“New Holland’ın yeni nesil çevreci tarım makinaları, çiftçilerin kendilerinin üretebileceği biyolojik metan gazıyla maliyetleri de yarı yarıya düşürecek!.. Ne dersiniz?.. Acaba, otomobillerimiz için biz de mi yapsak?..”
Petrolun her gün azalmasıyla oluşan enerji açığı, doğalgazla kapatılmaya çalışılıyor… Doğalgazın yaklaşık %90’ı metan gazıdır. Günümüzde kömürden daha fazla kullanılan doğalgaz, 10 yıl sonra petrolden de fazla kullanılacak diye hesaplanıyor. Bilinen gaz rezervlerinin dünya ihtiyacını 50 yıl karşılayacağı tahmin ediliyor. Yeraltındaki sınırlı bir kaynak olan fosil yakıtlardan metan gazı elde edilmesi, doğalgazı popüler hale getirdi, fakat bunun da yenilenebilir bir enerji kaynağı olmadığını hatırlamalıyız… Oysa biyogaz yenilenebilir…
Doğada bataklıkların derinliklerine çöken bitki ve hayvan atıkları çürümeye başlar ve oluşan metan gazı su yüzüne çıkar… Petrolden bağımsız olabilme amacıyla bu örnek değerlendirildi; bitki atıkları veya hayvan dışkılarının özel depolarda fermente edilmesi veya büyük çöplüklerde kurulan biyogaz tesisleri ile yakıt olarak kullanılacak metan gazı CH4 üretimi fikri geliştirildi…
Binlerce metreküplük büyük çaplı endüstriyel şekilde ya da küçük bir ev için kompakt bir sistem ile eğer havasız ortamda organik maddeleri biyolojik yollarla çürütebilirseniz, yakıt olarak kullanacağınız kokusuz metan gazını üretebilirsiniz. Üstelik “sindirilme” denilen işlem sırasında dışkılardaki tüm sağlığa zararlı bakterilerin öldüğü tarımsal besin değeri çok yüksek bir gübre de geri kazanılarak…
Metan gazı ile oksijen yandığında karbondioksit, su ve ısı ortaya çıkar… Böylece aslında ciddi şekilde sera etkisi yaratacak olan metanın çevreyi kirletmeyen bir yakıt olarak fayda sağlaması gerçekleştirilir.
Binek otomobillerde bile kullanılması söz konusu olan metan gazı, New Holland’ın uzun yıllar süren çalışmalarının ardından traktörlerde kullanılmaya başlandı…
Organik atıklardan kullanılabilir biyogaza ulaşılırken, oksijensiz ortamda mikrobiyolojik floranın etkisiyle organik maddenin karbondioksit ve metan gazına ve diğer yanda zararlı atıkların da tarıma faydalı gübre olarak dönüşmesi, büyük bir verim ortaya çıkarıyor… Eskiden pek pratik ve ekonomik görülmeyen biyogaz üretimi, günümüzde bu fermentasyon işlemlerinin hızlandırılabilmesi ve daha az metreküp biyogazla dizel motorların daha uzun süre çalıştırılabilmeleri sayesinde ilgi görmeye başladı… Özellikle mazota karşı yüzde 40’a varan büyük bir maliyet avantajı sunan ve çiftçinin kendisinin de üretebileceği biyolojik metan gazı, dizel motorlu traktörün emisyon değerinin yüzde 80 oranında azalmasını da sağlıyor!.. Hatta, metandan elektriğin de üretilebildiğini de hesaplarsak, dışardan herhangi bir enerji ihtiyacı olmayan “bağımsız çiftlik”lerin hayal olmadığını akla getiriyor!..
Methane Power New Holland traktörlerinin dizellere göre daha sessiz çalıştıklarını da İtalya Torino yakınlarındaki 443 hektarlık La Bellotta çiftliğindeki kısa testimizde notlarımız arasına aldık…
Sıkıştırılmış metan gazının traktörün görüntüsü bozulmayacak şekilde 9 ayrı tank ile CNG motorlar üzerine 25 yıldır uzmanlaşmış olan FPT Industrial yani Fiat Powertrain Technologies’in endüstriyel motorlar biriminin geliştirdiği NEF 6 silindirli motoru beslemesiyle New Holland T6 Methane Power traktör prototipi hazırlanmış.
İlk nesil prototip, T6.140 traktöründe 136 HP 350 Nm F1C motorunda uzun yıllar denenmiş ve 300 lt yani 52 kg’lık metan gaz tankıyla 3500 1/min maksimum devirde yarım günlük çalıştırma kapasitesi elde edilmiş. Modifiyelerle azami şanzıman şaft devri 2200’deyken, giriş torku 542 Nm’ye ulaştırılmış. Bu haliyle bile normal dizel kullanımına göre “Methane Power”ın daha kuvvetli olduğu ortaya çıkarılmış.
Şu andaki ikinci nesil prototipte ise güç 179 HP ve tork 740 Nm olarak açıklanıyor. Bu değerle, T6.175 Tier 4A denilen en popüler New Holland traktöründen bile daha güçlü hale getirilmiş olan ”Methane Power”, ağır çalışma şartlarında bile dizellerden yüzde 10 daha büyük g/kWh verimi oluşturuyor ve 60 litrelik dizel tüketiminin karşılığında 300 litre metan gazı kullanıyor…
Dışardan enerji almayacak çiftlik hayalinde, tarlalardan ve ağıllardan toplanan biyolojik atıklar ve gıda çöpleri, biyogaz üretim sistemine konuluyor ve üretilen biyogaz ısıtma ve elektrik jeneratörlerini çalıştırıyor… Fermentede oluşan son atığın sağlıklı gübre olarak tarlalara dökülmesi, biyogazın metan kısmının da motorlu araçlarda yakıt olarak kullanılmak üzere depolanması, hepsi, yenilenebilir bir enerjiye sahip olma mantığını güçlendiriyor. Diğer yanda yüzde 100 biyolojik metan kullanımının, yüzde yüz rüzgar enerjisiyle elde edilmiş elektrikle çalışan otomobillerle bire bir emisyon değerinde olduğunu ve hatta 1.2 litrelik LPG motorlu bir otomobile göre salım değerinin 24’te 1 olduğunu söylememiz gerekiyor!..
CNH Industrial’in bir markası olan New Holland’ın tarım traktörlerinin 6 yıl önceki hidrojen yakıt hücreli konseptlerinin ardından gelecek için çok daha kolay adapte olunabilecek olan bugünün biyogaz çözümleri, çok yakında üretime girecek olan bu “Methane Power” traktörleri ve çiftliklerinin kendi yakıtlarını üretebilmeleriyle çok mantıklı ve yeterince çevreyi koruyabilecek gibi görünüyor!..
CARSNEWS.TV, Okan ALTAN ve Teknoart Bilişim İşbirliğiyle yayınlanmaktadır.