“Sadece gösteri amaçlı yeni bir Renault konsept mi?.. Fakat, bu EOLAB konseptinin 5 yıl sonra yenilenecek 5. nesil Clio hakkında müthiş bir ön gösterim olduğu da tartışılmaz!..”
Normalde konseptler gelecek 5 yıl içinde gerçekleşecek otomobillerdir. Ya da müşteri tarafında yeterince ilgi oluşmaz ise, o şekilde gerçekmeşmezler.
Renault’nun yeni EOLAB konsepti, var olan Clio’nun yanına düşünülen bir B-segmenti “yeşil” otomobil… Ya da gelecek nesil B-Segmenti Renault’lar hakkında fikir veren, müşteri testi yapan, bir ön gösterim!..
Diğer yanda Hyundai Veloster’deki asimetrik 2+1 kapıları olan bu kavram aracı, Renault’nun 2020 yılına kadar ortaya çıkaracağı normal üretim otomobillerinde göreceğimiz 100’den fazla yeni teknoloji ve yeni fikre da sahip olarak sahneye çıkarılıyor!..
Eski Yunan mitolojisi tanrılarından “rüzgarların kumandanı” Aeolous ve laboratuar kelimelerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuş EOLAB ismindeki bu prototip, yakıt tüketiminde 1 lt/100 km ve emisyonda 22 gr/km CO2 salacağı iddiasına da sahip!.. Volkswagen’in XL1 prototiplerindeki 0.9 lt/100 ve 21 gr/100 km CO2 emisyon rekoruna sektördeki en yakın konsept olan EOLAB, umarız bu 2 kişilik garip VW’nin AB ülkelerindeki 123.500 Euro’luk fiyat etikene de yaklaşmaya çalışmaz!..
Clio büyüklüğündeki böyle bir “geleceğin otomobili”ndeki bu kadar “yeşil” değerlerin, hafiflik, aerodinamizm ve Z.E. hibrid sistemiyle ortaya çıkarıldığını açıklayan Renault, 1.0 litrelik 3 silindirli SCe benzinli motoruyla 75 HP ve 95 Nm gibi bir potansiyele sahip. Buna eşlik eden debriyajsız 3 ileri şanzımana entegre edilmiş olan 68 HP’lik (50 kW’lık) ve 200 Nm’lik elektrik motor ise, tüm çevrim kuvvetini ön tekerleklere aktarıyor!..
Aşırı ince ön cam, sabit motor kaputu ve magnezyum tavan gibi özel alaşım materyaller ile ve başka ağırlık giderici çözümler ile ağırlığı 955 kg’a kadar düşürülmüş olan konseptin, baz bir Clio’dan 400 kg daha hafif olması, oldukça ümit verici!..
Normal gövdenin maksimumda aerodinamik olması için çok uzun süre çalışılmış olmasının yanında EOLAB, havalı suspansiyon, spoiler, flaplar ve özel tekerlekler gibi aktif sistemlerle de donanarak aerodinamizm katsayısını Cd 0.235’e kadar düşürebilmiş!.. Bu da güncel Clio’ya göre yüzde 30 oranında rüzgara daha az takılacağı anlamını taşıyor!..
Renault, bu aerodinamizm başarısıyla özellikle yüksek hızlarda daha düşük emisyon değerlerini sağlayacak minimum tüketime ulaşıldığını belirtirken, 130 km/h ortalama hızda bile tüketimin 1.2 lt/100 km seviyesinde kaldığını vurguluyor!..
Bakalım EOLAB’ı Paris Mondial de l’Automobile fuarında yakından da gördüğümüzde, bunun modernizmini mi yoksa, gelecek nesil Clio’ların tasarımını mı, daha çok konuşacağımızı, göreceğiz!..
CARSNEWS.TV, Okan ALTAN ve Teknoart Bilişim İşbirliğiyle yayınlanmaktadır.