“Sonuç; motor sporları bahane, Türkiye şahane!”
FIA Dünya Ralli Şampiyonası’nın en zorlu yarışı olarak kabul edilen Türkiye Rallisi, Covid-19 tedbirleriyle seyircisiz olarak gerçekleştirilmesine rağmen, hem çok büyük ilgi hem de hatasız bir Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu TOSFED organizasyonu olarak tamamlanmıştı.
Dünyadaki tüm ralliler arasında en “öngörülemez” yarış olarak tanımlanan Marmaris, 19 ülkeden 130 sporcu ve 65 otomobil için de yılın en büyük mücadelesi olarak kabul ediliyordu.
Türkiye’nin adrenalin dolu cazibesi, 9 kez Dünya Şampiyonu olmuş Sebastien Loeb gibi bir efsane ismin bile belki son kez WRC koşmak için Marmaris’e gelmesini sağlamıştı. 79 WRC birinciliği olan Loeb, ülkemizde 80. kez podyumun en üstüne çıkabilseydi, jübilesini de ülkemizde açıklayacaktı.
T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Spor Toto’nun katkılarından başka, bu zorlu dönemde desteklerini esirgemeyen AVIS, Grand Yazıcı Club Turban, Turk Yacht, Pilotcar, Ahu Hastanesi, Marmaris Belediyesi, Marmaris Ticaret Odası, Mr.No Dardanel, Auto Club, Fora ve B-Good ile Türk Telekom alt yapısı ile organize edilen ralli, 3 gün boyunca 707 kilometrelik parkurun 12 özel etapla geçildi.
Aslında bu büyük çekişmenin büyük galibi, yine Türkiye oldu!
Ralliye meraklı milyonların yayınlarda Türkiye’nin en güzel köşelerini görmesi ve ülkemizin adından olumlu bahsedilmesi, asıl büyük başarıydı!
Diğer yanda ralli sporu, otomobil üreticilerinin dayanıklılık ve performans sınırlarını zorladıkları bir alan. Toyota, Hyundai ve Ford’un yanında Skoda ve Citroen de, otomotiv Ar-Ge’si olarak motor sporlarından normal üretim otomobillerine pay çıkarıyorlar. Türkiye de onlar için, müthiş bir sağlamlık testiydi!
Özellikle Muğla’nın Datça yarımadasına uzanan ormanlık ve kayalık yollarında kızıl toprağı toz dumanına katarak araçlarını kırmamaya çalışarak hız sınırlarını zorlayan yarışçılar arasında favori olan Hyundai Shell Mobis WRT sürücüsü Thierry Neuville - Nicolas Gilsoul ikinci ve aynı takımdan belki de kendisini son kez Türkiye’de gördüğümüz Sebastien Loeb - Daniel Elena ekibi de üçüncü olarak finish’e ulaştılar.
Tüm yarış boyunca lastiklerini ve aracını koruyan Toyota Gazoo WRT takımının iddiası Red Bull sporcusu Elfyn Evans - Scott Martin, Türkiye’de şampiyonluğa ulaşarak, kariyerinin üçüncü Dünya Ralli Şampiyonası zaferini elde ederken, dünya şampiyonası için de çok büyük avantaj yakaladı.
Diğer yanda; bir Türk takımı olan Toksport WRT adına Pontus Tidemand - Patrick Barth WRC2 grubunda ve Katejan Kajetanowicz - Maciej Szczepaniak WRC3 kategorilerinde Skoda Fabia R5 araçlarıyla birinci oldular.
Adus Motorsport’un Citroen C3 R5 aracıyla yarışan 5 kez Türkiye Ralli Şampiyonu Red Bull pilotu Yağız Avcı ve co-pilotu Onur Vatansever de, hem WRC3 kategorisinde üçüncü hem de Ulusal klasman Türkiye Ralli Şampiyonası’nda lider olarak podyumda yer aldı.
Skoda Fabia R5 ile yarışan Toksport WRT takımından Orhan Avcıoğlu - Burçin Korkmaz ikinci, BC Vision Motorsport ekibi Burak Çukurova-Burak Akçay da üçüncülüğe ulaştılar.
TOSFED Başkanı Eren Üçlertoprağı bu stresli haftanın bitiminde “Böyle zor bir dönemde, Covid-19 protokollerini en sıkı şekilde uygulayarak çok başarılı bir organizasyonu geride bıraktık. Ülkemizin gücünü ve salgın hastalık ile mücadelede önde gelen ülkelerden biri olduğumuzu tüm dünyaya kanıtlamış olduk. Sportif disiplin açısından da hem uluslararası yetkililer, hem de katılımcılardan övgü dolu yorumlar aldık.” diyordu.
