Aston Martin Valkyrie
Tweet It! Facebook
27 Aralık 2020 04:51

Aston Martin Valkyrie

“Sanki üstüne organik bir kabuk konulmuş, 2,7 saniyede 0-100 km/h gerçekleştirecek ve 400 km/h üstüne çıkacak, 1.176 HP’lik hibrit V12’li gerçek bir F1 veya Le Mans yarışçısı…”

Bir Formula 1 otomobilinin çıplak tekerlerini örtün, kabinini de kapatın, sanki günümüz F1 yarışlarının en ünlü tasarımcısı Adrian Newey’in Playstation GranTurismo 6 için tasarladığı Red Bull X1’in 1’e 1 ölçeğindeki modellemesinin gerçek otomobil şeklini tam 2.500 saatte elde üretin!..

Hibrit ünitesinin atmosferik motoru da Cosworth’ün yollardaki en yeni ve en güçlü doğal emişli motoru olarak açıklanan 7.000 devirde 740 Nm’lik ve 10.000 devirde 1.014 beygir gücündeki 6,5 litrelik 65° V12 olsun!.. Hibrit ünitesi için Rimac’tan alınan elektrik motorundan gelen 280 Nm ve 162 HP ile sistemi performansı ekleyin ve 10.500 1/min devirde tam 865 kW yani 1.176 beygir gücüne ulaşan ve maksimum torku da 6.000 devirde tam 900 Nm vaat eden yeni İngiliz şövalyesiyle tanışalım…

İskandinav mitolojisinde savaş kahramanlarını Odin’in yanına götüren zırhlı kasklı mızraklı genç ve güzel valkürlerden ismini alan Valkyrie, tüm Aston Martin modellerinin piramidindeki zirve!..

Arkadan itişe doğru tahrik, 7-ileri çift kavramalı Ricardo şanzımanla aktarılıyor… Frenlerde Alcon kaliperler ve Surface Transforms yapımı karbon seramik diskler kullanılmış. Tüm araç dinamizmi için ise Bosch’un en iyi yarış tipi elektroniği görevlendirilmiş.

Valkyrie’nin AMR Pro denilen saatte 400 kilometreye tırmanabilen, LeMans LMP1 yarışçılarına kafa tutabilen, daha aerodinamik ayrıntılar, kompetisyon şasi, aktarma organı ve ultra hafiflikle, standart Valkyrie’lere göre çok ciddi bir modifikasyonu olmayan pist yarış versiyonu da hazırlanıyor. Sadece daha büyük bir ön splitter ve güçlü kuyruk plakalarıyla iki parçalı bir arka kanat ile downforce’u maksimize edecek farklılıklarla…

Standart halinde bile bulunan aktif hareketli aerodinamik parçaları, bir yandan daha fazla bastırma kuvveti ve diğer yandan yarış performansına uyum sağlamak için hazırlanmış. 

Normal yollarda bir canavar gibi görünecek Aston Martin hiper otomobili Valkyrie, pillerini Formula 1 araçlarındaki gibi KERS sistemiyle, fren yapıldığında ortaya çıkan enerjiyle şarj edebiliyor.

Red Bull Advanced Technologies mühendisleri, AMR Pro'nun virajlarda 3,3g’ye kadar maksimum yanal hızlanma kuvvetlerinin oluştuğunu belirtirken, yüksek hızlardan aniden fren yapıldığında da 3,5g’ye kadar ters kuvvetlerin oluşabileceğinden bahsediyor. Bu şiddetli negatif hızlanmalara karşı adeta yola yapışacak lastikler de gerektiğinden, olabilecek en pahalı, Le Mans dayanıklılık serilerinde de tercih edilen LMP1’lerle aynı özelliklerdeki özel üretim Michelin yarış lastikleri kullanılmış. 1 tonluk ağırlık hedefiyle yarış pisti versiyonunda iç mekan bilgi-eğlence monitörleri, klima sistemi, vs gerek görülmemiş. Ön ve yan camlar, hafif polikarbonattan yapılmış, gövde karbon fiber ile inceltilmiş ve sadece AMR Pro’ya özel suspansiyon kolları karbondan üretilmiş…

Fakat, AMR Pro ile Silverstone'da yan yana gelen normal Aston Martin Valkyrie’leri hakkında; Aston Martin Red Bull Racing F1 pilotları Max Verstappen ve Alex Albon tarafından teste bile çıkarıldığında, hiper otomobilin yarış ve yol versiyonları arasında farkın çok az olduğu vurgulanmıştı. Aynı iddia, aracın fiziksel gelişim programındaki Aston Martin yüksek performans test sürücüsü Chris Goodwin ve Aston Martin Racing WEC pilotları Darren Turner ve Alex Lynn tarafından da söyleniyordu. 

