“İngiliz vahşi kedileri, Türkiye yollarında artık daha yüksek sesle kükreyecekler! Nasıl mı? Elbette, Land Rover'ları zirveye çıkaran Borusan Otomotiv'in kontrolünde...”
Bir fabrika düşünün… 70 yıldır çalışıyor… Fakat, ilk kurulduğundaki gibi değil; artık farklı bir sesin ekosu yankılanıyor!.. Uçakların değil, otomobillerin!.. Üstelik, en güçlüsünün, en sportifinin!.. Jaguar'ların!..
İngiltere Birmingham yakınlarındaki Castle Bromwich fabrikası, bugün aluminyum gövdeli Jaguar’ları üretse de, 2. Dünya Savaşı yıllarında bir uçak fabrikası olarak, Nazi Almanların başbelası Supermarine Spitfire ve Avro Lancester savaş uçaklarını üretmişti. Castle Bromwich havaalanının hemen yanında 1936'da İngiltere Hava Bakanlığı tarafından kurulan bu devasa tesisin yeri, özellikle Birmingham ve çevresinde otomobil üretiminde uzman teknisyenlerin yaşıyor olmasıyla ilgiliydi… O dönemde bu kadar yüksek teknoloji ile en komplike uçakların seri üretimini gerçekleştirebilen bu endüstriyel tesis, bugün bile bizleri şaşırtıyor!..
Günümüze kadar üretim hatları hiç durmayan Castle Bromwich’in bilgisayar kontrollü otomatik ve robotik makinaları, 70 yıl öncesine göre, ışık yılı ilerde görünüyorlar!.. Fakat, fabrikadan yine "uçmaya hazır" araçlar çıkıyor!..
1946'ya kadar 12 binden fazla uçak üretmeyi başaran bu tesis, uzun yıllar uçak endüstrisinin Ar-Ge ve test merkezi olarak da görev yaptıktan sonra savaşın ardından otomobil ve çelik sanayine hizmet etti… Aslında 1966 yılından itibaren kısman Castle Bromwich imkanlarından faydalanmaya başlayan Jaguar, 1980'de ise buradaki yüksek birikimi komple ele aldı. Değerlendirmeler ve yatırımlarla, otomasyon spor otomobil üretimi yönünde geliştirildi!.. Ve tam 33 yıl önce ilk XJS ve XJ'leri üretim hatlarına yerleşti.
Uçak ve uzay teknolojilerinin ilerlemesiyle, Castle Bromwich, otomobil üretimini klasik endüstriden çok farklı şekilde, aynı savaş döneminde olduğu gibi en yeni tekniklerle devam ettirdi!..
Ne de olsa artık "Otomobil Savaşları" söz konusuydu!.. Uçaklar gibi en hafif malzeme ile üretilen Jaguar'lar, artık sadece aluminyumdan oluşan gövdelere sahipler. Aynı zamanda sağlam ve çok dayanıklı!.. Uçaklardaki monokok yapı, otomobillerde monokok şasi olarak aluminyumdan üretiliyor. Bunların üstüne de özel olarak direnci maksimize edilmiş çelik parçalar kullanılıyor!.. Castle Bromwich tesislerinde, 70 yıldır yapıldığı gibi…
Artık Jaguar'ın evi olarak kabul edilen Castle Bromwich kapılarının ardında tam 110 üretim robotu calışıyor… En ağır ve uzun XJ'in sadece 329 kg'lık aluminyum gövdesini ise, usta eller artık sadece kontrol ediyor. Boya atölyelerinde her otomobil için 3 kat işlem yapan cihazlar 60 bin devirle çalışıyorlar. Otomobillerin üretimi tamamlanırken, elektrik testleri ise tam 20 dakika gibi endüstri için ciddi bir uzun zamanda gerçekleştiriliyor.
Yani bir montaj tesisi değil, gerçek bir otomobil fabrikası olan Castle Bromwich, şu anda F-TYPE, XJ, XF ve XK gibi "asfalt uçakları"nı kapılarından çıkarıyor!..
Üretim kalitesi, çevreyi kirletmemesi, yüksek teknolojileri, endüstriyel nitelikleri gibi birçok konuda ödüller kazanmış olan Castle Bromwich, 4 bine yakın çalışanıyla Land Rover' modelleri için gövde parçaları bile üretiyor. Hatta, Hindistan'a CKD için tüm XF ünetilerini de gönderiyor… Böyle bir yüksek teknoloji fabrikasının yıllık kapasitesinin 60 bini geçmesi ise oldukça şaşırtıcı…
Neredeyse 30 yıl sonra Türkiye distribütörünü değiştiren Jaguar’ın yeni temsilcisi Borusan Otomotiv’le önce Castle Bromwich’i ardından da Jaguar’ın Ar-Ge ve test merkezi Gaydon’ı ziyaret ettik… Yüksek motivasyonu gördükten sonra artık, Jaguar’ın Türkiye’deki yeni ortağıyla bombardımana hazırlandığından eminiz… 2015 yılında 750 adet gibi bir “siftah” yapmak isteyen Borusan Otomotiv, Jaguar’ın Türkiye’de adeta yeniden doğmasını sağlayacak!.. BMW, Land Rover ve MINI’nin temsilcisi Borusan Otomotiv, geçmişindeki Rover, Bentley, Rolls-Royce ve hatta Aston Martin markalarından da edindiği tecrübeyle Jaguar’ı en az 14 noktada satmaya ve 20’nin üzerinde noktada servis vermeye başlayacak… Böylece geçtiğimiz yıllara göre en az 10 misli daha çok Jaguar’ı yollarda görmeye başlayacağız!..
