Türkiye'de Yılın Otomobili
Tweet It! Facebook
08 Temmuz 2016 18:38

Türkiye'de Yılın Otomobili

“Otomotiv Gazetecileri Derneği OGD tarafından ilki düzenlenen Türkiye’de Yılın Otomobili TYO yarışmasının 2016 Birincisi, tüm zorlu rakiplerini geride bırakmayı başaran Skoda Superb olmuştu!..”

Otomotiv Gazetecileri Derneği (OGD), Türk otomotiv sektöründe devrim niteliğini taşıyan bir projeyi hayata geçirdi. Otomotiv konusunda uzman gazetecilerden oluşan OGD, “Türkiye’de Yılın Otomobili”ni (TYO) seçti. 

TYO Seçim Komitesi’nin belirlediği ve OGD Yönetimi ile üyelerinin onayladığı kriterler doğrultusunda ilk yarışmaya, Ocak 2015 – Mart 2016 tarihleri arasında satışa sunulmuş “tamamen yeni” modeller katıldı. 

İki aşamalı seçim sonrasında birinci seçilen otomobil, Nisan ayında düzenlenecek gala gecesinde kamuoyuna açıklandı. 

OGD Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Sandık, dünyada birçok ülkede otomotiv gazetecileri tarafından ulusal ve uluslararası düzeyde gerçekleştirilen “Yılın Otomobili” seçimlerini Türkiye’de de gerçekleştirmek üzere yola çıktıklarını söyledi. “Türkiye’de Yılın Otomobili” seçimlerinin otomotiv sektöründe devrim niteliği taşıyan bir proje olduğunu kaydeden Sandık, “OGD’nin ana kuruluş amacında da yer alan tüketiciyi bilgilendirme misyonunun bir parçası olan yılın otomobili seçimlerinin, tüketicinin otomobil tercihinde de önemli bir rol oynayacağına inanıyoruz” dedi.

Türkiye’de Yılın Otomobili seçimleri iki aşamadan oluştu. Mart ayında yapılacak ilk oylama sonucunda her jüri üyesi finale kalan 7 finalist için favori otomobillerini önermişti. İlk oylama sonucunda jüri üyeleri tarafından en fazla önerilen ilk 7 otomobil finalde yarışmaya hak kazanmıştı. İkinci aşamada ise her jüri üyesi sahip olduğu 250 puanı adaylar arasında dağıttı. Her üye bir otomobile bir kez olmak üzere en fazla 100 puan verebildi. 

En fazla puan alan finalist, Türkiye'de Yılın Otomobili seçildi. Birinci seçilen marka, Yılın Otomobili logosunu bir yıl boyunca basın bülteni ve reklamlarında kullanabiliyor. 

OGD üyeleri seçim yaparken şu kriterlere göre oy verdi: Tasarım, yol tutuş, ergonomi, yakıt tüketimi, emisyon oranları, güvenlik, donanım seviyesi, fiyat-değer oranı.  

Aday otomobiller 25 Mart 2016 tarihinde İntercity İstanbul Park’ta yapılan test organizasyonunda, güvenlik ve teknik açıdan önemli bir sınavdan da geçirildi. Bu organizasyon için İstanbul Park’ın teknolojik alt yapısı ve profesyonel organizasyon ekibinden de yararlanıldı...

İlk Adım

Öncelikle “Türkiye’de Yılın Otomobili” (TYO) seçimlerinde yarışacak aday otomobiller belli olmuştu. 
​TYO Seçim Komitesi tarafından belirlenen ve OGD yönetimi tarafından onaylanan aday listede 18 markadan 22 otomobil yer alırken;. Ocak 2015 – Mart 2016 tarihleri arasında satışa sunulmuş “tamamen yeni” modellerin katıldığı yarışma için belirlenen aday listesinde şu otomobiller yer almıştı;

Audi A4, BMW 7 Serisi, Fiat 500X, Fiat Egea, Ford Mondeo, Ford Mustang, Honda Jazz, Hyundai Tucson, Jaguar XE, Kia Sorento, Land Rover Discovery Sport, Mazda CX-3, Mercedes GLC, Mercedes C-Coupe, MINI Clubman, Opel Astra, Renault Talisman, Renault Kadjar, Skoda Superb, Ssangyong Tivoli, Subaru Levorg, Volvo XC90

İkinci Adım:

Otomotiv Gazetecileri Derneği (OGD) seçimleri için geri sayım, OGD üyesi 73 otomotiv gazetecisinin finalde yarışacak 7 otomobili seçmek için İntercity İstanbulpark’ta bir araya gelmesiyle devam etti...

25 Mart 2016 tarihinde İntercity İstanbul Park’ta yapılan test sürüşünde, tüm aday otomobiller; güvenlik ve teknik açıdan önemli bir sınavdan geçirildi. 

Bu yıl ilki düzenlenen Türkiye’de Yılın Otomobili 2016, PPG Oto Tamir Boyaları, İntercity, Bridgestone sponsorluğunda gerçekleştirildi. 

