“Yenilenen Skoda Superb, büyüklüğünün içinde yine ekonomisini koruyor. Yeni Ford Mondeo ve Hyundai i40'tan bile daha büyük görünen "taze" Superb, "küçük fiyata büyük otomobil" isteyenler için bir klasik!.. ”
D2 diye adlandırırdık, eskiden, büyük boylu Orta Sınıf otomobillerin segmentini… Uzun dingil mesafeleriyle arka koltuk için çok geniş alan sunan ve biraz da lüks görünen, konforlu sedanlar idi, D2'ler… Fakat, Üst Orta Sınıf'a, yani E segmentine, başka bir deyişle BMW 5 ve Audi A6'lara çok yakın olan bu D2'ler, "premium" olmayan fiyatlarıyla, özellikle gelişmekte olan ülkelerin makam araçlarıydılar…
Bu prestij yerine yaşam alanı sunma fikri, D2'lerin en başarılı örneği Skoda Superb'in en yeni "tazelenme"sinde optik ve teknik yeniliklerle devam ediyor.
Hatta, bu sefer işin içine biraz da "lüks" serpiştirilerek!..
Bir Mercedes S-Klasse'den bile daha geniş arka koltuk diz mesafesi sunan Superb, devasa bagajı ve "premium" markalardan transfer edilmiş çok sayıdaki konfor özelliğiyle bu son halini çok daha dikkat çekici yapmış.
Aslında önceki şekline göre daha "köşeli" duran tasarımında ön "yüz"ünün, diğer tüm yeni Skoda'ların çizgisinde değiştirilmiş olması, Superb'e ciddi bir şıklık kazandırmış… Rapid'te tek, yeni Octavia'da çift ve Superb'te 3 adet olan ön far kenarlarındaki ve arka stoplardaki "C" şekilli ışık şeritlerini, Skoda modellerinin yeni "kıdem apolet"leri gibi fark edilmesini de, ayrıca beğendik… Ayrıca yeni jantlar ile yeni dış ve iç renk kombinasyonlarının bile Superb'in "tazeleme"den geçtiğini söylemeliyiz için yeterli…
Fakat, tüm facelift çalışması içinde, aracın "mütevazı" duruşunu değiştiren, agresifleşmesini sağlayan hiçbir ayrıntının da oluşturulmamış olduğunu da belirtelim!.. Bir Hyundai gibi "uzaylı"laştırılmamış olan Superb yine ağırbaşlı ve sakin duruyor… Pragmatik Çek markası, patronu da Alman olunca, elbette sadece pratik değerlerler üzerine büyük sedanını geliştirmiş. Örneğin Combi, yani station wagon şeklinin bagajını daha da büyüterek, yükleme kapasitesini 633 litre ve koltukların katlanmasıyla 1.865 litreye çıkarmış. Sedan halinde bu dev bagaj bulunabilirken, sedanda bagaj kapağının iki parçalı açılması, bu sefer ayrıştırılmış… Eskisindeki bagajın kısmen ya da komple açılması değiştirilmiş, uzaktan kumandadaki iki ayrı düğme ile ya bagaj kapağının sadece arka üstü açılıyor, ya da arka cam dahil tüm bagaj açılıyor… Kısaca; Sedan ya da SW fark etmez; Superb'in bagajını dolduramayacaksınız!..
4.83 metre uzunluğa sahip bu en iri Skoda'nın donanımına yeni giren, uzunlamasına ve enlemesine boşluklara park yardım sistemini ise, "en iyi" ve gerekli Superb yeniliği olarak, altını çizdik!..
Aracını bir şoföre teslim edip, arkadaki konforun keyfini yaşayabilenler için, başka iki "hoş" yenilik de; Rolls-Royce'lardaki gibi arka sol kapının içinde yağmur şemsiyesi için bir tünel oluşturulması ve arka sağda oturan "makam sahibi"nin önündeki koltuğu elektrikli olarak ileri "ittirebilmesi" ve sırtını "dikleştirebilmesi!..
