“Otomobiller hızlanıyor ve artık lastikleri de yüksek hızlar için uygun hale geliyor!.. BriSa da, tüm bu hızlı değişimi, öncelikle karşılıyor ve yeni yatırımlarla ultra yüksek perforsans lastiklerini üretmeye başlıyor.”
Lastik sektörü aslında şaşırmış durumda… Geçmişte ancak spor otomobillerde orijinal ekipman yani “üretimde takılan” geniş ebatlı yüksek hız kapasiteli lastikler, günümüzde normal hatta küçük sınıf otomobillerde bile kullanılmaya başlandı. Geçmişte lüks ve spor otomobillerin bu lastikleri, artık Passat’ları ve hatta Corolla’ları bile taşıyorlar…
Dünyanın en büyük lastik üreticisi Bridgestone’nun Türkiye’de her yıl büyüyen yatırımı BriSa’nın yakın gelecek projeksiyonlarına ve üretim planlamarına da giren bu önemli değişim, gelecek 5 yılda UHP yani ultra yüksek performanslı lastiklerin B segmenti Corsa ve benzeri otomobillerde bile talep göreceğine kadar uzanacakmış… UHP lastiklerin önümüzdeki 5 yılda toplam lastik pazarı cirosunun yüzde 20’sine ulaşacağı bile öngörülüyor…
Elbette, artık kimse otomobili ekonomik olsa bile ince ve dar lastiklerle dolaşmak istemiyor… Otomobili iyi bilenlere göre, otomobilin yol tutuşundaki en önemli etkenin lastiklerin nitelikleri, otomobili az bilenlere göre de, otomobili “gösteren” en önemli özelliğin lastiklerin büyüklüğü, olduğunu aklımıza getirdiğimizde, gösterişli UHP’lerin popülerliği açıklanabilir…
UHP lastik pazarı, marka algısı, orijinal ekipman ve ürün performansına göre tüketici tercihlerine göre premium, orta ve ucuz segmentler olarak üçe kırılıyor… Bridgestone, üst segmentin emniyetle birlikte daha fazla konfor ve odaklı araçları için geliştirdiği Turanza T001, spor otomobiller için tavsiye edilen Potenza S001 ve Ferrari f12berlinetta için özel olarak geliştirilmiş S007 gibi özellikle ürünlerinin performanslarıyla bu pazarın en üst segmentinde yer alıyor. SuperSport otomobillere uygun ebatları çeşitlenen Bridgestone, bu zorlu en üst kulvarda, geçmişte Formula 1’de elde ettiği birikimi kullanıyor… Otomobillerin fabrikadan çıktığı lastikleri olarak S001 ve T001, markaların da en çok tercih ettiği lastik tipleri… Bridgestone’nun bu UHP ürünlerinde ebat çeşitliliği de tüm pazar taleplerinin yüzde 98’ini karşılayacak kadar genişlemiş…
Spor otomobil lastiklerinin konfor lastiklerinden farkı, basitçe yanal tutunma ve dengedir. Konfor lastikleri daha yumuşak yanaklı ve kullanıcısına suspansiyon anlamında da konfor sunarlar… Sportif lastikler ise, direksiyona tepki süreleri ve viraj kabiliyeti anlamında emniyet ve sportiflik sunuyorlar. Kısaca UHP lastiklerinin kullanıcılarına emniyetli, ve dengeli bir sürüş sunarken, konforlu ve spor bir sürüş beklentisi olan araç kullanıcılarına da hem ıslak hem de kuru zeminde mükemmel yol tutuşuyla limitlerde bir performans sunduğunu söyleyebiliriz. Bridgestone, bu UHP lastiklerin geliştirme aşamasında test edildiği Roma’daki Teknik Merkezi’ne bizleri davet etti ve Bridgestone Lastik Geliştirme Ekibi Üyesi ve eski F1 pilotu Stefano Modena ile beraber Ferrari f12berlinetta, BMW M3, Porsche Boxster, Audi TTS ve A6’lar ile VW Golf TDI gibi çok farklı otomobil tipleriyle, Potenza ve Turanza lastiklerini zorlu koşullarda test ettirdi…
Lazio’da yer alan Bridgestone Teknik Merkezi’nde konuşan Brisa Genel Müdürü Hakan Bayman, “bu merkezin Bridgestone’un lastik geliştirme süreçlerinde en önemli rollerden birini oynadığını ve lastiklerin müşteri beklentilerine en uygun şekilde geliştirilmesi için itici güç olma özelliğini taşıdığını” dile getirdi.
