Süper Elektrikli GMC Hummer
Tweet It! Facebook
09 Ağustos 2021 23:12

Süper Elektrikli GMC Hummer

“Yengeç yürüyüşüyle gezeceğiniz arazide haritalama bile yapabileceğiniz, yeni Amerikan sivil taktik arazi aracı, Pick-Up şeklinden sonra şimdi de SUV formunda HMMWV ve Hummer efsanelerini geleceğe taşıyor… Hatta, 830 HP ve 15.600 Nm torklu elektrik sistemiyle santral jeneratörü gibi yeni görevler de edinerek…”

Amerikalılar kamyonetlere ve iri SUV’lere eskiden beri “truck” diyorlar… Sadece kamyon, ya da kamyonet değil, yük vagonu veya alışveriş aracı işlevini seviyorlar… Ve elbette bu araçlardan sınırsız fonksiyon ve kapasite umuyorlar… İşte bu “truck”karın zirvesinde ise, askeri kökenli bir efsane var!..

Amerikan ordusu için High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle HMMWV isminde AM General tarafından arazide engel tanımayan Gama Goat’ların yerini doldurmak üzere 1983’te üretime girmiş olan ilk Humvee’ler, 1991 Körfez Savaşı ile tüm dünyada tanınca sivil kullanım için de talepler almaya başlamıştı. Hatta, AM General, sivil kullanım için klimalı ses sistemli ve zırhı olmayan bir Humvee versiyonunu da satmaya çalışmıştı. Ancak, 1999 yılında General Motors, Hummer markasını alıp, H1 ve ardından GMC Canyon platformlarında H2 ile H3 modellerinin üretimine başlamış, fakat istenilen kârlılık oluşturulamayınca, Rusya Kaliningrad’daki Avtotor tesisindeki montaj dahil üretim 2010 yılında sonlandırılmıştı. 

Fakat, şimdi bir marka olarak olmasa da, bir model ismi olarak, Hummer yeniden karşımızda!.. GMC çatısı altında elektrikli süper “truck” serisi, “Hev” yani Hummer EV, PickUp ve SUV seçenekleriyle artık elektrikli araçlar dünyasının zirvesine tırmanıyor.

General Motors’un yeni elektrikli platformun kurulduğu Detroit Hamtramck’taki Factory Zero’nun dahi baş mühendisi Al Oppenheiser, “yol performansı ve arazi kabiliyetinin olağanüstü bir dengesini sunan benzersiz bir yapı geliştirdik. Hummer’ın taktik araç rolünü pekiştiriyoruz.” diyor. Yani eski 6,6 litrelik dev dizel motorlu H1’lerin ve asıl yerini aldığı 6,2 litrelik benzinli V8’lerin yerine hiç bir engelde takılmaması için olabilecek en güçlü elektrik motorlarıyla donanmış bir modern arazi canavarı yaratılmış.

Üstelik optimum enerji kullanım tahmini yapabilen ve elektrik tüketimini gerçek zamanlı olarak izleyen myGMC gibi ultra modern uygulamalarıyla uydu sinyallerinin yardımıyla arazi yollarını keşfetmek ve gezinmek için yeni yol haritalarını kendisi işleyebiliyor ve çizebiliyor. 

19,2 kW AC şarj, 120V / 25A / 3kW jeneratör işlevi ve diğer elektrikli araçlara bile 240V / 25A / 6kW şarj imkanı sunarak, dışarıya bir Güç İstasyonu gibi bir yedek jeneratör hizmeti de sunabiliyor.

