Hibrid Range Rover
Tweet It! Facebook
07 Aralık 2013 17:13

Hibrid Range Rover

“Aluminyum teknolojileriyle ağırlığının yüzde 20’sini üstünden sıyıran ve diyetine şimdi yürür aksamda devam eden büyük Range Rover, dünyanın ilk dizel/hibrid SUV’unu ortaya çıkardı.”

Lüks otomobil pazarında artık en ekstrem donanımların yanında, en büyük gövdelerin içinde “salon konforu” da talep ediliyor…

Arazi kabiliyetli en lüks SUV’ların lider üreticisi Land Rover da, yıllarca Lincoln ve Cadillac ile Lexus, Infiniti ve Acura gibi lüks Amerikan SUV’larının karşısında yegane İngiliz olarak duruyordu. BMW ve Mercedes hariç kendine has stiliyle “tek” lüks SUV idi. Fakat, artık ultra lüksler de bu pazara girmek üzereler. Hatta en sportif markalar bile hayatlarında ilk kez SUV yapmaya çalışıyorlar… Diğer yanda Porsche Cayenne ve Audi Q7 de, iri 4x4 pazarının lezzetini yıllar önce almışlar ve şimdi varyasyonlara yoğunlaşıyorlar. Tüm bunların karşısında Land Rover’ın artık tüm modelleriyle güncel ve yakın gelecekteki rakiplerine karşı göğüs göğüse savaşabilmesi gerekiyor…

Land Rover’ın lüks birimi Range Rover, yeni kasasına geçerken, aluminyum teknolojileriyle toplam ağırlığının yüzde 20’sini üstünden sıyırmıştı. Bu diete şimdi yürür aksamda devam eden büyük Range Rover, V6 dizel motorunu bir elektrik motorla destekledi ve ilk dizel/hibrid SUV’u ortaya çıkardı.

Range Rover Hybrid ise, Land Rover markasının ürettiği ilk elektrik destekli modeli. Tüm rakipleri benzinli motorlar kullanırken, Land Rover ilk kez dizel bir motorla, elektrik motor ile bataryasını bir araya getirdi. Sonuç ise, bir V8 motorun performansı ve V6 dizellerden daha ekonomik bir yakıt tüketimi!.. Sadece elektrik gücüyle 1.6 km gibi çok kısa bir mesafede yürüyebilse de, Range Rover Hybrid’in “tümüyle elektrikli sürüş” gibi bir hedefi yok. Elektrik motorunu, gerektiğinde dizel motoru desteklemek için kullanan Range Rover, ilk kalkıştaki sessizliğini ya da ani hızlanmalarda dizelin bir anda yüksek devir cevirmesini gerektirmiyor. Gaza yüklendiğinizde böylece elektrik motor ihtiyaç duyulan torku sunuyor ve dizel motora yüklenilmeden yüksek çevirme kuvvetinin oluşmasına yardım ediyor. Üstelik bir V8 performansında!.. Tüm bu operasyonun da daha az yakıt tüketimi ve çok yumuşak bir sürüş için düşünüldüğünü fark etmek ise, asıl güzel olan!.. İlk harekette motorun çalışmadan sessizce dev Range Rover’ın yürümesini yaşamak ise, bambaşka bir keyif. Diğer hibridler gibi tam bir elektrikli araç olduğunu iddia etmeyen Range Rover’ın iyileşen yakıt tüketimi ve ekstra performansına hemen alışıyor ve çok beğeniyorsunuiz. 2002-2013 yılları arasında satılmış olan önceki nesilde de, niye böyle bir zekice hibrid teknolojisi sunulmadı, diye merak ediyoruz… Fakat, yeni kasa ile Range Rover Hybrid, sanıyoruz, yolların en lüks SUV’u olarak tahtını daha da yükseklere çıkarıyor… Yeni gelecek ultra lüks markaların SUV seçenekleri sanıyoruz, bu lüks, bu arazi kabiliyeti ve bu teknolojiler için, çok uğraşacaklar!.. Belki en fazla eski TDV8 motorlu Range Rover’ların seviyesini yakalayabilecekler. Üstelik, Range Rover Hybrid ile bile, en zorlu arazi şartlarında ilerleyebilmeyi, belki sadece hayal edebilecekler. Suspansiyonu en yüksek seviyesine alıp, 900 mm’ye kadar en çamurlu derin sulardan geçerken, kapı camlarının ıslanmaya başlamasını başka hangi lüks araç içindeyken görebilirsiniz?.. Bu kadar pahalı bir araçla, en zorlu arazide kimse eğlenceye gitmeyecektir, fakat en zorlu parkurların bu ultra lüks ile geçilebilineceğini bilmek, güven veriyor. Kışın buz yarışlarının yapıldığı Trophée Andros’da Hard Core OffRoad yaptığımız en pahalı Range Rover’ın arkasında hybrid yazması ve derelerden, çamur kuyularından geçerken elektrik desteğini fark etmek, müthiş bir deneyimdi!.. Wade Sensing denilen sistemle, geçilen suyun derinliğini ekranda görünce heyecanınızı gizleyemiyorsunuz!.. Hatta, bir Defender’ın bile zorlukla aşabileceği zorlukları konfor içinde geçerken, gülümsemeden duramıyorsunuz!..

