“Ferrari’nin ilk hibrit ve “üstü açılır hard top” modeli, aynı zamanda seri üretime alınan 1.000 beygirlik en güçlü “havalı” modeli...”
Auto Avio Costruzioni AAC olarak ilk otomobilini 1940’ta üretmiş ve 1947’de ise ilk Ferrari logosunu kullanmaya başlamış Enzo Ferrari, 1939 yılına kadar Alfa Romeo’nun yarış departmanını yürütüyordu.
Sonrasında da çok iyi bilindiği gibi; Formula 1’in en eski ve en başarılı takımını ortaya çıkmıştı. Tam 16 üretici şampiyonluğu ve tam 15 sürücü şampiyonluğuyla halen Ferrari logosunu sollayabilen yok.
Şimdi ise Maranello’daki fabrika kapılarından SF90 Stradale’nin RHT yani açılabilir eDrive, Hybrid, Performance ve Qualify hardtop tavanlı Spider modelini çıkardı.
Sabit tavanlı şeklinden 100 kg daha ağır, fakat 1000 beygiriyle içindekilere en sert fırtına rüzgarlarını yaşatacak en genç İtalyan aygırı, Avrupa fiyatıyla 450.000 Euro’ya sunuluyor.
2,5 saniyelik sprint ile 100 km/h hıza ulaşan bu makinanın, 800 Nm 780 HP’lik 3.990cc V8 Turbo motoruna 162 kW’lik ikisi önde üçüncüsü arkada motorla şanzıman arasında üç elektrik motoru eşlik ediyor. Böylece tam bin beygir gücüne ulaşan, Power, Electric, Hybrid ve 4WD hybrid olarak güç aktarması saliseler içinde değişen sisteminde eDrive menzili, 7.9 kWh’lık bataryasıyla 25 kilometre… Batarya şarjı için enerji geri kazanımı ise, içten yanmalı motorun yanında rejeneratif frenleme ve gaz pedalından ayağınızı kaldırdığınızda “Overbraking” ile sağlanıyor. Sürücünün eManettino ile direksiyon üstünden seçebileceği eDrive, Hybrid, Performance ve Qualify sürüş modlarının ilk ikisi, aslında Ferraristi’lerin alışkın olmadıkları seçenekler…
SF90’nın ilk tasarımından itibaren, bu otomobilin tavanının açılacağı planlandığını, motor ve şanzımanının, çok aşağıya yerleştirilmiş olmasından anlıyoruz. Alçak ağırlık merkezinin sürüş dinamiklerine katkısı da önemli; fakat bu yapı, aynı zamanda tavan kısmının kalkarak zarif bir hareketle 14 saniyede geriye doğru bagaj hacminden sadece 100 lt çalarak gömülmesine de imkan tanıyor. Ve hatta sürücü ve yanındakinin arkalarındaki dar camdan bu motoru görmelerine engel de olmuyor.
Spider’ın tavanı kapalıyken, sabit tavanlı Stradale’ye neredeyse bire bir benzese de; ancak çok çok dikkatli gözler, yüzgeç şeklindeki anteninin geriye aşağıya çekilmiş konumu ve koltukların arkasındaki yükseltilerin değişik şeklini fark edebilir.
https://www.ferrari.com/en-TR/auto/sf90-spider/share/media-gallery/design-ferrari-sf-90-spider
Torsiyonel rijidite için üstsüz otomobillerde gövdenin sağlamlığı için alt yapının ve kapıların güçlendirilmesi, her zaman biraz ek ağırlık yaratır. Spider da, 100 kg fazlalıkla, boş ağırlığını 1.670 kilograma ulaştırmış. Fakat bu ekstra kiloların performansa yansıması ise, 0-200 km/h hızlanmada 7,0 saniye ile sabit tavanlı halinin 1/5 saniye daha gerisinde kalıyor. 100 km/h hızdan 29,5 saniyede durabilen ve maksimum hızı 340 km/h olan bu hiper Spider’ın, Fiorano pisti üzerindeki tur zamanı ise 79,5 saniye imiş.
