Jaguar Kükremesi
Tweet It! Facebook
04 Ocak 2015 15:51

Jaguar Kükremesi

“İngiliz vahşi kedileri, Türkiye yollarında artık daha yüksek sesle kükreyecekler! Nasıl mı? Elbette, Land Rover'ları zirveye çıkaran Borusan Otomotiv'in kontrolünde...”


Bir fabrika düşünün… 70 yıldır çalışıyor… Fakat, ilk kurulduğundaki gibi değil; artık farklı bir sesin ekosu yankılanıyor!.. Uçakların değil, otomobillerin!.. Üstelik, en güçlüsünün, en sportifinin!.. Jaguar'ların!..

İngiltere Birmingham yakınlarındaki Castle Bromwich fabrikası, bugün aluminyum gövdeli Jaguar’ları üretse de, 2. Dünya Savaşı yıllarında bir uçak fabrikası olarak, Nazi Almanların başbelası Supermarine Spitfire ve Avro Lancester savaş uçaklarını üretmişti. Castle Bromwich havaalanının hemen yanında 1936'da İngiltere Hava Bakanlığı tarafından kurulan bu devasa tesisin yeri, özellikle Birmingham ve çevresinde otomobil üretiminde uzman teknisyenlerin yaşıyor olmasıyla ilgiliydi… O dönemde bu kadar yüksek teknoloji ile en komplike uçakların seri üretimini gerçekleştirebilen bu endüstriyel tesis, bugün bile bizleri şaşırtıyor!..

Günümüze kadar üretim hatları hiç durmayan Castle Bromwich’in bilgisayar kontrollü otomatik ve robotik makinaları, 70 yıl öncesine göre, ışık yılı ilerde görünüyorlar!.. Fakat, fabrikadan yine "uçmaya hazır" araçlar çıkıyor!..

1946'ya kadar 12 binden fazla uçak üretmeyi başaran bu tesis, uzun yıllar uçak endüstrisinin Ar-Ge ve test merkezi olarak da görev yaptıktan sonra savaşın ardından otomobil ve çelik sanayine hizmet etti… Aslında 1966 yılından itibaren kısman Castle Bromwich imkanlarından faydalanmaya başlayan Jaguar, 1980'de ise buradaki yüksek birikimi komple ele aldı. Değerlendirmeler ve yatırımlarla, otomasyon spor otomobil üretimi yönünde geliştirildi!.. Ve tam 33 yıl önce ilk XJS ve XJ'leri üretim hatlarına yerleşti. 

Uçak ve uzay teknolojilerinin ilerlemesiyle, Castle Bromwich, otomobil üretimini klasik endüstriden çok farklı şekilde, aynı savaş döneminde olduğu gibi en yeni tekniklerle devam ettirdi!..

Ne de olsa artık "Otomobil Savaşları" söz konusuydu!.. Uçaklar gibi en hafif malzeme ile üretilen Jaguar'lar, artık sadece aluminyumdan oluşan gövdelere sahipler. Aynı zamanda sağlam ve çok dayanıklı!.. Uçaklardaki monokok yapı, otomobillerde monokok şasi olarak aluminyumdan üretiliyor. Bunların üstüne de özel olarak direnci maksimize edilmiş çelik parçalar kullanılıyor!.. Castle Bromwich tesislerinde, 70 yıldır yapıldığı gibi…

Artık Jaguar'ın evi olarak kabul edilen Castle Bromwich kapılarının ardında tam 110 üretim robotu calışıyor… En ağır ve uzun XJ'in sadece 329 kg'lık aluminyum gövdesini ise, usta eller artık sadece kontrol ediyor. Boya atölyelerinde her otomobil için 3 kat işlem yapan cihazlar 60 bin devirle çalışıyorlar. Otomobillerin üretimi tamamlanırken, elektrik testleri ise tam 20 dakika gibi endüstri için ciddi bir uzun zamanda gerçekleştiriliyor.

Yani bir montaj tesisi değil, gerçek bir otomobil fabrikası olan Castle Bromwich, şu anda F-TYPE, XJ, XF ve XK gibi "asfalt uçakları"nı kapılarından çıkarıyor!..

Üretim kalitesi, çevreyi kirletmemesi, yüksek teknolojileri, endüstriyel nitelikleri gibi birçok konuda ödüller kazanmış olan Castle Bromwich, 4 bine yakın çalışanıyla Land Rover' modelleri için gövde parçaları bile üretiyor. Hatta, Hindistan'a CKD için tüm XF ünetilerini de gönderiyor… Böyle bir yüksek teknoloji fabrikasının yıllık kapasitesinin 60 bini geçmesi ise oldukça şaşırtıcı…

Neredeyse 30 yıl sonra Türkiye distribütörünü değiştiren Jaguar’ın yeni temsilcisi Borusan Otomotiv’le önce Castle Bromwich’i ardından da Jaguar’ın Ar-Ge ve test merkezi Gaydon’ı ziyaret ettik… Yüksek motivasyonu gördükten sonra artık, Jaguar’ın Türkiye’deki yeni ortağıyla bombardımana hazırlandığından eminiz… 2015 yılında 750 adet gibi bir “siftah” yapmak isteyen Borusan Otomotiv, Jaguar’ın Türkiye’de adeta yeniden doğmasını sağlayacak!..  BMW, Land Rover ve MINI’nin temsilcisi Borusan Otomotiv, geçmişindeki Rover, Bentley, Rolls-Royce ve hatta Aston Martin markalarından da edindiği tecrübeyle Jaguar’ı en az 14 noktada satmaya ve 20’nin üzerinde noktada servis vermeye başlayacak… Böylece geçtiğimiz yıllara göre en az 10 misli daha çok Jaguar’ı yollarda görmeye başlayacağız!..

