Rimac C_Two
Tweet It! Facebook
02 Mart 2021 02:28

Rimac C_Two

“IQ’su çok yüksek genç bir Hırvat, 1.194 beygir gücündeki bir hiper elektrikli ile tüm otomotiv dünyasının başını döndürüyor, Porsche ve Hyundai'den yatırım alıyor, hatta Bugatti ile flört ediyor...”

12 Şubat 1988’de Bosna Hersek Livno’da doğmuş, fakat Amanya Frankfurt’ta büyümüş zeki bir Hırvat genç girişimci, Mate Rimac…

iGlove ve dikiz aynalarında kör noktalardan kurtaran sistemi gibi otomotiv patentlerini daha okuldayken alan Mate, 15 yıl önce 18 yaşındayken yarıştığı ’84 model bir BMW E30 323i’nin motorunu bitirince bunu bir elektrikli yürür ile geliştirince bir anda herkesen konuştuğu isim oldu ve 2009 yılında Rimac Automobili şirketini Zagreb yakınlarındaki Sveta Nedelja'da kurdu. Fazla değil 4 yıl içinde benzeri görülmemiş fikirlerle 24 yeni patentini taşıyan ilk süper elektrikli otomobili Concept One’ı 2011 Frankfurt otomobil fuarında tüm dünyaya gösterdi. Bu dünyanın ilk elektrikli SuperSport otomobilinin yanında diğer markalar için de batarya paketleri, aktarma organları ve sürüş sistemleri ile tam donanımlı otomobiller de geliştirip üretmeye başlamıştı… Koenigssegg Regera’dan Pininfarina Battista’ya, Applus + Idiada Volar-e gibi bilinen projelerinin yanında, Aston Martin Valkyrie’nin KERS hibrit batarya sistemleri, Seat Cupra e-Racer ve Jaguar E-Type Zero konseptinin elektrikli güç yapılarında Rimac imzası var. 

İlk kez katıldığı yarışlarda bile herkesi şaşırtan performans değerleriyle Tajima Rimac E-Runner Concept_One, elektrikli kompetisyon otomobilleri için de örnek yaratan Mate Rimac, çok kısa sürede yeni nesil aktarma organları ve elektronik bileşenler başlıklarında otomotivin küçük ama öncü ismi olmayı başardı. Artık, Volkswagen Grubu’ndan Hyundai Grubu’na dünyanın en büyüklerinin yatırımlarıyla katlanarak büyüyen Rimac markası, tam 3 yıl önce de sadece Adriano Mudri’nin klasik ortadan motorlu GT tasarımıyla 150 adet üretilecek ikinci modeli C_Two'yu gösterdi.

4,75 metrelik uzunluğundaki 0,28 Cd rüzgar sürtünme katsayısına sahip gövdesinin önünde kaput üzerindeki açılabilen veya kapatılabilen büyük hava kanalları, 1.986 mm’lik genişliğindeki ön aprondaki yan hava girişlerinde ayrıca aktif kanatçıklarla splitter’ları, ayrıca 1.208 mm yüksekliğin tepesinde hava freni olarak da kullanılabilen büyük arka kanadın yükseklik ve eğiminin ayarlanabilmesi, görünen hareketli aero-detayları… Ayrıca pozitif hava basıncından kurtulmak için Venturi kanalı efekti yaratan tamamen düz kaplanmış alt gövdede de bazı flaplı kontrol unsurlarıyla performansını arttıran ve bataryaların soğutma sistemine destek olarak da enerji tüketimini daha verimli gerçekleştiren diğer aktif aerodinamik elemanları da, sektörün eski ve yenileri tarafından son yıllarda taklit edilecek kadar ilerici bir otomobil idi, bu…

Concept One'ın halefi olmasına rağmen kelebek kapıları yukarı açılan C_Two, elektrikli otomobil alt yapısında trend oluşturan hatta girdiği crash-test’lerden bile tam puan alabilen çok farklı yapıdaki aluminyum darbe emen bölgelere sahip olmasıyla, her markanın ulaşmak isteği modern mimaride bir spor otomobil rüyası…

Her bir tekerde birer tane olmak üzere 4 sıvı soğutmalı sabit mıknatıslı senkron elektrik motorları ile toplam 1.427 kW yani 1.940 HP ve 2.300 Nm maksimum tork değeriyle C_Two için süper değil doğrudan hiper otomobil dememiz gerek!.. Karbon fiber gövdesine rağmen ağır batarya paketleriyle 1.950 kg ağırlığa sahip C_Two, 0-100 km/h akselerasyonunu 2 saniyenin hemen altında tamamlayabiliyor. 0’dan 300 km/h hıza 11,8 saniyede ulaşma ve azami süratte ise 412 km/h gibi çılgın bir iddiası var!..

