“Gelişen motor teknolojileriyle yükseyen hassasiyet, yakıtların niteliklerini de değiştirecek.”
Geleceğin otomobilleri için yeni motor seçenekleri ve yepyeni yakıt fikirleri geliştirilmeye devam ediliyor. Fakat, kimse geleceğin otomobillerinde nasıl bir yakıt kullanılacağı konusunda emin olamıyor…
Şu anda bizim Avrupa’da kullandığımız bildiğimiz yakıt çeşitlerinden başka, Latin Amerika’da örneğin bio-yakıt kullanılıyor… Şeker kamışından etanol ürettildikten sonra sonra şimdi de ikinci nesil etanol üretimi için çalışan yakıt firmaları, ulaşılan yüksek teknolojiler sayesinde doğaya en az zarar vermeyi de başarıyorlar… Ancak, yakıt üreticilerinin şu anda bir mozaik üzerinde çalıştıklarını biliyoruz. Yani tüm ihtimaller üzerine Ar-Ge yaptıklarını takip ediyoruz… Mobilitenin gidişatına göre yakıtlar da farklılaşacak!..
Örneğin Shell’in Qatar’daki devasa gazdan sıvıya GTL üretimi de, çok ilginç farklı çözümlerin başlangıcı gibi… Önümüzdeki yüzyıllarda petrol azalsa da, gaz çok daha uzun bir süre bulunmaya devam edeceği için, bu GTL seçeneklerininin değerlendirilebilmesi çok önemli…
LNG de başka bir ümit vaad ederken, hidrojen de diğer yanda yeni yakıt türleri olarak otomobil üreticilerinin ilgi alanına girdi.
Benzinin daha verimli olabilmesi için yeniden formüle edilmesi ise, RFG olarak yeni bir yakıt fikrini de ortaya çıkarıyor…
24 Saat Le Mans yarışları için Audi araçlarına Bosch Enjeksiyon ile birlikte çalışan Shell, özel bir “yarış dizeli” geliştirdi… Shell’in Ducati, Penske ve Ferrari ile olan ortak çalışmalarının yağlamanın ve benzinin en yüksek performansa uygun hale getirilmesinde de önemli bir birikim…
Markalar ile birlikte yapılan Ar-Ge ile, motor teknolojilerinin ilerlemesine uygun olarak yakıtın içindeki yüksek enerji katkılarından yakıtın tüm niteliklerine geğişmesi ve çevreye en az zarar verme yönünde hassaslaştırılması, Shell gibi markaların sadece yakıt satmak değil, artık bir laboratuar gibi çalışmalarını sağlıyor!..
Bu yılki Eco-Marathon sırasında buluştuğumuz Shell’in satışlardan sorumlu Başkan Yardımcısı Istvan Kapitany ve Shell’in baş bilim adamı Wolfgang Warnecke ile gerçekleştirdiğimiz söyleşide geleceğin mobilite kavramında enerjinin “ne” olacağını konuştuk. Motorsporları ve Eco-Marathon gibi fırsatlarla denenen yeni teknolojilerin, sürdürülebilir gelecek için ümit veren sonuçlar ortaya çıkardığını anlatan Shell yöneticileri, şu anda silindirin üst tarafındaki yanma odasının ideal şekilde yağlanabilmesi için bir sürpriz buluş gerçekleştirebildiklerini de anlatıyorlardı. Aerodinamizmin eksterm role sahip olduğu Nascar yarışlarında en “hava alamayan” koşullarda sınırları zorlayan motorların aşırı yüksek yağ sıcaklıklarında çalışırken, yakıt ve yağın ulaşabildiği en iyi performans tecrübesini de, günümüzün küçülen ve kompleksleşen motorlarına aktaran Shell, 360 HP’lik 2.0 lt motorlardan yüksek yüklü 1.0 lt’lik yeni Turbo’lara kadar ideal yağ ve yakıt formüllerini geliştiriyor. Le Mans yarışlarında da organizatör ACO ile tüm yarışan takımların teknik danışmanlığını da yapan Shell’in asıl amacının bu ortamları Ar-Ge araştırma platformuna dönüştürmek!..
Böylece istasyonlarda satılan yakıtlarla, yarışçılara verilen yakıtın yüzde 99 aynı olduğunu iddia eden Istvan ve Wolfgang, en yüksek beygir gücünün yanında artık en düşük yakıt tüketiminin de hedeflendiği yarış pistlerinden normal yollara yeni nesil motorlara uygun teknolojinin aktarılmasının amaçları olduğunu söylüyorlardı.
Bu arada çok yakın bir gelecekte Shell’in 2014 sonuna kadar yepyeni nesil yakıt servisine başlayacağını da açıklayan Kapitany ve Warnecke, şu anda bu yeni yakıtların tüm dünyadaki üreticiler tarafından denendiğini ve otomobil markalarının yeni nesil içten yanmalı motorlarındaki performans ile ekonomi sonuçları karşısında şok olduklarını ve sabırsızlandıklarını da belirttiler!..
Shell’in benzin ve dizelde yepyeni formüllerle yeni nesil yakıtlar için hazırlanmış olması, ultra modern teknolojilere sahip yeni motorların performansının daha da yükselebileceği ve yakıt tüketimlerinin daha düşebileceği konusundaki inancımızı güçlendiriyor!..
Yani, içten yanmalı motorların çok daha fazla potansiyeli olduğunu şimdi rahatlıkla söyleyebiliyoruz!..
*9 Haziran 2014 tarihli Auto Show Automotive Insider yazısıdır...
CARSNEWS.TV, Okan ALTAN ve Teknoart Bilişim İşbirliğiyle yayınlanmaktadır.