“20,8 kilometrelik Nordschleife rekorunu 6:48,047’ye çeken Mercedes-AMG GT Black Series, yarışlardan yollara değil, yollardan yarış pistine çıkan bir Super Star!..”
1927’de Almanya’da inşa edilmiş Nürburgring’in Nordschleife gibi her anlamda dünyanın en zorlu pisti üzerinde sürücünün becerileri ve otomobilin teknik yetenekleri, orada kırılan rekora daha büyük saygı duyulmasını gerektiriyor. Fakat, bu “Yeşil Cehennem” denilen yarış alanına büyük iddialarla gelen modern spor otomobillerin performanslarını, o otomobilin seri olarak üretilip üretilmediği ve ne kadar “standart” olduğuna bakarak değerlendirmemiz gerekiyor. Yani, plaka takılıp trafiğe çıkabilecek “road-legal” nitelikte olmasına ve lastiklerinin de yarışlara özel değil, TÜV onaylı olup olmamasına bakılarak, rekorların gerçek listesi oluşturuluyor.
20.8 kilometrede 73 viraja sahip olan Caracciola-Karussell’iyle baş döndüren Nürburgring pistinde her yıl, yeni modellerin dinamik testlerinin yanında yüzlerce tur zamanı rekor denemesi de yapılır. Böylece üreticilerin en dinamik modellerinin birbirleriyle objektif karşılaştırılması da mümkün olur. Ancak, herkes rekor kırdım dese de, araçların üzerindeki en küçük bir modifikasyon veya yazılımlarındaki tuning ve ayrıca da Nürburgring’in Nordschleife’sine doğru iki farklı mesafenin tur zamanları, kafa karıştırır.
Start düzlüğündeki tribünlerin bitiminden başlayıp T13'teki tribünlerin başlangıcına kadar uzanan bir Nordschleife turu 20,6 kilometre olarak sayılıyordu. Fakat, artık resmi “full-lap” rekoru için, T13 bölümünün kuzey ve güney yönündeki aynı başlangıç ve bitiş çizgilerine sahip 232 metrenin de dahil olduğu asıl uzun dönüş dikkate alınıyor. Eskiden Grand Prix sapağıyla pistin Nordschleife çıkışı arası tur zamanlarına dahil edilmiyordu. Hızlı kalkıştan sonra da tam bir tur ölçülmezdi. Şimdi ise 20.832 kilometrelik tam bir Nordschleife turunun hızlı başlangıç ile sürüşü, kalibre edilmiş fotoelektrik sensör teknolojisi kullanılarak noter eşliğinde ölçülüyor, daha doğru ve net rekor sıralaması oluşturuluyor. Zamanın izlenmesinin yanı sıra, araçlar ve lastikler de, noter tarafından inceleniyor ve onaylanıyor. Araç sınıflarının belirlenmesi de "KraftfahrtBundesAmt" KBA’nın resmi kategorilerine göre yapılıyor.
Nordschleife’nin bundan böyle sadece 20.832 metrelik tam turunun geçerli olacağı açıklanınca Mercedes-AMG GT Black Series, 6:48.047 ile yeni bir rekor kırdı. Bu rekor denemesinde eski tur mesafesi 20,6 kilometre için de 6 dakika 43,616 saniyelik zamanla Lamborghini ve Porsche bile sollandı!..
Bu arada orijinal pisti gerçek Formula 1 araçlarının 5,15 ile ve prototiplerde Porsche 919 Hybrid EVO’nun 5,19 ve homologe pist yarışçısı Porsche 956’ların 6,11 ile geçtiğini de notlarımızda görüyoruz. Suzuki GSXR gibi yarış motorsikletlerinin bile bu 20.832 metreyi 7,46 dakikada döndüğünü de hatırladığımızda; seri üretim standart araçların tur zamanlarının değeri daha iyi anlaşıyacaktır.
AMG GT Black Series’teki 4.0 litrelik V8 BiTurbo motorun 730 beygir gücü, ayarlanabilir aerodinamik, şasi ve traksiyon kontrolü, tümüyle seri üretim standardı olarak kırılan rekor, Lamborghini Aventador SVJ LP770-4’ten bile 1.35 saniye daha hızlı olarak kayda geçti.
AMG'ye göre bu aracın, ön difüzörün venturi etkisini daha da artırmak için önde 5 ve arkada 3 milimetre alçaltılmış ayarlanabilir yaylı amortisörleriyle uyarlanabilir suspansiyonu en sert dengeleyici ayarda, ön ve arka akslardaki kamber için ayar değerleri ise, maksimumda negatif 3.8 ve negatif 3.0 derecelerde imiş. Viraj demirlerinin de 3 seviyesinin en sıkısı ve 9 aşamalı AMG traksiyon kontrolünde de anahtar, güzergah bölümüne bağlı olarak 6 ile 7 arasında seçiliymiş. Arka rüzgarlığın alt ve üst kanatlarının her ikisi de, orta konumda tutulmuş ve ön alt spoyler ise “Yarış" pozisyonuna dışarı çekilmiş.