Yüksek hızlı şarj istasyonunda yüzde 80’i yarım saatte doldurulabilen 120 kWh LiNiMnCoO2 Lityum Nikel Manganez Kobalt Oksit bataryasıyla NEDC 647 ve WLTP 550 km km menzil de vaat eden C_Two, bu enerji depolarını 2.745 mm aks açıklığına sahip monokok karbon fiber şasisinin tam ortasınaki tünele, yolcuların altına, arasına ve arkasına elektro modüllerin tam merkezine yerleştirmiş. Ön akstaki tek vitesli çift dişli kutusu ve arka akstaki iki vitesli çift vites kutulu geometri sayesinde R-AWTV denilen özel bir bağımsız “individual-wheel drive” tork vektörleme sistemine de sahip.

500 kanallı telemetri sistemindeki çok sayıdaki yeni yüksek teknoloji özelliği arasında “sanal sürüş koçu” denilen yarış çizgisi, fren ve hızlanma noktaları ve direksiyon tavsiyeleri sunan yazılımından ayrıca “Drift Modu”yla yüksek hızlarda bile kontrollü “oyun” sunması ve öğrenebilen traksiyon kontrol sistemiyle yine de aracı ıslak zeminlerde bile dört tekerin her birinde milimetrik güvenle kontrol etmesi, asırlık otomobil üreticilerinin bile 3 yıl öncesinde başaramadığı bir fikirdi… 

Ayrıca Level-4 tam izleme fonksiyonu ve otonom sürüş zekasına da sahip olan C_Two, 8 kamera, 1 LIDAR, 6 radar ve 12 ultrasonik sensörle donanmış. Sürücü ve konsoldaki iki ekranıyla sürüş esnasında enerji ve güç akış bilgilerinin göz ucuyla kolaylıkla takip edilebildiği canlı grafiklerle dijital kokpitini yuvarlak kontrol düğmeleri üzerindeki mini-göstergelerle daha da ergonomik hale getirmiş. 

Kontrol panelinden başka sağdaki yolcunun kullanabileceği üç ek co-pilot ekranı da sunan toplam altı ekranlı Rimac’ın vahşi tasarımı içindeki en çok adrenalin uyandıran iki ayrıntısı ise, üstü kapalı jantlarının “kozmik” şekli ve koltukların arkasındaki bagaja yarış kaskların yerleştirilebilmesi…

Şu anda son testlerinin tamamlandığı ve homologasyon süreçlerinin bitirildiği C_Two’ların hafta bir adetlik bir hızda seri üretimi, Veliko Trgovišće laboratuar fabrikalarında başlıyor.

Yüz tanıma sistemiyle sadece araç sahibini tanıyarak kontağını açan ve tüm ayarlarını sahibinin o anki moraline göre değiştiren, bu otomobilin isminin “concept” olması da, aslında tüm sektöre yepyeni kavramlar kazandırmasıyla ilgili…

Tümüyle elektrikli yaklaşık 2.000 beygir gücü için yaklaşık 2 milyon Euro ödenebilirse, elektrikli otomobil çağı başlarken bu Super Star ile olabilecek en büyük aşkı yaşayabilirsiniz!..

Albüm

diğer haberlerden

Haber Başlığı

Ioniq 6 Streamliner

Elektrikli model fırtınası, Hyundai’den gelen ters bir rüzgarla şiddetleniyor. “Electrified Streamliner” olarak tanımlanan Ioniq 6 ile sportif premium sedan piyasası karışacak… 2023 EcoBest Challenge ile vaat ettiği tüm WLTP verilerini gerçek menzil testleri sonucunda da teyit eden ve AUTOBEST'in 31 Avrupalı otomotiv yazarı ve uzmanından oluşan jürisi tarafından 2023'ün en iyi EV'si seçilen Ioniq 6, Ekim ayında Türkiye'de...

