Yarışçı bir hibrid Yaris
Tweet It! Facebook
08 Eylül 2013 19:28

Yarışçı bir hibrid Yaris

“Toyota'nın bir hibrid ustası olduğunu kimse tartışamaz!.. Yaris gibi çok küçük bir modelde bile hibrid tekniğini kullanan Toyota, bunu şimdi 420 HP gibi bir performansa çıkarıyor!..”

Le Mans gibi dayanıklılık yarışlarından Formula 1'e kadar, artık hibrid teknolojisi, en önemli disiplin olma yönünde gelişiyor. 

Hibrid uzmanı Toyota ise, bu teknolojinin normal yol araçlarında da yaygınlaşması için en çok çaba gösteren marka!.. 
Şu an için bir konsept olan Yaris Hybrid-R da, bu yoldaki çalışmalardan biri...
3 kapılı küçük Yaris'e modifiyeli bir 1.6 lt benzinli motor ve iki adet elektrikli motorla “intelligent electric four-wheel drive capability" akıllı elektrikli dört çekerli sürüş kapasitesi koyan Toyota, artık gerçekten sınırları zorluyor!..

300 beygir gücündeki direkt enjeksiyonlu Turbo benzinli motor, özel olarak Almanya'daki Toyota Motorsport GmbH (TMG) tarafından FIA kurallarına uygun olarak geliştirilmiş ve bir "Global Race Engine" olarak değişik motorsporları branşlarında kullanılacakmış!..

Bu içten yanmalı motor Yaris Hybrid-R'da ön tekerlere tahrik verirken, arkadaki her bir teker ise herbiri 60 HP olan elektrik motorlar tarafından döndürülecekmiş. Aslında bunu bildiğimiz Yaris Hybrid'teki geometriye de benzetebiliriz... Fakat, bu yarışçı konseptin toplam gücü tam 420 HP!..

TS030 Hybrid endürans yarış aracındaki gibi bir Süper Kapasitör'de frenlemelerden elde edilen enerji geri kazanımını depolayan Toyota, Yaris'te bu kapasitörü arka koltukların altına yerleştirmiş. Yaris Hybrid'in bataryasının da aynı yerde olduğunu hatırlatırken, Süper Kapasitör'ün bataryaya göre daha yüksek bir güç yoğunluğuna ve çok daha hızlı bir şarj ve deşarj kapasitesine sahip olarak pistteki sportif sürüşlere çok daha uygun olduğunu belirtelim... 
Motor ve 6 ileri sequential şanzımanın arasında üçüncü bir 60 HP'lik elektrikli motoru da bulunan Yaris Hybrid-R, deselarsyon sırasında Süper Kapasitör'ü besliyor ve akselerasyon sırasında da gücü doğrudan arkadaki elektrik motorlarına aktarıyor...

Baştan aşağı performans odaklı hazırlanmış olan Yaris Hybrid-R, yeni farları, daha geniş bir panjuru, siyah ve mavi detaylarının beyaz gövde üstündeki "hızlı" çizgileri, ön tampondaki iki büyük hava girişi ve mavi LED DRL ışıkları, özel 18 inçlik TRD jantlarıyla asimetrik desenli 225/40 R18 Michelin Pilot Sport Cup lastikleriyle, tek kelime ile "müthiş" duruyor.

Önde 6 piston kaliperli oluklu ve perfore fren diskleri ve arkada 4 piston kaliperli fren diskleri, yarış tipi hızlı açılabilen benzin depo kapağı, LED arka ışıkları, tavana entegre spoiler, büyük difüzör ve ortada duran egzost çıkışı da, bu küçük yarışçı "yeşil" Toyota'nın diğer sportif ayrıntıları...

Konseptin kabin içindeki iki renkli Recaro sportif koltuklarındaki siyah deri kenarlar ve mavi Alcantara'da çok şık görünüyor... Bu döşemenin konsol ve kapı panellerinde de devam ettirilmiş olması da şıklığı tamamlıyor. Alcantara kaplı sportif direksiyon ve sürücünün sağ eline çok yakın vei yukarıda konumlandırılmış vites kolu da, Yaris'i tam bir yarışçı yapıyor. Özellikle de direksiyonun üstündeki “Track” veya “Road” modlarıyla "Boost" fonksiyonunu açan düğme de, tam kompetisyon tarzı!..

