“1725 beygir gücünde ve 3500 Nm’lik maksimum torka sahip, 4 kişilik bir Viking Mega-GT’si!.. Gemera, Koenigsegg ekstrem performansının ailecek yaşanması için hazırlanmış en çılgın İsveçli!.. Üstelik Koenigsegg'in ilk kez konfor ayrıntılarına sahip, fakat yine de 400km/h'lik büyük modeli!..”
Diğerleri gibi Cenevre’den toparlanıp kaçıp gitmeyen İsveç’i hayalet logolu bir çılgınlığı Koenigsegg, 2020 için iptal olan Cenevre Otomobil Fuarı salonlarında lansman yapabilen tek marka oldu!..
HyperCar GranTurismo 4wheelSteering CarbonFiber <900kg Extreme hybrid gibi en popüler terimleri üzerinde taşıyan bu büyük boy Koenigsegg, üstelik ilk 4 kişilik, dünyanın ilk Mega-GT aracı!..
Gemera sadece 300 adet üretilecek duyurusuyla üretilmeye başlanırken; ısıtmalı ve elektrik ayarlı koltukları, bardak tutucuları ile sanki normal bir GT gibi görünse de ensesindeki motor kaputunun altında 3500Nm ve 1725HP sistem gücü saklıyor!..
609HP 2.0lt 3 silindirli TwinTurbo ve + 1116HP’lik 3 eMotor ile 0-100km/h 1.9saniye ve maksimum hız olarak da 400km/h garanti!..
Chiron'un da çizeri olan Sasha Selipanov tasarımı olan Gemera, tüm çizgileriyle sanki Thor'un gezegeni Asgard'tan dünyaya gelmiş gibi...
Sadece 26 yıl önce Christian von Koenigsegg, Koenigsegg Automotive AB şirketini dünyanın en iyi otomotiv mühendisliği ve sofistike hypercar üreticisi olmak için kurmuştu… İlk 8 yılın sonunda çok uzun testler ve geliştirmelerin ardından ancak yollara çıkarabildiği 665 HP’lik Guinness rekorlar kitabına giren CC8S modeline kadar hazırladığı diğer CC prototiplerini trafiğe çıkaramamıştı. 2004 yılında ise bu rekorunu 151 HP ekleyerek CCR modeliyle yeniledi. Üstelik ertesi yıl dünya hız rekorunu 387.87 km/h’ye yükselterek. 2008’de ise 0-300-0 km/h hızlanıp yavaşlama zamanında 29.2 saniyeyi başaran kendilerinin geliştirdiği motora sahip CCX’i çıkardı. 2011’de Agera R ile 0-300-0’ı 21.19 saniyede tamamlayacaktı. Fakat, asıl çılgınlığını da, 2015 yılında One:1 modeliyle gösterdi; 14.53’lük 0-300 km/h hızlanma rekorunu 11.92 saniyeye indirdi!.. Agera RS’in 2017’deki 0-400-0 km/h için 33.29’luk zamanı ve 447.19 km/h’lik maksimum hızıyla artık Koenigsegg, Bugatti’leri bile sollamış ve resmen dünyanın en hızlı markası olmuştu. Fakat, durmak bilmeyen Christian ve ekibi, geçtiğimiz 2019’da da 0-400-0 zamanlarını Regera modelleriyle 31.49 saniyeye çekerek, artık tüm hiper otomobillerin çok ilerisinde olduklarını kanıtladılar.
Sadece inanılmaz hızlardaki otomobillerle değil, Quant solar konseptindeki gibi çevreci araçlarla da ekstrem performansın elde edilebileceğine inanan Koenigsegg, Çiçek Gücü adını verdiği motorlarını son Jesko örneğindeki gibi fleks-yakıt ile de çalıştırmaya başladı. Plug-In hibrit tekniğinde de, bildiğimiz piston motorunun geleceğinde de ve Regera modelinde gösterdiği eksantriksiz motorda da ortaya koyduğu yenilikçi mühendislik çalışmaları, piyasanın tüm asırlık otomobil markalarını bile şaşkına çeviriyordu. Üstelik Koenigsegg, tüm hassas parçalarını tedarikçi kullanmadan kendisi geliştiriyor ve kendisi üretiyor.
Koenigsegg’in müthiş fikirleri arasında; hypercar tarzı konforu bozmadan düz hat hızı sağlamak üzere iki arka tekeri birbirine bağlayan enine monte edilmiş bir amortisör ve her bir tekerlek için bağımsız geometriden oluşan tripleks suspansiyon yapısı çok önemlidir.
