“Kitt, gerçek oluyor! Bosch, otomotiv teknolojilerindeki tüm yeniliklerin, "elektronik şoför"de buluşması yönünde gelişmeye devam ettiğini açıkladı! Herşey sürücüsüz "Otomatik Sürüş" için!..”
Şu an için otobanların üzerinde, fakat çok yakında şehir içinde ve yakın gelecekte tüm dünya haritaları üzerindeki yollarda kendi başına gidecek otomobiller, geliştirilmeye devam ediyor. Fakat, nasıl bir otomobil binlerce parçadan oluşuyorsa, otomobillerin "elektronik şoför"leri de yüzlerce ayrıntıdan ve her biri kendi başına bir süper tekniğe sahip olan sensör, aktuatör, kontrol üniteleri, radar ve kamera sistemlerinden oluşuyor.
Bosch mühendisleri, adaptive cruise control ve şerit takip sistemini bildiğimiz fonksiyonlarını çok daha hassaslaştırıp, otomobillerin otobanlarda neredeyse sürücüsüz gidebilmelerine kadar ilerlemiş. 2020 yılında ise bu "elektronik şoför"lerin otobanlarda güvenle kullanılmaya başlayacağını ve otomobillerin donanım listelerine gireceğini söylüyorlar… 2023 yılında da "elektronik şoför"lerin şehiriçlerinde dolaşabileceğini de açıklamalarına ekliyorlar!..
Bosch, "otomatik sürüş" hayalini gerçekleştirmek üzere, otomobillerdeki tüm sistemlerin en güvenilir ve en doğru çalışan şekilde birleştirilmesi gerektiğini açıklarken, otomobillerin çok yakın vadede kazanacakları yeni fonksiyonların da, bu "elektronik şoför" başlığı altına yerleşeceğini belirtiyor. Otomobilin tüm sistemlerinin birbirine entegre olması gerektiği, adeta bir tekerlekli "akıllı" robotun oluşturulması gerektiğinden bahsediyorlar.
Bosch'un en büyük avantajı da, tüm bu sistemleri kendi başına ya da otomobil markalarıyla birlikte geliştirdiği için entegrasyonu diğer otomotiv tedarikçilerinden daha hızlı yapabilmeleri…
"Elektronik şoför" konusunda Bosch'un fonksiyonları geliştiren Palo Alto mühendislik grubu ve sistemlerin geliştirmesinden sorumlu Abstatt mühendis takımı, 4 ayrı proses üzerinde yoğunlaşmışlar:
1- Havacılık endüstrisinde kullanılan orijinal metodların, otomobillerin trafiğinde en verimli şekilde güvenlik ve kullanılabilirlik olarak aktarılması…
2- Aracın çevresini çok daha hassas ve 3 boyutlu olarak tanımlayabilecek yepyeni bir sensörler kavramının oluşturulması…
3- Çift veri yolu sistemleriyle ve anlık sensör datalarının kesintisiz takibiyle oluşturulacak sanal "çevre" için elektronik alt yapının hatasız çalışması…
4- Otomobilin çevresini gösterecek haritaların, çok daha ayrıntılı bilgiyle 10 santimetreye kadar hassaslaştırılabilmesi… Hatta bunların saatlik veya dakikalık bazda güncellenmesi…
Elbette, böyle dakikada bir güncellenebilecek yol bilgileri için, otomobillerinin kendi aralarında çevreleriyle ilgili anlık olarak veri paylaşımında bulunabilmesi gerekiyor!.. Örneğin, yolun bir anda kayganlaşması, yanından geçilecek bir yol çalışması gibi verilerin, otomobilden otomobile aktarılabilmesi gerekiyor…
Başka bir deyişle, "otomatik sürüş", bir "sürüş iletişimi"dir!.. Otomobillerin geleceğindeki fonksiyonların çok büyük çoğunluğu, araçtan araca iletişim ile ancak mümkün olabilir!.. Bir elektronik kavşak destek sisteminin çalışabilmesi için, önde akan trafikteki araçların en azından yarısının birbirleriyle veri paylaşıyor olması gerektiği de, Bosch mühendislerince anlatılıyor.
Fakat, hepsinden önce otomobilin gerçek sürücüsünün de, bu anlık verilerle şaşırtılmaması gerekiyor!.. Yol bilgileriyle dikkati çok fazla dağılmayacak sürücü, bu "otomatik sürüş"ü kontrol etmeli!.. Yönlendirebilmeli!.. Ancak minimum efor ile!.. Yani, sadece doğal sesiyle tüm bu "otomatik sürüş" fonksiyonuna kumanda edebilir, öndeki Head-Up ekrandan sadece gerekli bilgileri göz ucuyla takip edebilirse, "elektronik şoför"ün doğru yolda gittiğini denetlemiş olur!..
Kısaca, otomobil sürüşünün zorlanmadan, en basit, konforlu ve güvenli şekilde gerçekleştirilmesi gerekiyor! Otomobillerin aktif çalışan sürüş destek sistemleri gibi aynı efekte sahip bu "elektronik şoför" ara yüzleri, sürücü koltuğunda oturan gerçek kişi için otomobil kullanmayı kolaylaştırması gerekiyor.
İşte burada Bosch'un güç aktarma organları, elektrikli araçlar için tüm ürünler, hidrolik hibrit gibi en yüksek teknolojilerle hazırlanmış otomotiv tedariğinden en yeni sürücü destek sistemlerinin ve birbirleriyle iletişim ağı oluşturan araçlara yönelik Ar-Ge'sinin önemi ve değeri ortaya çıkıyor. Tümden tekile, tekilden tüme doğru tüm ayrıntıları araştırıp geliştiren ve otomobil markalarıyla paylaşan Bosch, geleceğin "elektronik şoför"ünü oluşturma yönünde hızla ilerliyor.
Bu görüşler, 1 Temmuz 2013 tarihli AutoShow dergisinde yer almıştır.
CARSNEWS.TV, Okan ALTAN ve Teknoart Bilişim İşbirliğiyle yayınlanmaktadır.