“14 Ocak 2013 AutoShow AutomotiveInsider: Benzinli motorların kapasiteleri yeniden keşfediliyor!.. Sektörde küçülme sadece araç gövdesinde değil, motor bölümünde de devam ediyor!.. Küçük hacimli büyük performanslı modern benzinli motorlara bir seçenek de, Hyundai'den... ”
İçten yanmalı motorların yüz yıldır "tembel" çalıştırıldığı nihayet anlaşıldı… Şimdi 1 litrelik motorların, 2 litrelik eski nesil motorlardan bile daha güçlü olabilecekleri görüldü… Şifre ise, "aşırı besleme"!..
Dizel motorlarda onlarca yıldır kullanılan Turbo'nun, benzinli motorlarda doğrudan enjeksiyonla birlikte küçük hacimlerde de çok büyük verim sağladığı, artık her marka tarafından anlaşıldı.
Son yılların "yeşil" modası, düşük CO2 salımı ve aynı anda düşük yakıt tüketimi de, markaların "ortalama emisyon ve tüketim" değerlerine en ciddi şekilde önem vermelerine neden oluyordu.
Mazda SkyActiv-G, Ford Ecoboost, GM'in Ecotec, BMW'nin Efficient Dynamics, Mercedes ve VW'nin yeni nesil motorları, hepsi, yeni nesil enjektörler, değişken supap zamanlamaları, yüksek sıkıştırma oranları gibi yakıt tüketimini minimize eden ve performansı yükselten teknolojiler ile "aslında" 20'inci Yüzyıla ait bilinen içten yanmalı benzinli motorların ideal mühendislikten çok uzak olduğunu ve "bunlara yapılacak daha çok şey var" sözlerimizi doğrulattılar.
Fakat, bu yeni benzinli motorlar hep büyük hacimlerde "ekonomi ve güç" sunuyorlardı… Türkiye gibi motor hacminden yüksek vergi isteyen ülkeler için değil, araçların genel ağırlığının azaltılması için yeni nesil "iyi" motorların küçültülmesi de gerekiyordu…
Nihayet 4 silindirliden az ve 1 litreden küçük motorların da büyük otomobillerde "çirkin" durmayacağına karar verildi… Fiat Grubu'nun TwinAir motorları, bu trendi başlattılar. 3 silindirli ve hatta 2 silindirli motorların yanında 4 silindirli olup, gerekmedikçe sadece 2 silindirini çalıştıran diğer 2 silindirini "uyutan" motorlar, artık C segmenti Alt Orta Sınıf otomobillere kadar uygulanmaya başladı.
Hyundai'nin 1.6 ve 2.0 litrelik benzinli motorlarındaki T-GDI Turbo Gasoline Direct Injection teknolojisi, artık "küçük fakat güçlü" sloganıyla küresel otomotiv endüstrisindeki bu "küçülme" eğilimine uyarak çok daha küçük hacimlere de veriliyor.
Yeni nesil Kappa 1.0 TCI Turbo Intercooler ve 1.2 T-GDI, Güney Koreli Grubun bu başlıktaki çok önemli sürprizleri.
1.0 TCI, 106 beygir gücü ve 137.3 Nm'lik maksimum torkunu aluminyum bloğu, entegre turbosu, offset kank mili, plastik emme manifoldu ve motor kapagının içinde saklıyor. 1.2 T-GDI ise, bildiğiniz diğer T-GDI'ların küçültülmüş şekli…
Hyundai, dünyanın çeşitli ülkelerindeki değişik pazar şart ve taleplerine uygun olarak diğer yeni Gamma 1.6 T-GDI, Nu 2.0 CVVL ve Theta 2.0 T-GDI benzinli motorların yanında bu en küçükleri de seçenek yelpazesini sonuna kadar açmak için bulundurmaya başlıyor. Hatta Euro6 2.0 litre dizellerinin yanına koyduğu U2 1.1 WGT de, "küçülme" modasına bir başka örnek!.. Kappa serisi sürekli değişken transmisyon sağlayan CVT de, bu küçüklere eşlik ediyor…
"Çok güzel, fakat bugüne kadar niye yapmadınız?" sorusunun cevabı da, bu küçük fakat kompleks motorları çalıştıracak motor elektroniğinin henüz gelişen teknolojiyle mümkün olması olabilir!..
CARSNEWS.TV, Okan ALTAN ve Teknoart Bilişim İşbirliğiyle yayınlanmaktadır.