Hummer EV'nin yapısal bir unsur gibi şasiye entegre 800 Voltluk çift katta dikey ve yatay istiflenmiş 20 modüllü 300 kW şarj kapasiteli batarya yapısında endüstride bir ilk olan şarj sırasında pilleri mekanik olarak paralel moddan seri moduna geçiren teknoloji ve 50’den 200 kWh’e kadar kapasite ölçeklendirilmesi mümkün imiş… 

Infinity Roof ve Bose audio gibi azami yolculuk keyfi yaşabileceğiniz lüksü, olabilecek en iyi arazi oranları ve manevra kabiliyetini maksimize eden CrabWalk denilen çapraz hareket etme özelliğinden başka aracı 25,7’den 30,2 santimetreye yükselten Extract moduyla karşınızda tümsek aşma stresini de bitiriyor. Yengeç modunda ön ve arka tekerlerin yönü diagonal değişerek aracın yan yan gitmesi ise, otomotiv dünyası için adeta bir sihir…

Heavy-Duty tipi bilyeli yivli yarım şaftlar, yani küresel mafsallı yarım miller, yeni Hummer’a şaşırtıcı bir engellerden sıyrılma kabiliyeti kazandırırken; arazide tüm tekerlekleri yönlendirme ve dönüş çapını 13,5'ten 11,3 metreye düşüren bu yengeç moduna sadece bir düğmeye basılarak geçilmesi, bu araç üstündeki mühendisliğe hayran olmamızı sağlıyor, 

Tüm tekerleklerinde 830 beygir gücü ve çift aksta toplam 15.600 Nm’lik maksimum tork sağlayan, önde tek ve arkada çift, üç motorlu maksimum 563 km menzilli, geleneksel bir tahrik sisteminin ve geleneksel tahrik akslarının kısıtlamaları olmaksızın her bir tekere muazzam güç ve kontrol sağlayan Ultium Drive sistemiyle “Watt To Freedom” ayarına geçildiğinde 3,6 saniyede 0-100km/h hızlanma da gerçekleştirebiliyor. Yüksek performans kullanımımında bataryanızı hemen boşaltır diye de endişe etmeyin, 10 dakikada 160 kilometrelik ek menzil vaadi de var…

GMC’nin açıklamalarına göre bugüne kadar hiç bir araçta ulaşılamamış “inanılmaz” bir yol ve arazi sürüş kabiliyeti sunacak olan Hev’in sürücüsü, tek pedallı sürüşün yanında direksiyon üstündeki pedallarla fren pedalına basmadan aracı tam olarak durdurabilen ve reöenerasyonla aracı geri besleyen “Regen on Demand” sistemini kullanarak, Hev’in performansını hangi durumlarda ve ne ölçüde yönetebileceğinize komut verebiliyor. Bu arada otomatik şerit değiştirmeyi de kapsayan GM’in otonom 3. seviye Super-Cruise sistemiyle sürüş asistanlarının direksiyonu tutmadan autopilot modunda aracı ilerletmesinin de mümkün olacağı açıklanıyor. 

Kalın vites kolunun hemen gerisindeki yuvarlak sürüş modu düğmesiyle ise, ön ve arka akstaki tork dağılımı 5 ayrı programda seçilebiliyor. Havalı amortisörlerle 15 santimetreye kadar aracı yükseltebildiğiniz Extreme Off-Road paketiyle minimumdan itibaren 33 cm artiküler hareketli adaptif suspansiyon ayarı da buradan yapılırken, gövde altındaki UltraVision7 kameraların 18 farklı açıdan görüntüleri sürücüye sunulmaya başlıyor. 

Tork çıkışı, diferansiyel kilitlerinin çalışması, lastik basıncı, maksimumda 50’lik yaklaşma ve 49 derecelik uzaklaşma açıları, 81,3 cm’lik su geçiş derinliği, patinaj kontrolü ve bunun gibi onlarca telemetri verisi bu yeni nesil Hummer’ın kontrolünü amatörler için bile basitleştiriyor. 

Tam bağımsız suspansiyondaki doğrudan e-motorlara bağlı dört teker geometrisinde; öndeki elektronik diferansiyel kilidiyle çekiş kuvvetinin yüzde yüzünün ön tekerlere aktarılmasını sağlanırken, arka tekerler için sınırlı kaymalı diferansiyel bir tork vektörleme bilgisayarıyla simüle ediliyor.