Agresif görselliğini teknik performansta bire bir yansıtan bir hiper otomobil olarak değerledirilen ve aynı zamanda bir yarış otomobili gibi aşırı keskin hissettirdiği söylenen, kullanıcısına ilk kez tanışacağı G-kuvvetlerini yaşatan ve bir normal yol otomobili olarak F1 aracına en yakın tepkiyi veren çok özel bir İngiliz spor mekaniği ustalığı olmuş, deniyor. 

Valkyrie'nin arkasındaki Cosworth V12 motorunun akuple olduğu hibrit sisteminin, kendi klasmanında CO2 emisyon değerlerini de karşılayabilmesine şaşırırken, artık 2021’e girerken 150 adetle sınırlı üretilecek serinin ilk örnekleri sahipleriyle buluşmaya başladan önce; yarış pistlerinde kullanılmak üzere hibrit sistemi olmayan ekstra 25 adet AMR Pro müşteri aracının teslimatları gerçekleşecek. Bu şekilde Aston Martin, şu ana kadar üreteceği tam 175 Valkyrie’nin tamamını tanesi 3 milyon Euro’ya satmış durumda. Yarış versiyonlarını 2021 Le Mans planında görrmeden önce bile; Valkyrie’lerin şimdiden koleksiyonerler arasında değiş tokuşunun başladığı duyuluyor. Aston Martin, müşterilerine, aracı belirli bir süre içinde yeniden satmasını yasaklayıp, otomobilin daha da değerlenmesini istiyor…

2016 yılında Aston Martin baş kreatifi Marek Reichmann, bir kapalı toplantıda bize ekstremin ekstremini yapacağız diye ilk kez Valkyrie’den bahsettiğinde RB 001 kod ismini öğrenmiş ve bu hiper otomobilin, Formula 1 ile LMP1 araçlarının arasında Ar-Ge’si tamamlanarak, çok üstün niteliklerle yollara çıkabileceğini tahmin etmiştik. 

Seksi görsellik ve mekanik mühendisliğin en üst seviyesiyle parlayan Valkyrie, dev bir kanadı olmasa da gövdesindeki fonksiyonel girintiler, aracın altındaki geniş hava kanalları, görünür spoiler olmadan da tasarımın tümüyle işlevsel başarısıyla çok yüksek bastırma kuvveti sağlıyor.

Üstelik bu sıra dışı günüme rağmen, trafik sıkışıklığında boyu 2,0 metre olanlara bile kendilerini rahat hissettirecek kabin içi genişliği sunuluyor. Ayrıca, normal sürüş güvenliği sistemlerinin, istenildiği an kapatılarak, normal yollarda yarış adrenalini yaşanmasına da izin veriliyor. 

Kokpitteki her yeri saran karbon ve simidi düzleştirilmiş çok sayıda kontrol ve çeşitli ekranlarla çıkarılabilir bir yarış tipi direksiyon, aslında araca bindiğiniz anda gerçek bir yarışçının içinde olduğunuzu düşündürüyor. Oturma pozisyonu yatma gibi olan Formula tipi karbon koltuklar, monokok zemine sıkıca sabitlenmişken, Valkyrie’nin sadece direksiyon ve pedalların konumlarını ayarlanabiliyorsunuz. A sütunlarındaki monitörden ise, dikiz aynalarının yerini alan dış kameralardan gelen görüntüleri takip edilebiliyorsunuz…

Fakat, asıl önemli konu, bu en çılgın modern İngilizin, aynı zamanda belki de son V12’li Aston Martin olacak olması…

Albüm

diğer haberlerden

Haber Başlığı

Ioniq 6 Streamliner

Elektrikli model fırtınası, Hyundai’den gelen ters bir rüzgarla şiddetleniyor. “Electrified Streamliner” olarak tanımlanan Ioniq 6 ile sportif premium sedan piyasası karışacak… 2023 EcoBest Challenge ile vaat ettiği tüm WLTP verilerini gerçek menzil testleri sonucunda da teyit eden ve AUTOBEST'in 31 Avrupalı otomotiv yazarı ve uzmanından oluşan jürisi tarafından 2023'ün en iyi EV'si seçilen Ioniq 6, Ekim ayında Türkiye'de...

