Egea Amerikaya
Tweet It! Facebook
07 Mart 2016 00:27

Egea Amerikaya

“Tofaş Doblo Amerikaya ihracatından sonra şimdi de Egea Amerikaya projesini başlatıyor!.. Dodge Neon olarak Meksika üzerinden Amerika Kıtasına ayak basacak olan Egea, artık tam bir Dünya Otomobili oldu!.. Bu, otomotiv endüstrimiz için yeni ve çok önemli bir kilometre taşıdır!..”

Öncelikle Türkiye, Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkeleriyle ortalığı karıştıran ve C-segmenti sedan piyasanını ele geçiren Egea, Fiat’ın küresel Type 356 projesi olarak bu sefer Amerika Kıtasına doğru yola çıkıyor!..

İlk olarak Dodge logosu ile Meksika'da satılması planlanmış olan Egea’nın Amerika ismi 11 önce üretimini tamamlamış olan kompakt Amerikan Neon olacak!.. 

Dodge’un ünlü kros şeritli ön panjuru ve Amerika Kıta kurallarına göre modifiye edilmiş tamponuyla farklılaşacak olan “bizim” Egea’nın Neon hali, belki de gelecekte Chrysler 100 olarak da karşımıza çıkabilir!..

Dodge için Amerika standartlarında kabin içi değişiklikleri ve elbette Dodge yazılarının Egea’mızı kuşatacağını tahmin ediyoruz…

Boyutları ise Egea’larımızdaki gibi yani uzunlukta 4.5 metre, ringil mesafesinde 2.64 metre, genişlikte 1.78 metre ve yükseklikte 1.48 metre olarak aynı kalacak! 

510 litrelik bagaj hacmi de değişmeyecek!.. 

Motor konusunda ise, Amerika için daha büyük hacim beklentisi olsa da, oranın downsizing’ine tam uygun Fiat Avrupa motorları yeni Neon’da da devam edecek!.. 90 HP’lik 1.3 lt ve 120 HP’lik 1.6 lt Multijet dizel motorlar, Meksikalıların çok hoşuna gidebilecek olsa da, ilk etapta dizel ihracatı planlanmamış durumda!.. Diğer yanda asıl gidecek olan 1.6 lt E-Torq ve 1.4 lt “FIRE” benzinli motorların ekonomisi ve yeni Neon’a uygunlukları, herkesi çok şaşırtacak… 5 ileri manuel ile 6 ileri otomatik şanzımanların da olduğu gibi Amerika Kıtasına taşınacağını öğrenmiş bulunuyoruz…

1993 yılında üretimine başlamış olan Neon, Chrysler logolu olarak Avrupa’ya da getirilmişti… 2005’e kadar ABD, Meksika ve Venezuela’da üretilmiş olan Neon’lar, önce Chrysler’in PL platformunda, Plymouth’un son ekonomik kompakt otomobili olarak bantlara girmişti…

Neon'dan başka Dodge'un Meksika'da küçükten büyüğa sırasıyla Attitude, Vision, Dart gibi ekonomik sedanları var idi... Yeni Neon ile kompakt serisini tamamlayacak olan Dodge Meksika'nın Egea'ların en üst donanım şekillerini talep ettiğini biliyoruz...

Şimdi ise tam 11 yıl sonra yeni Neon ortaya çıkıyor!.. Üstelik "Türk Malı" olarak!..

Umarız, Egea ailesi, Doblo, Linea ve yeniden geliştirilen bu yıl yepyeni neslini göreceğimiz Minicargo ailesinin yanında Tofaş fabrikasında yeterince üretim kapasitesi kalır... Ya da, daha önceden de belirttiğimiz gibi, Tofaş bayrağını, başka ülkelerdeki yeni otomobil fabrikalarında da görmeye başlarsak, şaşırmayalım!..

Bir kez daha, AutoBest 2016 olarak seçilmiş olan Fiat Egea'nın, tüm kriterlerde zorlu rakiplerini "sollaması"yla gösterdiği niteliklerin uluslararası platformlarda nasıl doğrulandığını görmüş oluyoruz!..