Gün boyu süren testlerin ardından, her jüri üyesi 22 aday otomobil arasından 7 favori otomobili seçti. Böylelikle ilk oylama sonucunda jüri üyeleri tarafından en fazla önerilen ilk 7 otomobil finalde yarışmaya hak kazandı. 

Ve finale kalan 7 otomobil 28 Mart 2016 tarihinde açıklandı...

Ocak 2015 – Mart 2016 tarihleri arasında satışa sunulmuş “tamamen yeni” modellerin katıldığı iki aşamalı Türkiye’de Yılın Otomobili’ yarışmasının ilk turu sonucunda 22 aday arasından finale kalan 7 otomobil, Audi A4, Fiat Egea, Hyundai Tucson, Opel Astra, Renault Talisman, Skoda Superb ve Volvo XC-90 yılın otomobili adayları arasında yer aldı. 

Ve Final:

Sonuçta ise OGD üyesi 64 otomotiv gazetecisinden toplamda 3080 puan alan Skoda Superb birinciliğe ulaştı. 

Otomotiv Gazetecileri tarafından Türkiye’nin “Otomobil Oscarı”na layık görülen Skoda Superb’in açıklandığı  Sheraton Grand Ataşehir’de gerçekleştirilen törende bir konuşma yapan OGD Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Sandık, Türkiye’de Yılın Otomobili finalinin oldukça heyecanlı geçtiğini söyledi.

Finalistler arasında kıran kırana bir rekabetin yaşandığını belirten Sandık, “Yılın Otomobili 64 otomotiv uzmanı gazetecinin oylarıyla seçildi. Otomobilleri değerlendirirken, fiyat-donanım, tasarım, inovasyon, motor, yol tutuş gibi konuları göz önünde tutuyoruz. Yani dünyadaki otomotiv gazetecileri bir otomobili nasıl değerlendiriyorsa, biz de profesyonel gözle değerlendirmemizi yaptık. Bu bizim kırmızı çizgimiz" diye konuştu. 

Sandık, OGD’nin ana kuruluş amacında da yer alan tüketiciyi bilgilendirme misyonunun bir parçası olan yılın otomobili seçiminin, tüketicinin otomobil tercihinde önemli bir rol oynayacağına inandığını da sözlerine ekledi.

                                      

Düzenlenen törende “Türkiye’de Yılın Otomobili” ödülünü alan Yüce Auto Skoda Genel Müdürü Tolga Senyücel, otomotiv gazetecilerinin verdiği bu kararı büyük mutlulukla karşıladıklarını söyleyerek “Otomotiv sektöründe ilk olan bu ödülü bizlere layık gören kişiler uzman basın mensupları. Bu açıdan baktığımızda çok daha büyük bir mutluluk yaşıyoruz.Bu çok önemli ve değerli yarışmanın devamı gelecektir diye düşünüyorum. OGD Başkanı, Yönetim Kurulu ve tüm üyelerine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bence yarışan bütün otomobiller birbirine denkti. Farklı klasmanlarda otomobiller vardı ama rekabetçilik anlamında birbirine yakın otomobillerdi. İşte bu ortamda 7 rakibin arasından çıkıp birinciliğe ulaşmak gurur verici” dedi.

                                       

Mustafa Koç Adına Plaket

Türkiye’de Yılın Otomobil Yarışması’nın ödül töreninde ayrıca Türk otomotiv sektörüne katkı sağlayanlara onurlandırmayı planlayan OGD, yakın bir zaman önce hayatını kaybeden Mustafa Vehbi Koç’a “Türk otomotiv sektörüne yaptıkları katkılardan” dolayı şükran plaketi verdi. Şükran plaketini Koç Holding Otomotiv Grup Başkanı Cenk Çimen aldı. Çimen yaptığı konuşmada, Mustafa Koç’un ufku geniş ve yol gösterici bir kimliğe sahip olduğunu belirterek “Bizlere hep destek verdi, cesaret verdi. Kendisini hasretle özlemle anıyoruz. Yılda 1 milyon adetin üzerinde bir pazara sahip Türkiye’de yılın otomobili seçiminin bugüne kadar olmamış olması bir eksiklikti. Bu eksikliği doldurduğu için OGD’ye teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. 

Törende yarışmanın düzenlenmesinde katkıda bulunan  PPG Oto Tamir Boyaları, Bridgestone ve Intercity yöneticilerine de teşekkür plaketleri sunuldu. 

TYO 2016 sonuçları:

1- Skoda Superb 3080

2- Opel Astra 2850

3- Fiat Egea 2650

4- Volvo XC90 1960

5- Hyundai Tucson 1940

6- Renault Talisman 1830

7- Audi A4 1690

Albüm

diğer haberlerden

Haber Başlığı

Ioniq 6 Streamliner

Elektrikli model fırtınası, Hyundai’den gelen ters bir rüzgarla şiddetleniyor. “Electrified Streamliner” olarak tanımlanan Ioniq 6 ile sportif premium sedan piyasası karışacak… 2023 EcoBest Challenge ile vaat ettiği tüm WLTP verilerini gerçek menzil testleri sonucunda da teyit eden ve AUTOBEST'in 31 Avrupalı otomotiv yazarı ve uzmanından oluşan jürisi tarafından 2023'ün en iyi EV'si seçilen Ioniq 6, Ekim ayında Türkiye'de...

