“BRZ, Subaru’nun en eğlenceli sürüş vaadeden otomobili olarak çok sevilmişti… Şimdi ikinci neslinde de geliştirilmiş performans ile saf sürüş keyfi sunan ulaşılabilir bir spor otomobil olmaya devam edecek… Fakat, kötü haber; bu yeni şekli, ne Avrupa’ya ne de Türkiye’ye gelecek!..”
Yeni 2.4 litrelik atmosferik Boxer motorun güçlü hızlanma ve yumuşak hissi, BRZ'yi kontrol etmeyi daha kolay ve sürüşü daha eğlenceli hale getiriyormuş. Daha keskin kullanım ve geliştirilmiş kasa dinamikleri ile Subaru EyeSight Sürücü asistanı teknolojisi de BRZ yenilemesindeki başlıklar.
Subaru BRZ, yatay karşılıklı Boxer motoru önde, itişi ise arkada olarak, motorun mümkün olduğunca aşağıya monte edilmesi ağırlık merkezinin en alt noktada olması, hafifliği ve kompakt boyutu gibi avantajları da söz konusu… Dünyanın olası en aşağıdaki ağırlık merkezlerinden biri sayesinde, birinci nesli gibi bu yeni nesilde de yol tutuş performansı olabilecek en iyi seviyeye çıkarılmış.
Tümüyle yenilenen Subaru BRZ, gerçek spor otomobil kimliğini koruma yönünde sürüş keyfi niteliğinden vazgeçmemek üzere daha da geliştirilmiş, her açıdan önemli bir evrim geçirmiş.
Bu arada ikinci nesil BRZ’nin de, Toyota ile ortak geliştirme projesinden doğduğunu hatırlatalım. Bu yeni BRZ’nin karşılığında GT86 veya Celica mı gelecek, onu bilemiyoruz, fakat bu spor otomobil uzmanlığının sonucunun kötü çıkma olasılığı yok!..
Sürücü ile otomobil arasındaki duygusal etkileşimi yaratan sürüş keyfinin daha da artırıldığı BRZ, daha fazla eğlence için öncelikle güç ünitesini upgrade etmiş.
Yeni 2,4 litrelik Boxer için eski motorun hacmi genişletilmiş, emme ve egzost verimliliği güçlendirilmiş ve sürtünme azaltılmış. Böylece maksimum tork %15 arttırılmış. Yumuşak devir hissi ve keskin gaz pedalı tepkisi ile motor, daha çevik hızlanma ve gücünde farkedilir bir artış sağlamış,
Her ne kadar biz manuelini beğensek de; 6 ileri otomatik şanzımanla donatılmış modeller, daha hassas bir Sport moduyla donanmış. Sürücünün sportif sürüş niyetini algıladığında, BRZ’nin şanzımanı, viraj almayı daha doğrudan hissettirmek için uygun vitesi otomatik olarak seçip ve tutuyor.
Torsiyonel rijiditenin geliştirilmesinde iç çerçevenin yapısı bütünsel yapıştırıcı uygulaması gibi metodlar kullanılmış. Böylece Subaru’nun diğer küresel modellerinin platformundaki teknikler gibi yöntemler benimsenerek, yeni dayanıklı gövde için ön yanal bükülme sertliğinde %60 ve burulmada %50 artış sağlanmış. Daha “sert” gövde, iyileştirilmiş direksiyon tepkisine, daha çevik kullanım ve virajlarda daha iyi çekişe katkıda bulunuyor.
Tavan, ön çamurluklar ve kaputta alüminyum kullanılarak da, daha büyük motorun ağırlık artış etkisi en aza indirilmiş. Çarpışma güvenliği için ek yapısal iyileştirmelerle tasarım da geliştirilmiş. Hatta aracın çevikliğini artırmak için ağırlık düzenini optimize etmeye ve ağırlık merkezinin alçalmasına katkıda bulunulmuş.
18 inç aluminyum alaşım jantlarda daha fazla kontrol ve sürüş keyfi için daha keskin tepki sunacak Michelin Pilot Sport 4 lastiklerle donatılmış,
Diğer yanda otomobilin bu sertleşen karakterine uygun olarak da değişen dış tasarım, spor otomobil dinamizmini hatırlatıyor ve ilk bakışta sportifliğini vurguluyor.
Alçak ve geniş altıgen panjur, alçak ağırlık merkezine işaret ederken, ön çamurluktan arkaya doğru devam eden çizgiler de gövdenin gücünü ifade ediyor. Dar kabin ile kaslı çamurluklar arasındaki dinamik kontrast da, spor performansını akla getiriyor.
Ön çamurlukların arkasındaki yan marşpiye rüzgarlıkları ve hava çıkışları gibi bir dizi aerodinamik parça, sadece dış tasarıma vurgu yapmıyor, aynı zamanda işlevsellikleriyle performansa katkıda bulunuyor.
Kabin içinde ise, basit, yatay tarzda bir gösterge paneli ve alçak motor kaputu, sürüşe daha fazla odaklanmak için daha geniş bir görüş sağlıyor. 7 inç TFT ve LCD bölümü birleşimiyle dijital gösterge kümesi, sağlam yan desteklere sahip konturlu spor koltuk, CarPlay’li standart akıllı telefon entegrasyonunu içeren 8 inç STARLINK multimedya bilgi-eğlence sistemi de içerde fark edilen yenilikler.
Güvenlik başlığının altında da; 6-ileri otomatiklerde ilk kez EyeSight Driver Assist teknolojisi, çarpışma öncesi frenleme ve uyarlanabilir hız sabitleyici gibi işlevler, bulunuyor.
Çarpışma güvenliği performansının daha fazla yüksek gerilimli çelik ve gelişmiş yolcu koruma sistemleri kullanan daha güçlü gövde ile geliştirilmiş olması, BRZ’yi güvenilir yapma iddiasında.
Ayrıca Subaru patentli STARLINK Emniyet ve Güvenlik bağlantılı hizmetlerinin acil durumlara hazırlıklı olmak için "bağlantılı güvenlik" sağlaması ve kullanışlı özellikleriyle sürücüleri ve yolcuları asiste etmesi de, yeni BRZ notlarımız arasında…
Dört tekerde tam bağımsız suspansiyon sistemi, arkadan itiş geometrisi, 2.576 mm dingil mesafesi üstünde 4.265 mm uzunluk, 1.776 mm genişlik ve 1.311 mm yüksekliğindeki sportif gövdesi, 228 beygir gücü ve 250 Nm’lik motorun 7.000 devirlerde oynanabilmesi vesaire, BRZ keşke buralara gelebilseydi, diyoruz…
CARSNEWS.TV, Okan ALTAN ve Teknoart Bilişim İşbirliğiyle yayınlanmaktadır.