5.51 metrelik uzunluğu, dev aynaları hariç 2,2 metrelik genişliği ve 3,445 milimetrelik dingil mesafesiyle PickUp halinden farklı ve yarım metre daha kısa olan olan 5 metre boyundaki SUV şeklinde 3.218 milimetrelik dingil mesafesinin üstündeki tavan farkından bahsedebiliriz. Bu arada Pickup Hev’in tüm SkyPanel tavan parçalarının sökülüp öndeki kaput altındaki “Frunk” bagaja yerleştirilerek I-Bar desteğiyle açık tavan havasının yaşanabileceğini de söyleyelim. Daha kısa yapıyla arazide PickUp’ın 34,4’lük derecesiyle daha iyi rampa açısına sahip olunabilecek yerden 40 cm yükselebilen SUV Hummer, PickUp’a göre 50 santimetre daha dar bir dairede dönebiliyor.

Eski Hummer’lardaki gibi sürücü ve yolcuyu ayıran geniş bir orta konsola sahip kabin içi, fazlasıyla kaba görünse de merkezdeki 13,4 inçlik devasa dokunmatik ekranı ve 12,3 inçlik dijital sürücü monitörü, “full” donanımda 113 bin dolarlık bu yeni nesil Amerikan “taktik” aracını çok modern gösteriyor.

Fakat 10.000 Nm ve 630 HP’lik EV2 giriş donanımlısının 480 km menziliyle 80 bin, EV2X’lerin 90 bin ve Edition 1 olmayan EV3X seçeceğinin de 100 bin dolarlık fiyat etiketleriyle 2022 üretimi için bile ABD’de şimdiden satılıp bittiğini de söyleyelim.

Tamponlarındaki iri çeki demirleri ve 35 veya 37 inçlik Goodyear Wrangler Territory MT OffRoad lastiklerinin taştığı abartılı dodikleriyle eski H2’lerden kesinlikte daha sert bir tasarıma sahip olan Hummer EV, motor kaputu hatlarıyla ilk nesil H1’leri de hatırlatıyor. Yüksek panjuru boyunca LED ışık kümesi gözünüzü kamaştırsa da, Hev’in tüm yürür aksamının yüksek gövdenin altına saklandığı aklınıza bile gelmiyor. 

Bu arada gövde altı korumasının ve kaya kaydırıcılarının tümüyle çelik olduğunu, dolayısıyla doğa sürüşlerinde mukavemetli martensitik üst ve alt tabakalar arasına sıkıştırılmış koruyucu bir dik panel içindeki bataryaların güvenliğinin de sağlanabildiğini hatırlatalım.

Tüm gücünü eAWD yazılımıyla tek bir tekerleğe bile aktararak en zorlu sürüş koşullarında ve arazide takılmadan hareket ettirebileceğiniz, yüzde 60'lık derecelere ileri ya da geri tırmanabileceğiniz, sınırsız denilebilecek bir güce sahip, zeminin sağlam sertliğiyle bükülme ve deformasyonu azaltan yapısıyla Hummer “truck” efsanesi yeniden canlanıyor.

Albüm

diğer haberlerden

Haber Başlığı

Ioniq 6 Streamliner

Elektrikli model fırtınası, Hyundai’den gelen ters bir rüzgarla şiddetleniyor. “Electrified Streamliner” olarak tanımlanan Ioniq 6 ile sportif premium sedan piyasası karışacak… 2023 EcoBest Challenge ile vaat ettiği tüm WLTP verilerini gerçek menzil testleri sonucunda da teyit eden ve AUTOBEST'in 31 Avrupalı otomotiv yazarı ve uzmanından oluşan jürisi tarafından 2023'ün en iyi EV'si seçilen Ioniq 6, Ekim ayında Türkiye'de...

Lotus Emira GT4

Toyota’dan alınmış 3.456cc’lik V6 2GR-FE motorla, Harrop TVS 1900 supercharger, Motec “beyin” ve kuru karter uygulayıp 400 beygir gücünü Xtrac 6-ileri sequential şanzımanı direksiyon pedallarıyla ve sınırlı kaymalı diferansiyel LSD ile asfalta kayıpsız vermeye çalışan bir safkan yarışçı İngiliz…

Ferrari SP48 Unica

Yeni nesil ultra zenginlerin ve koleksiyonerlerin en büyük tutkusu, sadece kendilerinde olacak, benzersiz özel otomobiller ürettirmek... Ve bir tycoon, kendi zevkine göre Ferrari SP48 Unica'yı tasarlattı ve ürettirdi!..

