“Hyundai, Türkiye üretimine yepyeni ve çok büyük bir model kazandırdı!.. Üstelik Karsan tesislerinden!..”
Renault Master, Peugeot Boxer ve Citroen Jumper’a yepyeni bir rakip geliyor!.. Üstelik, Hyundai’den!..
Eylül ayındaki Hannover Ticari Araçlar fuarında sergilenecek ve gelecek yıl Karsan bantlarında üretime girecek olan bir büyük “van” ile Hyundai, Türkiye kapasitesine yeni bir ivme kazandıracak!.. Böylece, Avrupa ticari van pazarına bir “Türkiye Üretimi” araç daha kazandıracak olan Hyundai, Renault ile Peugeot-Citroen’in dominant olduğu bu karlılığı çok yüksek otomotiv iş kolunda dengeleri değiştirecek!..
VW’nin Mercedes-Benz Sprinter ortak üretim anlaşması biter bitmez Crafter modelini Almanya’dan işçiliğin daha düşük maliyetli olduğu ve Caddy’leri de ürettiği Polonya’ya taşıması, Avrupa Ticari Araç Pazarı’nda nasıl bir hareketlenme yaşanacağını gösteriyor… Fiyatlarda büyük indirimler yapılmasına rağmen pazarların volüm modellerinden bile daha yüksek karlılık sağlayabilen bir ticari “van”lar, eğer Fransız markalarınki gibi Batı Avrupa üretiliyorlarsa, maliyetleri yüksek kalabiliyor… Rekabeti her yıl yükselen büyük araçlar, ancak üretimin ucuz olduğu ülkelerde üretilirse, markaları için avantaj oluşturabiliyor…
Avrupa araç satışlarında artık yüzde 10’luk bir paya ulaşan Hafif Ticari Araçlar, markaların azalan binek otomobil karlılıklarının yanında iştah açıcı bir ürün olarak görünüyor… Ayrıca 2014 yılının başından bu yana yapılan fiyat kampanyalarıyla Avrupa’nın ilk çeyreğinde yüzde 10 daha büyüyerek talep oluşturmaya devam eden bu “LCV” pazarı, yeni markaların da katılmasıyla renklenmeye devam edecek.
Fakat, rekabetçi olabilmek için fiyat başlığında kozlarınızın olması gerek!.. O sebeple de, özellikle işçilik maliyetlerine dikkat ederek üretim ayağında ekonomi yapılabilmesi şart!.. Bu sebeple, Batı Avrupa’dan başlayan “üretim göçü”ne rağmen, Fransızların bu ticari araçları Fransa’da üretmek için daha ne kadar ısrar edeceklerini bilemiyoruz, fakat İspanya’daki Trafic üretimini bile Espace ve Laguna’larını ürettiği Fransa tesislerine kaydırması, şaşırtıcı!.. Oysa, Renault Grubu, Dacia markasının ticarilerini Fas ve Romanya’da ürettiğini de hatırlamalıyız…
Diğer yanda; PSA da, Fiat ile ortak üretiminin bittiği Sevelnord fabrikasından bu sefer Toyota ile yeni hafif ticari modellerini çıkarmaya başlıyor… Demek ki, Fransızların bildiği, bizlerin bilemediği değişik bir avantaj var, Fransa üretiminde…
Ford bile, İngiltere’deki Transit üretimini sonlandırmış ve tek üretim yeri olarak Türkiye’yi Ford Otosan’ı tercih etmişti!.. Türkiye’de üretim yapmak, çok ucuz olmasa da, üretim kalitesi ve yine de Batı Avrupa’ya göre ucuz olması, markaların rekabetteki kartlarını güçlendiriyor!..
Bu sayede Hyundai’nin Avrupa için Hafif Ticari Araç üretimi yeri de Türkiye oluyor!.. Tam kapasiteyle çalışan Hyundai Assan fabrikasında “yer” olmadığı için yeni “van” modelini, düşük maliyetli ticari araç üretim “usta”sı Karsan’a teslim eden Hyundai, Karsan ile gerçekleştirdiği HD75 kamyonet üretim tecrübesine güveniyor.
Sonuçta, Türkiye’nin Ticari Araç Üretim Gücü’nün Hyundai tarafından da fark edilmiş olması, çok sevindirici!..
Şimdi, H1'den çok daha büyük ölçülerde ortaya çıkacak bu yeni “iri” Hyundai’nin neye benzeyeceğini, nasıl motorlarla donanacağını merakla beklemeye başlıyoruz!..
(Bu kısım *19 Mayıs 2014 tarihli Auto Show'da da yayınlanmıştır.)
Şimdi, Hannover sonrası bilgilerle H350 ya da başka pazarlardaki ismi HG350 hakkında bir kaç teknik bilgi de verelim... Bu yepyeni ticari araç, 15 koltuklu yolcu taşımacılığına yönelik 4.0 tonluk transport ile 13 metreküplük cargo van ve düz zemin kasalı kamyonet olarak 3.5 tonluk olarak Karsan'ra üretile girdi... Bu şekilde Ford Transit, Mercedes-Benz Sprinter, Fiat Ducato gibi bu iri var segmentinin en çok satar modellerinin karşısına eksiksiz çıkıyor...
