BMM M6 Gran Coupe
Tweet It! Facebook
11 Mayıs 2013 18:15

BMM M6 Gran Coupe

“Büyük "M", ya da paranın satın alabileceği en iyi "M" olarak gösterilen BMW M6 Gran Coupe, tüm lüksünün yanında 4.4 litrelik M TwinPower Turbo V8 motoruyla tam 560 HP 680 Nm!..”

M GmbH'nın hazırladığı yarışçı BMW'ler elbette, çok daha pahalılar… Fakat, seri üretimden çıkan "normal binek" olarak üretilen M'ler arasında M6 Gran Coupe, en pahalı seçenek olarak duruyor! Türkiye'deki fiyat etiketindeki rakamın ise, dev ÖTV ile, gerekli performans paketleri ekstralarıyla, 300.000 Euro'ya yaklaşması bekleniyor!.. Peki, bu pahalılığı hak ediyor mu?..

Bizce, evet!.. İtalyan aygır ve boğaları kadar hızlı bir Alman "4 kapılı"sı!..

Öncelikle, tüm M'ler arasında en "yakışıklı"sı!.. 4.4 litrelik M TwinPower Turbo V8 motoruyla tam 560 beygir gücünde ve 680 Nm'lik maksimum torka sahip!.. 0-100 km/h hızlanması ise 4.2 saniye!.. 0-1000 m geçişi ise 21.8 saniye!.. 80-120 km/h esnekliği de 4. viteste 3.6, 5. viteste de 4.5 saniye!.. Maksimum hızı 305 km/h!..

Karbon fiber ile güçlendirilmiş plastikten yapılmış özel şekilli içbükey tavana sahip Coupe basıklığında 4 kapılı bir hız canavarı!.. Üstelik arkada iki kişi için Rolls-Royce konforunda yer sunuyor.. Hatta, kısa yolculuklarda 5. kişi de, M6 Gran Coupe'ye binebiliyor.

Yani, arkada koltukları olan V12'li Ferrari'ler ve Aston Martin Rapide'in tam karşısına çıkıyor!.. Diğer bir rakibi ise, Porsche Panamera Turbo S!..

Normal 6 serisi Gran Coupe'lerden motor dışındaki en büyük farkları da, soğutma hava ihtiyaçları için aracın önündeki dapa büyük hava ağızları, şasi geometrisi, ağırlık dengesi ve aracın yüksek hızıyla uyumlu aerodinamik değişiklikler…

M6 Gran Coupe, en yüksek performans ve lüksü bir araya getirirken, aklımıza M5'in pabucunun dama atıldığı bile geliyor!..

M GmbH'nın geçmişte McLaren F1 için ürettiği 6.0 litrelik 627 beygir gücündeki V12 motorun performasına artık bir 2/3 büyüklüğündeki motorla yakalaşılıyor olması, gerçekten çok ilginç! M6 GC'nin direksiyonuna geçerken heyecanımız zirveye çıkıyor!..

M6'lar arasında aslında en "sert" olanı 113 mm daha kısa dingil mesafesine sahip olan Coupe formunda sunuluyor… Cabriolet biraz daha "konforlu"… Yani, her M6 diğerinden daha farklı, yaylanma, amortisör, anti roll bar ve elektronik "sertlik" kalibrasyonu sunuyor!.. Fakat, M6 Gran Coupe Sport+ modunda, en şiddetli sürüş sunan Coupe'nin hemen ardından geliyor!.. Hatta, konfor modunda bile, M5'lerden çok daha sportif olduğu iddia ediliyor.

Bu sportifliği en iyi destekleyenler ise, kromaj panjur, çok gösterişli ve "havadar" 20 inçlik jantlar, altın renkli Brembo kaliperler, aerodinamik bir hat oluşturan yan eşikler, Zagato tarzı "double-bubble" çıkıntıları olan normal sunroof'lu bir tavana göre yarı yarıya daha hafif karbon fiber tavan paneli ve karbon fiber arka difüzör gibi ilk pakışta fark edilen, sangi çok pahalı bir modifiyecinin elinden çıkmış gibi görünen değişiklikler… Kabin içindeki Alcantara döşemenin yumuşak deri ile kombinasyonu ve bir BMW klasiği "sürücüye dönük" pozisyon da sportifliği tamamlıyor.