Bu yıl Toyota takımına katılan Elfyn Evans, olaylarla ve dramalarla dolu 2020 Türkiye Rallisi’nde galibiyete uzanan isim olmayı başardı. Böylelikle son üç yılda Türkiye Rallisi’ni üç farklı isim kazanmış oldu.
Güne normalde Thierry Neuville lider başlamıştı ancak Çetibeli etaplarında tıpkı geçen yıl olduğu gibi bu yıl da pek çok olay yaşandı. Neuville, pazar sabahı yapılan Çetibeli 1 etabında lastik patlattı ve aracını kenara çekerek lastiğini değiştirmek zorunda kaldı. Bu yüzden de değerli zamanlar kaybetti. Aynı zamanda Sebastien Ogier ve Sebastien Loeb de lastik patlattı.
Toyota sürücüsü Evans, önde yaşanan olaylardan faydalanmayı başardı ve nispeten sorunsuz bir etap geçirerek liderliğe yükseldi. Evans sonrasındaki etaplarda temkinli ve hatasız bir sürüş ortaya koyarak 2020 Türkiye Rallisi’ni kazanan isim oldu. Evans böylelikle bu yılki ikinci galibiyetini almayı başardı ve şampiyona liderliğine de yükseldi.
Neuville, lastik patlatmasının ardından liderliği kaybetti ancak sonrasında Evans ile arayı kapatmaya başladı. Ancak bu tempo, Evans’ı yakalaması için yeterli değildi. Ancak Neuville, ikinci olarak bu yılki ikinci podyumunu almayı başardı ve şampiyonluk savaşında “ben de varım” dedi. Neuville ayrıca Avantaj Etabını da ilk sırada tamamlayarak fazladan beş puanın sahibi oldu.
Dokuz kez Dünya Şampiyonu Sebastien Loeb, Türkiye Rallisi’nin yıldızlarından bir tanesiydi. İlk iki günü lider tamamlayan Fransız sürücü, bu yılki ikinci rallisi olan Türkiye’de lastik sorunlarıyla boğuşsa da üçüncü olarak kariyerinin 119. WRC podyumunu elde etti.
Sürücüler şampiyonasında olduğu gibi takımlar şampiyonasındaki yakın mücadele de devam ediyor. Toyota sürücüsü Kalle Rovanpera, birden fazla kez lastik patlattığı rallide dördüncü olarak hem kendisi hem de Toyota içinn değerli puanlar kazandı.
Gus Greensmith, diğer M-Sport sürücülerine kıyasla daha sorunsuz bir rali geçirdi ve beşinci olarak kariyerinin en iyi WRC pozisyonunu elde etti.
Lappi yine Çetibeli etaplarında zorlanan isimlerden bir tanesiydi ve her iki etapta da lastik patlatarak geriye düştü. Sonuç olarak da ralliyi altıncı sırada bitirdi
Öte yandan Lappi’nin takım arkadaşı Teemu Suninen, sabah yapılan Çetibeli 1 etabında sol arka süspansiyonunu kırarak ralliye erken veda etti.
Hyundai sürücüsü Ott Tanak, cumartesi günü yaptığı kazanın ardından pazar günü mücadeleye geri döndü. Lastiklerini son etaba sakladı ve zaten geride kaldığı rallide en azından Avantaj Etabı’nda en hızlı isim olup, puan almaya çalıştı. Sonuç olarak da bu etabı ikinci sırada bitirerek hafta sonunu dört puanla kapattı.
Türkiye’ye şampiyona lideri olarak gelen Sebastien Ogier, Neuville ile birlikte ikincilik mücadelesi verdiği rallide, aracındaki motor sorununun ardından durmak zorunda kaldı. Fransız sürücü, aracındaki hasar nedeniyle bitime bir etap kala yarış dışı kalmış oldu. Bundan ötürü de hafta sonundan puansız ayrıldı.
WRC2’de Pontus Tidemand ve Adrien Fourmaux arasındaki galibiyet mücadelesini Tidemand kazandı. İsveçli sürücü bu sonuçla bu yılki ikinci zaferini elde etti.
WRC3’te Kajetan Kajetanowicz fıırtınası vardı. Polonyalı sürücü ralliyi baştan sona üstün götürdü ve galibiyete uzanan isim oldu.
Marco Bulacia, WRC3 klasmanında ikinci olurken, Yağız Avcı rallinin bir başka yıldızıydı ve iki yıl aradan sonra katıldığı ilk ralliyi üçüncü sırada bitirmeyi başardı.
