“McLaren'in Formula 1'deki yavaşlamasıyla, SuperSport otomobil üretimindeki hızı, tam bir tezat!.. MP4-12C Coupe ve Spider'ı, ilk kez kullanmanın verdiği heyecan nedeniyle en mütevazı şekilde sadece "Saf Hız" başlığını atabiliyorum!..”
Diğer tüm SüperSport'ların aksine MP4-12C, hatalara izin veren, uyumlu, fakat yine de safkan bir hız makinası!..
Kısaca kendisine bir çeşit "adult entertainment"diyebiliriz!..
Yukarı doğru açılan iri kapının altından sürücü koltuğuna yerleştik… Esmeyen rüzgarı fırtınaya çevirmek üzere piste doğru ilerlemeye başladık… Orta konsolun üstündeki iki düğmeyi sağa doğru Sport ve Track modlarına çevirdik… Devir ibresi 8.000'lere doğru dönerken, vitesler hızla yükselip düşmeye başladı… Motor çığlıklar atarak tam arkamızda titriyordu… Bize düşen ise, sadece direksiyonu pist çizgisinde tutmaktı!.. Maksimum hız! Maksimum fren!.. Formula 1 tekniğine, basitçe hükmetmek ve kahkahalar!..
Bu kalibrede bir SuperSport'u kullanmak için savaşırsınız!.. Bu İngiliz ise, stresli değil! Soğukkanlı!..
2014 model yılı için McLaren MP4-12C, küçük değişikliklerle yenilenmek üzere… Fakat, dıştaki minör modifikasyondan önce, teknik olarak tüm yenilikler 2013 12C'lerde yapılmış idi… Biz de, bu "son model" McLaren'leri kullanmak için Sırbistan'daki NAVAK test pistine gittik. Sadece Sizler için değil, kendimiz için de, MP4-12C'leri limitlerine kadar zorladık ve bir İngiliz süper otomobilinin keyfini doyasıya çıkardık!..
2014 model yılıyla 12C'lerin ön hava ağızları ve farları hafifçe değişiyor ve kabin içine de bazı iyileştirmeler geliyor.
Fakat, asıl önemli yenilik Ricardo ile birlikte hazırlanmış M838T 3.8 litrelik Twin Turbo V8 motorun 600 beygir gücü artık 625 HP'ye çıkarılıyor. Ki, bizim kullandığımız Coupe ve Spider da, +25 HP "tune"lü idi!.. 2012 modellerde olan +25 HP Power Boost ise, 2014 modellerde yine +25 HP olacak ve maksimum güç 650 HP'ye ulaşacak!..
Diğer yanda "Track-Only" edisyonunda, Pirelli'nin slick lastikleriyle araç yüksekliği alçaltılacak… Aerodinamik paket optimize edilerek motora daha iyi soğutma ulaştırılacak… GT3 ve GT Can-Am Edition gibi süper yarışçılarda elde edilmiş tecrübeyle, şasi de geliştirilecek… Hatta 12C'nin daha yüksek performanslı bir versiyonu da 12C GT Spirit olarak hazırlanacak!..
MP4-12C, ne 2003'ten 2009'a kadar üretilmiş Mercedes-Benz SLR McLaren'in ne de geçmişin yani 1994 ve 1997 arasında sadece 100 adet üretilmiş McLaren F1 modelinin efsanesini tam olarak devam ettirmiyor! O görev P1 hiper modelinde olacak!.. 12C'ler, Ferrari 458 Italia ve Lamborghini Gallardo gibi İtalyanları kovalamak için hazırlanmışlar. Özel olarak hazırlanmış çok hafif karbon fiber MonoCell şasi, ProActive Şasi Kontrolü PCC, Brake-Steer-System ve McLaren Airbrake gibi bu özel otomobile özgü teknolojiler ile sanki normal asfaltta da yarış pistinde gittiğinizi düşündüren 625 HP ve 600 Nm'lik performansı, balans ve hassas karakteristiklerle dizginlemenizi sağlıyor.