Suspansiyonu da konfor ayarlı olmasına rağmen, sorunsuz ve hatta belki dinamik sayılabilecek bir yol tutuş ve yaylanma gösteren Superb, aslında, diğer tüm Volkswagen sedanlarında olduğu gibi, tam yumuşak bir ayara sahip değil. Yol bozukluklarında ve hız kesicilerden geçerken, arkadaki "makam sahibi" birazcık hoplayabiliyor!.. Hele Combi'de çocukları trambolin eğlencesi diye kandırabilirsiniz!..
Keşke bu Superb'te, gerçek premium'lar gibi, elektronik ayarlı bir suspansiyon sistemi olsa… Diğer yanda direksiyon sisteminin hassasiyetiyle bu büyük sedanı küçük bir otomobil kadar kolay ve hatasız kullanmanız, bu "zıplama"ları bir anda unutturuyor!.. Arka arkaya gelen dar virajları ve U dönüşlerini bir küçük otomobil kadar zorlanmadan yapabilmeniz, çok önemli bir avantaj!..
Skoda markası içinde olduğunuzu unutturan, otoban üstündeki yüksek hızlardaki sürüş sessizliği de, Superb'in diğer "hoş" sürprizlerinden… Ki, kabin içindeki gürültü seviyesi, 3.6 litrelik 6 silindirli benzinliyle 105 HP'lik 1.6 TDI dizelinde bile aynı…
3 dizel ve 4 benzinli motor seçenekleri arasında 105'ten 260 HP'ye kadar güç seçimi yapabilirken, 4x4 seçeneğinin olması ise, bir başka keyifli Superb alternatifi… "Tazeleme" ile tüm motorların emisyon değerleri aşağı çekilmiş ve hızlanma ile maksimum hız rakamları iyileştirilmiş!..
Viyana ve çevresindeki Avusturya köy yollarında yaptığımız deneme sürüşlerinde opsiyon olarak sunulan çift kavramalı şanzımana sahip 170 beygirliği ve 140 HP'lik dizeldeki 4x4 seçeneğini, favori Superb'lerimiz olarak işaretledik… 250 Nm ve 105 HP sunan 1.6 TDI'ın ise, optimum Superb motoru olduğunu ayrıca vurgulayalım! Fren enerjisi geri kazanımı ve Start/Stop sistemlerinin desteğiyle 4.2 ve 4.5 litrelik müthiş düşük bir tüketim değerine inen büyük Superb, 0-100 km/h hızlanmasının 12.1 saniye sürmesini görmezden gelmemizi sağlıyor!.. Bu zayıf dizelin 2.1 tona kadar çıkan Superb ağırlığını kaldırıp, özellikle otobanda elastisite bile sunmasını beğenmeyecek bir kullanıcı olmayacaktır!..
Oranları çok iyi bir kısalıkta ayarlanmış 6 ileri manuel şanzımanın standartta olmasının yanında çift kavramalı şanzıman ve 4x4 sistemini sadece daha güçlü motorlarla sunan Superb, böylece 5 yıllık üretim tarihinin en büyük estetik operasyonunda "neler geçirdi"ğini göstermiş oldu.
"Taze" Superb, 3 yıl sonraki yeni neslini gösterinceye kadar, çok önemli bir enerji rezervi sunuyor. Bir Mercedes-Benz S-Klasse'ye göre (vergiler hariç) dörtte bir fiyata satılacak olan bu "genç" Superb, 125 HP'lik 1.4 lt Turbo benzinlisiyle, büyük sedan sevenlerin gözdesi olacak!..
Türkiye'de Octavia ile sadece yüzde 10'lik bir fiyat farkıyla yollara çıkacak olan Superb, çok ucuz bir sedan olmasa da, yine de VW Passat ve Mazda6'dan ucuz, Peugeot 508 kadar "iyi" fiyatlı olacak.
Bu yazımı 20 Mayıs 2013 tarihinde yayınlanan AutoShow dergisinde de okudunuz...
CARSNEWS.TV, Okan ALTAN ve Teknoart Bilişim İşbirliğiyle yayınlanmaktadır.