Önce Kıbrıs ve ardından Türkiye satışlarına başlanan Jaguar, Borusan Otomotiv’in ciddi çalışmalarıyla önce teşkilatıyla servis anlaşmalarını yaptı ve yedek parça stoğuna başladı… 

Land Rover ile birlikte 6 yıl önce Hintli Tata Motors’un bünyesine girmesininin ardından büyük bir atılıma geçen Jaguar, imajını korumanın ötesinde yükseltirken gelişimini de ivmelendirdi… XF, XF Sportbrake, XJ ve F-Type Coupe ve Cabriolet modellerinin yanına yeni XE modelini de ekleyen Jaguar, Türkiye’de herkesin alışkanlığı olan lüks markalara alternatif arayan müşterilerin tercihi olmak istiyor. Borusan Otomotiv CEO’su Eşref Biryıldız, Türkiye’de imajı yüksek, satışları düşük bir marka olan Jaguar için “Hem modeller hem motorları Türkiye’nin lüks pazarına çok uygun” diyordu. “Jaguar Land Rover Grubu’nun aldığı bir kararla bu iki marka tüm dünyada bir arada satılacak ve aynı yerde servis görecek!.. Bu strateji çerçevesinde Türkiye’de ise bundan böyle mevcut Land Rover bayilerimizde yapılacak… 2016 yılında minumum satış hedefimiz 1200 adet. Türkiye’de Jaguar’ın satış rekorlarını kıracağız” diyerek sözlerine devam ediyordu.

750 adetlik toplam satış hedefinin 450’si, BMW 3-Serisi, Mercedes C-Sınıfı ve Audi A4’e bire bir rakip olarak geliştirmiş olan yeni Orta Sınıf XE modelinden olacağı belirtiliyor. Türkiye’ye yeni Ingenium serisi 180 HP’lik 2.0 litre dizel ve 8 ileri otomatik şanzımanlı versiyonla gelecek olan XE, ayrıca yakıt tüketimi 100 km’de 3.8 lt iddiasına sahip yine 8 ileri otomatik şanzımanlı 163 HP’lik farklı bir 2.0 litre dizel motorlu “ekonomik” seçeneğini de sunacak. Türkiye’deki satış fiyatlarının 60 bin Euro’dan başlaması beklenen XE’ler, özellikle Alman premuim’lara karşı bu araçları ciddi birer seçenek haline getiriyor.

Bu arada Jaguar’ı diğer lüks araçlardan ayıran en önemli özelliğin, tüm otomobil üreticileri içinde en fazla alüminyum yapı kullanılması olduğunu da hatırlatalım… Gövdenin bazı parçalarında yarı yarıya hafifleme sağlayan aluminyum teknolojisi, aşırı dayanıklı olmasıyla Jaguar’ların torsiyonel rijiditesini rekor değerlere çıkarıyor… XE’nin de en önemli özelliğinin, ağırlıklı olarak geri dönüştürülmüş aluminyum alaşım RC5754’ü kullanan ilk seri üretim otomobil olması da vurgulanıyor. 2020 yılında bu malzemenin kullanımını yüzde 75 oranına çıkarmayı hedefleyen marka, sanıyoruz, Borusan Otomotiv’in en tecrübeli isimlerinden Jaguar ve Land Rover Satış Pazarlama Direktörü Faik Akkök’ün yönetiminde tüm hedeflerini aşabilecek ve Türkiye’de de hak ettiği başarılara ulaşabilecek!..

Son olarak da, Jaguar’ın en ilginç modeli 550 HP ve 680 Nm performansındaki XFR-S Sportbrake modeliyle Gaydon test pistinde 0-100 km/h 4.4 saniyeyi yaşadıktan sonra maksimum hızı olan 300 km/h’yi tüm vahşi kedi hırlamalarıyla birlikte yaşadığımızı ve bu “otomobil güzelleri”ni trafiğimiz içinde daha sık görmek için sabırsızlandığımızı vurgulayalım.

*24 Kasım 2014 tarihli Auto Show dergisinde ve Aralık ayında FAST&BOLD programında da yayınlanmıştır.

