Alpinist MINI’ler
Tweet It! Facebook
07 Aralık 2013 23:27

Alpinist MINI’ler

“Alplerin virajlı kaygan yollarına özel “All4" ve MINI Paceman John Cooper Works!..”

Küçük otomobil ustası MINI, dört çekerli sistemi All4’u küçük SUV varyasyonları Countryman ve Paceman’in tüm versiyonlarında kullanmaya başlıyor. 

All4 teknolojisi, aslında başka markaların dört çekerli tekniğe sahip modellerinin fiyat farkından çok daha ekonomik ulaşılabilen, kesinlikle çok önemli bir güvenlik donanımı!.. Özellikle de, kaygan zeminli virajlı yollar için…

MINI, tüm All4 sürüş niteliklerini sergilemek için Deutsche Alpenstrasse denilen Alplerin kuzeyinde Bavyera’dan Avusturya Tirol’üne doğru uzanan dağ yollarında araçlarını denetirken, bu dört çekerli model programının 5 kapılı Countryman ve 3 kapılı Paceman’de Cooper versiyonlarında bile sunulmaya başlandığını duyuruyordu.

Önce sadece çok güçlü modellerde yer alan All4’un şimdi 122 HP’lik 1.6 benzinlilerde bile sunuluyor olması, özellikle küçük SUV üreticisi “rakip” markaların keyfini kaçıracaktır.

6 ileri manuel veya 6 ileri otomatik Cooper’lardaki bu yeni All4 seçenekleri, önden çekerli aynı aksesuar paketlerindekilerle Almanya’düa 1.700Euro fiyat farkıyla yollara çıktı. 100 km’de sadece 1 litrenin altında ekstra yakıt tüketimine sahip All4 MINI’ler arasında özellikle Paceman, gösterişli tasarımıyla bizce dört çekerli olmayı standart olarak hak eden en çekici MINI!..

Coupe formuna sahip Paceman, tasarımının yanında kabin içindeki çok iyi malzeme kalitesi ve şayırtıcı ergonomisiyle yollara çıktığı ilk günden bu yana bizleri şaşırtıyor. Arkaya doğru radikal şekilde alçalan tavanına rağmen, kabin içinde Countryman kadar geniş konfor sunan Paceman’in Sports Activity Coupe olarak anılması, gerçekten çok doğru… Hem bir dizayn objesine sahip oluyorsunuz, hem de BMW mühendisliğinin en iyi örneklerinden birini diğer MINI’lerin dar ölçülerinde değil, normal bir rahatlıkta yaşıyorsunuz…Aracın en uç köşelerine taşınmış iri tekerleri, (hatta normal MINI’lere bile benzemeyen) benzersiz bir tasarım, dinamik karakter, kullanım kolaylığı ve çok zengin donanım ile Paceman, şimdi All4 ile “tam” oluyor!..

Paceman’i ilk bakışta BMW 1 Serisi kadar büyük gibi algılasanız da, aslında 4.11 m’lik boyunun i3’e daha yakın olduğunu söylememiz gerek!.. İşte, tasarımın başarısı da, burada ortaya çıkıyor. Küçük ölçüler, geniş kabin içi ve daha büyük görünme!..

Tümüyle değişken supap yönetimine sahip 122 HP’lik Cooper, kolayca devirlenmese de, All4 seçeneğiyle sakin sürüşleri tercih edecekler için yeterli olacaktır. Virajlı yolların keyfinin asıl 60 beygir gücü ekstrası olan Cooper S All4 ile başlayacağını söylemeliyiz. 240 Nm’lik maksimum torklu Cooper S All4, normal Cooper’ın neredeyse yüzde 50 daha fazla torka sahip. 