Yaris'in imajına sportiflik kazandıran bu konseptin, sınırlı sayıda da olsa gerçek üretime girmesini, diliyoruz!..


Tekrar olacak, fakat, bu ilginç otomobil için Toyota'nın orijinal bülteninden de alıntı yapmak istiyorum...

Toyota, 2013 Frankfurt Motor Show’da Yaris Hybrid-R konseptinin dünya prömiyerini gerçekleştirecek. Yaris Hybrid-R konsepti 1,6 lt benzinli global yarış motoru (GRE) ile birlikte çalışan iki güçlü elektrik motoru sayesinde akıllı 4 çeker performansı sunuyor.

Yaris Hybrid-R konsepti özellikle motor sporlarında kullanılmak üzere Toyota Motor Sporları Takımı için tasarlanan 4 silindirli 300 beygir gücündeki 1,6 turbo motor ile donatıldı. Arkadaki iki tekerlek Yaris Hybrid modelinde kullanılan 60 beygirlik elektrik motoru ile destekleniyor. Yaris Hybrid-R konsepti, bu hibrit güç sistemi ile toplamda 420 beygirlik güç sunuyor. Hızlanma anında benzin motorunu destekleyen bu iki elektrik motoru frenleme esnasında elektrik jeneratörü vazifesi de görüyor.   

TS030 hibrit yarış otomobilinde olduğu gibi fren sırasında depolanan enerji ile hızla şarj edilebilen Yaris Hybrid-R konsept, hız ve yüksek enerji yoğunluğu konusunda da spor bir otomobile uygun teknolojiye sahip bulunuyor. Yaris Hybrid-R konsepti fren yaptığında süper kapasitör sayesinde 10 saniye içinde enerjisini yeniden kazanıyor. Hibrit otomobillerde kullanılan piller ile karşılaştırıldığında süper kapasitör daha yüksek güç yoğunluğuna ve çok yüksek verimlilikte şarj/deşarj hızına ulaşıyor.  

Yaris Hybrid-R konseptinin motor ve 6 vitese sahip sıralı şanzımanı arasında bulunan 3’ncü 60 beygirlik elektrik motoru, süper kapasitörü beslemek için yavaşlama esnasında bir jeneratör gibi çalışıyor ve hızlanma sırasında da arka elektrikli motorları destekliyor. Jeneratör, ivmeyi artırmak ve yol tutuşunu iyileştirmek amacı ile motor gücünü sınırlamak yerine elektronik çekiş kontrol sistemi gibi çalışmasını sürdürüyor ve tork gücünü arka tekerleklere elektrik enerjisi olarak yönlendiriyor. 

Arka elektrik motorları büyük ölçüde sol ve sağ arka tekerlekler arasında tork dağılımını değiştirerek virajlarda Yaris Hybrid-R’ın yol tutuş performansını artırıyor. Her bir elektrikli motor, akıllı tork dağılımı elde etmek için jeneratör veya motor olarak bağımsız olarak da kullanılabiliyor.

Albüm

diğer haberlerden

Haber Başlığı

Ioniq 6 Streamliner

Elektrikli model fırtınası, Hyundai’den gelen ters bir rüzgarla şiddetleniyor. “Electrified Streamliner” olarak tanımlanan Ioniq 6 ile sportif premium sedan piyasası karışacak… 2023 EcoBest Challenge ile vaat ettiği tüm WLTP verilerini gerçek menzil testleri sonucunda da teyit eden ve AUTOBEST'in 31 Avrupalı otomotiv yazarı ve uzmanından oluşan jürisi tarafından 2023'ün en iyi EV'si seçilen Ioniq 6, Ekim ayında Türkiye'de...