Lotus Emira GT4

Toyota’dan alınmış 3.456cc’lik V6 2GR-FE motorla, Harrop TVS 1900 supercharger, Motec “beyin” ve kuru karter uygulayıp 400 beygir gücünü Xtrac 6-ileri sequential şanzımanı direksiyon pedallarıyla ve sınırlı kaymalı diferansiyel LSD ile asfalta kayıpsız vermeye çalışan bir safkan yarışçı İngiliz…

Ferrari SP48 Unica

Yeni nesil ultra zenginlerin ve koleksiyonerlerin en büyük tutkusu, sadece kendilerinde olacak, benzersiz özel otomobiller ürettirmek... Ve bir tycoon, kendi zevkine göre Ferrari SP48 Unica'yı tasarlattı ve ürettirdi!..

Ferrari 812 Efsanesi

Tüm piyasa önce hibritlenip, sonra da elektriklenmeye yüz tutmuşken, 5 yıl önce gösterilen ve Maranello mühendisliğinin zirvesine çıkmış, “normal” Ferrari Gran Turismo aygırlarının en güçlü ve en hızlı atmosferik 812’leri saygıyla analım.

Italdesign Nissan GT-R50

Gelen taleplerle Nissan bir türlü sonlandıramıyor, hatta Nismo'ların Nismo'su T-Spec GT-R NISMO'yu bile halen en "update modified" haliyle yavaş yavaş üretmeye devam ediyor... Üç yıl önceki Altın Yaşında Italdesign dokunuşlarıyla bir koleksiyon modeli olarak yeniden tasarlanmış GT-R efsanesi, Nismo modifiyeli 3.8 litrelik Twin Turbo V6 motoruyla tam 720 beygir gücünde sadece 50 adetle sınırlı olarak üretilmeye başlanmıştı... Şimdi ise 2022'de de son koleksiyoner müşterilerine teslimatları bitiriliyor ve yolların en pahalı Limited Edition modellerinden biri olarak gösteriliyor...

Ares Design S1 Project

Türk asıllı Dany Bahar'ın son projesi Ares Design'ın son kreasyonu, HyperCar ile SuperSport ara kategorisinde sadece 24 adet üretilecek, arkadan itişiyle 2,7 saniyede 100’e hızlanacak!.. Fakat, Speedster versiyonu da ayrı bir bomba!..

1625HP'lik Jesko Hazır!

E85 yakıtla 1.625 beygir gücü ve normal benzinle bile 1.300HP'lik One:1 güç ağırlık oranlı KoenigseggJesko'lar, artık müşterilerine teslim edilmeye başlandı... E85 ile 2,2'ye çıkan normali 1,7 bar boot basınçlı Twin Turbo aluminyum 5.0lt V8 1500Nm'le çıkan maksimum torkunu 9-ileri ışık hızı şanzımanı LST, KED elektronik diferansiyeli ve UPOD ultimate power on demand KGCM vites kutusu kontrol modülüyle kullanıma sunuyor... Yakında yeni dünya hız rekorunu da duyacağız!..

Renault Mégane E-TECH Electric

İspanya'nın Costa del Sol sahil yollarında ilk kez kullandığımız Megane’ın tam elektriklisi, tüm ayrıntılarında Fransız kimliğini vurgulayan bir elektrikli kompakt seçenek. Fakat, bildiğimiz tüm Renault’ların çok daha üstünde premium özelliklerle şaşırttığını da itiraf edelim.

 
CarsNews.TV
Sizlere otomobil ve otomotiv dünyasındaki tüm yenilikleri Dünya ile aynı anda, hatta bazen herkesten önce, getirme iddiası ile açılmış yepyeni bir medyadır. Otomobillerin geleceği, otomotivin sırları ve sürüş keyfini en iyi ve en doğru şekilde görebileceğiniz ve tutkunu olacağınız bir bilgi merkezi!.. Aylık ve haftalık yazılı basın ile onbinlere, TV ile yüzbinlere ulaştıktan sonra; artık milyonlara ulaşabilmek gerekiyor!.. Bu arada Sizlerle bire bir buluşabilmek de fazlasıyla önemli!.. O sebeple CarsNews.TV, tüm sosyal medyanın haber kaynağı ve belki bir danışma hattı olacak!.. Elbette, sadece otomobiller ve hareketlilik kavramı etrafında!..

PROUDLY MEMBER OF

Autobest

CARSNEWS.TV, Okan ALTAN ve Teknoart Bilişim İşbirliğiyle yayınlanmaktadır.