M5'e göre 58 mm daha az yüksekliğe sahip aracın ağırlık merkezinin aşağıya çekilebilmesi için tüm yürür aksamın 650'lere göre 2 santimetre aşağıya çekmiş olduğunu da fosforlu kalemle işaretlemeliyiz!.. Böylece motor kaputunun altında daha büyük turbo üniteleri için de yer açıldığından bahsediliyor…

Tüm bunların yanında soğukkken bile müthiş çalışan CCM karbon seramik frenler, elektrikli arka cam perdeleri, ısıtmalı arka koltuklar, sürücü için cama yansıyan head-up ekran, Bang&Olufsen audio gibi müthiş ekstraları da M6 Gran Coupe'nin üzerinde görünce, nabzımız devir göstergesi gibi bir anda fırlıyordu!..

M6 Gran Coupe sürüşümüzde kalabalık Almanya otobanı üzerinde bir anda 300 km/'ye kadar zıplamak ve sonra anien 50 km/h'ye kadar yavaşlamak, yani ani hızlanma ve ani yavaşlamaların en keyifli şekilde güvenle yapılabilirken, devir ibresinin kırmızıya aniden yaslanması ve bu sırada motorun müthiş gürlemesi, gerçekten tarifi zor bir keyif… 3.000 1/min devirde bile bariton homurtularla ilerleyen dört çıkışlı egzosta sahip M6 Gran Coupe, devrini yükseltirken sesini "alto"ya çeviriyor, adeta bir FIA GT yarış otomobilinin egzostuna çeviriyor!.. Direksiyon üzerindeki M2 tuşuna basarak, M6 Gran Coupe'yi tüm sportif moda, sanki pist yarışı karakterine geçiriyorsunuz… Bu arada bu M1 ve M2 tuşlarını, motor yazılımından şasi fonksiyonlarına programlayabileceğinizi de hatırlatalım. DSC modu, motor performans karakteristikleri, dinamik amortisör kontrolü haritalaması ve şanzıman oranları, yani aracın tüm dinamizm ayarlarını bu tuşlara istediğiniz gibi kaydedebiliyorsunuz… Hatta Head-UP-Display'de göreceğiniz renkli veriler bile programlanabiliyor. Bu arada uyarmakta da fayda var; M6 GC'yi o kadar fazla "sert"leştirebilirsiniz ki, bazen milimetrik sürüş pacağım diye otomobili avucunuzdan kaçırma riski de ortaya çıkabilir… Özellikle de, sürüşümüzün uzun kısmının geçtiği Bavyera köyleri arasındaki dar virajlı gibi parkurlarda… Oralarda da aslında sürücü için büyük bir eğlence yaratılabilirken, araçtaki diğer yolcuların biraz tedirgin olacağını da belirtelim… Fakat, M1 tuşuna konfor sürüş ayarı kaydedersiniz, Bavyera köylerinin manzarasını daha fazla yaşayabilirsiniz… 

Dr. Jekyll ve Mr. Hyde'ın en yeni serüvenlerine hoş geldiniz!..

6 Mayıs 2013 tarihli AutoShow dergisinde de yayınlanan bu yazımın altındaki not:

BMW M5'lerin satışlarını doğrudan etkilemesi beklenen M6 Gran Coupe, otomobil kavramının ve Alman mühendisliğinin ulaştığı en yüksek zirveyi temsil eden, bir iki otomobilden biri!.. Rakip ise elbette, CLS 63 AMG!.. 

Albüm

diğer haberlerden

Haber Başlığı

Ioniq 6 Streamliner

Elektrikli model fırtınası, Hyundai’den gelen ters bir rüzgarla şiddetleniyor. “Electrified Streamliner” olarak tanımlanan Ioniq 6 ile sportif premium sedan piyasası karışacak… 2023 EcoBest Challenge ile vaat ettiği tüm WLTP verilerini gerçek menzil testleri sonucunda da teyit eden ve AUTOBEST'in 31 Avrupalı otomotiv yazarı ve uzmanından oluşan jürisi tarafından 2023'ün en iyi EV'si seçilen Ioniq 6, Ekim ayında Türkiye'de...

