Volvo'nun Ejderha Gücü
Tweet It! Facebook
27 Mayıs 2013 20:15

Volvo'nun Ejderha Gücü

“Volvo, baştan aşağı yenilediği otomobillerine "dragon" dövmesi yaptırıyor!.. Volvo'nun Yeni "Ejderha" Gücünün ardında Zhejiang Geely Holding Group ve yeni yöneticileri var.”

Yüzde yüz Volvo mühendisliğinde olacak olan XC90 için geri sayım devam ederken, geçtiğimiz yıl GM Avrupa'dan transfer ettikleri tecrübeli otomotiv yönetisi Alain Visser'in tecrübesine yepyeni olanaklar da tanımaya başladı. Visser'i Volvo Otomobilleri'nin pazarlama, satış ve müşteri ilişkilerinden sorumlu Başkan Yardımcılığı sorumluluğuna atayan marka, önümüzdeki yıllardaki büyük değişimi için şimdiden piyasanın en güçlü isimlerine "tam yetki" veriyor!..

Diğer tarafta; Volvo, satış noktalarını tam iki misline çıkarıyor. Lüks otomobil pazarındaki varlığını güçlendiriyor. Model çeşitliliğini üç misline çıkarıyor. Teknoloji ve mühendislik kabiliyetlerini de yükseltiyor. Nerede mi? Tabii ki, Çin'de!..

Fakat, oradaki bu gelişmeler, aslında 2016 yılına kadar markaya küresel anlamda yapılacak 11 Milyar Dolarlık yatırımların sadece bir parçasıyla gerçekleştirilecek…

Çin için artık "bizim en önemli yerel pazarımız" diyen Volvo yöneticileri, "burası artık bizim ikinci evimiz" diyerek de, Çin'e verilen önemin altını çiziyorlardı. 

Aslında sadece Volvo değil, benzer şekilde tüm lüks ve volüm markalar, Çin'deki varlıklarını, küresel varlıklarıyla eş değerde tutuyor… Volvo'nun farkı, ilk kez güçlü bir Batılı "premium" markanın  Çinlilerin finansmanıyla yeniden atağa geçmesi!.. 2010 yılında Zhejiang Geely Holding Group'un Ford Motor Company'den 1.7 Milyar Dolar'a satın aldığı İsveçli marka, satış bedelinin en az 5 misli bir bütçeyle kendini çok güçlü Almanların ligine yeniden sokuyor!..

Şimdilik ABD ve İsveç'ten sonra 47.150 adetle üçüncü büyük pazarı olan Çin için Volvo, 2020 yılına kadar 200 bin adetlik bir satış hedefi koyuyor.  Yeni yatırımların tamamlanmasının ardından küresel satışlarını bu yıla göre iki misline yani 800 bin adete çıkarmayı düşünen Volvo için, Çinli finansman da, Çinli müşteriler de, adeta bir "hazine"!.. 125 satış noktasının 5 yıl içinde 220'ye çıkarılabilmesi için, Amerikalı bayilerinin bile Çin'deki yeni Volvo showroom ve servislerini açmak üzere kendilerine teklifte bulunduklarını, açıklayan Volvo'nun Çin yönetimi, gerçekten akıllıca bir iş geliştirme atağına geçmişler…

Diğer yanda şu anda satılan 6 modelinin üstüne 6 yıl içinde 10 yeni model daha getirecek olan Volvo'nun, Çin'e özel çok lüks büyük sedanlarının yanında en yüksek teknolojilerle donanmış özel modelleri de olacakmış. Küresel pazarlar için ise, ayrıca Orta Sınıf ve V40 gibi küçük modeller de hazırlayan İsveçliler, tasarım departmanında, mühendislik ve ürün geliştirme bölümlerinde de rakip markalardan yapılacak transferlerle önümüzdeki 5 yıl içinde en az 5 misli bir "kalabalıklaşma" ön görüyorlar. İsveç'in yanında bu yeni "üs"lerinde dijital modellemeden kil modellemeye kadar herşeyi yapabilecekler; sadece Çin için değil küresel modellerine, artık çok önemli tüm yeniliklerin yeni Ar-Ge merkezlerinden çıkacağını söylüyorlar.

Çin hükümetinden yeni alınan onay ile, Çin'in güney batısındaki Chengdu ve kuzey doğusundaki Daqing şehirlerinde iki "sıfır kilometre" fabrika kurmaya başlayan Volvo, önümüzdeki 4 yıl boyunca Çin'de yapılacak üretimi ihraç edemeyecek olsa bile, Zhejiang Geely'den gelen müthiş bütçe ile 2017 ve sonrasında "10 ejderha" gücünde olacak!..

Sonuçta otomotivin küreselleşmesinde artık "memleket" bayraklarının öneminin kalmadığı ortada!.. Volvo'nun Çinli ve Jaguar Land Rover'ın Hintli finansmanlar ile nasıl dev adımlarla geleceklerini parlattıklarını fark edebiliyoruz!.. Çinle ortaklık yapan diğer tüm büyük ve küçük otomotiv gruplarının da, yeni ürün hazırlama konusunda nasıl rahat "nefes" aldıklarını da Pekin fuarındaki yeniliklerle gördük!.. 

Çin'in nakit gücünü, artık herkes, bir fırsat olarak kabul etmelidir!..


