Yağcılık Zanaatı
Tweet It! Facebook
29 Ağustos 2013 13:25

Yağcılık Zanaatı

“Sentetik yağ işi, şaşırtıcı bir yüksek mühendislik gerektiriyor. Castrol'ün İngiltere Pengbourne Teknoloji Merkezi'nde neredeyse her markaya ayrı bir "terzi işi" formül araştırılıyor ve geliştiriliyor.”

En yeni otomotiv teknolojilerine uygun en verimli formülleri hazırlamak, yeni formülleri ve özel numuleri test etmek, yeni katkı maddelerini araştırmak ve geliştirmek, yağ sektöründe aslında hiç de basit bir uğraş değil.

Otomobillerin ve tüm motorlu araçların yapıları her gün daha kompleks hale geliyor, daha karmaşık sistemlerle donanıyorlar… Yağ üreticileri de, otomotiv markalarını, desteklemek ve ilk dolum tedarikçisi olmanın yanında servislerde orijinal yağlama seçeneği olarak kalabilmek için, "marka"lara en iyiyi ve en verimliyi sunmaya çalışıyorlar. Diğer yanda zorlaşan emisyon kurallarıyla da uyum içinde kalmaya özen gösteriyorlar.

Castrol de, en modern otomobillere yüksek performans gösterecek en uygun yağ ürünlerini, rakiplerinden bir adım önde üretebilmek için laboratuarlarında bilinen ve bugüne kadar hiç akla gelmemiş metodlarla zamanın ötesine doğru deniyor…

Yürür aksamdaki hareket eden tüm parçaların farklı materyallerine göre sürtünmeyi minimize edecek, özellikle motorun en doğru şekilde yıpranmadan çalışabilmesi için yağlama formüllerinde, bilinenleri değiştirmeye çalışıyor. Yağı oluşturan özel "harman"larda fiziksel önceliklerin yanında element analizleri için günde en az 150 test yaparken viskozite yani akışkanlığa olan direnci piyasaya çıkacak en yeni motor tipleri için geliştiriyor. Yeni analilitik teknikler ve müşterileri olan otomobil markalarından gelen istekleri de değerlendiren Castrol, uzay araştırmaları için NASA'nın da kullandığı en pahalı bilgisayarlarla, motor test hücreleriyle ve hatta klimatik oda denilen gerçek araçların en zorlu iklim testlerine sokulduğu özel bir laboratuar ile araştırmalarını gerçekleştiriyor.

Motorsikletlerin bile gerçek ortamda testini kapalı bir odaya da taşıyan Castrol, sürücü olarak bir robot ile, motorsikletin motorunu ve şanzımanını en ekstrem şartlarda zorluyor… Aynı şekilde otomobillerin tüm yürür aksamını, şasi dinamometresinin aktif tamburları üzerinde yüzlerce saat deniyor, test konsollarında biriken yüzbinlerce veriyi sürekli analiz ediyor ve yeni formüllerin "sağlık"ını iyileştiriyor…

Denenen yeni formüllü yağı, geri çıkarıp tekrar moleküllerine kadar ayrıştırıyor, yağın "eskimesini", kirliliğini, oksidasyonunu, vs. kısaca tüm niteliklerini inceliyor. Ve sonra yeniden deniyor… Binlerce tekrarın ardından, "olur" çıkınca, bunu o motorun sahibi marka ile paylaşıyor ve prototiplerin gerçek yollardaki denemelerine veriliyor… Ta ki, yeni modelin gerçek üretimi başlayıncaya kadar, Ar-Ge devam ediyor.

Tedarikçisi olduğu markaların yanında, piyasadaki tüm markaların beklentilerinin üstünde bir kalite oluşturmaya çalışan Castrol, belki de bu sebeple Andy Green'in kullandığı ThrustSSC ile 1220 km/h'lik dünya hız rekorunun altındaki da "imza"lardan biri olmayı, diğer tüm 21 rekorda olduğu gibi başarabilmişti...

1899 yılından bu yana önce Wakefield Oil Company, 1909 sonrasında da Castrol olarak bilinen uçaklarda bile yağlama konusunda uzman olan marka, 2000 yılından bu yana BP'nin çatısı altında, diğer yağlardan çok farklı deterjan bazlı karışıma sahip olarak ünlendi… Şu anda BMW ve MINI, Volvo, Ford, VW, Audi, Skoda, Seat, Jaguar ve Land Rover gibi markaların istediği kaliteyi oluşturmayı başabilmiş olan Castrol'ün, motor sporlarını neden bir reklam alanı olarak değil de, bir "açık hava" araştırma ve geliştirme üssü olarak kullandığını çok iyi anlıyoruz… Drag yarışları gibi "yağ" konusunun en ekstrem şekilde önemli olduğu, NASCAR yarışlarındaki dayanıklılığın "yağ"a bağlı olduğu ve hatta F1'de uzun yıllar en zorlu koşullarda hizmet etmiş olan Castrol'ü gemilerden ağır endüstri makinalarına kadar yüzlerce çeşit ve formülde ürünü olmasına da hiç şaşırmıyoruz...