Tofaş CEO Cengiz Eroldu'un Egea'nın Dodge Neon olarak Amerika ihracatı hakkındaki sözleri:

"Fiat Egea projesi, Sedan, Hatchback ve Station Wagon seçeneklerinden oluşan, toplam 1 milyar doları aşan bir yatırımla hayata geçen, Türkiye’nin önemli bir otomobil projesi olarak dikkat çekiyor. Fiat Egea model ailesinden 2023 yılına kadar toplamda 1.2 milyonu aşan bir üretim hedefimiz mevcut. Fiat Egea model ailesi ile 10 milyar dolarlık toplam ihracat gerçekleştirmek istiyoruz. 

Sedan açısından baktığımızda, satışlar çok iyi gidiyor. Egea, Türkiye’de kısa sürede 8 bin 500 adetlik satışa ulaşırken, Türkiye pazarı da dahil, EMEA Bölgesi’nde 20 bin adetlik toplam sipariş aldı. Şubat ayı itibarıyla Egea Sedan benzinli otomatik versiyonumuzu da pazara sunduk. Otomatik versiyon da satışlara ilave bir ivme kazandıracaktır. 

Ailenin tamamlanmasıyla birlikte, Avrupa ve Türkiye’de C segmentinde, Fiat markası açısından çok daha iyi sonuçlar elde edileceğini öngörüyoruz. 

Tüm bunların hayata geçmesinde, Fiat Egea projesinin üçlü model ailesine dönüşmesinde, rahmetli Mustafa Koç Bey’in elbette çok büyük katkısı ve desteği oldu. Tofaş çalışanları olarak Mustafa Koç Bey’in desteğini asla unutmayacağız. Mustafa V. Koç'un Egea projesindeki emeklerine layık olmak için var gücümüzle çalışacağız. 

Kuzey ve Güney Amerika dahil bütün Amerika kıtasında çok güçlü bir mirasa sahip Dodge markasının da ihracat portföyümüze katıldığını duyurmaktan büyük mutluluk duyuyorum. 

Dodge bildiğiniz üzere otomotiv sektöründe bilinirliği yüksek, güçlü mirasa sahip bir marka. Tofaş olarak Dodge markasına üretim yapacak olmamız çok önemli bir adım. 

Dodge markasıyla ilk etapta Meksika pazarına giriyoruz. Meksika önemli, köprü bir pazar. Rekabetin çok yaşandığı ve Türkiye’den daha büyük bir yapıya sahip… Meksika’da yılda 1.4 milyon adet araç satılıyor; buna karşın yıllık 3 milyon adetlik üretim kapasitesiyle Meksika’daki otomotiv endüstrisi Türkiye’den misliyle daha büyük bir yapıya sahip. Dodge ile Meksika pazarına elbette yine gururumuz Egea modelimizle giriyoruz. Türkiye’de üretilen Egea Sedan modelimiz, Dodge Neon adıyla bu pazara ihraç edilecek.  

Özetle Egea Sedan ile Dodge markasını portföyümüze katarak Amerika kıtasında bir kapı daha açıyoruz. Dodge Neon’u bu yıl Meksika’ya Bursa’dan ihraç etmeye başlayacağız. Meksika pazarında aracın sadece benzinli motor versiyonları satışa sunulacak. 

Tofaş olarak üretim yaptığımız başta Fiat markasını sayarsak (Fiat, Ram, Peugeot, Citroen, Opel, Vauxhall) 7. markamız Dodge oldu. Yani özetle Tofaş’ta yeni projelere duyduğumuz heyecan ve üretim ve satış tempomuz en üst düzeyde devam ediyor."

Albüm

diğer haberlerden

Haber Başlığı

Ioniq 6 Streamliner

Elektrikli model fırtınası, Hyundai’den gelen ters bir rüzgarla şiddetleniyor. “Electrified Streamliner” olarak tanımlanan Ioniq 6 ile sportif premium sedan piyasası karışacak… 2023 EcoBest Challenge ile vaat ettiği tüm WLTP verilerini gerçek menzil testleri sonucunda da teyit eden ve AUTOBEST'in 31 Avrupalı otomotiv yazarı ve uzmanından oluşan jürisi tarafından 2023'ün en iyi EV'si seçilen Ioniq 6, Ekim ayında Türkiye'de...

