premium marka olsa bile “yeşil rüzgar” karşısında eski muhteşem V8’lerini koruyamayacak… Ve General Motors grup markaları arasında tümüyle elektrikli modellere sahip olacak olan ilk logo olacak…
Bu yüzden Lyriq ile gösterilen ilk Cadillac tam elektriklisi, menzil açısından en az Tesla’lar kadar iyi olmaya çalışıyor. Ve SUV trendine uygun olarak da gerçek bir üst sınıf SUV olmak için planlanıyor.
Lyriq ile ne kadar uzağa gidebileceğini şu an için kesin olarak söylemek zor, fakat, 20. Yüzyılın dev otomotiv grubunun bu elektrik savaşlarında geride kalmayacağına da eminiz.
Bu arada bir de fiyatı önemli, elbette… Lyriq'in satışları başladığında elektrikli araç primleriyle olsa da, şu anki orta büyüklükte bir lüks SUV gibi bir fiyatla yollarda olacağı belirtiliyor. Yani ABD için 60.000 USD, Avrupa için de 50.000 Euro gibi bir tahmin yürütebiliriz. Benzer boyuttaki bir Cadillac XT5, donanımına bağlı olsa da şu anda 45.100 ila 56.100 dolar yani Avrupa’da 38.000 ila 47.400 Euro arasında iyi bir fiyatla sunuluyor…
Evet; Cadillac, Lyriq ile gösterişli bir elektrikli crossover ortaya çıkarırken, 480 kilometrelik menzili, kabin içindeki dev ekranı ve ışığı yanıp sönen şarj bağlantı yeriyle, günümüzün BEV trendleriyle tam uyum içinde…
Bu elektrikli lüks SUV, 2021'de piyasaya sürülürken de, Avrupa ülkelerinde de Amerika ile aynı tarihlerde satışa çıkacakmış.
General Motors’un BEV3 platformunda hazırlanmış olan bu içten yanmalı motoru olmayan ilk Cadillac, elektrikli otomobil üretimi için dönüştürülmüş Detroit Hamtramck fabrikasında üretime giriyor. Bu tesisten GM’in otonom Origin Cruise modelinin ve elektrikli GMC Hummer EV’nin de çıkacağını hatırlatalım.
Bu yeni platform ile 50 ila 200 kWh kapasiteli batarya modülleri kullanılabiliyor. Ultium denilen bataryaların paketleri, tek parça olarak birbirine bağlı olarak, farklı büyüklüklerde oluşturulabilme esnekliğine sahip. Örneğin; yerden yüksek olan araçlar, araç tabanında dikey olarak, yere yakın olan modellerde ise bataryalar yatay olarak düzenlenebiliyor. BEV3 platformunu kullanan araçların maksimum menzili 650 kilometrenin üzerinde ve 400 Volt’luk bataryaların şarjı 200 kW hızlı şarja uygun...
General Motors’un BEV3 Platformu, yani Ultium Mimari Teknolojisi, ön aksta 180 kW'lık bir elektrik motor ve arkada 250 kW'lık ayrı bir elektrik motoru takılarak Cadillac Lyriq için şekillendirilmiş. Böylece 330 kW yani 450 HP sunuluyor. Ayrıca; ön motorun yalnızca dört tekerlekten çekiş seçeneği seçildiğinde kullanılabilir olması düşünülmüş. Şarj işlemi de, aracın sol çamurluğunun gerisinde bulunan bir CSS hızlı şarj portundan yapılabiliyor. Şarj için büyük kapağı açtıktan sonra CSS bağlantısına bir LED ışık şeridinin işaretleriyle ulaşılıyor.
Lyriq için Cadillac, platform verilerinden farklı olarak 19 ila maksimum 150 kW arasında bir şarj gücü belirtiyor. Lyriq’in pil kapasitesinin 100 kWh olarak tahmin ettiğimizde, bu otomobilin 480 kilometreden fazla menzile ulaşabiliceği hesaplanabilir. Böylece; Lyriq'in Tesla Model X’in 525 kilometrelik menziline yaklaşması söz konusu olacak. Hatta, Avrupalı rakipleri 328 km menzilli Audi E-Tron ve 354 km menzilli Mercedes EQC’in çok önünde olacak!..
Tasarım olarak da Lyriq, büyük ön yüzünde dar farlara sahip klasik bir crossover SUV ve güçlü bir yan görünümünü destekleyen Coupé tarzı tavanıyla dinamik bir duruş sergiliyor…
Kabin içinde ise sürpriz olarak 4 koltuklu olarak düşünülmüş. Son nesil Cadillac Escalade'nin iç tasarım detaylarının da taşındığı Lyriq’in sürücüsü, artırılmış gerçeklik de sunan 33 inçlik kavisli bir LED ekrana bakacak. Ayrıca Lyriq’in otonom kabiliyeti de, Super Cruise denilen GM “akıllı” sürüş sisteminin yeni bir seviyesine sahip. Yani seviye 3.0 denilebilecek, yarı otonom sürebilen, kendi başına şerit değiştirebilen ve otomatik olarak veya uzaktan kumanda ile park edebilen teknolojilerle donanmış olan bu elektrikli ilk Cadillac, ayrıca özel ses sistemi ile dış gürültülere aktif olarak karşı koyup, kabin içi sessizliğini maksimize edebiliyor.
Üç yıldır beklenen Cadillac’ın bu ilk %100 BEV CrossOver modeli, aslında eski ve büyük otomotiv gruplarının “yeni yetme” elektrikli otomobil “StartUp”larının hayal edip de beceremedikleri “iş”lerin karşısında dimdik duran bir gerçek “otomotiv” ürünü!..
CARSNEWS.TV, Okan ALTAN ve Teknoart Bilişim İşbirliğiyle yayınlanmaktadır.