Önce Kıbrıs ve ardından Türkiye satışlarına başlanan Jaguar, Borusan Otomotiv’in ciddi çalışmalarıyla önce teşkilatıyla servis anlaşmalarını yaptı ve yedek parça stoğuna başladı…
Land Rover ile birlikte 6 yıl önce Hintli Tata Motors’un bünyesine girmesininin ardından büyük bir atılıma geçen Jaguar, imajını korumanın ötesinde yükseltirken gelişimini de ivmelendirdi… XF, XF Sportbrake, XJ ve F-Type Coupe ve Cabriolet modellerinin yanına yeni XE modelini de ekleyen Jaguar, Türkiye’de herkesin alışkanlığı olan lüks markalara alternatif arayan müşterilerin tercihi olmak istiyor. Borusan Otomotiv CEO’su Eşref Biryıldız, Türkiye’de imajı yüksek, satışları düşük bir marka olan Jaguar için “Hem modeller hem motorları Türkiye’nin lüks pazarına çok uygun” diyordu. “Jaguar Land Rover Grubu’nun aldığı bir kararla bu iki marka tüm dünyada bir arada satılacak ve aynı yerde servis görecek!.. Bu strateji çerçevesinde Türkiye’de ise bundan böyle mevcut Land Rover bayilerimizde yapılacak… 2016 yılında minumum satış hedefimiz 1200 adet. Türkiye’de Jaguar’ın satış rekorlarını kıracağız” diyerek sözlerine devam ediyordu.
750 adetlik toplam satış hedefinin 450’si, BMW 3-Serisi, Mercedes C-Sınıfı ve Audi A4’e bire bir rakip olarak geliştirmiş olan yeni Orta Sınıf XE modelinden olacağı belirtiliyor. Türkiye’ye yeni Ingenium serisi 180 HP’lik 2.0 litre dizel ve 8 ileri otomatik şanzımanlı versiyonla gelecek olan XE, ayrıca yakıt tüketimi 100 km’de 3.8 lt iddiasına sahip yine 8 ileri otomatik şanzımanlı 163 HP’lik farklı bir 2.0 litre dizel motorlu “ekonomik” seçeneğini de sunacak. Türkiye’deki satış fiyatlarının 60 bin Euro’dan başlaması beklenen XE’ler, özellikle Alman premuim’lara karşı bu araçları ciddi birer seçenek haline getiriyor.
Bu arada Jaguar’ı diğer lüks araçlardan ayıran en önemli özelliğin, tüm otomobil üreticileri içinde en fazla alüminyum yapı kullanılması olduğunu da hatırlatalım… Gövdenin bazı parçalarında yarı yarıya hafifleme sağlayan aluminyum teknolojisi, aşırı dayanıklı olmasıyla Jaguar’ların torsiyonel rijiditesini rekor değerlere çıkarıyor… XE’nin de en önemli özelliğinin, ağırlıklı olarak geri dönüştürülmüş aluminyum alaşım RC5754’ü kullanan ilk seri üretim otomobil olması da vurgulanıyor. 2020 yılında bu malzemenin kullanımını yüzde 75 oranına çıkarmayı hedefleyen marka, sanıyoruz, Borusan Otomotiv’in en tecrübeli isimlerinden Jaguar ve Land Rover Satış Pazarlama Direktörü Faik Akkök’ün yönetiminde tüm hedeflerini aşabilecek ve Türkiye’de de hak ettiği başarılara ulaşabilecek!..
Son olarak da, Jaguar’ın en ilginç modeli 550 HP ve 680 Nm performansındaki XFR-S Sportbrake modeliyle Gaydon test pistinde 0-100 km/h 4.4 saniyeyi yaşadıktan sonra maksimum hızı olan 300 km/h’yi tüm vahşi kedi hırlamalarıyla birlikte yaşadığımızı ve bu “otomobil güzelleri”ni trafiğimiz içinde daha sık görmek için sabırsızlandığımızı vurgulayalım.
*24 Kasım 2014 tarihli Auto Show dergisinde ve Aralık ayında FAST&BOLD programında da yayınlanmıştır.
CARSNEWS.TV, Okan ALTAN ve Teknoart Bilişim İşbirliğiyle yayınlanmaktadır.