“Modüler ürün geliştirme anlayışı ve VW'nin MQB'sinden sonra, şimdi sıra Toyota'nın TNGA'sinde!.. Ofansif bir "oyun"a girişen Toyota, TNGA ile 10 Milyon adetlik barajı aşmayı planlıyor! ”
90'lı yıllarda 21. Yüzyıl piyasasında sadece bir iki otomotiv gurubu kalacağından bahsederdik… Şimdi ise, gruplar pek azalmasa da, otomobillerin platformları "bir iki"ye iniyor… Renault-Nissan'ın ortak modelleri ve VW'nin MQB'si, Toyota için çok iyi örnek oldular...
Belki ilk baştan bu yana defansif stratejilerle küreselleşen Toyota, Akio Toyoda ile ofansif bir yönetim sergilemeye başladı. Toyota, 4 yıl önce yaşadığı ağır krizinden ve ardından doğal felaketlerden sonra ancak toparlandı.
Akio Toyoda, "Futboldaki saha içindeki oyunu değiştirmek gibi, savunma yapmak artık bitti, artık saldırı formasyonuna geçiyoruz!" diyor.
Özellikle Ar-Ge yatırımlarına dikkat çeken Toyoda, markalarının bundan böyle çok daha hızlı büyüyeceğini iddia ediyor.
Toyota satışlarının en kısa zamanda 10 milyonu geçmesi gerektiğini belirten Akio Toyoda, rakiplerinin de benzer hedeflerini olduğunu hatırlatıyordu… Malum, VW Grubu 2018 yılı için 10 Milyonluk bir plan üzerinde yürüyor…
Bugüne kadar hiçbir otomobil şirketi yılda 10 Milyon barajını geçememişti!..
Fakat, Toyoda, geçtiğimiz hafta Lexus için yapılan pazarlama toplantısında bu eşiği "TNGA" ile aşacaklarını söyledi.
TNGA, Toyota'nın yeni küresel mimarisi!.. Ortak parça ve platform kullanımı ile daha çok ve daha farklı modeli daha ekonomik üretebilme planı!..
Bu TNGA ürün geliştirme stratejisi çerçevesinde ilk modeller 2015 yılında yollara çıkmaya başlayacak. Ve ardı arkası kesilmeyecek!.. Çünkü, Toyota'nın tüm dünya üretiminin yarısını kapsayan, hatta Prius'ları bile kapsayan, 3 ayrı önden çekerli araç platformu, bu TNGA ile kaynaştırılıyor. Böylece bu modüler strateji, Ar-Ge mühendisliğinden üretim maliyetlerine yüzde 30'lara varan çok ciddi bir karlılık ortaya çıkarılabilecekmiş… Zaman ve para; yeni teknoloji hazırlığı, verimli üretim prosesi, sade tasarım, ayrıntılarda daha yüksek dikkat ve kalite ile kazanılabilecekmiş… Küresel tedarik zincirlerinin de, daha verimli çalışması ve daha ekonomik üretim yapabilmeleri sağlanacakmış…
Hedef ise, aynı platformu paylaşan değişik Toyota modellerinde kullanılan parçaların yüzde 80'inin "aynı" olmasını sağlamakmış!.. Diğer modellerde de bu parçaların dört birinin kullanılması, TNGA ile planlanıyormuş.
"Benzerleştirme, aslında yeni bir fikir değil, fakat biz bunu daha yüksek bir seviyeye çıkarmaya çalışıyoruz!" diyen Toyota yöneticileri, en iyi verim için gelecekte çıkacak araçların gruplarını ve piyasaya çıkış tarihlerini en doğru şekilde belirleme sürecindeler. Böylece mühendislikten benzer parçalarla üretime, çok büyük bir harita çiziyorlar.
Bu şekilde Toyota; Lexus, Amerika ve Japonya için Toyota, gelişmekte olan pazarlar için Toyota ve "Unit Center" olarak 4 ayrı grupta çalışmaya başlamış. "Unit Center", şanzıman ve motorlarla ilgili paylaşımda olacak olan teknolojilerin Ar-Ge'sini gerçekleştiriyor. Toyota Grubu'nun önümüzdeki 20-30 yılını şekillendirecek olan TNGA ve "Unit Center", böylece Akio Toyoda'nın en önem verdiği iki başlık haline geldi.
250 km/h hıza kadar çalışan yeni aerodinamizm merkezinin de artık bağlı olduğu bu başlıklar, Hino kamyonları ve Daihatsu ile Scion markaları için de hizmet verecekler…
"Sınırlı kaynaklara rağmen daha iyi otomobiller yapmalıyız!" diyen Akio Toyoda, bu büyük değişim ile Toyota'nın 10 Milyon Barajını aşabilmesine artık daha güvenle bakmaya başlıyor! Ve, "Ürettiğimiz en iyi otomobil budur, demek yanlıştır! Daha iyisini yapmayı arzulamalıyız! Bir sonraki modelimiz, en iyi otomobilimiz olacak!" diyerek, iddiasının altını çiziyor!..
Umarız, son yıllarda nihayet güzelleşmeye başlayan Toyota'lar, 90'lardaki gibi yeniden sıkıcı olmaya başlamazlar!..
Toyota TNGA haberi, 6 Mayıs 2013 tarihli AutoShow dergisinde de yayınlanmıştır.
CARSNEWS.TV, Okan ALTAN ve Teknoart Bilişim İşbirliğiyle yayınlanmaktadır.