“Ferrari'nin 90 kg daha hafif 458 Speciale'si, 9000 devir çeviren modifiyeli 4.5 lt V8 atmosferik motoruyla 605HP!..”
Biraz da Türkiye’de Tofaş çatısı altında temsil edilen Ferrari'nin orijinal bilgilendirmesinden alıntı yapalım...
Sınırsız teknolojik yenilik ve araştırmaya dayalı temel felsefesi doğrultusunda, sıra dışı modeli 458 Italia’yı, güç aktarım organı, aerodinamik yapısı ve aracın temel dinamiklerini yeniden yorumlayarak, adına yaraşır bir şekilde 458 Speciale versiyonu, otomobilseverlerin beğenisine sunuluyor.
Eylül ayındaki Frankfurt Otomobil Fuarı’nda dünya lansmanı yapılan Ferrari’nin yeni süper sporu 458 Speciale, aerodinamik özellikleriyle tamamıyla yeni bir spor araç konseptini temsil ediyor. Ferrari 458 Speciale, 2.13 kg/HP’lik ağırlık/güç oranıyla, 0’dan 100 km/h hıza sadece 3.0 saniyede çıkarken, 0-200 km/h hızlanmasını da 9.1 saniyede gerçekleştiriyor.
Ferrari 458 Italia ve 458 Spider ile birlikte Maranello marka serisinde yer alan yeni V8 Berlinetta motoru, performans ve sürüş hissini emsalsiz seviyeye çıkarmak, her koşulda sorunsuz ve kolay bir kontrol sağlamak için tasarlandı. “En İyi Performans Motoru” unvanını üst üste iki kez kazanan güç ünitesine büyük özen gösteren Ferrari bu kapsamda, 135 HP/litre spesifik güç çıkışına sahip, 605 beygirlik en güçlü doğal havalandırmalı V8 motorunu üretti. Yeni V8 motor bu özellikleriyle, yolda kullanılan doğal havalandırmalı bir motor için gelmiş geçmiş en yüksek değerlere sahip bulunuyor.
458 Speciale üzerinde yapılması hedeflenen aerodinamik değişiklikler, aracın formlarını şimdiye kadar hiç olmadığı kadar performans odaklı hale getirmek amacıyla, Pininfarina ile birlikte projeye önderlik eden Ferrari Stil Merkezi’nin çalışmalarına yön verdi. Bu doğrultuda tasarlanan, aracın yere basma kuvvetini dengeleyen, sürtünmeyi azaltan hareketli ön ve arka aerodinamik parçalar, 458 Speciale modelini aerodinamik açıdan Ferrari tarihinin en verimli seri üretim aracı haline getirdi.
458 Speciale’nin en yenilikçi özelliklerinden birini de, üst limitlerde aracın kontrolünü sağlamayı kolaylaştıran ve böylece sürüş hissini önemli ölçüde artıran “Savrulma Açısı Kontrol Sistemi” (SSC) oluşturuyor. SSC, geliştirilen yeni bir algoritma sayesinde, aracın savrulmasının anlık analizini gerçekleştiriyor, buradan elde edilen değerleri hedef değerle karşılaştırıyor ve tork yönetimiyle, tekerlek arasındaki tork dağılımını optimize ediyor. Ferrari’nin yeni hız makinesi, 9000 devirde 540 Nm’lik maksimum tork değeriyle de farkını ortaya koyuyor.
CARSNEWS.TV, Okan ALTAN ve Teknoart Bilişim İşbirliğiyle yayınlanmaktadır.