“AB Ülkeleri ile Rusya arasındaki ambargo krizi, otomobilleri de etkiliyor… O sebeple, Rusya'da "yerlileşmek şart" diyebiliyoruz!.. Peki ya, Cenevre Fuarı ile Moskova Fuarı arasındaki güzellik yarışı?..”
2014 yılının ikinci yarısının açılışının yapıldığı Moskova fuarındaki güzel otomobiller ve güzel kızlar arasında gezintiye çıkmadan, Rusya pazarında neler olup bittiğine bakalım!..
Rusya pazarında Euro normları henüz "işlemediğinden", dünyadaki tüm markalar, rahat rahat tüm modelleriyle Moskova'yı işgal etmeye çalışıyor... Hatta, adını bile duymadığımız Çinli markalar bile Moskova fuarının en renkli standlarını oluşturuyorlar!..
Diğer yanda malum Ukrayna krizi yüzünden, AB Ülkeleri de, Rusya da karşılıklı olarak bazı ithal ürünlere kısıtlamalar getirmeye başladı…
Putin, her an, Avrupa’dan otomobil ve diğer sanayi ürünlerinin getirilmesini yasaklayabilir!.. Fakat, bu ne derece etkili olabilir?.. Çünkü, Avrupalı markaların Rusya’daki üretimleri, nasıl durdurulabilir?.. Avrupa’dan gelen yatırımlarla yeniden ayağa kaldırılan Rus otomotiv endüstrisi, yeniden paslanmaya bırakılabilir mi?..
Acaba, Avrupa’dan ithalat kesilirse, “aradaki” ülke Türkiye’nin otomotiv üretimine yeni Rus talebi doğabilir mi?.. Türkiye’deki markalar, Rusya’ya yeniden “sorunsuz” ihracata başlayabilir mi?..
Rusya’nın en büyük Avrupalı otomotiv yatırımcısı Renault, bu krizi avantaja çevirmek için büyük bir uğraş içinde… Talep yüksek, fakat düşük Ruble kuru, Rusya’daki satış adetlerini düşürmeye devam ediyor… Renault’nun Nissan ile birlikte Lada’ların üreticisi AutoVAZ’ı 2008 yılında satın almış olması ve oradaki üretimlerin çoğunu şimdiden “kendi” modellerine çevirmiş olması, sağlam bir zemin oluşturmuştu… 2011’den bu yana her yıl yüzde 10 oranında küçülmeye devam eden Rusya pazarı, sadece Renault’yu değil, tüm diğer Avrupalı markaları etkiliyor… Birçok yatırımcı, vaktiyle Almanya’yı bile sollamak üzere olan Rusya pazarının niceliklerinin günümüzde zayıfladığını ve gelecekte kalmayacağını düşünmeye başlasa da; Renault, kendi logosunu koyduğu Dacia modellerini ve yeni nesil Lada’ların ekonomik etiketlerine güveniyor ve son 5 yıldır dünyada en çok para kazandığı bu pazara yatırım yapmaya devam ediyor.
Renault, en büyük üçüncü pazarı olan Rusya’da, yedek parça tedariğinde de oradaki olanakları değerlendiriyor ve ödemelerini Ruble ile yaparak, karlılığını yükseltiyor. Fakat, örneğin Ford, orada herşeyin ithalatına Euro ya da USD ödemek zorunda… Yani, Ruble’nin USD karşısında bu yılki yüzde 10 değer kaybı, en çok Renault’nun işine yaradı…
Türkiye’de olduğu gibi “lokalizasyon” başarısını Rusya’da da tam olarak başaran Renault, Logan ve Sandero’da yüzde 75 ve Duster’da yüzde 66 “yerlileştirme” yüzdesi sağlayabilmiş… Oranın Lada Largus modeline yüzde 38 oranında parça ithal etmesi dışında, VW bile Rusya üretiminin yarısı için parça ithal etmekle uğraşıyor…
Bu arada Renault Nissan ittifakının yeni markası Datsun’un “Rusya”dan yedek parça tedariğinin 3’te 2’leri geçtiğini de notlarımız üzerinde işaretleyelim…
Eğer Rusya, otomobil ve parça ithalatına bariyer koyarsa, o zaman “yerlileştirme”si eksik olan markaların üretimi bile durabilir!.. Bu durumda şu anda bile tüm Rusya pazarının 3’te 1’ini ele geçirmiş olan Renault, Nissan ve AutoVAZ ittifakı, adeta tekel olabilir!..
Belki, o sebeple, 2014 Moskova Otomobil Fuarı, Renault standı hariç, bir hayli sakin geçti!..
*(1 Eylül 2014 Auto Show dergisinde de konu olmuştur.)
Bu arada sakin derken; Rus genç modellerin güzellik yarışında tüm Avrupa'nın güzelliklerini bir araya getiren Cenevre fuarını bile geçtiğini de belirtelim…
Şimdi artık, otomobillerin önüne geçen Rus güzelleriyle dolu Moscow International Automobile Salon 2014 fuarında uzun bir tura çıkabiliriz...
*Meslektaşlarımız Drom.ru ve ZR.ru'ya görsel destekleri için teşekkür ederiz.
CARSNEWS.TV, Okan ALTAN ve Teknoart Bilişim İşbirliğiyle yayınlanmaktadır.