Diğer ünlü yeniliği de, emme ve egzost supaplarını harekete geçirmek için hava basıncını kullanan elektronik serbest valf teknolojisiyle, bildiğimiz eksantrik mili yerine çok yüksek hassasiyet ve sınırsız zamanlama kontrolü sağlaması… Böylece motor ağırlığı ve boyutu azaltılarak çok daha büyük verim oluşmasına izin veriliyor ve her bir silindiri bağımsız olarak kontrol edip eksiksiz yanma başarılıyor.
Bu geçilemeyen performanstaki otomobillere tüm dünya hayran idi. Fakat baştan aşağı fonksiyon üzerine tasarımları, bir çok kişi tarafından çirkin bulunuyordu. O sebeple; Pasadena Design okulundan mezun olduktan sonra 15 yıl içinde VW ve Hyundai gruplarında Lamborghini Huracan, Bugatti Vision Gran Turismo ve Chiron, Genesis Essentia ve Mint gibi çarpıcı dizaynlarıyla şöhret olan Sasha Selipanov’u geçtiğimiz yıl İsveç’e Ängelholm’a transfer ettiler. Hatta, kendisine her konuda tasarım yapabilsin diye RAW Design House’u açtılar.
Christian ve Sasha, iki özgür ruhlu otomobil yeteneği artık buluşmuştu.
Şimdi ise bu birliktelikten Gemera isimli bir “aile tipi” Hyper-GT otomobil çıktı…
Yine 400 km/h üstü fakat, 4 kişilik bir çılgın İsveçli!..
HyperCar, GranTurismo, 4wheelSteering, <900 kg, CarbonFiber, monokok gövde, ekstrem hibrit gibi otomotiv dünyası için tüm rüya terimleri üzerinde taşıyan bu büyük boy Koenigsegg, dünyanın ilk Mega-GT aracı!..
Gemera sadece 300 adet üretilmeye başlarken; sanki normal bir Gran Turismo gibi konfor ayrıntıları dikkat çekse de, asıl, ensesindeki motor kaputunun altında 3500 Nm ve 1725 HP sistem gücü saklıyor!..
609 beygir gücündeki 2.0 litrelik FreeValve 3 silindirli TwinTurbo ve 1116 HP’lik 3 ekstra elektrik motoruyla oluşturduğu 1.27 MegaWatt potansiyeli, 1.9 saniyelik 0-100km/h hızlanma ve 400 km/h üstü maksimum hız garanti ediyor!..
Gemera’nın tüm kozmik hatları ve yukarı açılan yekpare dev kapıları, görenleri büyülüyor.
Koenigsegg, kendini yeniden keşfettiği Gemera’yla mühendislik üstünlüklerini hiç de mütevazı olmadan dünyadaki tüm GT'leri ve ayrıca çoğu hiper otomobili geride bırakacak şekilde sahneye çıkardı.
Arka tekerlek başına minimum 500 HP ile 1.000 Nm ve krank mili üzerinde minimum 400 HP ile 500 Nm olan 800 kW’lık üç elektrik motorla entegre çalışan üç silindirli bir benzinli motorla benzersiz hibrit aktarma sistemi, 1.850 kilogramlık dolu ağırlığını tüy gibi kaldırıyor.
Koenigsegg’in Tiny Friendly Giant TFG yani “küçük, dost canlısı dev" olarak adlandırdığı 2.0 litrelik bir hacimden 609 HP ve 600 Nm tork çıkardığı, çok yüksek basınç uygulanan çift turbo şarja sahip bu motorun ağırlığı ise yalnızca 70 kilogram. Gemera’nın tam ortasındaki bu küçük yapılı motorun 8.500 1/min devir çevirebildiğini de söyleyelim. Koenigsegg patentli Direct Drive şanzıman dişlisiyle güç aktarımı yapılırken, Gemera’nın 400 km/h üstü maksimum hızına kadar tek bir vites değişikliği de gerekmiyor.
Gemera, ikinci nesil Gen 2.0 etanol veya Vulcanol ya da bunların karışımıyla CO2-nötr metanol ile yakıtını tamamlarsa, hem bataryası için en temiz şekilde şarj oluşturabilir, hem de çevreyi asgari kirletecek salımla azami kuvvetini gösterebilir. Fakat, şimdilik ikinci nesil yenilenebilir yakıt kaynakları daha erişilebilir hale gelmediği için; E85 ve o da bulunamazsa normal benzinle de, Gemera sürülebiliyor.
Normal bir sürüşle 1.000 kilometre menzile ulaşan Gemera, tabanındaki 800 Volt teknolojisine sahip 16.6 kWh’lık lityum iyon bataryasıyla tümüyle elektrikli olarak “sıfır emisyon”la 50 kilometre gidebiliyor.