Normal MINI’lerden 40 cm daha uzun olan Paceman’in özellikle 330 lt’lik bagaj hacmi ve arka koltuk diz mesafesinin beğenilmemesinin mümkün olmayacağını da belirtelim. 1.100 litreye kadar büyütülebilen yükleme hacminin, tatile yolculukları için fazlasıyla yeterli olabileceğini de söylemeliyiz. Arka koltuklarda sadece uzun boylular için baş mesafesinin “ancak” yeterli olması dışında arka koltuklara geçişin de pek kolay olmadığını hatırlatalım. Fakat, bu iki negatif dışında Paceman’in tüm özellikleri pozitif!.. Ancak, bu iki eksi değeri, Paceman’in potansiyel müşterilerinin “genç” ve genç yaşayanlar olduğunu düşünerek görmezden de gelebiliriz…

Bir küçük SUV-Coupe olan Paceman’in zirvesinde ise 218 beygir gücündeki John Cooper Works yer alıyor. JCW süslemeleri ve homurtulu motoruyla, Paceman “ruh”unu en güzel yaşatan JCW, tam bir eğlence makinası!..

Yüzüne savaş boyaları sürmüş gibi duran Paceman John Cooper Works, geniş eşikleri ve spoiler’leriyle daha “sıkı” suspansiyonuna işaret ediyor. 280 Nm’lik maksimum torka sahip 1.6 Turbo motorunun kısa bir süre de olsa 300 Nm’lik overboost özelliği de, bazen gerekli olabiliyor!..

İşte bu kombinasyon ile Paceman’in Alplerdeki dağ yollarındaki keyfi zirveye çıkıyor. All4 ile, zemin kayganlaşmaya başlasa da, korkusuzca hızlanabiliyor ve ardı ardına gelen virajlarla oynamaya başlıyorsunuz. Sürücüsünün emrindeki direksiyon, alçaltılmış suspansiyon, gazlanmak isteyen motor, hızla yükselen devir ibresi, 6 ileri manuel vitesle tam bir zevke dönüşüyor. Almanya otobanlarında 226 km/h maksimum hızı kaydetmek ve 0-100 km/h akselerasyonda 6.9 saniyeyi saymak…. 

İşte, şimdi “pace”man olduk!..

Sport tuşuna bastığınızda ise, daha da hızlı devirlenen motor, hafifçe sertleşen direksiyon ve değişen egzost akustiği… Değişen derken, gürleyen egzost!..

All4’un çevirme kuvvetini akslar arasında değişken dağıtmasıyla Paceman, kayak pistindeki slalom şampiyonu kadar kontrollü hız yapabiliyor. Kaygan noktalardan limitlerin üstünde geçerken ESP ışığı yanıp sönse de, dört teker çekiş sistemi yol tutuşu yeniden kazanıyor ve sürücüsünü strese sokmuyor…

Çok iyi bir tuning atölyesinden çıkmış gibi duran gösterişli yapısıyla tüm dikkatleri de üzerine çeken Paceman JCW All4, hız limiti olmayan Alman otobanlarında ve dağ yollarında tam bir adrenalin makinası… Üstelik All4 ile güvenli de!..

Gerçek JCW için pahalı diyenlere, Cooper alt yapısı üzerinde 18 inçlik tekerlekler, özel ön tampon, arkadaki reel difüzör, motor kaputundaki şeritler ve sert amortisörler ile John Cooper Works görünümlü Paceman’lerin de artık MINI tarafından sunulmaya başlandığını hatırlatalım. 

Fakat, Paceman JCW All4, bize göre MINI bile değil! Bambaşka bir sportif keyif otomobili!..

*18 Kasım 2013 AutoShow ve Aralık 2013 FAST&BOLD'da da yer almıştır.

Albüm

diğer haberlerden

Haber Başlığı

Ioniq 6 Streamliner

Elektrikli model fırtınası, Hyundai’den gelen ters bir rüzgarla şiddetleniyor. “Electrified Streamliner” olarak tanımlanan Ioniq 6 ile sportif premium sedan piyasası karışacak… 2023 EcoBest Challenge ile vaat ettiği tüm WLTP verilerini gerçek menzil testleri sonucunda da teyit eden ve AUTOBEST'in 31 Avrupalı otomotiv yazarı ve uzmanından oluşan jürisi tarafından 2023'ün en iyi EV'si seçilen Ioniq 6, Ekim ayında Türkiye'de...