Arkadan itişli, 6 ileri manuel şanzımanlı, 2.5 litrelik Common-Rail dizel motorunun 148 ve 168 HP'lik iki versiyonunun olması da, Hyundai'nin bu Avrupa stili cargo van "iş"ine çok iyi pazırlandırdığını düşündürüyor...
(Aşağıdaki bülten ise 24 Eylül 2014 tarihli Karsan Hannover duyurusudur...)
Türkiye’nin köklü otomotiv üreticilerinden Karsan, Almanya’nın Hannover kentinde bu yıl 65’incisi düzenlenen IAA Commercial Vehicles Fuarı’nda Karsan markalı yeni ürün ailesinin yanında ‘Upgrade your business’ yani ‘İşini büyüt/geliştir’ sloganıyla Hyundai Motor Company ile Karsan arasında 27 Kasım 2012’de imzalanan anlaşma kapsamında Türkiye ve ihracat pazarları için üretimi Karsan tarafından yapılacak olan azami yüklü ağırlığı 3.5 ton ila 5 ton arasında değişen yeni hafif ticari araç serisi H350’nin dünya lansmanı ve Avrupa ilk gösterimini yaptı!..
H350’nin münhasır Türkiye distribütörlüğünü 20 Mayıs 2014’te üstlenen Karsan Pazarlama da fuarda yer alırken, konuyla ilgili bilgi veren Karsan Pazarlama Genel Müdürü Vançın Kitapçı, dünyanın en büyük fuarları arasında yer alan IAA Hannover Fuarı’nda hem Karsan markalı, toplu taşımada ‘ezber bozacak’, benzersiz yeni ürün ailesini sergilemekten hem de Hyundai’nin H350 serisinin dünya lansmanına ‘üretici sıfatıyla’ katılmaktan büyük bir heyecan duyduklarını söyledi. “Türkiye’nin markası olarak yolcu taşımacılığında dünya çapında oyuncu olma hedefi ile attığımız önemli bir diğer adım olan Hannover Ticari Araçlar Fuarı’nda Karsan Atak ve Karsan Star yeni isimleri ile ilk kez Türkiye dışında tanıtılıyor. Ayrıca hem üreticisi hem de distribütörü olduğumuz Hyundai’nin H350 serisinin dünya lansmanında da üretici olarak bulunacak olmaktan büyük bir mutluluk ve gurur duyuyoruz. Karsan ürün ailesinin yurtdışı pazarlardaki satış stratejisi kapsamında Gürcistan, Körfez Ülkeleri, Bulgaristan, Romanya, Makedonya, Macaristan ve Almanya’da dahil 19 ülkede satış-dağıtım-satış sonrası kanallarımızı oluşturduk ve ürünlerimizi gönderdik. Şimdi bu fuarda elde edeceğimiz temaslar ile özellikle Avrupa’daki varlığımızı arttırmayı hedefliyoruz.” diyen Kitapçı, fuar boyunca özellikle H350 için tüm dikkatleri toplayacaklarını gözlemiyordu.
1966 yılında kurulan Karsan Otomotiv Sanayii ve Ticaret A.Ş., 1979-1998 yılları arasında Koç Grubu çatısı altında faaliyet göstermiş, 1998’de İnan Kıraç’ın çoğunluk hisselerini almasıyla birlikte Kıraça Holding bünyesine dahil olmuştur. 1981 yılından itibaren %100 yerel sermayeyle ticari araç üreten bir firmadır. 2009 yılında belirlediği “Sınırsız Ulaştırma Çözümleri” vizyonu doğrultusunda, binek araçtan otobüse, minivandan ağır kamyona geniş bir yelpazede ürün geliştirip üretmeyi hedefleyen Karsan; bugün Bursa’da yer alan modern ve esnek tesislerinde lisans altında Hyundai Truck HD75/35 hafif kamyonlarını, BredaMenarinibus marka otobüslerini ve kendi markası altında Karsan JEST, Karsan ATAK ve Karsan STAR araçları üretmektedir. Bu ürünlerin pazarlama, satış ve satış sonrası hizmet faaliyetlerini ise Karsan Pazarlama aracılığı ile yürütmektedir. Yaklaşık 1000 kişinin çalıştığı Karsan, İSO’nun (İstanbul Sanayi Odası) yaptığı araştırmaya göre 2013 yılı "Türkiye'nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu" sıralamasında 151. sıradan 93. sıraya yükseldi. Halka açık bir Şirket olan ve Borsa İstanbul'da işlem gören Karsan’ın Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş. (MKK) kayıtlarındaki fiili dolaşımdaki pay oranı 2014 Eylül ayı itibariyle %34.2'dir.
CARSNEWS.TV, Okan ALTAN ve Teknoart Bilişim İşbirliğiyle yayınlanmaktadır.