Albüm

diğer haberlerden

Haber Başlığı

Ioniq 6 Streamliner

Elektrikli model fırtınası, Hyundai’den gelen ters bir rüzgarla şiddetleniyor. “Electrified Streamliner” olarak tanımlanan Ioniq 6 ile sportif premium sedan piyasası karışacak… 2023 EcoBest Challenge ile vaat ettiği tüm WLTP verilerini gerçek menzil testleri sonucunda da teyit eden ve AUTOBEST'in 31 Avrupalı otomotiv yazarı ve uzmanından oluşan jürisi tarafından 2023'ün en iyi EV'si seçilen Ioniq 6, Ekim ayında Türkiye'de...

Lotus Emira GT4

Toyota’dan alınmış 3.456cc’lik V6 2GR-FE motorla, Harrop TVS 1900 supercharger, Motec “beyin” ve kuru karter uygulayıp 400 beygir gücünü Xtrac 6-ileri sequential şanzımanı direksiyon pedallarıyla ve sınırlı kaymalı diferansiyel LSD ile asfalta kayıpsız vermeye çalışan bir safkan yarışçı İngiliz…

Ferrari SP48 Unica

Yeni nesil ultra zenginlerin ve koleksiyonerlerin en büyük tutkusu, sadece kendilerinde olacak, benzersiz özel otomobiller ürettirmek... Ve bir tycoon, kendi zevkine göre Ferrari SP48 Unica'yı tasarlattı ve ürettirdi!..

Ferrari 812 Efsanesi

Tüm piyasa önce hibritlenip, sonra da elektriklenmeye yüz tutmuşken, 5 yıl önce gösterilen ve Maranello mühendisliğinin zirvesine çıkmış, “normal” Ferrari Gran Turismo aygırlarının en güçlü ve en hızlı atmosferik 812’leri saygıyla analım.

Italdesign Nissan GT-R50

Gelen taleplerle Nissan bir türlü sonlandıramıyor, hatta Nismo'ların Nismo'su T-Spec GT-R NISMO'yu bile halen en "update modified" haliyle yavaş yavaş üretmeye devam ediyor... Üç yıl önceki Altın Yaşında Italdesign dokunuşlarıyla bir koleksiyon modeli olarak yeniden tasarlanmış GT-R efsanesi, Nismo modifiyeli 3.8 litrelik Twin Turbo V6 motoruyla tam 720 beygir gücünde sadece 50 adetle sınırlı olarak üretilmeye başlanmıştı... Şimdi ise 2022'de de son koleksiyoner müşterilerine teslimatları bitiriliyor ve yolların en pahalı Limited Edition modellerinden biri olarak gösteriliyor...

Ares Design S1 Project

Türk asıllı Dany Bahar'ın son projesi Ares Design'ın son kreasyonu, HyperCar ile SuperSport ara kategorisinde sadece 24 adet üretilecek, arkadan itişiyle 2,7 saniyede 100’e hızlanacak!.. Fakat, Speedster versiyonu da ayrı bir bomba!..

1625HP'lik Jesko Hazır!

E85 yakıtla 1.625 beygir gücü ve normal benzinle bile 1.300HP'lik One:1 güç ağırlık oranlı KoenigseggJesko'lar, artık müşterilerine teslim edilmeye başlandı... E85 ile 2,2'ye çıkan normali 1,7 bar boot basınçlı Twin Turbo aluminyum 5.0lt V8 1500Nm'le çıkan maksimum torkunu 9-ileri ışık hızı şanzımanı LST, KED elektronik diferansiyeli ve UPOD ultimate power on demand KGCM vites kutusu kontrol modülüyle kullanıma sunuyor... Yakında yeni dünya hız rekorunu da duyacağız!..

Renault Mégane E-TECH Electric

İspanya'nın Costa del Sol sahil yollarında ilk kez kullandığımız Megane’ın tam elektriklisi, tüm ayrıntılarında Fransız kimliğini vurgulayan bir elektrikli kompakt seçenek. Fakat, bildiğimiz tüm Renault’ların çok daha üstünde premium özelliklerle şaşırttığını da itiraf edelim.

 
CarsNews.TV
Sizlere otomobil ve otomotiv dünyasındaki tüm yenilikleri Dünya ile aynı anda, hatta bazen herkesten önce, getirme iddiası ile açılmış yepyeni bir medyadır. Otomobillerin geleceği, otomotivin sırları ve sürüş keyfini en iyi ve en doğru şekilde görebileceğiniz ve tutkunu olacağınız bir bilgi merkezi!.. Aylık ve haftalık yazılı basın ile onbinlere, TV ile yüzbinlere ulaştıktan sonra; artık milyonlara ulaşabilmek gerekiyor!.. Bu arada Sizlerle bire bir buluşabilmek de fazlasıyla önemli!.. O sebeple CarsNews.TV, tüm sosyal medyanın haber kaynağı ve belki bir danışma hattı olacak!.. Elbette, sadece otomobiller ve hareketlilik kavramı etrafında!..

PROUDLY MEMBER OF

Autobest

KARDEŞ PORTALIMIZ

Kobitek

CARSNEWS.TV, Okan ALTAN ve Teknoart Bilişim İşbirliğiyle yayınlanmaktadır.