Lotus Emira GT4

Toyota’dan alınmış 3.456cc’lik V6 2GR-FE motorla, Harrop TVS 1900 supercharger, Motec “beyin” ve kuru karter uygulayıp 400 beygir gücünü Xtrac 6-ileri sequential şanzımanı direksiyon pedallarıyla ve sınırlı kaymalı diferansiyel LSD ile asfalta kayıpsız vermeye çalışan bir safkan yarışçı İngiliz…

Ferrari SP48 Unica

Yeni nesil ultra zenginlerin ve koleksiyonerlerin en büyük tutkusu, sadece kendilerinde olacak, benzersiz özel otomobiller ürettirmek... Ve bir tycoon, kendi zevkine göre Ferrari SP48 Unica'yı tasarlattı ve ürettirdi!..

Ferrari 812 Efsanesi

Tüm piyasa önce hibritlenip, sonra da elektriklenmeye yüz tutmuşken, 5 yıl önce gösterilen ve Maranello mühendisliğinin zirvesine çıkmış, “normal” Ferrari Gran Turismo aygırlarının en güçlü ve en hızlı atmosferik 812’leri saygıyla analım.

Italdesign Nissan GT-R50

Gelen taleplerle Nissan bir türlü sonlandıramıyor, hatta Nismo'ların Nismo'su T-Spec GT-R NISMO'yu bile halen en "update modified" haliyle yavaş yavaş üretmeye devam ediyor... Üç yıl önceki Altın Yaşında Italdesign dokunuşlarıyla bir koleksiyon modeli olarak yeniden tasarlanmış GT-R efsanesi, Nismo modifiyeli 3.8 litrelik Twin Turbo V6 motoruyla tam 720 beygir gücünde sadece 50 adetle sınırlı olarak üretilmeye başlanmıştı... Şimdi ise 2022'de de son koleksiyoner müşterilerine teslimatları bitiriliyor ve yolların en pahalı Limited Edition modellerinden biri olarak gösteriliyor...

Ares Design S1 Project

Türk asıllı Dany Bahar'ın son projesi Ares Design'ın son kreasyonu, HyperCar ile SuperSport ara kategorisinde sadece 24 adet üretilecek, arkadan itişiyle 2,7 saniyede 100’e hızlanacak!.. Fakat, Speedster versiyonu da ayrı bir bomba!..

1625HP'lik Jesko Hazır!

E85 yakıtla 1.625 beygir gücü ve normal benzinle bile 1.300HP'lik One:1 güç ağırlık oranlı KoenigseggJesko'lar, artık müşterilerine teslim edilmeye başlandı... E85 ile 2,2'ye çıkan normali 1,7 bar boot basınçlı Twin Turbo aluminyum 5.0lt V8 1500Nm'le çıkan maksimum torkunu 9-ileri ışık hızı şanzımanı LST, KED elektronik diferansiyeli ve UPOD ultimate power on demand KGCM vites kutusu kontrol modülüyle kullanıma sunuyor... Yakında yeni dünya hız rekorunu da duyacağız!..

Renault Mégane E-TECH Electric

İspanya'nın Costa del Sol sahil yollarında ilk kez kullandığımız Megane’ın tam elektriklisi, tüm ayrıntılarında Fransız kimliğini vurgulayan bir elektrikli kompakt seçenek. Fakat, bildiğimiz tüm Renault’ların çok daha üstünde premium özelliklerle şaşırttığını da itiraf edelim.

 
CarsNews.TV
Sizlere otomobil ve otomotiv dünyasındaki tüm yenilikleri Dünya ile aynı anda, hatta bazen herkesten önce, getirme iddiası ile açılmış yepyeni bir medyadır. Otomobillerin geleceği, otomotivin sırları ve sürüş keyfini en iyi ve en doğru şekilde görebileceğiniz ve tutkunu olacağınız bir bilgi merkezi!.. Aylık ve haftalık yazılı basın ile onbinlere, TV ile yüzbinlere ulaştıktan sonra; artık milyonlara ulaşabilmek gerekiyor!.. Bu arada Sizlerle bire bir buluşabilmek de fazlasıyla önemli!.. O sebeple CarsNews.TV, tüm sosyal medyanın haber kaynağı ve belki bir danışma hattı olacak!.. Elbette, sadece otomobiller ve hareketlilik kavramı etrafında!..

PROUDLY MEMBER OF

Autobest

CARSNEWS.TV, Okan ALTAN ve Teknoart Bilişim İşbirliğiyle yayınlanmaktadır.