Alberto Heller dördüncü olurken, Skoda Fabia R5 ile mücadele eden Burak Çukurova ralliyi beşinci bitirdi.
Pazar günü neler oldu?
Rallinin en uzun etabı olan Çetibeli’de (38,15 km) düzenlenen iki etaptan ilki pek çok olaya ev sahipliği yaptı. Etabın başından sonuna kadar sürücüler sorunlarla boğuşmak zorunda kaldılar. Etap sabah erken saatlerde başladığı için, diğer etaplara kıyasla hava daha soğuktu. Sürüşe ilk başlayan isimler Pierre Louis Loubet ve Ott Tanak’tı.
Telsiz sorunları, 21. sırada yer alan Estonyalı sürücüyü etabın başında olumsuz etkiledi. Dünya Şampiyonu, etabı 29 dakika 10.5 saniyede tamamladı.
Loubet, teknik problemlerden ötürü 24.6. kilometrede durdu ve ralliye veda etti. Suninen sol arka süspansiyonuna zarar verirken, hem Rovanperä hem de Lappi, lastik patlattıkları için kısa süreliğine durmak zorunda kaldılar.
Neuville güne Loeb ve Ogier’e karşı 33,2 saniyelik bir avantajla başlamıştı. Yoldan kalkan toz, tüm sürücüler için zorluklara yol açtı ve drama hız kesmeden devam etti.
Elfyn Evans, diğer sürücülere kıyasla çok daha iyi bir zamana sahipti ve liderliğe yükseldi. Lastik patlatan Ogier ise durmak ve patlak lastiği değiştirmek zorunda kaldı. 90 saniyelik zaman kaybından ötürü genel klasmanda Evans’ın 46.9 saniye gerisine düştü.
Lider Neuville, lastiğin patlamasını önlemek amacıyla temkinli şekilde sürdü. Ancak 25.2. kilometrede lastik patlattı ve lastiği değiştirmek zorunda kaldı. Etabı altıncı sırada bitirdi ve genel klasmanda üçüncü sıraya geriledi. Takım arkadaşı ve efsane ralli sürücüsü Loeb de lastik patlattı ve etabı adeta harap olmuş lastiklerle tamamladı. Bundan ötürü de genel klasmanda dördüncülüğe geriledi.
Tidemand WRC2 sınıfında liderliğini korurken, WRC3 kategorisinde Kajetanowicz’in liderliği vardı.
Evans Marmaris 1 etabı öncesinde Ogier’e karşı 46.9 saniyelik bir avantaja sahipti. Neuville’in de 47.7 saniye önünde yer aldı. Diğer tarafta Loeb de Neuville’in 4.7 saniye ardında kaldı.
Marmaris 1 etabının en hızlısı Neuville’di ve Evans ile arasındaki farkı 42.2 saniyeye indirmeyi başardı ve ikinci sıraya çıktı.
Genel klasmanda ikinci sırada yer alan Neuville’in 4 saniye ardında Ogier yer alırken, Ogier’in 5.2 saniye ardında da Loeb yer aldı. Tidemand ve Kajetanowicz, WRC2 ve WRC3’ü kontrol altında götürdüler.
Öğleden sonra gerçekleştirilen 11. Etap yine Çetibeli’nde yapıldı ve sürücüler sabah sorun yaşadıkları etapta daha temkinli gittiler.
Tanak etaba başlamadan önce aracını kenara çekti ve durdu. Ayrıca Ogier de motor sorunu yaşadığını bildirdi.
Kısa bir süre sonra Ogier’in motorundaki sorun büyüdü ve aracının ön tarafından alevler yükseldi. Ogier aracını kenara çekti ve ralliye veda etmek zorunda kaldı.
Üç sürücünün temposu birbirlerine yakındı. Neuville 27 dakika 46 saniye ile en hızlı isim olmayı başarırken, Evans 5.3 saniye geride ikinci ve Loeb 9.4 saniye geride üçüncü oldu.
Bu sonuçlarla genel klasmanda lider Evans ile ikinci Neuville arasında 36.9 saniye kaldı. Loeb ise üçüncülüğünü devam ettirdi.
WRC2’nin en hızlı ismi Adrien Pourmaux olurken, WRC3’te Kajetan Kajetanowicz ilk sırada yer aldı.
Görüntüler: WRC, Red Bull, Savaş Yılmaz, İrfan Bilir
CARSNEWS.TV, Okan ALTAN ve Teknoart Bilişim İşbirliğiyle yayınlanmaktadır.