GT yarış araçlarındakine bile benzemeyen farklı bir yağlama sistemine sahip olan 12C'in 1.5 bar'lık MHI Twin Turbo motoru, GT3 yarışçısındaki gibi bir geometriye sahip bir radyatörle soğutmasını gerçekleştiriyor. Viteslerle ise GT Sprint'te olacağı gibi, oranları değiştirilebilen 7 ileri çift debriyajlı bir Graziano şanzımanla oynanabiliyor!..
Pist üstü sürüşler ve daha sıkı yol tutuş için yarış tipi slick lastiklerin takılmasına da müsaade eden PCC suspansiyon sistemi, kolayca yeniden kalibrasyon yapılmasına veya "tune" edilmesine izin veriyor. Yol tutuş karakterini de konsoldaki iri bir düğme üzerinden değiştirirken, ESP'nin çalışma sınırları, yuvarlanma ve amortisör sertliği programlanıyor.
Şu anki 12C'lerin 333 km/h'lik maksimum hızları, ortalama 11.7 lt/100 km tüketimleri ve 42:58 ön/arka dağılımlı 1.3 tonluk ağırlıkları, aklımıza Porsche 911 Turbo ve Mercedes-Benz SLS AMG'lerin performanslarını getiriyor… Audi R8 ve Aston Martin DB9 da, bu klasmandaki diğer sporcular… Fakat, McLaren'in Formula 1'deki çok büyük tecrübesi, bu otomobilin tüm teknolojilerinin normal spor otomobillerden değil, dünyanın en büyük otomobil sporu Formula 1'den alındığını teyid ediyor. Yani, MP4-12C, F1'lerin normal yollara çevrilmiş en saf hali, diyebiliyoruz… Ya da F1 gibi bir sürüşten bahsedebiliyoruz!..
Belki de, o sebeple, 12C'nin 0-100 km/h hızlanması için 3.1 saniye denilmesi, kimseyi şaşırtmıyor!.. Bu akselerasyon, SuperSport'ların değil, HyperCar'ların seviyesinde!..
4570 mm uzunluk, 1909 mm genişlik, 1199 mm yükseklik ve 2670 mm dingil mesafesiyle 12C, aslında HyperCar'lardan daha küçük bir hız makinası!.. Ortadaki motoruyla maksimum gücünü 7.000 1/min devirde, maksimum torkunu da 3.000 ila 7.000 1/min devirde ortaya çıkarıyor. Dört çekerli olmamasına rağmen, 8.500 devir çevirerek döndüğümüz NAVAK pistinde 12C'nin drift yapmaması, heyecanlanarak bozduğumuz çizgiye saliseler içinde geri dönmesi ve müthiş fren performansı, keyifimizi zirveye taşıdı!.. NAVAK'ın kısa düzlüğünde 250 km/h hızı görmek ve sonra müthiş bir deserasyonu çok kısa bir mesafede yaşayıp, hemen sağa doğru "U" dönmeyi gün içinde 50'den fazla yapmak, adrenalinimizi de zirveye çıkardı!..
Direksiyonun kalınlığına rağmen dar çapı, ardındaki vites pedallarını ileri geri oynamamızı o kadar kolaylaştırıyordu ki, her tur daha hızlanıyor ve fren noktalarını ileriye taşıyorduk…
Kış zemin moduyla yağmurlu ve karlı yollarda bile tüm hızıyla kullanabileceğiniz MP4-12C'nin konsoldaki sürüş ayarlarından kuru pistte ekstrem sürüşten, şehir içi "sessiz" sürüşe, konfordan yarış moduna basitçe ayarlanabilmesi ise, en çok hoşumuza giden özelliğiydi… Adaptif suspansiyon, direksiyon ve stabilite ayarı için "H" yani Handling ile Normal, Sport ve Track modları, gaz pedalı, vites ve motor sesini kontrol eden "P" yürür aksam, arka kanadı 15 derece yükselten "Aero" ve vitesleri manuel kullandırtan "Manual" tuşlarından bahsediyoruz… Yani bir Ferrari ya da Porsche'de bu kadar farklı sürüş tipine bu kadar kolay geçiş, pek mümkün değil!..