Black Series’in lastikleri olarak da Michelin, Mercedes’e özel MO ve "yumuşak bileşik" karışımı Pilot Sport Cup 2 R'yi geliştirmiş. Seramik yüksek performanslı kompozit fren sistemi de standart imiş. Tüm normal müşterilerin kullanımına sunulan bu ayarlar ve varyasyonlarla, rekor kıran bu otomobilde ayrıca takla koruma sistemli ve dört noktalı emniyet kemerleri içeren opsiyonel “Pist” paketi de varmış. Böylece bu AMG GT Black Series, "tamamen standart, sonradan modifiye edilmemiş modeller arasında” Nordschleife’nin en hızlısı olarak resmen kabul edildi.
Porsche fabrika takımı Manthey Racing’in hazırladığı 911 GT2 RS MR ise, 6:44.749’luk derecesiyle bu Mercedes’ten daha hızlı olma iddiasını sürdürse de; kendilerine artık yeni "modifiye araçlar" kategorisi listesinde oldukları hatırlatılıyor.
Arkadan itişli rekortmen AMG GT, asfaltın 7 ve havanın 10 santigrat derecede olduğu, zorlu parkurun bazı geçişlerinin tamamen kuru olmadığı bir ortamda pist rekorunu kırarken, hızlı tur sürelerini de, "wige SOLUTIONS”un tarafsız uzmanlarına kaydettirmiş.
35 yaşındaki profesyonel GT3 yarışçısı Maro Engel’in pilotajında Nordschleife’nin 20,8 tam turunu resmen 6:48,047 zamanla geçerek, standart “spor otomobiller” kategorisinin en üstüne çıkan Mercedes-AMG GT Black Series, agresif aerodinamik karbon fiber parçalarıyla aslında hiç de “normal yol” otomobili gibi durmuyor.
Rekor turunu tamamladıktan sonra "Pistin düzlüklerinde 300 km/h’nin çok üzerine çıktığımda AMG GT Black Series’in, GT3 yarış otomobilimden daha hızlı olduğunu fark ettim. Bu otomobilde yarış araçlarındaki gibi kendime özel performans kurulumu yapabiliyorum. Farklı yarış pistlerinin özel koşullarına ayrı ayrı uyarlayabileceğiniz, maksimum performans için birçok farklı ayar olanağı da var. Seri üretim otomobillerde bulunmayan özellikler, bunlar” diyordu, Maro Engel.
Motor sporlarından doğrudan türetilmiş iki büyük egzost çıkışı, karbon fiber kaput, motor bölmesinden çıkan sıcak havayı yönlendiren eğimli radyatör kurulumu, sofistike arka kanat konsepti ve büyük ölçüde kapalı gövde altı gibi genel bastırma kuvvetini artıran özelliklerle de donanmış olan Black Series, AMG’nin merkezi Affalterbach mühendislerinin tam bir ustalık eseri.
GT3 ve GT4 yarış arabalarına olan görsel ve teknik benzerliğinde daha büyük soğutma ağızlarının yanı sıra, çapraz olarak yerleştirilmiş soğutma paketinden beslenen sıcaklığını dışarı atan siyah cilalı karbon yüzeyli büyük çıkışları, hava direncinin azaltılması ve motoru soğutmak için hava kütlesi akışının optimize edilmesi gibi görevleri de var. Arka aksın üst ve alt salıncak kollarındaki rulmanlar da doğrudan motor sporlarından gelmiş.
İlk kez Black Series ile gaz döngüsünü maksimize eden Flat-Plane düz krank mili kullanılan Mercedes-AMG GT’in yeni eksantrik milleri ve egzost manifoldlarıya geliştirilmiş M178 LS2 koduna sahip 3.982 santimetreküp hacmini oluşturan V8 silindirleri ise, 1-8-2-7-4-5-3-6 sırasıyla ateşleniyor. Her detayı ekstrem hızlar için geliştirilmiş, pist yarışları şampiyonlarıyla yarışacak kapasitedeki, arkada üstü otomatik AMG Dynamics aktif flaplı çift kanatlı yıldızlı canavar, AMG SpeedShift DCT 7G şanzımanının dizginlediği 800 Nm’lik maksimum torkuyla 0-100 km/h hızlanmasını 3.2 saniye ve 0-200 km/h sprintini 9 saniyenin altında gerçekleştiriyor ve azami 325 km/h’lik sürate ulaşabiliyor.
Almanya’da 335.240 Euro fiyat etiketiyle AMG GT’lerin en güçlüsü Black Series, Mercedes logolu en sofistike, en akıllı malzeme karışımı ve en heyecan verici sürüş dinamiklerine sahip, bağımsız karakterli bir model oldu.
Bu süper yıldız hakkında daha da ayrıntılı ve teknik bilgiyi https://carsnews.tv/black-series-amg-gt sayfasında bulabilirsiniz...
CARSNEWS.TV, Okan ALTAN ve Teknoart Bilişim İşbirliğiyle yayınlanmaktadır.