Pist sürüşlerinde limitleri zorlayıp ve tur rekorları kırmak isteyenler Coupé'yi, fakat virajlı dağ yollarında sürüş zevkinin zirvesine ulaşmak isteyenler Spider’ı almalı… 300 km/h hıza kadar rüzgar ve türbülans neredeyse hiç olmadan arkalarında kasırga uğultusu duymak isteyenler, Spider keyfini Stradale’ye tercih etmeliler.
https://www.ferrari.com/en-TR/auto/sf90-spider/share/media-gallery/hybrid-ferrari-sf-90-spider
Bu arada Formula 1 tekniğindeki çift kavramalı 8-ileri şanzımana sahip RAC-e denilen elektrikli ön aksıyla dört çekerli bu “aşırı” şahlanan aygırın azami süratinin, eManettino Qualify modunda 340 km/h olduğu da iddia ediliyor.
https://www.ferrari.com/en-TR/auto/sf90-spider/share/media-gallery/e-d-ferrari-sf-90-spider
Önde J9.5 jantların içinde görünen 398x223x28 ve arkada J11.5 jantların arkasındaki 360x233x32 milimetrelik frenlerinde enerji geri kazanım özelliği olan yüksek performans ABS ve EBD sistemleri, önde 255/35 ZR 20 J9.5 ve arkada 315/30 ZR20 J11.5 lastikler, elektronik yan kayma kontrolü eSSC ve elektronik fraksiyon kontrolü eTC ile yeni nesil elektronik diferansiyel e-Diff3 teknolojilerine sahip E4WD elektronik kontrol sistemleri, bu ultra-Ferrari’nin dört tekerde vektörlenen maksimum torku eksiksiz şekilde asfalta aktarmak için çalışıyorlar.
https://www.ferrari.com/en-TR/auto/sf90-spider/share/tech-spec/spec-tech-focus
Ağırlık güç oranı 1,67 kg/HP, ön arka ağır dağılımı % 45/55, uzunluğu 4.704, genişliği 1.973, yüksekliği sadece 1.193 ve dingil mesafesi 2.649 milimetre olan SF90 Spider’ın ön iz açıklığı 27 mm daha geniş.
https://www.ferrari.com/en-TR/auto/sf90-spider/share/interior/interior-focus
Ancak “ben bununla yarış pistine çıkarım” diyebilecek usta pilotlar için de araç ağırlığı 21 kg azaltılmış, "Asseto Fiorano" paketi sunuluyor. GT yarışları için geliştirilmiş Multimatic amortisörler ve karbon fiber arka spoyler ile normal yol homologasyonu olan Michelin Pilot Sport Cup 2 lastiklerin yanında karbon ve titanyumdan yapılmış ek parçalarla bu modifiye hazırlanmış. Gümüş şeritli mavi Asseto Fiorano donanımlı “anormal” SF90 Spider, 250 km/h hızda aktif “shut-off Gurney” sistemiyle 390 kilogramlık bastırma kuvvetine sahipken, altın renkli “normal” SF90 Spider bu değere ancak 300 km/h’de ulaşıyor.
https://www.ferrari.com/en-TR/auto/sf90-spider/share/sports-oriented-spec/sports-oriented-spec-focus
Stradale’ye göre yüzde 10 daha pahalı olan bu hibrit üstü açılır Spider SF90 ile Ferrari üstsüzleri artık dört haneli beygir güçlerine çıkıyor. 70 yıl önce sadece 25 tane araç üreten ve şimdi yılda 10 binden fazla rüya otomobili satan Ferrari, modeller ve versiyonlarını her yıl arttırmaya devam ediyor.
Sanıyoruz; 488 Pista’nın ve F8’in Spider “fırtına”larının ardından bu SF90’da olduğu gibi “kasırga" otomobillerinin devamı gelecek!.. Hatta; 2013’ün konsepti Pininfarina Sergio’ya benzer bir tam elektrikli üstsüz çılgınlık daha bekliyoruz.
CARSNEWS.TV, Okan ALTAN ve Teknoart Bilişim İşbirliğiyle yayınlanmaktadır.