Bir Hyper-GT otomobil, aynı zamanda pratik kullanım da sunabilmeli!.. Christian von Koenigsegg’in tüm 17 yıldır üzerinde çalıştığı bu proje, Sasha’nın sihirli dokunuşlarıyla bu sıra dışı formuna kavuşurken, önde kısık far üniteleri ve kocaman radyatör ağzı, kısa çıkıntılar, önde 21 arkada 22 inçlik devasa tekerlerin yuvalarını tamamen doldurması gibi her bir ayrıntısı adeta İskandinavların minimalist tarzına başkaldırıyor… Yandan bakıldığında, güçlü bir şekilde genişleyen arka çamurluk yanaklarının önü ve kapının arkasındaki büyük hava girişleriyle Gemera için özel olarak üretilmiş 295/30 veya 317/30 ebatlarındaki Michelin Pilot Sport 4S lastikler fark ediliyor.
Tam 3 metrelik uzun dingil mesafesinin üstünde 4.975 mm uzunluk, aynaları hariç 1.988 mm genişlik, 1.295 mm yükseklik gibi basık ve geniş ölçülerinin kuru ağırlığı 1.725 kg olan Gemera, yakıt tankı için 75 litre ve bagaj hacimi için de 200 litre gibi küçük kapasitelere sahip.
Sabit spoyleri, ince ancak agresif ıstop lambaları ve güçlü difüzörüyle Koenigsegg’in bu iri GT’sin arkasını, iki yanında Akrapovic spor egzost sisteminin yuvarlak çıkışları olan küçük arka camından görmek neredeyse imkansız… O sebeple bir uçak kokpiti gibi görünen yolcu kabininde sürücü, artık geleneksel aynalar yerine kameralar ile arkaya bakıyor.
Gösterişli dev kanat kapılardan karbon kabuk konturlu köpük dokulu hafızalı ısıtmalı sportif koltuklara geçtiğinizde geniş bir orta konsolun kabin içini boydan boya ayırdığını fark ediyorsunuz. Üstü ve altı düzleştirilmiş iki kollu yarış tipi direksiyon simidini kavrayan Gemera sürücüsü, sağda ve solda A sütunlarına takılı 13’er inçlik ekranlarla aracın çevresini görebiliyor. Orta konsoldaki bilgi-eğlence sisteminin dokunmatik iri ekranı ve kontrast dikişli Alcantara kaplamalar, iç mekanı karakterize ediyor.
Hiper otomobillerde rastlayamayacağımız; üç bölgeli klima, elektrikli camlar, araç içi internet ile Wi-Fi sayesinde sosyal medya bağlantılı canlı yayın imkanı, elektrikli el freni, arka taraf içinde ayrı bir infotainment ekranıyla 11 hoparlör ve subwoofer’lı Hi-End müzik sistemi, dört köşede okuma lambaları, 3 bölgeli iklim sistemi, Apple Carplay ile sesle kumanda, akıllı telefonlar için iki endüktif şarj yeri ve yolcu başına biri ısıtmalı biri soğutmalı ikişer toplamda sekiz bardak tutucu, altı adet akıllı hava yastığı gibi lükslere de sahip.
Bir düşünün; normal motor çalışmadan saatte 300 kilometre hıza kadar sessizce hızlanıyor, arka tekerleri direksiyonunuza göre açılandırabiliyor, dört tekere ayrı tork vektörleme sistemiyle hatasız çekiş keyfini yaşayabiliyorsunuz. Bir tarafta hiper otomobillere özgü Stabilite Kontrolü, TC, ABS ve ADAS 2.5 sürüş asistanı yazılımlar, diğer tarafta aileleri ilgilendiren çocuk koltukları için arkalarda Isofix bağlantılar… Birbirinden çok uzak dünyalar, bir araya getirilmiş…
A-sütunlarını gizleyen savaş jetlerinden ilham alınmış aracın önünden yanları saran ön cam ile çok geniş açılan ve olmayan B-direklerin direncini de oluşturan Koenigsegg’in tanımıyla KATSAD yani Automated Twisted Synchrohelix Actuation kapılar, bu dev Viking’in görkemini tamamlayan iki benzersiz özellik…
İki kişilik olur idi, SuperSport otomobillerin dünyası… Fakat, dört yetişkinin sığabileceği bu Mega-GT, geniş kabin içi, çevreci denilebilecek bir güç kaynağı ve bugüne kadar görülmemiş bir performans ile tezatların birleşimi!..
Ne dersiniz; “ekstrem mega” Gemera, İsveçlilerin “Laget om ar bast” yani “kararında olan ziyafet kadar güzel” yaşam felsefesiyle zıt bir otomobil değil mi?!..
CARSNEWS.TV, Okan ALTAN ve Teknoart Bilişim İşbirliğiyle yayınlanmaktadır.