Bridgestone, çevre ve emniyet parametrelerini daha fazla ön plana çıkararak geliştirilen ürünleriyle, araç sahiplerine dengeli bir performans sunuyor. Tek bir performansıyla ön plana çıkan lastikler yerine; sürücülerin kendi sürüş alışkanlıklarına, araçlarını kullandıkları yol ve iklim koşullarına uygun lastikleri seçmelerimi tavsiye ediyor. “+10 emniyet kriteri” olarak belirlenen kuru zeminde yol tutuş, kuru zeminde fren performansı, kuru zeminde viraj alma, ıslak zeminde yol tutuş, ıslak zeminde viraj alma, suda kızaklama, yüksek hızda kararlılık, ani manevra kabiliyeti, dayanıklılık ve daimi performans kriterlerinin hepsine eşit derecede önem veriyor.
Orta ve konfor segmentten premium segmente kadar geniş bir araç parkına hitap eden Turanza ailesinin en yenisi Turanza T001 ise kullanıcılarına emniyet ve konforu odağına alan üstün teknolojisi, yakıt tasarrufu sağlayan geliştirilmiş tasarımı, uzun kullanım ömrü ve sağladığı çevreci özellikleriyle kendi segmentinde dengeli bir performans vaat ediyor. Daha geniş olukları sayesinde su tahliyesini maksimum seviyede gerçekleştiren Turanza T001, yüksek dayanıma sahip yanal blokları sayesinde fren mesafesini kısaltırken, yol tutuş ve viraj alma performansını artırıyor. Nano ProTech Teknolojisi sayesinde lastiğin yapısını oluşturan parçacıkların titreşimini azaltarak lastiğin ısısını düşüren T001 yakıt tasarrufunu minimize ederken, emniyetten taviz vermeden düzensiz aşınmayı azaltarak lastiğin ömrünü uzatıyor.
Avrupa’daki bağımsız test kuruluşları arasında Auto Bild tarafından da “kesinlikle tavsiye edilen lastik” seçilen Bridgestone Turanza T001, Mercedes A serisi, B serisi, C serisi ve S serisi, BMW 1 serisi ve 3 serisi, Audi A3, A4, Giulietta ve A5, Opel Insignia, Volvo V40, Toyota Auris, VW Polo markaları tarafında orijinal ekipman olarak seçilmiş… Bridgestone Turanza T001, orijinal ekipman olarak tercih edilirliğine ek olarak, pazardaki 16” ve üstü jantları kullanan araçların %96’sını kapsayacak şekilde bir ebat çeşitliliğine sahip.
Bridgestone mühendisleri tarafından geliştilen en son UHP lastiği, Potenza S007 ise, Ferrari’nin 2013 yılında ürettiği super spor f12berlinetta modeli için orijinal ekipman olarak veriliyor. Yüksek hızlı spor arabalar için özel olarak geliştirilen Potenza S007, bu araçların gerektirdiği yanal kuvvetlerin extrem seviyelerini sağlayan spor bir donanıma sahip. Desenindeki bloklarla direksiyona en ileri seviyede cevap verirken, kuru zemindeki yol tutuşu da mükemmeldir. Geniş yere basma alanı ve özel olarak tasarlanmış gövde yapısı sayesinde en ağır yol koşularında bile maksimum viraj alma performansı sergiliyor.
Yüksek performans, üstün yol tutuş ve geleceğin teknolojisi bir araya getirerek üretilen Potenza S001 de, hız ve performans için son teknolojiye uygun bir şekilde üretilmiş. Mutlak viraj hakimiyeti ve kontrolü sayesinde hem ıslak hem de kuru zeminde yüksek performans ve kısa fren mesafesiyle sınıfının en iyisi olan Potenza S001, dünyanın en iyi otomobilleri için yollardaki kusursuz bir performans sergiliyor.