Lotus Emira GT4

Toyota’dan alınmış 3.456cc’lik V6 2GR-FE motorla, Harrop TVS 1900 supercharger, Motec “beyin” ve kuru karter uygulayıp 400 beygir gücünü Xtrac 6-ileri sequential şanzımanı direksiyon pedallarıyla ve sınırlı kaymalı diferansiyel LSD ile asfalta kayıpsız vermeye çalışan bir safkan yarışçı İngiliz…

Ferrari SP48 Unica

Yeni nesil ultra zenginlerin ve koleksiyonerlerin en büyük tutkusu, sadece kendilerinde olacak, benzersiz özel otomobiller ürettirmek... Ve bir tycoon, kendi zevkine göre Ferrari SP48 Unica'yı tasarlattı ve ürettirdi!..

Ferrari 812 Efsanesi

Tüm piyasa önce hibritlenip, sonra da elektriklenmeye yüz tutmuşken, 5 yıl önce gösterilen ve Maranello mühendisliğinin zirvesine çıkmış, “normal” Ferrari Gran Turismo aygırlarının en güçlü ve en hızlı atmosferik 812’leri saygıyla analım.

Italdesign Nissan GT-R50

Gelen taleplerle Nissan bir türlü sonlandıramıyor, hatta Nismo'ların Nismo'su T-Spec GT-R NISMO'yu bile halen en "update modified" haliyle yavaş yavaş üretmeye devam ediyor... Üç yıl önceki Altın Yaşında Italdesign dokunuşlarıyla bir koleksiyon modeli olarak yeniden tasarlanmış GT-R efsanesi, Nismo modifiyeli 3.8 litrelik Twin Turbo V6 motoruyla tam 720 beygir gücünde sadece 50 adetle sınırlı olarak üretilmeye başlanmıştı... Şimdi ise 2022'de de son koleksiyoner müşterilerine teslimatları bitiriliyor ve yolların en pahalı Limited Edition modellerinden biri olarak gösteriliyor...

Ares Design S1 Project

Türk asıllı Dany Bahar'ın son projesi Ares Design'ın son kreasyonu, HyperCar ile SuperSport ara kategorisinde sadece 24 adet üretilecek, arkadan itişiyle 2,7 saniyede 100’e hızlanacak!.. Fakat, Speedster versiyonu da ayrı bir bomba!..

1625HP'lik Jesko Hazır!

E85 yakıtla 1.625 beygir gücü ve normal benzinle bile 1.300HP'lik One:1 güç ağırlık oranlı KoenigseggJesko'lar, artık müşterilerine teslim edilmeye başlandı... E85 ile 2,2'ye çıkan normali 1,7 bar boot basınçlı Twin Turbo aluminyum 5.0lt V8 1500Nm'le çıkan maksimum torkunu 9-ileri ışık hızı şanzımanı LST, KED elektronik diferansiyeli ve UPOD ultimate power on demand KGCM vites kutusu kontrol modülüyle kullanıma sunuyor... Yakında yeni dünya hız rekorunu da duyacağız!..

Renault Mégane E-TECH Electric

İspanya'nın Costa del Sol sahil yollarında ilk kez kullandığımız Megane’ın tam elektriklisi, tüm ayrıntılarında Fransız kimliğini vurgulayan bir elektrikli kompakt seçenek. Fakat, bildiğimiz tüm Renault’ların çok daha üstünde premium özelliklerle şaşırttığını da itiraf edelim.

 
CarsNews.TV
Sizlere otomobil ve otomotiv dünyasındaki tüm yenilikleri Dünya ile aynı anda, hatta bazen herkesten önce, getirme iddiası ile açılmış yepyeni bir medyadır. Otomobillerin geleceği, otomotivin sırları ve sürüş keyfini en iyi ve en doğru şekilde görebileceğiniz ve tutkunu olacağınız bir bilgi merkezi!.. Aylık ve haftalık yazılı basın ile onbinlere, TV ile yüzbinlere ulaştıktan sonra; artık milyonlara ulaşabilmek gerekiyor!.. Bu arada Sizlerle bire bir buluşabilmek de fazlasıyla önemli!.. O sebeple CarsNews.TV, tüm sosyal medyanın haber kaynağı ve belki bir danışma hattı olacak!.. Elbette, sadece otomobiller ve hareketlilik kavramı etrafında!..

PROUDLY MEMBER OF

Autobest

KARDEŞ PORTALIMIZ

Kobitek

CARSNEWS.TV, Okan ALTAN ve Teknoart Bilişim İşbirliğiyle yayınlanmaktadır.