Lotus Emira GT4

Toyota’dan alınmış 3.456cc’lik V6 2GR-FE motorla, Harrop TVS 1900 supercharger, Motec “beyin” ve kuru karter uygulayıp 400 beygir gücünü Xtrac 6-ileri sequential şanzımanı direksiyon pedallarıyla ve sınırlı kaymalı diferansiyel LSD ile asfalta kayıpsız vermeye çalışan bir safkan yarışçı İngiliz…

Ferrari SP48 Unica

Yeni nesil ultra zenginlerin ve koleksiyonerlerin en büyük tutkusu, sadece kendilerinde olacak, benzersiz özel otomobiller ürettirmek... Ve bir tycoon, kendi zevkine göre Ferrari SP48 Unica'yı tasarlattı ve ürettirdi!..

Ferrari 812 Efsanesi

Tüm piyasa önce hibritlenip, sonra da elektriklenmeye yüz tutmuşken, 5 yıl önce gösterilen ve Maranello mühendisliğinin zirvesine çıkmış, “normal” Ferrari Gran Turismo aygırlarının en güçlü ve en hızlı atmosferik 812’leri saygıyla analım.

Italdesign Nissan GT-R50

Gelen taleplerle Nissan bir türlü sonlandıramıyor, hatta Nismo'ların Nismo'su T-Spec GT-R NISMO'yu bile halen en "update modified" haliyle yavaş yavaş üretmeye devam ediyor... Üç yıl önceki Altın Yaşında Italdesign dokunuşlarıyla bir koleksiyon modeli olarak yeniden tasarlanmış GT-R efsanesi, Nismo modifiyeli 3.8 litrelik Twin Turbo V6 motoruyla tam 720 beygir gücünde sadece 50 adetle sınırlı olarak üretilmeye başlanmıştı... Şimdi ise 2022'de de son koleksiyoner müşterilerine teslimatları bitiriliyor ve yolların en pahalı Limited Edition modellerinden biri olarak gösteriliyor...

Ares Design S1 Project

Türk asıllı Dany Bahar'ın son projesi Ares Design'ın son kreasyonu, HyperCar ile SuperSport ara kategorisinde sadece 24 adet üretilecek, arkadan itişiyle 2,7 saniyede 100’e hızlanacak!.. Fakat, Speedster versiyonu da ayrı bir bomba!..

1625HP'lik Jesko Hazır!

E85 yakıtla 1.625 beygir gücü ve normal benzinle bile 1.300HP'lik One:1 güç ağırlık oranlı KoenigseggJesko'lar, artık müşterilerine teslim edilmeye başlandı... E85 ile 2,2'ye çıkan normali 1,7 bar boot basınçlı Twin Turbo aluminyum 5.0lt V8 1500Nm'le çıkan maksimum torkunu 9-ileri ışık hızı şanzımanı LST, KED elektronik diferansiyeli ve UPOD ultimate power on demand KGCM vites kutusu kontrol modülüyle kullanıma sunuyor... Yakında yeni dünya hız rekorunu da duyacağız!..

Renault Mégane E-TECH Electric

İspanya'nın Costa del Sol sahil yollarında ilk kez kullandığımız Megane’ın tam elektriklisi, tüm ayrıntılarında Fransız kimliğini vurgulayan bir elektrikli kompakt seçenek. Fakat, bildiğimiz tüm Renault’ların çok daha üstünde premium özelliklerle şaşırttığını da itiraf edelim.

 
CarsNews.TV
Sizlere otomobil ve otomotiv dünyasındaki tüm yenilikleri Dünya ile aynı anda, hatta bazen herkesten önce, getirme iddiası ile açılmış yepyeni bir medyadır. Otomobillerin geleceği, otomotivin sırları ve sürüş keyfini en iyi ve en doğru şekilde görebileceğiniz ve tutkunu olacağınız bir bilgi merkezi!.. Aylık ve haftalık yazılı basın ile onbinlere, TV ile yüzbinlere ulaştıktan sonra; artık milyonlara ulaşabilmek gerekiyor!.. Bu arada Sizlerle bire bir buluşabilmek de fazlasıyla önemli!.. O sebeple CarsNews.TV, tüm sosyal medyanın haber kaynağı ve belki bir danışma hattı olacak!.. Elbette, sadece otomobiller ve hareketlilik kavramı etrafında!..

PROUDLY MEMBER OF

Autobest

KARDEŞ PORTALIMIZ

Kobitek

CARSNEWS.TV, Okan ALTAN ve Teknoart Bilişim İşbirliğiyle yayınlanmaktadır.