BriSa, Türkiye’de çok büyük lastik üreticileri olmasına rağmen en yakın iki takipçisinin toplamından bile daha büyük bir pazar payına sahip… satılan her 10 lastikten 3’ünün ve ticarilerde de her 10 lastikten 4’ünün BriSa mutfağından çıkmasıyla övünüyor… Bu sayede 1.1 Milyon metrekarelik bir alana ikinci fabrika yatırımını başlatmış olan BriSa, Bridgestone’nun Avrupa’daki büyümü stratejisinin de bir parçası olacak. Avrupa’nın yedinci büyük lastik üreticisi olan BriSa’nın 4.1 milyon adet/yıl kapasiteyle faaliyete geçecek olan Aksaray’daki yeni fabrikasından çıkacak binek ve hafif ticari lastikler, yerel yenileme ve orijinal ekipman pazarına hitap edecek ve Avrupa’ya da ihracata başlayacak. 670 bin metrekaresi açık ve 361 bin metrekaresi kapalı olmak üzere ile dünyanın tek çatı altındaki en büyük lastik fabrikalarından biri olan İzmit’teki BriSa tesislerinde ise ticari araç lastiklerinin üretim hacmi büyütülmek isteniyor… 2014 yılı sonunda temeli atılacak ve 2018 yılında tam kapasite üretime başlayacak olan 300 milyon USD yatırımı yapılmış olan BriSa Aksaray fabrikası, diğer tarafta 2013 yılındaki 70 milyon USD’lik ek yatırımla sürekli yenilenen eski tesisinde 11.5 milyon adet kapasiteli BriSa’nın Bridgestone yanında aslında Avrupa’ya ihracattaki en büyük kozu Lassa’nın satış adetlerini çok ciddi oranda arttıracak!.. Türkiye’de uçak ve motorsiklet lastiği hariç her tip ve model lastik ürettiklerini söyleyen BriSa Genel Müdürü Hakan Bayman, lastik pazarının bu yıl yüzde 5 büyüyeceği tahmin edilse de, BriSa iki haneli oranda satışlarını arttırmayı da bu sayede planlayabiliyor. Talepleri her gün artan RunFlat ve ultra yüksek performans lastiklerinin bazı ekstrem ebatlarının bile yakın gelecekte üretileceğini açıklayan Hakan Bayman, kış lastikleri satışlarının Avrupa seviyelerinin bile üstünde artmasının Türkiye’deki qtüketicinin lastiğin anlam ve öneminin öğrenmiş olduğunu da belirtiyor… Belki de o sebeple UHP denilen 17 jant ve üstü ebatlardaki yüksek performans lastiklerine olan ilginin arttığına dikkat çekiyor.
Tüm bunların yanında Türkiye’de ilk defa Y hız sınıfı Lassa Phenoma’ların da satışına başlanmış olması, belki de Bridgestone UHP’lerine de yegane “yerli malı” uygun fiyatlı alternatif olacak!.. Hakan Bayman: “Bu lastiklerin üretimi için özel bir teknoloji, tasarım ve ekipman gerekiyor. Türkiye lastik sektörünün lideri olarak, pazardaki iddiamızı sürdürülebilir kılmak ve bu alandaki ihtiyacı karşılamak adına ülkemizde bu yatırımı yapmaya karar verdik” diyerek sözlerini tamamlıyordu.
BriSa
‘Gelecek için en iyi yolculuğu tasarlama’ vizyonuyla çalışmalarını sürdüren Brisa, bir sanayi şirketinden inovasyon şirketine dönüşümünü hızla devam ettiren Brisa’nın 2013 yılı üretimi 9,2 milyon adet olarak gerçekleşti. Brisa’nın kuruluşundan bu yana yapmış olduğu toplam yatırım miktarı yaklaşık 900 milyon USD. Brisa, bugün 1.818 kişiye istihdam sağlıyor. 2013 yılında toplam yıllık satış geliri yüzde 5 artışla 1.489 milyon TL ‘ye, net dönem karı ise yüzde 51 artışla 144 milyon TL’ye ulaştı. 2014 yılı ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre toplam satış adetleri yaklaşık %9’luk bir artış kaydetmiş. Satış gelirleri %22 artışla 388 milyon TL, net dönem karı ise %92 artarak 49,6 milyon TL olarak gerçekleşmiş. Bir yandan İzmit’teki fabrika yenileme yatırımları devam ederken bir yandan da Aksaray fabrikasını kurmak üzere yatırımlarını şekillendiriyor. 300milyon USD yatırım gerçekleştirecek. Brisa, Aksaray OSB’de 950 bin metrekare alanda kuracağı fabrika için ilk etapta 300 milyon dolar yatırım yapacak. Bu yıl içinde temelinin atılması planlanan fabrikanın 2018 yılında devreye gireceği öngörülüyor. Binek ve hafif ticari araçlar için üretim yapılacak fabrika, İzmit’teki 11 milyon adetlik üretim kapasitesine yıllık 4,2 milyon adet ekleyecek. 2018 başında Brisa’nın toplam üretim kapasitesi yüzde 30 artacak. Bu fabrikada 500’e yakın bir istihdam öngörüyor.