Range Rover Hybrid’in 3.0 litrelik motoru ve 8 ileri otomatik şanzımanının yanındaki frenlemeden veya motor tarafından üretilen elektriğin yüklendiği batarya, EV modu açıkken 250 kW’lık güç ve 700 Nm’lik maksimum tork ile 2.394 kg ağırlığındaki “lüks”ü kaldırıp, tamamiyle V8 gibi aynı performansta taşımak için görev yapıyorlar. 0-100 km/h hızlanma ise 6.9 saniyede gerçekleşirken tüketimin 6.4 lt/100 km’ye CO2 emisyonunun da 169 gr/km’ye inebilmesi, özellikle de V8 dizelin 8.7 lt/100 km ve 229 gr/km verilerinin karşısında, oldukça iyi!..

Mekanik ve elektronik çekiş kontrol destek üniteleriyle low range yani arazi vitesinin en büyük avantajının da bu elektrik motorlarının torklarının tamamını, tekerleğin ilk dönüşü için sunabiliyor olması… Böylece en düşük hızlarda bile maksimum çevirme kuvveti ile ilerleyebilen Range Rover Hybrid, gövdesinin altındaki küçük bir valiz büyüklüğündeki bataryasıyla aslında ağırlık merkezini de aşağı indirerek yüksek hız sürüşünü de iyileştiriyor. Bagajdan yer çalmayan veya tam boy yedek lastiğin çıkarılmasını gerektirmeyen bataryanın aracın altındaki su geçirmez güçlendirilmiş çelikten özel bir muhafazaya yerleştirilmiş olması sayesinde, OffRoad sürüşlerinde bile risk yaratmıyor.

Range Rover Hybrid’in start tuşuna bastığınız anda dijital ekranın açılması EV göstergelerin görünmesi dışında hiçbir şey olmamasına ise alışmak gerek… Dizel motor çalışmadığı için, şaşırıyorsunuz ve sonra vitesi D’ye alıp ilk hareketi tümüyle sessiz yapıyorsunuz. Sonra bataryanın enerjisi azalınca dizel devreye giriyor ve hem torku devralıyor hem de EV ışığını yakarak bataryayı şarja başlıyor. Start Stop fonksiyonunun devrede olduğu Normal modda, durup ilerlerken ayağınızı gaz pedalından kaldırdığınızda sıfıra inen rölanti sırasında da, elektrik motorları devreye giriyor. Re-Start’ı fark edemiyorsunuz, fakat marş motorunun çok kısa devreye girdiğini fark ediyorsunuz. Araç yavaşlarken motorun bataryayı şarj etmek üzere bir jeneratöre dönüşüyor olması, dizel motorun her zaman şarj yapma görevini sürdürmesini gerektirmiyor. Diğer yanda ağır OffRoad şartlarında transfer kutusu “Low Range”de iken, dizel motor sürekli çalışıyor ve tümüyle EV modunda çalışma gerçekleşmiyor.

Sonuç olarak, evden çıkıp ofise gitmek, ya da uzun yolda veya arazide oyuna dalmak, hiç bu kadar yumuşak olmamıştı. Elektriğin desteğiyle, aniden “fırlama”ye gerek kalmıyor. Size sadece sessizliğin ve tüm engelleri aşabilmenin keyfini yaşamak kalıyor!..

Albüm

diğer haberlerden

Haber Başlığı

Ioniq 6 Streamliner

Elektrikli model fırtınası, Hyundai’den gelen ters bir rüzgarla şiddetleniyor. “Electrified Streamliner” olarak tanımlanan Ioniq 6 ile sportif premium sedan piyasası karışacak… 2023 EcoBest Challenge ile vaat ettiği tüm WLTP verilerini gerçek menzil testleri sonucunda da teyit eden ve AUTOBEST'in 31 Avrupalı otomotiv yazarı ve uzmanından oluşan jürisi tarafından 2023'ün en iyi EV'si seçilen Ioniq 6, Ekim ayında Türkiye'de...