Pengbourne laboratuarlarını da gördükten sonra, Castrol'ün sadece bir yağ üreticisi olmadığını, bir "sıvı mühendislik" markası olduğunu düşünmekten kendimizi alamıyoruz...
Bu değerlendirme, 5 Ağustos 2013 tarihli AutoShow dergisinde de yayınlanmıştır.

Albüm

diğer haberlerden

Haber Başlığı

Otosan Verimliliği

Otosan’sız Ford Pro olamaz, desek, kesinlikle yanlış olmaz… Türkiye’nin otomotiv şampiyonu, Ford’un yeni Verimlilik Sistemi’nin de temel taşı!..

Ioniq 6 Streamliner

Elektrikli model fırtınası, Hyundai’den gelen ters bir rüzgarla şiddetleniyor. “Electrified Streamliner” olarak tanımlanan Ioniq 6 ile sportif premium sedan piyasası karışacak… 2023 EcoBest Challenge ile vaat ettiği tüm WLTP verilerini gerçek menzil testleri sonucunda da teyit eden ve AUTOBEST'in 31 Avrupalı otomotiv yazarı ve uzmanından oluşan jürisi tarafından 2023'ün en iyi EV'si seçilen Ioniq 6, Ekim ayında Türkiye'de...

Lotus Emira GT4

Toyota’dan alınmış 3.456cc’lik V6 2GR-FE motorla, Harrop TVS 1900 supercharger, Motec “beyin” ve kuru karter uygulayıp 400 beygir gücünü Xtrac 6-ileri sequential şanzımanı direksiyon pedallarıyla ve sınırlı kaymalı diferansiyel LSD ile asfalta kayıpsız vermeye çalışan bir safkan yarışçı İngiliz…

Ferrari SP48 Unica

Yeni nesil ultra zenginlerin ve koleksiyonerlerin en büyük tutkusu, sadece kendilerinde olacak, benzersiz özel otomobiller ürettirmek... Ve bir tycoon, kendi zevkine göre Ferrari SP48 Unica'yı tasarlattı ve ürettirdi!..

Ferrari 812 Efsanesi

Tüm piyasa önce hibritlenip, sonra da elektriklenmeye yüz tutmuşken, 5 yıl önce gösterilen ve Maranello mühendisliğinin zirvesine çıkmış, “normal” Ferrari Gran Turismo aygırlarının en güçlü ve en hızlı atmosferik 812’leri saygıyla analım.

Italdesign Nissan GT-R50

Gelen taleplerle Nissan bir türlü sonlandıramıyor, hatta Nismo'ların Nismo'su T-Spec GT-R NISMO'yu bile halen en "update modified" haliyle yavaş yavaş üretmeye devam ediyor... Üç yıl önceki Altın Yaşında Italdesign dokunuşlarıyla bir koleksiyon modeli olarak yeniden tasarlanmış GT-R efsanesi, Nismo modifiyeli 3.8 litrelik Twin Turbo V6 motoruyla tam 720 beygir gücünde sadece 50 adetle sınırlı olarak üretilmeye başlanmıştı... Şimdi ise 2022'de de son koleksiyoner müşterilerine teslimatları bitiriliyor ve yolların en pahalı Limited Edition modellerinden biri olarak gösteriliyor...

Ares Design S1 Project

Türk asıllı Dany Bahar'ın son projesi Ares Design'ın son kreasyonu, HyperCar ile SuperSport ara kategorisinde sadece 24 adet üretilecek, arkadan itişiyle 2,7 saniyede 100’e hızlanacak!.. Fakat, Speedster versiyonu da ayrı bir bomba!..

1625HP'lik Jesko Hazır!

E85 yakıtla 1.625 beygir gücü ve normal benzinle bile 1.300HP'lik One:1 güç ağırlık oranlı KoenigseggJesko'lar, artık müşterilerine teslim edilmeye başlandı... E85 ile 2,2'ye çıkan normali 1,7 bar boot basınçlı Twin Turbo aluminyum 5.0lt V8 1500Nm'le çıkan maksimum torkunu 9-ileri ışık hızı şanzımanı LST, KED elektronik diferansiyeli ve UPOD ultimate power on demand KGCM vites kutusu kontrol modülüyle kullanıma sunuyor... Yakında yeni dünya hız rekorunu da duyacağız!..

 
CarsNews.TV
Sizlere otomobil ve otomotiv dünyasındaki tüm yenilikleri Dünya ile aynı anda, hatta bazen herkesten önce, getirme iddiası ile açılmış yepyeni bir medyadır. Otomobillerin geleceği, otomotivin sırları ve sürüş keyfini en iyi ve en doğru şekilde görebileceğiniz ve tutkunu olacağınız bir bilgi merkezi!.. Aylık ve haftalık yazılı basın ile onbinlere, TV ile yüzbinlere ulaştıktan sonra; artık milyonlara ulaşabilmek gerekiyor!.. Bu arada Sizlerle bire bir buluşabilmek de fazlasıyla önemli!.. O sebeple CarsNews.TV, tüm sosyal medyanın haber kaynağı ve belki bir danışma hattı olacak!.. Elbette, sadece otomobiller ve hareketlilik kavramı etrafında!..

PROUDLY MEMBER OF

Autobest

KARDEŞ PORTALIMIZ

Kobitek

CARSNEWS.TV, Okan ALTAN ve Teknoart Bilişim İşbirliğiyle yayınlanmaktadır.