Ferrari 812 Efsanesi

Tüm piyasa önce hibritlenip, sonra da elektriklenmeye yüz tutmuşken, 5 yıl önce gösterilen ve Maranello mühendisliğinin zirvesine çıkmış, “normal” Ferrari Gran Turismo aygırlarının en güçlü ve en hızlı atmosferik 812’leri saygıyla analım.

Italdesign Nissan GT-R50

Gelen taleplerle Nissan bir türlü sonlandıramıyor, hatta Nismo'ların Nismo'su T-Spec GT-R NISMO'yu bile halen en "update modified" haliyle yavaş yavaş üretmeye devam ediyor... Üç yıl önceki Altın Yaşında Italdesign dokunuşlarıyla bir koleksiyon modeli olarak yeniden tasarlanmış GT-R efsanesi, Nismo modifiyeli 3.8 litrelik Twin Turbo V6 motoruyla tam 720 beygir gücünde sadece 50 adetle sınırlı olarak üretilmeye başlanmıştı... Şimdi ise 2022'de de son koleksiyoner müşterilerine teslimatları bitiriliyor ve yolların en pahalı Limited Edition modellerinden biri olarak gösteriliyor...

Ares Design S1 Project

Türk asıllı Dany Bahar'ın son projesi Ares Design'ın son kreasyonu, HyperCar ile SuperSport ara kategorisinde sadece 24 adet üretilecek, arkadan itişiyle 2,7 saniyede 100’e hızlanacak!.. Fakat, Speedster versiyonu da ayrı bir bomba!..

1625HP'lik Jesko Hazır!

E85 yakıtla 1.625 beygir gücü ve normal benzinle bile 1.300HP'lik One:1 güç ağırlık oranlı KoenigseggJesko'lar, artık müşterilerine teslim edilmeye başlandı... E85 ile 2,2'ye çıkan normali 1,7 bar boot basınçlı Twin Turbo aluminyum 5.0lt V8 1500Nm'le çıkan maksimum torkunu 9-ileri ışık hızı şanzımanı LST, KED elektronik diferansiyeli ve UPOD ultimate power on demand KGCM vites kutusu kontrol modülüyle kullanıma sunuyor... Yakında yeni dünya hız rekorunu da duyacağız!..

Renault Mégane E-TECH Electric

İspanya'nın Costa del Sol sahil yollarında ilk kez kullandığımız Megane’ın tam elektriklisi, tüm ayrıntılarında Fransız kimliğini vurgulayan bir elektrikli kompakt seçenek. Fakat, bildiğimiz tüm Renault’ların çok daha üstünde premium özelliklerle şaşırttığını da itiraf edelim.

 
CarsNews.TV
Sizlere otomobil ve otomotiv dünyasındaki tüm yenilikleri Dünya ile aynı anda, hatta bazen herkesten önce, getirme iddiası ile açılmış yepyeni bir medyadır. Otomobillerin geleceği, otomotivin sırları ve sürüş keyfini en iyi ve en doğru şekilde görebileceğiniz ve tutkunu olacağınız bir bilgi merkezi!.. Aylık ve haftalık yazılı basın ile onbinlere, TV ile yüzbinlere ulaştıktan sonra; artık milyonlara ulaşabilmek gerekiyor!.. Bu arada Sizlerle bire bir buluşabilmek de fazlasıyla önemli!.. O sebeple CarsNews.TV, tüm sosyal medyanın haber kaynağı ve belki bir danışma hattı olacak!.. Elbette, sadece otomobiller ve hareketlilik kavramı etrafında!..

PROUDLY MEMBER OF

Autobest

KARDEŞ PORTALIMIZ

Kobitek

CARSNEWS.TV, Okan ALTAN ve Teknoart Bilişim İşbirliğiyle yayınlanmaktadır.