Bu Volvo yazısı, 4 Mayıs 2012 tarihli AutoShow dergisinde de yayınlanmıştır.

Albüm

diğer haberlerden

Haber Başlığı

Ioniq 6 Streamliner

Elektrikli model fırtınası, Hyundai’den gelen ters bir rüzgarla şiddetleniyor. “Electrified Streamliner” olarak tanımlanan Ioniq 6 ile sportif premium sedan piyasası karışacak… 2023 EcoBest Challenge ile vaat ettiği tüm WLTP verilerini gerçek menzil testleri sonucunda da teyit eden ve AUTOBEST'in 31 Avrupalı otomotiv yazarı ve uzmanından oluşan jürisi tarafından 2023'ün en iyi EV'si seçilen Ioniq 6, Ekim ayında Türkiye'de...

Lotus Emira GT4

Toyota’dan alınmış 3.456cc’lik V6 2GR-FE motorla, Harrop TVS 1900 supercharger, Motec “beyin” ve kuru karter uygulayıp 400 beygir gücünü Xtrac 6-ileri sequential şanzımanı direksiyon pedallarıyla ve sınırlı kaymalı diferansiyel LSD ile asfalta kayıpsız vermeye çalışan bir safkan yarışçı İngiliz…

Ferrari SP48 Unica

Yeni nesil ultra zenginlerin ve koleksiyonerlerin en büyük tutkusu, sadece kendilerinde olacak, benzersiz özel otomobiller ürettirmek... Ve bir tycoon, kendi zevkine göre Ferrari SP48 Unica'yı tasarlattı ve ürettirdi!..

Ferrari 812 Efsanesi

Tüm piyasa önce hibritlenip, sonra da elektriklenmeye yüz tutmuşken, 5 yıl önce gösterilen ve Maranello mühendisliğinin zirvesine çıkmış, “normal” Ferrari Gran Turismo aygırlarının en güçlü ve en hızlı atmosferik 812’leri saygıyla analım.

Italdesign Nissan GT-R50

Gelen taleplerle Nissan bir türlü sonlandıramıyor, hatta Nismo'ların Nismo'su T-Spec GT-R NISMO'yu bile halen en "update modified" haliyle yavaş yavaş üretmeye devam ediyor... Üç yıl önceki Altın Yaşında Italdesign dokunuşlarıyla bir koleksiyon modeli olarak yeniden tasarlanmış GT-R efsanesi, Nismo modifiyeli 3.8 litrelik Twin Turbo V6 motoruyla tam 720 beygir gücünde sadece 50 adetle sınırlı olarak üretilmeye başlanmıştı... Şimdi ise 2022'de de son koleksiyoner müşterilerine teslimatları bitiriliyor ve yolların en pahalı Limited Edition modellerinden biri olarak gösteriliyor...

Ares Design S1 Project

Türk asıllı Dany Bahar'ın son projesi Ares Design'ın son kreasyonu, HyperCar ile SuperSport ara kategorisinde sadece 24 adet üretilecek, arkadan itişiyle 2,7 saniyede 100’e hızlanacak!.. Fakat, Speedster versiyonu da ayrı bir bomba!..

1625HP'lik Jesko Hazır!

E85 yakıtla 1.625 beygir gücü ve normal benzinle bile 1.300HP'lik One:1 güç ağırlık oranlı KoenigseggJesko'lar, artık müşterilerine teslim edilmeye başlandı... E85 ile 2,2'ye çıkan normali 1,7 bar boot basınçlı Twin Turbo aluminyum 5.0lt V8 1500Nm'le çıkan maksimum torkunu 9-ileri ışık hızı şanzımanı LST, KED elektronik diferansiyeli ve UPOD ultimate power on demand KGCM vites kutusu kontrol modülüyle kullanıma sunuyor... Yakında yeni dünya hız rekorunu da duyacağız!..

Renault Mégane E-TECH Electric

İspanya'nın Costa del Sol sahil yollarında ilk kez kullandığımız Megane’ın tam elektriklisi, tüm ayrıntılarında Fransız kimliğini vurgulayan bir elektrikli kompakt seçenek. Fakat, bildiğimiz tüm Renault’ların çok daha üstünde premium özelliklerle şaşırttığını da itiraf edelim.

 
CarsNews.TV
Sizlere otomobil ve otomotiv dünyasındaki tüm yenilikleri Dünya ile aynı anda, hatta bazen herkesten önce, getirme iddiası ile açılmış yepyeni bir medyadır. Otomobillerin geleceği, otomotivin sırları ve sürüş keyfini en iyi ve en doğru şekilde görebileceğiniz ve tutkunu olacağınız bir bilgi merkezi!.. Aylık ve haftalık yazılı basın ile onbinlere, TV ile yüzbinlere ulaştıktan sonra; artık milyonlara ulaşabilmek gerekiyor!.. Bu arada Sizlerle bire bir buluşabilmek de fazlasıyla önemli!.. O sebeple CarsNews.TV, tüm sosyal medyanın haber kaynağı ve belki bir danışma hattı olacak!.. Elbette, sadece otomobiller ve hareketlilik kavramı etrafında!..

PROUDLY MEMBER OF

Autobest

KARDEŞ PORTALIMIZ

Kobitek

CARSNEWS.TV, Okan ALTAN ve Teknoart Bilişim İşbirliğiyle yayınlanmaktadır.