Lastik Pazarı:
Dünya lastik pazarı 2013 yılında %4 oranında büyümüş ve toplam lastik satışı 1,6 milyar adet olarak kayıtlara geçmiştir.
2014 yılının ilk çeyreğinde ise krizin etkisini hala hisseden Doğu Avrupa ülkeleri hariç olmak üzere, global yenileme pazarında genel bir iyileşme gözlenmiş. Bu büyüme, madencilik sektörüne özel lastikler dışındaki tüm segmentlerde etkisini göstermiştir. Orijinal ekipman pazarına bakıldığında, Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya’da artan binek lastik talebi, Güney Amerika, Ortadoğu ve Afrika’da daralan pazarı dengeliyor.
Türkiye’de toplam lastik satış adedi, özellikle binek ve hafif ticari araç segmentlerinin etkisiyle 2013 yılında bir önceki yıla göre %12,6 artış kaydederek 20,3 milyon adete ulaşmıştır. 2014 yılının ilk çeyreğinde bir daralma yaşansa da, 2014 için yılsonu büyüme beklentileri %4-5 seviyesindedir. Bu gelişmeler doğrultusunda, Lassa markamızın ihracat performansı geçen yılın aynı dönemine göre adetsel olarak %28’lik bir iyileşme göstermiştir. Almanya, Hollanda ve Danimarka’da yeni iş ortakları ile distribütörlük anlaşmaları yapılmış.
Üst Segment Lastik Pazarı:
Ultra Yüksek Performans (UHP) lastikleri (17 jant ve üstü ebatlar) günümüzde araç satışlarının %10’unda gerçekleşiyor.
Günümüzde lastik satışlarının %7’sini UHP lastikler oluştururken, yakın gelecekte bu oranın %10’a çıkacağı ve 5 yılda pazar cirosunun %20’sine ulaşacağı öngörülüyor. Pazara giriş yapan UHP lastikleri kullanan araçlarının sayısı 2006 yılında 6.083 iken bu rakam 2013 yılında 63.142 adet seviyesine yükseldi. Pazarın UHP lastikleri büyümesi ise %2,9 iken bu büyümenin çok yakın zamanda %10 seviyesine çıkması öngörülüyor. Bu segmentte, ucuz, orta ve lüks sınıf markalar olduğu görülüyor. Ancak önemli olan araç sahiplerinin beklentisidir. Lüks sınıf araç sahiplerinin beklentisinin, marka imajıyla bağlantılı… Ürün performansına göre ve orijinal ekipman tercihlerini de yine bu sınıftaki kullanıcılarda görülüyor. Bu kullanıcılar, aynı zamanda ürünü aldıktan sonraki servis ve hizmet desteğine de önem veriyorlar. Orta ve ucuz sınıfı tecih eden araç kullanıcıları ise tercihlerini fiyat analizi ve ürün performansı kıyaslamasına öncelik vererek yapıyorlar. İşte bu kullanıcıların araçlarındaki lastiklerin %98’ine ulaşacak bir desen ve ebat çeşitliliği sunuluyor.
Saatte 300 km/h ve üstünde hız yapabilen lastikleri tanımlamak için kullanılan ‘Y hız sınıfı’ özellikle 17 inch ve üstü jant genişliğine sahip ‘ultra yüksek performans (UHP)’ lastikleri için önem taşıyor. Türkiye’de tasarlanıp üretilen ve satışa sunulan ilk Y hız sınıfı lastiği Lassa Phenoma’yı 1 Nisan itibarıyla sürücülerle buluşturulmuş. 2011 ile 2013 lastik satışlarını kıyasladığında ‘Y’ hız sınıfı lastiklerin satışında %34 oranında artış var.. Geçen yıl 17 jant ve üstü ‘Ultra Yüksek Performans’ segmentindeki satışların yaklaşık %40'ını ‘Y’ hız sınıfı lastikler oluşturdu.
*Bu konu, 2 Haziran 2014 tarihli Auto Show dergisinde de işlenmiştir.
CARSNEWS.TV, Okan ALTAN ve Teknoart Bilişim İşbirliğiyle yayınlanmaktadır.