Lotus Emira GT4

Toyota’dan alınmış 3.456cc’lik V6 2GR-FE motorla, Harrop TVS 1900 supercharger, Motec “beyin” ve kuru karter uygulayıp 400 beygir gücünü Xtrac 6-ileri sequential şanzımanı direksiyon pedallarıyla ve sınırlı kaymalı diferansiyel LSD ile asfalta kayıpsız vermeye çalışan bir safkan yarışçı İngiliz…

Ferrari SP48 Unica

Yeni nesil ultra zenginlerin ve koleksiyonerlerin en büyük tutkusu, sadece kendilerinde olacak, benzersiz özel otomobiller ürettirmek... Ve bir tycoon, kendi zevkine göre Ferrari SP48 Unica'yı tasarlattı ve ürettirdi!..

Ferrari 812 Efsanesi

Tüm piyasa önce hibritlenip, sonra da elektriklenmeye yüz tutmuşken, 5 yıl önce gösterilen ve Maranello mühendisliğinin zirvesine çıkmış, “normal” Ferrari Gran Turismo aygırlarının en güçlü ve en hızlı atmosferik 812’leri saygıyla analım.

Italdesign Nissan GT-R50

Gelen taleplerle Nissan bir türlü sonlandıramıyor, hatta Nismo'ların Nismo'su T-Spec GT-R NISMO'yu bile halen en "update modified" haliyle yavaş yavaş üretmeye devam ediyor... Üç yıl önceki Altın Yaşında Italdesign dokunuşlarıyla bir koleksiyon modeli olarak yeniden tasarlanmış GT-R efsanesi, Nismo modifiyeli 3.8 litrelik Twin Turbo V6 motoruyla tam 720 beygir gücünde sadece 50 adetle sınırlı olarak üretilmeye başlanmıştı... Şimdi ise 2022'de de son koleksiyoner müşterilerine teslimatları bitiriliyor ve yolların en pahalı Limited Edition modellerinden biri olarak gösteriliyor...

Ares Design S1 Project

Türk asıllı Dany Bahar'ın son projesi Ares Design'ın son kreasyonu, HyperCar ile SuperSport ara kategorisinde sadece 24 adet üretilecek, arkadan itişiyle 2,7 saniyede 100’e hızlanacak!.. Fakat, Speedster versiyonu da ayrı bir bomba!..

1625HP'lik Jesko Hazır!

E85 yakıtla 1.625 beygir gücü ve normal benzinle bile 1.300HP'lik One:1 güç ağırlık oranlı KoenigseggJesko'lar, artık müşterilerine teslim edilmeye başlandı... E85 ile 2,2'ye çıkan normali 1,7 bar boot basınçlı Twin Turbo aluminyum 5.0lt V8 1500Nm'le çıkan maksimum torkunu 9-ileri ışık hızı şanzımanı LST, KED elektronik diferansiyeli ve UPOD ultimate power on demand KGCM vites kutusu kontrol modülüyle kullanıma sunuyor... Yakında yeni dünya hız rekorunu da duyacağız!..

Renault Mégane E-TECH Electric

İspanya'nın Costa del Sol sahil yollarında ilk kez kullandığımız Megane’ın tam elektriklisi, tüm ayrıntılarında Fransız kimliğini vurgulayan bir elektrikli kompakt seçenek. Fakat, bildiğimiz tüm Renault’ların çok daha üstünde premium özelliklerle şaşırttığını da itiraf edelim.

 
CarsNews.TV
Sizlere otomobil ve otomotiv dünyasındaki tüm yenilikleri Dünya ile aynı anda, hatta bazen herkesten önce, getirme iddiası ile açılmış yepyeni bir medyadır. Otomobillerin geleceği, otomotivin sırları ve sürüş keyfini en iyi ve en doğru şekilde görebileceğiniz ve tutkunu olacağınız bir bilgi merkezi!.. Aylık ve haftalık yazılı basın ile onbinlere, TV ile yüzbinlere ulaştıktan sonra; artık milyonlara ulaşabilmek gerekiyor!.. Bu arada Sizlerle bire bir buluşabilmek de fazlasıyla önemli!.. O sebeple CarsNews.TV, tüm sosyal medyanın haber kaynağı ve belki bir danışma hattı olacak!.. Elbette, sadece otomobiller ve hareketlilik kavramı etrafında!..

PROUDLY MEMBER OF

Autobest

CARSNEWS.TV, Okan ALTAN ve Teknoart Bilişim İşbirliğiyle yayınlanmaktadır.