“Her ne kadar sosyal medya, hayatımızın bir parçası olduysa da, direksiyondaki sürücülerin internet kullanması, sürüş güvenliğini tehlikeye sokuyor!..”
Otomobil Ar-Ge'sinde "güvenlik", en çok önem verilen konu… Fren destek sistemleri, hava yastıkları, kaza önleyici radar ve sensörler, sürücünün yorgunluğunu takip eden elektronikler, vesaire… Eğer güvenlik bu kadar önemli ise, otomobillerin içinde her markanın geliştirmeye en çok meraklı olduğu infotainment sistemlerine de dikkat edilmeli!..
Araç içi bilgi sistemleri, artık internete bağlanıp, navigasyonda 3 boyutlu gerçek fotoğraflı haritaların kullanılmasını sağlıyor, bulunduğunuz yere en yakın restoran ve park yerlerini gösteriyor, haber sitelerinde sörf yapılmasını sağlıyor…
Araçlarda internetin bir diğer avantajı da, iletişim!.. VOIP programlarla dünyanın dört bir tarafıyla telefon görüşmesi yapabilmeniz de mümkün, hatta görüntülü video konferans da artık mümkün…
Facebook ve twitter gibi "durum bildirimi" mesajlarını takip etmek de, markaların, tükecilerin hoşuna gitmek için otomobillere "koydukları", yoldayken bile sosyalleşme olanağı…
Halbuki, otomobillerin tüm göstergeleri neden çok sade ve anlaşılır, göz ucuyla okunur, tasarlanır?.. Navigasyonlara adres yazmak için neden her marka, mümkün olan en hızlı metodu geliştirmeye çalışır?.. Neden, telefonu ya da diğer araç özelliklerini kullanmak için, artık neredeyse her otomobilin direksiyonunun üzerinde "sesli kumanda" tuşu var?.. Cevap, çok basit: Sürücünün gözü yoldan ayrılmasın, dikkati dağılmasın!..
Oysa, SMS ve hatta e-mail'leri bile sesle "okuyan" otomobiller, twitter ve facebook bildirimlerindeki fotoğraf veya videolar için direksiyondakinin ekrana bakmasını gerektiriyor ve tehlikeyi başlatıyor!..
ABD'nin karayolları otoritesi Transportation Department, otomobil üreticilerinden araç hareket halindeyken sürücünün sosyal medya sitelerine ve hatta internete girişi engellemelerini istiyor… Aynı, araç giderken televizyonun sürücü tarafında kapanması gibi!..
Amerikan Karayolları Genel Müdürlüğü, sürücülerin araçlardaki bilgi sistemlerine en fazla 2 saniye kumanda edilebilmesi ve en fazla 12 saniyede navigasyona adres girebilmesi konusunda yeni bir kural çıkarmak üzere!..
Cep telefonlarının da, direksiyon başındayken elle kullanılmasının yasaklanmış olduğu gibi bir kural, araç hareket halindeyken bilgi ekranları üzerinden internet kullanımı için gelmek üzere!..
Otomobil markaları ise, araç ekranları üzerinden internet kullanımı sınırlanırsa, sürücülerin akıllı telefonlarını daha fazla elde tutacaklarını ve asıl bunun daha tehlikeli olacağını söylüyorlar…
Ancak, otomobil markaları, sürüş güvenliği için en akla gelmeyecek geliştirmeleri gerçekleştirirken, "günümüzün hastalığı" direksiyondayken de her anlamda iletişim halinde olma konusunda biraz gevşek davranıyorlar ve müşterilerin talepleri doğrultusunda çok az da olsa riske fırsat veriyorlar…
Gerçekten, ön cama yansıyan Head-Up display'lerde de grafik ve yazılar minimize edilirken, üst konsol ekranlarında görüntü "sirk"i, büyük bir tezat!..
Transportation Department, araç hareket halindeyken sosyal medya kullanımına 3 yıl içinde yasak getireceğini, üreticilere duyurdu!..
National Highway Traffic Safety Administration NHTSA da, araç güvenliği rating'leri için bilgi sistemleri ekipmanlarının güvenli kullanımının yeni bir kriter olabileceğini açıkladı!..
Bizce de, sürücülerin araçlarını kullanırken, internetteki görselliği takip etmesi, tehlikeli!.. Bu yeni kural, çok yakında tüm dünyada uygulanmaya başlayacaktır.
http://www.itcanwait.com kampanyası hakkındaki yazım, 29 Nisan 2013 tarihli AutoShow dergisi AutomotiveInsider sayfamda da yer almıştır.
CARSNEWS.TV, Okan ALTAN ve Teknoart Bilişim İşbirliğiyle yayınlanmaktadır.