"Track" modunu veya diğer tüm kontrolleri farklı kombinasyonlarda da bir arada kullanabiliyorsunuz!.. Tüm ayarları "Pist"e getirdiğinizde ise, asıl eğlence başlıyor!.. Ani direksiyon hareketlerindeki fren desteğiyle virajlarda bile savrulmadan ileri fırlayabiliyor, F1 pilotlarının neden boyun kaslarını geliştirmek için o kadar uğraştıklarını daha iyi anlıyorsunuz!.. Vücudu saran yarış tipi koltuklar sizi tutsa da, boynunuzda her an ara ve yan hızlardan gelen şiddetli "G"leri yemeye başlıyorsunuz!.. Tam otomatik modda viteslerin geçişi o kadar seri, doğru zamanlamada ve yumuşakça gerçekleşiyor ki, manuel kullanım sempatinizi bile yitirebiliyorsunuz!..
Ford Otosan'ın eski Genel Müdürü ve McLaren'in yeni CEO'su Mike Flewitt ile Türkiye'de üretilen Fiat Linea'yı da tasarlamış olan McLaren Baş Taşarımcısı Frank Stevenson gibi iki eski dostun sunduğu MP4-12C, yepyeni bir süper İngiliz olmasına rağmen, içine biner binmez sanki uzun yıllardır kulandığımız ve tüm karakterine aşina olduğumuz bir spor otomobil gibi, bizlere yabancılık çektirmedi!.. Pistte dönme sayımız arttıkça da, bizlerle bütünleşti ve kötü de olsa sürüş stilimizin maksimumunu yaşamamımızı sağladı!.. Üstünden atmaya çalışmadı! Tam uyum gösterdi!.. Sadece; düzlüklerdeki 8.8 saniyelik 0-200 km/h tam gazının ardından, tam fren ile (100 km/h-0 30m!!!) aniden durduğunuzda, sportif bir vücuda sahip değilseniz, yıprandığınızı da hissediyorsunuz!.. 1000 beygirlik Bugatti'lerin şiddetine benzer!..
Yanındaki dev hava ağızları, frene basınca aniden yükselip adeta bir hava kalkanı etkisi yaratan arkasındaki dev kanadı, aracın arkasında üstte duran özel sesli çift egzost çıkışı, karbon seramik fren diskleri, özel olarak hafiletilmiş jantları, kevlar kaplama ve Alcantara ile çok pahalı yumuşak deri döşemeleri, karbon fiber koltukları, karbon fiber splitter ve difüzörü, Avusturyalı Carbo Tech tafından üretilen sadece 75 kg ağırlığındaki yarış tipi ara şasisi, Spider'daki çift parçalı olarak 30 km/h hıza kadar 17 saniyede açılan 40 kg'lık tavan mekanizması, Spider'ın tavanı kapalıyken motor sesisine daha iyi yaşayabilmeniz için arka camının açılabilmesi, rafine yol tutuşunun sırrı olan çok alçak ağırlık merkezi, 60 km/h hızın altında "Vehicle Lift" denilen önde 4 arkada 2.5 cm aracı yükselten engebeli yol sistemi ve torsiyonel rijiditede Porsche seviyesi!.. Tüm bunlar, McLaren gibi küçük fakat "usta" bir markanın sundukları!..
Baz hali Avrupa'da 200.000Euro olan ve yılda 2.000 adet üretilen MP4-12C, Coupe ve Spider ile tüm dünyada fırtınalar estiriyor!.. Belki de, bu süper otomobillerle uğraştığı için McLaren, Formula 1'e konsantrasyonunu biraz kaybetmiş olabilir!.. Fakat, normal yol otomobilleri arasında Pole Position'a yerleşmek de, çok büyük bir başarı!.. Maranello, Sant Agatha, Zuffenhausen ve Affalterbach'taki diğer SuperSport'çular endişenlenmekte haklılar!..
Bu sürüş izlenimim, 15 Ağustos 2013 tarihli AutoShow dergisinde de yayınlanmıştır.
Ayrıca FB TV FAST&BOLD programında özel çekimlerimiz, kendi sunumlarım ve sürüş izlerimlerimi izleyebilirsiniz.
CARSNEWS.TV, Okan ALTAN ve Teknoart Bilişim İşbirliğiyle yayınlanmaktadır.