Lotus Emira GT4

Toyota’dan alınmış 3.456cc’lik V6 2GR-FE motorla, Harrop TVS 1900 supercharger, Motec “beyin” ve kuru karter uygulayıp 400 beygir gücünü Xtrac 6-ileri sequential şanzımanı direksiyon pedallarıyla ve sınırlı kaymalı diferansiyel LSD ile asfalta kayıpsız vermeye çalışan bir safkan yarışçı İngiliz…

Ferrari SP48 Unica

Yeni nesil ultra zenginlerin ve koleksiyonerlerin en büyük tutkusu, sadece kendilerinde olacak, benzersiz özel otomobiller ürettirmek... Ve bir tycoon, kendi zevkine göre Ferrari SP48 Unica'yı tasarlattı ve ürettirdi!..

Ferrari 812 Efsanesi

Tüm piyasa önce hibritlenip, sonra da elektriklenmeye yüz tutmuşken, 5 yıl önce gösterilen ve Maranello mühendisliğinin zirvesine çıkmış, “normal” Ferrari Gran Turismo aygırlarının en güçlü ve en hızlı atmosferik 812’leri saygıyla analım.

Italdesign Nissan GT-R50

Gelen taleplerle Nissan bir türlü sonlandıramıyor, hatta Nismo'ların Nismo'su T-Spec GT-R NISMO'yu bile halen en "update modified" haliyle yavaş yavaş üretmeye devam ediyor... Üç yıl önceki Altın Yaşında Italdesign dokunuşlarıyla bir koleksiyon modeli olarak yeniden tasarlanmış GT-R efsanesi, Nismo modifiyeli 3.8 litrelik Twin Turbo V6 motoruyla tam 720 beygir gücünde sadece 50 adetle sınırlı olarak üretilmeye başlanmıştı... Şimdi ise 2022'de de son koleksiyoner müşterilerine teslimatları bitiriliyor ve yolların en pahalı Limited Edition modellerinden biri olarak gösteriliyor...

Ares Design S1 Project

Türk asıllı Dany Bahar'ın son projesi Ares Design'ın son kreasyonu, HyperCar ile SuperSport ara kategorisinde sadece 24 adet üretilecek, arkadan itişiyle 2,7 saniyede 100’e hızlanacak!.. Fakat, Speedster versiyonu da ayrı bir bomba!..

1625HP'lik Jesko Hazır!

E85 yakıtla 1.625 beygir gücü ve normal benzinle bile 1.300HP'lik One:1 güç ağırlık oranlı KoenigseggJesko'lar, artık müşterilerine teslim edilmeye başlandı... E85 ile 2,2'ye çıkan normali 1,7 bar boot basınçlı Twin Turbo aluminyum 5.0lt V8 1500Nm'le çıkan maksimum torkunu 9-ileri ışık hızı şanzımanı LST, KED elektronik diferansiyeli ve UPOD ultimate power on demand KGCM vites kutusu kontrol modülüyle kullanıma sunuyor... Yakında yeni dünya hız rekorunu da duyacağız!..

Renault Mégane E-TECH Electric

İspanya'nın Costa del Sol sahil yollarında ilk kez kullandığımız Megane’ın tam elektriklisi, tüm ayrıntılarında Fransız kimliğini vurgulayan bir elektrikli kompakt seçenek. Fakat, bildiğimiz tüm Renault’ların çok daha üstünde premium özelliklerle şaşırttığını da itiraf edelim.

 
CarsNews.TV
Sizlere otomobil ve otomotiv dünyasındaki tüm yenilikleri Dünya ile aynı anda, hatta bazen herkesten önce, getirme iddiası ile açılmış yepyeni bir medyadır. Otomobillerin geleceği, otomotivin sırları ve sürüş keyfini en iyi ve en doğru şekilde görebileceğiniz ve tutkunu olacağınız bir bilgi merkezi!.. Aylık ve haftalık yazılı basın ile onbinlere, TV ile yüzbinlere ulaştıktan sonra; artık milyonlara ulaşabilmek gerekiyor!.. Bu arada Sizlerle bire bir buluşabilmek de fazlasıyla önemli!.. O sebeple CarsNews.TV, tüm sosyal medyanın haber kaynağı ve belki bir danışma hattı olacak!.. Elbette, sadece otomobiller ve hareketlilik kavramı etrafında!..

PROUDLY MEMBER OF

Autobest

KARDEŞ PORTALIMIZ

Kobitek

CARSNEWS.TV, Okan ALTAN ve Teknoart Bilişim İşbirliğiyle yayınlanmaktadır.