Lotus Emira GT4

Toyota’dan alınmış 3.456cc’lik V6 2GR-FE motorla, Harrop TVS 1900 supercharger, Motec “beyin” ve kuru karter uygulayıp 400 beygir gücünü Xtrac 6-ileri sequential şanzımanı direksiyon pedallarıyla ve sınırlı kaymalı diferansiyel LSD ile asfalta kayıpsız vermeye çalışan bir safkan yarışçı İngiliz…

Ferrari SP48 Unica

Yeni nesil ultra zenginlerin ve koleksiyonerlerin en büyük tutkusu, sadece kendilerinde olacak, benzersiz özel otomobiller ürettirmek... Ve bir tycoon, kendi zevkine göre Ferrari SP48 Unica'yı tasarlattı ve ürettirdi!..

Ferrari 812 Efsanesi

Tüm piyasa önce hibritlenip, sonra da elektriklenmeye yüz tutmuşken, 5 yıl önce gösterilen ve Maranello mühendisliğinin zirvesine çıkmış, “normal” Ferrari Gran Turismo aygırlarının en güçlü ve en hızlı atmosferik 812’leri saygıyla analım.

Italdesign Nissan GT-R50

Gelen taleplerle Nissan bir türlü sonlandıramıyor, hatta Nismo'ların Nismo'su T-Spec GT-R NISMO'yu bile halen en "update modified" haliyle yavaş yavaş üretmeye devam ediyor... Üç yıl önceki Altın Yaşında Italdesign dokunuşlarıyla bir koleksiyon modeli olarak yeniden tasarlanmış GT-R efsanesi, Nismo modifiyeli 3.8 litrelik Twin Turbo V6 motoruyla tam 720 beygir gücünde sadece 50 adetle sınırlı olarak üretilmeye başlanmıştı... Şimdi ise 2022'de de son koleksiyoner müşterilerine teslimatları bitiriliyor ve yolların en pahalı Limited Edition modellerinden biri olarak gösteriliyor...

Ares Design S1 Project

Türk asıllı Dany Bahar'ın son projesi Ares Design'ın son kreasyonu, HyperCar ile SuperSport ara kategorisinde sadece 24 adet üretilecek, arkadan itişiyle 2,7 saniyede 100’e hızlanacak!.. Fakat, Speedster versiyonu da ayrı bir bomba!..

1625HP'lik Jesko Hazır!

E85 yakıtla 1.625 beygir gücü ve normal benzinle bile 1.300HP'lik One:1 güç ağırlık oranlı KoenigseggJesko'lar, artık müşterilerine teslim edilmeye başlandı... E85 ile 2,2'ye çıkan normali 1,7 bar boot basınçlı Twin Turbo aluminyum 5.0lt V8 1500Nm'le çıkan maksimum torkunu 9-ileri ışık hızı şanzımanı LST, KED elektronik diferansiyeli ve UPOD ultimate power on demand KGCM vites kutusu kontrol modülüyle kullanıma sunuyor... Yakında yeni dünya hız rekorunu da duyacağız!..

Renault Mégane E-TECH Electric

İspanya'nın Costa del Sol sahil yollarında ilk kez kullandığımız Megane’ın tam elektriklisi, tüm ayrıntılarında Fransız kimliğini vurgulayan bir elektrikli kompakt seçenek. Fakat, bildiğimiz tüm Renault’ların çok daha üstünde premium özelliklerle şaşırttığını da itiraf edelim.

 
CarsNews.TV
Sizlere otomobil ve otomotiv dünyasındaki tüm yenilikleri Dünya ile aynı anda, hatta bazen herkesten önce, getirme iddiası ile açılmış yepyeni bir medyadır. Otomobillerin geleceği, otomotivin sırları ve sürüş keyfini en iyi ve en doğru şekilde görebileceğiniz ve tutkunu olacağınız bir bilgi merkezi!.. Aylık ve haftalık yazılı basın ile onbinlere, TV ile yüzbinlere ulaştıktan sonra; artık milyonlara ulaşabilmek gerekiyor!.. Bu arada Sizlerle bire bir buluşabilmek de fazlasıyla önemli!.. O sebeple CarsNews.TV, tüm sosyal medyanın haber kaynağı ve belki bir danışma hattı olacak!.. Elbette, sadece otomobiller ve hareketlilik kavramı etrafında!..

PROUDLY MEMBER OF

Autobest

KARDEŞ PORTALIMIZ

Kobitek

CARSNEWS.TV, Okan ALTAN ve Teknoart Bilişim İşbirliğiyle yayınlanmaktadır.