Lotus Emira GT4

Toyota’dan alınmış 3.456cc’lik V6 2GR-FE motorla, Harrop TVS 1900 supercharger, Motec “beyin” ve kuru karter uygulayıp 400 beygir gücünü Xtrac 6-ileri sequential şanzımanı direksiyon pedallarıyla ve sınırlı kaymalı diferansiyel LSD ile asfalta kayıpsız vermeye çalışan bir safkan yarışçı İngiliz…

Ferrari SP48 Unica

Yeni nesil ultra zenginlerin ve koleksiyonerlerin en büyük tutkusu, sadece kendilerinde olacak, benzersiz özel otomobiller ürettirmek... Ve bir tycoon, kendi zevkine göre Ferrari SP48 Unica'yı tasarlattı ve ürettirdi!..

Ferrari 812 Efsanesi

Tüm piyasa önce hibritlenip, sonra da elektriklenmeye yüz tutmuşken, 5 yıl önce gösterilen ve Maranello mühendisliğinin zirvesine çıkmış, “normal” Ferrari Gran Turismo aygırlarının en güçlü ve en hızlı atmosferik 812’leri saygıyla analım.

Italdesign Nissan GT-R50

Gelen taleplerle Nissan bir türlü sonlandıramıyor, hatta Nismo'ların Nismo'su T-Spec GT-R NISMO'yu bile halen en "update modified" haliyle yavaş yavaş üretmeye devam ediyor... Üç yıl önceki Altın Yaşında Italdesign dokunuşlarıyla bir koleksiyon modeli olarak yeniden tasarlanmış GT-R efsanesi, Nismo modifiyeli 3.8 litrelik Twin Turbo V6 motoruyla tam 720 beygir gücünde sadece 50 adetle sınırlı olarak üretilmeye başlanmıştı... Şimdi ise 2022'de de son koleksiyoner müşterilerine teslimatları bitiriliyor ve yolların en pahalı Limited Edition modellerinden biri olarak gösteriliyor...

Ares Design S1 Project

Türk asıllı Dany Bahar'ın son projesi Ares Design'ın son kreasyonu, HyperCar ile SuperSport ara kategorisinde sadece 24 adet üretilecek, arkadan itişiyle 2,7 saniyede 100’e hızlanacak!.. Fakat, Speedster versiyonu da ayrı bir bomba!..

1625HP'lik Jesko Hazır!

E85 yakıtla 1.625 beygir gücü ve normal benzinle bile 1.300HP'lik One:1 güç ağırlık oranlı KoenigseggJesko'lar, artık müşterilerine teslim edilmeye başlandı... E85 ile 2,2'ye çıkan normali 1,7 bar boot basınçlı Twin Turbo aluminyum 5.0lt V8 1500Nm'le çıkan maksimum torkunu 9-ileri ışık hızı şanzımanı LST, KED elektronik diferansiyeli ve UPOD ultimate power on demand KGCM vites kutusu kontrol modülüyle kullanıma sunuyor... Yakında yeni dünya hız rekorunu da duyacağız!..

Renault Mégane E-TECH Electric

İspanya'nın Costa del Sol sahil yollarında ilk kez kullandığımız Megane’ın tam elektriklisi, tüm ayrıntılarında Fransız kimliğini vurgulayan bir elektrikli kompakt seçenek. Fakat, bildiğimiz tüm Renault’ların çok daha üstünde premium özelliklerle şaşırttığını da itiraf edelim.

 
CarsNews.TV
Sizlere otomobil ve otomotiv dünyasındaki tüm yenilikleri Dünya ile aynı anda, hatta bazen herkesten önce, getirme iddiası ile açılmış yepyeni bir medyadır. Otomobillerin geleceği, otomotivin sırları ve sürüş keyfini en iyi ve en doğru şekilde görebileceğiniz ve tutkunu olacağınız bir bilgi merkezi!.. Aylık ve haftalık yazılı basın ile onbinlere, TV ile yüzbinlere ulaştıktan sonra; artık milyonlara ulaşabilmek gerekiyor!.. Bu arada Sizlerle bire bir buluşabilmek de fazlasıyla önemli!.. O sebeple CarsNews.TV, tüm sosyal medyanın haber kaynağı ve belki bir danışma hattı olacak!.. Elbette, sadece otomobiller ve hareketlilik kavramı etrafında!..

PROUDLY MEMBER OF

Autobest

KARDEŞ PORTALIMIZ

Kobitek

CARSNEWS.TV, Okan ALTAN ve Teknoart Bilişim İşbirliğiyle yayınlanmaktadır.